Мобилно меню

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (30 Votes)
ivan_jelev.jpg
- Проф. Желев, предстои да се проведе нов антисектантски семинар. Желаете ли да споделите нещо, свързано с него?

- Наистина, Центърът за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) вече трета година организира публичен дискусионен форум по въпросите, свързани с дейността на новите религиозни движения (и би трябвало така да ги наричаме, понеже Законът за вероизповеданията, който разглежда тази материя, не употребява понятието секта).

Предстои на 8 и 9 ноември, в края на тази седмица, да се проведе поредният (шести) международен семинар на тема: „Методи за въздействие и манипулативен контрол на идейна и религиозна основа”. Проявата ще бъде подслонена от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” (пл. „Св. Неделя” № 19).

Видях програмата. За участници и лектори на конференцията са поканени български и чуждестранни специалисти в областта на богословието и сектознанието, специалисти от други хуманитарни науки и журналисти, ангажирани с тази проблематика, представители на вероизповеданията у нас. Младите хора от ЦПНРД (повечето от тях - възпитаници на нашия факултет) заявяват и сега, че тяхната основна цел е чрез тази публична дискусия да се даде повече информация за различните деструктивни прояви на религиозна основа и за опасността от тях както за отделната личност, така и за обществото като цяло; също така се оказва да се очертаят възможностите за превенция чрез съответната просветна дейност на училището, вероизповеданията и други институции, чувстващи отговорност за духовното здраве на нацията.  Много амбициозни цели си поставят – дано да ги осъществят.

- Отнасяте се благосклонно към Центъра, доколкото разбирам?

- Да, така е. Дори за пръв път заявявам публично, че той беше създаден по мой почин. Най-напред предложих на д-р Десислава Пулиева, сега Панайотова, да го оглави, но тя се поведе по други съвети и създаде център с много агресивни позиции. Вярно е, че такива позиции са характерни за неофитите, но така или иначе крайните позиции не оставят пространство за защита. А истината е, че и от дирекцията на няколко пъти спасявахме г-жа Пулиева от завеждане на дело срещу нея заради крайни и неаргументирани нападки срещу религиозни дейци. Така или иначе тя е възрастен човек и сама си избира становищата. Аз пък направих друг екип от ентусиазирани млади богослови. Насърчавах младите хора да се занимават с проучване на новите религиозни движения. Междувременно две българки защитиха докторати в чужбина върху тази тематика. Центърът натрупа опит, създаде връзки със сходни центрове в чужбина, стана член на европейската организация F.E.C.R.I.S., придоби авторитет. Вече организира шести по ред семинар, имат един издаден том, втори е под печат. Това наистина са добри успехи.

- Като доскорошен директор на дирекцията по вероизповеданията какво мислите: съществува ли опасност за междурелигиозния мир от такива семинари?

- Ни най-малко! Все едно ме питате, дали има опасност за мира между хората от лекуването на определени болести. Ние, вярващите хора, сме убедени, че разяснителната работа относно разрушителните за личността и обществото религиозни учения и техните култове е високо общественополезна. И като директор бях, и сега съм на мнение, че всяка работа, която не сее омраза, а пръска светлината на просветата, трябва да бъде насърчавана и подкрепяна. Интересното е, че представители на различни регистрирани вероизповедания у нас проявяват положителен интерес към работата на Центъра и дори му сътрудничат. Тези дни в Гърция се провежда всеправославният семинар на пълномощниците на поместните православни църкви за борба срещу сектите. И този авторитетен форум широко си сътрудничи с католически и протестантски експерти от европейските страни.

- Какво е отношението на Св. Синод към тази превантивна дейност на ЦПНРД? Подкрепя ли ги?

- Доколкото научавам от членовете на Центъра, Св. Синод не проявява интерес към тяхната работа. Архиереите от Св. Синод може би мислят, че държавата трябва да пази българските граждани от вредни влияния на деструктивните учения и култове. Но доколкото разпространението на новите религиозни учения не нарушава законите в страната, не е възможно в едно демократично общество то да се ограничава. Задължение на самите вероизповедания е да си предпазват вярващите от влияния, които те смятат за вредни или опасни. Тъкмо в тази насока Центърът, изграден от млади и съзнателни православни християни, се опитва да помогне на Църквата. Ако обаче нейното централно ръководство в лицето на Св. Синод не осъзнава нуждата от подобна дейност, нещата заприличват на случая с давещия се дядо поп, дето не давал ръка да го измъкнат от водата...

- Искате да кажете, че архиереите нехаят за борбата срещу сектите или новите религиозни движения, както сега се наричат?

- Не точно нехаят. А както бях писал още в първите години на демокрацията, „от много работа не могат да си гледат работата”. С други думи, всичко е въпрос на приоритети: требите ли са по-важни или грижите за енорията, епархията или отделния вярващ? Отговорът е ясен. Вместо Св. Синод да си изгради отдел за предпазване на вярващите от вредни влияния, намират се доброволци, които жертват време, материални средства и интелектуален потенциал, за да направят нещо. И срещат равнодушие. Нормално погледнато, това би трябвало да ги отчае. А щом не се отчайват, те наистина заслужават нашето удивление и признателност. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9uf 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Имайте непресторена любов помежду си, пазете Преданието, и Бог на мира да бъде с вас и да ви утвърди в любов.
 
Св. Павел oт Обнора