Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

www.politika.bgГоспод взел със Себе Си Петър, Яков и Йоан на една висока планина. Това може да е била планина Тавор в Галилея или планина Ермон, т. е. днешната планина Ал-Шейх. Там Той им показал това, което те не съумявали да видят, докато пребивавали с Него в ежедневието - показал им славата Си. Славата, която притежавал, но нарочно скривал. Иисус не желаел да впечатли човечеството със славата Си, а се държал като един от нас, за да можем да достигнем до Неговата слава в края на нашето шестване на земята. Ако ние зърнем Кръста, там Той ще ни се яви в Своята слава; и ако съзрем Възкресението, ние ще видим Негова слава. Преди Възкресението Му се налагало да скрива Своята божественост, но въпреки това Той пожелал да покаже на учениците, че Той е истинският Образ Божий, че Той е Единородният Син. Затова довел Илия и Моисей от рая, от техния покой, за да открие на човечеството, че Мойсеевият закон вече е отминал. Щом Христовата слава изгрее, тогава Мойсеевата ще избледнее. Щом Неговата светлина се яви, тя ще ни помогне да разберем думите на пророците, образ на които е прор. Илия.

Чрез Преображението Си Иисус посочва на Своите ученици, че пророчествата са се изпълнили в Него и че Той е очакваният Месия. Следователно не се нуждаем вече от пророчества, защото всичко, което са казали пророците, се изяснява и изпълнява чрез Кръста: че Бог е любов и ни разкрива това чрез Своята смърт.

Апостол Петър, като видял това велико видение, казал: "Добре е да бъдем тука; ако искаш, да направим тук три сенника - за Тебе един, за Моисея един и един за Илия" (Мат. 17:4). Иисус не приема това предложение. Той отказва да пребивават на Преображенската планина, защото трябва да премине през смъртта. Смъртта е важна, но много по-важно е Възкресението, което ще я последва. Затова Господ сякаш казва на Петър: Петре, ти не знаеш какво говориш. Не бива да търсиш слава по този лесен начин.

Славата се дава само на този, който е готов за смъртта. Славата, за която хората говорят и търсят, е евтина слава. Иисус не е дошъл за такава слава. Той дарява на човеците друга слава, която произлиза от вярата и любовта им към Отца. Дарява им скрита слава.

“Големците”, получилите милостта на Своя Господ, “велможите” на Божето царство, не  познават силните на деня, нямат палати, не са известни сред хората, за тях не се говори, но те са притежателите на истинската слава. Бедните и гонените са собствениците на истиската слава. Безумците, които не могат да четат и да пишат, но ако са Христови, са прославените в Царството. А онези, които се представят за изтънчени, които са с голямо самочувствие, те няма да наследят славата на Царството. Умният човек няма да се възнесе на небето заради своя ум, а защото е смирен, целомъдрен и любящ Господа и сиромасите.

Иисус всъщност казва на Петър: Ще ти даря слава, произхождаща от Кръста, придобита с кръв, чрез доброволна смърт, чрез мъченическа смърт. Който е истински Христов свидетел, той умира мъченически, той бива удрян, а никого не удря, бива унизяван, а никого не унижава.

Иисус Христос не търсел изява, нито човешка слава. Той прие смърт заради послушание към Отца.

Бог иска да преобрази нашия живот, да се изобрази във всяка човешка личност и тя да засияе като слънце. Иска Христос да се изобрази в нас, защото всеки човек, който живее според Евангелието, става един Христос.

Източник: сп. "Моето паство", бр. 32/2017 г.

Превод от арабски: Виктор Дора.         


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/up38u 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Знанието на Кръста е скрито в страданията на Кръста.

Св. Исаак Сирин
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.