Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Духовници от всички поместни църкви взеха участие в тържествата, посветени на 1100 години от успението на св. цар Борис. Само Антиохийската православна църква не е изпратила свой представител, а само поздравителен адрес до организаторите. Представители на Гръцката православна църква са митрополитът на Неапол и Тасос Прокопий и секретарят на отдела за междуцърковни връзки на Св. Синод на тази църква архимандрит Прокопий, а представители на Цариградската вселенска патриаршия са митрополитът на Сидирокастро (Северна Гърция) Макарий и вторият дякон (при протосингелството на патриаршията) Максим от Цариград.

Тази сутрин на площада в гр. Плиска беше отслужена св. Литургия, оглавена от Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. В нея взеха участие гостите от поместните православни църкви и синодалните архиереи на БПЦ. За тържествата в Плиска не пристигнаха Старозагорският митрополит Галактион, Плевенският митрополит Игнатий и Пловдивският митрополит Николай.

След св. Литургия духовниците посрещнаха президента Георги Първанов. Той взе участие в освещаването и откриването на паметника на св. цар Борис на площада в Плиска.

Тържествата продължават в Шумен, където по-късно днес ще бъде открита изложба.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3appk 

Разпространяване на статията: