Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
На Петдесетница своя храмов празник отбелязва румънския храм, посветен на Светата единосъщна и неразделна Троица, който се намира на ул. “Цар Борис І” № 152 в София. По този повод с благословението на Румънския патриарх Даниил в България пристигна епископът на  Плоещ Викентий, патриаршески викарий. Той взе участие в празничното богослужение, оглавено от Доростолски митрополит Иларион. В съслужението взеха участие и архим. Дионисий, свещеноик. Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, ик. Мина Минчев, прот. Александър Величков, прот. Николай Николов, двама румънски дякони и дякон Иван Петков.

След светата Литургия беше отслужена и вечерня, по време на която, според както е установено, бяха прочетени коленопреклонните молитви, съставени през ІV в. от св. Василий Велики, и молитвите за нашите отвека починали близки, отци, братя и сестри. Молитвите бяха прочетени от двамата архиереи на български и на румънски език. На Великия прокимен "Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си Бог, Който вършиш чудеса" – митрополит Иларион хвърли орехова шума към богомолците. Ореховите листа символизират Светия Дух, слязъл на Петдесетница над апостолите във вид на огнени езици.

Проповед за празника произнесе митрополит Иларион. Той припомни чудото на Петдесетница, при което Христовите апостоли проговорили на различни езици и така благовестили за Възкръсналия Христос пред събралите се от всички краища в Йерусалим поклонници. Архиереят благопожела Божията благодат да осени и нас, та и ние да проговорим не на чужди езици, а на езика на любовта, защото според думите на св. ап. Павел: “Да говоря всички езици човешки и дори ангелски, ще бъда мед, що звънти, или кимвал, що звека…, щом любов нямам нищо не ме ползува” (1 Кор 13:1, 2). Митрополит Иларион изказа задоволство от решението на патриарх Даниил да изпрати своя викарий, за да вземе участие в това празнично братско съслужение, дало израз на единството и любовта в Христа между двете православни църкви и народи, и предаде благословението и благопожеланията на първойерарха на Българската православна църква към главата на Румънската православна църква и благочестивия румънски народ.

Преосвещеният епископ Викентий благодари за топлото гостоприемство и поднесе в дар на митрополит Иларион икона на Господ Иисус Христос. Благодарности и дарове към двамата архиереи и присъстващия директор на Дирекция “Вероизповедания” на МС проф. Иван Желев поднесе и свещеноик. Нелуц Опря.

Празникът завърши с многолетствия.

Тази година румънският храм “Св. Троица” в София навършва 100 години от построяването си. Неговият строеж започва през 1906 г. и завършва през 1908 г. Предвижда се тържествено отбелязване на годишнината през тази есен.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33dpu 

Разпространяване на статията: