Мобилно меню

4.9666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (90 Votes)

Ангели1Рождественският пост е поклоннически път – той иска и сили, и бодрост. Обикновено подхващаме разговор за смисъла на тези дни на пост, за това на кое да обърнем внимание, какви отговорности трябва да поемем. Животът обаче показва, че в някои случаи е най-полезно да отстъпим крачка назад и да си позволим малко почивка, за да съберем сили преди дългия път, който ни чака. За това разказва в първото рождественско писмо архим. Сава (Мажуко).

Рождественският пост започва в края на ноември, а това не е най-доброто време за ликуване.

Небето като олово, слънцето все едно е глътнато от крокодил, лицата са сиви и определено имаме желание само да спим, някак ни тегли към дрямка – до такава степен, че дори на активните спортисти сутрешните кросове не им вършат никаква работа. Какво да се прави – ноемврийска вялост!

Населението е масово диагностицирано с пандит. Това е състояние, при което постепенно се превръщаме в панди – черни кръгове под очите, жален поглед и миролюбив денонощен апетит.

Верен признак за тази болежка е, че сутрин се събуждаме обидени. Седим си в любимото легло, загърнати в одеяло, а наоколо е тъма и изпитваме съвсем ясното чувство, че някой ни е обидил безвъзвратно, при това толкова силно, че би било престъпление пред Вселената да оставим горката възглавница цял ден сама.

А очите! Очите се затварят сами, без чужда помощ, и затова ентусиасти предлагат ноември да се преименува на „очември“, а всяка „панда“ да бъде обкръжена с топлина и грижи.

И тези приключения – тъкмо в навечерието на голямо дело, което иска и сили, и внимание, и способност да пренесем ползотворно цялата духовна наситеност на тези свети дни. Каквото и да си говорим, Рождественският пост наистина е най-значимото събитие в църковния живот, това са богословски интензивни дни и седмици.

4.9777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (90 Votes)

Св. Николай1

Възкресно-празнична служба

Глас 1, утр. ев. 4

Св. Николай, архиеп. Мирликийски, Чудотворец

НА ВЕЧЕРНАТА СЛУЖБА

Господи, воззвах (Пс. 140), на 10, гл. 1:

Господи, извиках към Тебе, чуй ме. Послушай ме, Господи. Господи, извиках към Тебе; побързай към мене; чуй моя глас, когато Те призовавам, чуй ме Господи! 

Да се възнесе молитвата ми пред Тебе като тамян; издигането на ръцете ми да бъде като вечерна жертва, чуй ме Господи.

Възкресни стихири, гл. 1:

Стих: Изведи от тъмница душата ми, за да славя Твоето име! (Пс. 141:7)

Приеми нашите вечерни молитви, Свети Господи, и дарувай ни прощение на греховете, защото Ти Единствен яви спасението на света. 

4.9577464788732 1 1 1 1 1 Rating 4.96 (71 Votes)

Άγιος Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης 1Един път отидох в килията на преподобния старец Порфирий – по онова време той вече беше загубил светлината на очите си. Повика ме до себе си, с голяма бащинска любов ме хвана за ръката и с много радостно изражение ми каза: „Помни, дъще моя, думите, които ще ти кажа, защото ще се наложи да ги запишеш за полза и на други души“.

Именно тези думи на светия старец, по силата на светото послушание, са причината да се намирам днес тук, като приехме със смирение поканата на Високопреосвещения митрополит на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, за което много му благодаря. Не знам доколко ще успея да докосна вашите търсещи святост сърца. Защото всеки път ме придружава страхът, че няма да съм на висотата на достойната за удивление личност на светия старец Порфирий и на неговото духовно богатство. Нещата, които ще разкажа, ще бъдат съвсем недостатъчни. Неизбежно времето е кратко и словото – бедно. Това ще бъдат капки от непресъхващия и духоносен извор на духовни поучения от христоносния, богоречив, харизматичен и опитен наставник, преподобния наш отец Порфирий, който с много загриженост и любов, с голяма бащинска нежност, бликаща от любящото му сърце, ме ръководи по дългия път на моето духовно съзряване.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

Рождество

„Кое ще ни отлъчи от любовта Христова – скръб или утеснение“ (Рим. 8:35), или лошите новини, или пониженият стандарт на живот, или коронавирусът? 2020-та година беше ужасна – страхувахме се, лишихме се от спокойствието си и от близките си хора, карахме се и се отчайвахме. Но ще мине няма и месец и ще дойде Рождество Христово“. 

Какво ни казва Евангелието за изминаването на този път

Ако четем Свещеното Писание не само като разказ за случили се събития, но и като ръководство за действие, така или иначе всеки призив на Господ към човека ще трябва да съизмерваме със себе си.

Освен това, ако призивите на Господ към персонажите от Стария Завет ни напомнят, че трябва да бъдем готови за послушание към Него (при това често старозаветните изисквания на Бога към нас трябва да бъдат разбирани алегорично – наистина, не може да сме длъжни да принесем децата си в жертва, ако чуем глас от небесата, по-скоро спешно трябва да се насочим към някой психиатър), то в Новия Завет Господ от момента на Своето въплъщение говори вече непосредствено и лично на всекиго от нас.

Ето, и в Евангелието според Лука Бог чрез ангелите се обръща не само към пастирите в полето. И далеч не само пастирите отговарят на Неговия призив.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

СтилиянПаметта на св. Стилян Пафлагонийски честваме на 26 ноември. Той е живял през втората половина 5 век в областта Пафлагония на южното крайбрежие на Черно море (днес в Турция). От младини отишъл да се подвизава в манастир, а по-късно се оттеглил в една пещера в пусто място, където се отдал на монашески подвиг. Скоро при него започнали да идват за помощ и съвет както монаси, така и много вярващи. Светецът с Божията благодат започнал да наставлява, но и да изцерява възрастни и деца. По подражание на Христос той проявявал внимание и любов към малките дечица, като не само ги изцерявал, но и наставлявал онези от тях, които вече били способни да разбират съветите му. С молитвите си към Всеподателя Бог св. Стилян помагал и на много семейства да се сдобият с деца. Затова той като благодатен детепазител се изобразява, държащ в прегръдката си младенец.

У нас той е добре известен и много хора прибягват с молитва към неговото застъпничество. Затова е бил преведен на български и молебният канон, изпълняван при моленията към него. Настоящият превод също е направен от оригинала по молба на свещ. Траян Горанов от Англия, за да е на разположение на всички, които чувстват нужда от божествена подкрепа в трудни мигове на своя семеен живот.

Канонът е поредица от 9 песни (през по-голямата част от годината втората песен се пропуска, така че остават само 8 песни) или кратки поетични творби, съставени от куплети/строфи, наричани тропари, като всяка песен има своя тема, зададена още в първия тропар, наричан ирмос. Преди всеки тропар се казва стих, имащ отношение към личността, на която е посветен канонът. След трета и след шеста песен се вмъкват специални текстове и/или се правят моления, както в настоящия случай.

Свещеникът: Благословен е нашият Бог всякога, сега и винаги, и во веки веков.

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен