Мобилно меню

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (12 Votes)

3Чудото на Христовото Възкресение остава загадка за хората, но това, което знаем, е че чрез него ставаме съпричастни на вечния живот, дарен ни от Спасителя. Колко по-сложно е да обясним на децата същността на най-голямото чудо на света - как Бог става Човек, умира и възкръсва заради нас, човеците.

Предложеният тук урок е разказ за Христовото Възкресение, така както смятаме, че биха го разбрали децата - като Божие чудо, което не се нуждае от особено човешко обяснение.

Урокът е предназначен за ученици от предучилищната група и първи клас. Затова в слайдовете е предвиден съвсем малко текст, а акцентът е поставен върху изображенията. 

Презентацията може да сe използва за ученици от всички класове на началния етап, като за тези от 2 - 4 клас разказът може да се разшири в сравнение с този, който е предложен тук. В урока се набляга на чудото на Възкресението. Избегнати са детайлите, свързани със страданията, кръстната смърт и погребението на Иисус Христос, тъй като те правят силно впечатление на децата и събитието на Възкресението ще остане на заден план. За по-големите ученици (2-4 клас) може разказа за Възкресението да се даде с повече детайли, вкл. да се каже, че Христовото възкресение се отнася и до бъдещото възкресение на хората.

(Част от задачите в урока не са включени в презентацията, защото не бе необходимо)

Първата задача за децата в урока е да покажат със знаци какво е настроението им и дали имат готовност за учене: с вдигнат нагоре палец - добро, готовност за учене; надолу - без настроение, нямат особена готовност; по средата – горе-долу.

Този урок бе проведен в последния ден преди великденската ваканция, затова и въпросите насочват децата към свързване на ваканцията с големия християнски празник.

Въпроси:

Заради кой празник излизате ваканция?

Какво се прави на празника Възкресение Христово?

Какви цветове се боядисват яйцата? Какъв цвят трябва да е първото боядисано яйце?

Слайд 2

А знаете ли кое яйце за първи път станало червено?

Не знаете?!

Слайд 3

Тогава ще ви разкажа историята за една жена на име Мария Магдалина

Тя отишла да занесе една важна новина на римския император. Но не можела да отиде при него без подарък. И тъй като била бедна жена, му занесла едно яйце като дар.

Слайд 4

Когато влязла в залата при императора, тя го поздравила и му поднесла своя подарък – едно яйце. И му съобщила новината, заради която идвала от далече при него: че Иисус Христос е възкръснал

- Какво означа възкръснал, - попитал императорът.

– Беше умрял и стана жив, казала тя

- Не вярвам, казал императорът. Това е невъзможно! По-лесно това яйце ще стане червено, отколкото някой да възкръсне!

Слайд 5

Така и станало. Яйцето, което държал в ръката си, станало червено.

Слайд 6

Това е чудо! - възкликнал императорът.- Кажи, как така Иисус Христос възкръсна? - попитал императорът.

- Да, господарю, това е най-голямото чудо на света. Аз бях там, - казала Мария Магдалина, - и то стана така….

Слайд 7

Иисус Христос беше необикновен човек, защото не беше човек, а Божи Син и Син на Мария.

Слайд 8

Добрите го обичали, Той вършел чудеса, лекувал болни, помагал на нещастни.

(На слайда е изобразено ходенето на Иисус Христос по вода. Може накратко да се изясни изображението, защото може децата да не разберат какво точно е нарисувано.)

Слайд 9

Но имало и лоши хора, които не го обичали и накрая Го убили като го разпънали на кръст

Въпрос: Виждали ли сте някъде такова изображение на Кръста?

(Този въпрос насочва децата да си спомнят къде в ежедневието си са виждали изображение на кръста. Така ще свържат знанията от урока с тяхната действителност. В предучилищната група единият отговор беше, че са виждали кръста върху книгата Библия, друго дете каза, че е виждало кръста върху куполите на храмовете.)

Слайд 10

Неговите близки приятели погребали Иисус Христос в една пещера

Слайд 11

На гроба му застанали да пазят римски войници, най-силните и най-дисциплинираните в света. Те никога не напускали своя пост. Но тази нощ се случило нещо необикновено. От пещерата започнала да излиза такава силна светлина, че стражите от страх и изненада паднали на земята. Станало нещо, от което те така се изплашили, че избягали надалече.

Слайд 12

През нощта Иисус Христос възкръснал и отново станал жив.

Слайд 13

Станало най-голямото чудо на света.

(Тук за по-големите ученици (2-4 кл.) може да се каже, че Христовото Възкресение има отношение към бъдещото възкресение на хората. На иконата това е изобразено с извеждането на Адам и Ева от ада. По-големите ученици непременно ще попитат кои са хората, които Христос е хванал за ръцете).

Слайд 14

Първи за това разбрали няколко жени, които дошли сутринта при пещерата. Сред тях била и Мария Магдалина. Те се изненадали като видели, че стражите ги няма

Слайд 15

А пред пещерата видели блестящ ангел. Той има казал: Не търсете тук Иисус Христос. Той възкръсна и скоро ще се срещне с вас.

Слайд 16

Те много се зарадвали

Слайд 17

След това Иисус Христос наистина дошъл и се срещнал с тях. Той ги поздравил с думите: Радвайте се! Стана най-голямото чудо.

Слайд 18

От тогава, приятелите на Иисус Христос, християните, разказват за чудото на Неговото възкресение и боядисват яйца за спомен на това събитие.

Слайд 19

На празника Възкресение Христово ние се поздравяваме с думите: Христос Възкресе! И отговаряме с: „Наистина Възкресе!”

А сега един специален въпрос към вас: Защо денят на Възкресението на Иисус Христос се казва Великден?

(Този въпрос е отправен към целия клас. Един два-отговора са достатъчни.)

И накрая: Тук имате едно яйце, подобно на онова, което Мария Магдалина занесла на римския император. То е бяло и съвсем обикновено. Сега вие с вашите боички, можете да го направите необикновено, чудно, великденско.

Можете да копирате и разпечатате изображението от тук:

iaitce02

 (Картинката на яйцето е взета от сайта krokotak.com)


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/k3qau 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж