Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Sermon on the Mount IconПрез започващата седмица владее четвъртият глас от осмогласието на източноцърковното пеене. Предлагаме ви в български превод текста на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на неделната св. Литургия – гл. 4

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Чрез дървото Адам беше изселен от рая, а чрез кръстното дърво разбойникът се засели в рая: единият, като вкуси, наруши заповедта на Създателя, а другият, като беше разпнат заедно (с Христос), изповяда за Бог Скрития; спомни си и за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (85 Votes)

7641През започналата (от богослужението в събота вечер) църковна седмица владее трети глас от византийското осмогласие. Макар и да сме в дните след Рождество Христово (така нареченото „попразненство на Рождество Христово“), когато към неделните (възкресни) богослужебни текстове се добавят и празнични песнопения, „възкресното“ все пак е водещото, защото Пасха, Възкресението Христово, е и си остава празник на празниците.

Предлагаме за богослужебно ползване или за личното молитвено правило български превод на тропарите от третия антифон на неделната литургия.

Тропари на Блаженствата (трети антифон) на св. Литургия – гл. 3

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

Η ομιλία επι του ορους 1През тази семица владее Втори глас от осмогласието (октоиха) на източноцърковното пеене. Отново даваме в превод тропарите на третия антифон за неделната литургия, които говорят за изкупителната смърт на Кръста, погребението и Възкресението на Господ Иисус Христос. И, както е обичайно в православната богослужебна традиция, последният тропар винаги е посветен на Пресвета Богородица.

Блажени са милостивите, защото те ще бъдат помилвани.

Поднасяме ти думите на разбойника и Те призоваваме: спомни си за нас, Спасителю, в царството Си.

Блажени са чистите по сърце, защото те ще видят Бога.

Кръста Ти посочваме, Човеколюбче, който Ти заради нас прие за прошка на греховете ни.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

1492083521В началото на св. Литургия в неделя (както и на всяка литургия) се пеят три антифона. Първият е „По молитвите на Богородица, Спасителю, спаси ни!“ (цсл.: „Молитвами Богородици...“) или Псалом 102 („Благославяй, душо моя, Господа!“).

Вторият е „Сине Божи, възкръснал от мъртвите, спаси нас, които Ти пеем: Алилуйя!“ (цсл.: „Спаси ни, Сине Божий...“) или Псалом 145 („Душо моя, хвали Господа!“).

Третият антифон, по време на който се извършва Малкият вход, е съставен от онези девет изречения на Иисус Христос, произнесени по време на проповедта Му на планината (Мат. 5:3-12), които започват с думата „Блажени“ и затова са известни като „Блаженствата“.

4.6692913385827 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (127 Votes)

9657Християнският пост е прост, защото е свят.

Извинете. Римата е случайна. Нямам намерение да пиша стихотворение! Ето, пак, простете…

Както и да е, мисля, че е време да обобщим някои прозаични теми на православното благочестие, докато не сме го превърнали в самоцел, в крайна сметка чужда на християнския дух.

Зная, че в духовното ръководство най-лесна и безопасна за ръководещите е безкомпромисната строгост. Наложи сухоежбина и няма да сбъркаш, забрани кафето, премахни растителното масло, сложи марката „чревоугодие“ на всяко ястие с изключение на хляб с вода и сурови зеленчуци, и ще си спечелиш авторитета на строг и свят радетел на добрите нрави. После, като за утешение, постът се поставя в атмосферата на една православна романтика, мечтателност за непостижимите подвизи на древни аскети, добротолюбие на фантазията. А гузната съвест е мощен инструмент да се манипулират хората през пости и добър начин да се изпратят на изповед…

Само че това ли е посланието за поста, което трябваше да достигне до сърцата и да преобрази нравите на християните от „последните времена“? Две хиляди години по-късно сякаш сме пренаписали книгата „Левит“ за християни с нов кодекс от педантични правила на хранене и поведение – цяла една схоластика на маслината и охлюва, която понякога ни отнема твърде много сили и внимание, и всъщност незабелязано ни отдалечава от Христос.

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора