Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
На 4 юни се изпълниха 20 години от кончината на Видинския митрополит Филарет, предшественик на сегашния митрополит Дометиан. По този повод в митрополитския храм „Св. Николай” беше отслужена заупокойна света Литургия и панихида. Богослужението беше оглавено от д. Дометиан. В съслужението взеха участие епархийски съветници, архиерейски наместници, игумени на манастири и свещеници от епархията. Много богомолци дойдоха в храма, за да отдадат почит към видния архиерей.

В своето слово митрополит Дометиан припомни значимостта на личността, делото и архипастирското служение на на приснопаметния кириарх за Видинската епархия и за Българската православна църква. В словото беше подчертана голямата любов на митрополит Филарет към Христовата църква, богодаруваната му епархия, грижата му за манастирите, храмовете и за богопросветения клир. За 16 годишното си архипастирско служение на Видинския епархийски престол блаженопочиналия митрополит Филарет е оставил светла диря в сърцата на свещенослужителите и църковното изпълнение в епархията като любвеобилен отец, праволинеен в своята вероизповед архиерей и виден патриот.

Митрополит Филарет е роден на 5 юни 1921 г. Изпълнява различни послушания, възложени му от Светия Синод на БПЦ. Бил е игумен на Бачковския манастир, предстоятел на Българското подворие в Москва, викарий на Сливенския митрополит и др. Става Видински митрополит през 1971 г. Почива на 4 юни 1987 г. във Видин. Погребан е до митрополитския храм „Св. Николай”.

Вечна да бъде паметта му!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3apwk 

Разпространяване на статията: