Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Намира се в югоизточната част на Шабачко-Велевска епархия, близо до границата с Босна. Той е най-новият манастир в епархията. Строежът и благоустрояването му все още не са окончателно завършени. Разположен е в изключително живописна местност вземлището на разрушения през ХIХ в. Сокоград.

Археологическите проучвания в района откриват следи от поселение в дълбока древност. Богатите залежи на олово и цинк осигурявали добър поминък на местното население, а дълбоките пропасти, обграждащи стените на града, го правели практически непревземаем.

По времето на Османската империя Сокоград е турски гарнизон. Освободен е едва през 1862 г. Световните сили заставили Цариград да предаде града на Сърбия под наблюдението на английския и на руския консул. Пазят се списъци с имената на 4300 изселници, потеглили от Сокоград с 1800 коня и най-ценния си багаж. Когато и последният човек излязъл от града, Сокоград бил взривен. Процъфтяващият някога град - с пет кули, четири джамии, странноприемници, богати оловно-цинкови мини, военни гарнизони и много други сгради - бил напълно разрушен.

През 1989 г. мястото в подножието на Сокоград било закупено за строеж на сегашния манастир, носещ името на св. Николай. Първо бил построен храмът, а по-късно камбанарията и жилищните сгради. Храмът първоначално носи името на св. Николай Мирликийски Чудотворец, а след прославата на епископ Николай Велимирович през месец май, тази година, той става покровител на храма и на целия манастир.

За храмов празник е избран 3 май - датата, когато са пренесени мощите на владика Николай от Америка в Лелич - родното място на светителя.

Навсякъде в манастира се усеща духовното присъствие на владика Николай.

В манастирския комплекс се намира голяма сграда, носеща неговото име, която разполага с прекрасни условия за посрещане на поклонници, както и паметник на владиката, застинал в съзерцание на едноименния му манастир. Богата музейна сбирка запознава с неговия живот и пастирската му дейност, съхранява ръкописи и първи издания на негови произведения. Новоиздадени томове от негови творби заемат цели лавици в манастирската книжарница.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xa4y 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит