Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

DSC 0218Разговор със ставр. ик. Алин Аркадие Пуишор, експерт по Религия от Окръжния училищен инспекторат в гр. Кълъраш, Румъния. Свещеникът има пет деца и съпругата му е учителка по Религия.

Беседата с о. Аркадий се проведе при посещението на русенски директори на училища и учители по Религия в общ. Кирнодж в Румъния (тук). При визитата си в северната ни съседка педагозите, водени от о. Кирил Синев и д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, наблюдаваха уроци по Религия в местното училище и разговаряха с учители и свещеници, ангажирани с преподаването на предмета.

Първият въпрос към о. Аркадий е свързан с организацията на преподаване на Религия в общината.

Отец Аркадий: В Румъния религиозното образование се подкрепя от държавата. То е част от общия учебен план – от подготвителния клас до 12 кл. Финансира се от Министерството на образованието. Преподава се само от квалифицирани учители. В окръг Кълъраш половината от преподавателите по Религия са цивилни богослови, а другата половина – духовници. Положението в окръга не ни позволява да поддържаме голям брой щатни преподаватели. Имаме около 80 щата и 100 преподаватели.

Свещениците са на трудов договор към енорията и за преподаването на Религия получават хонорари. Въпреки че сме малък окръг, имаме добри резултати в Националната олимпиада по Религия. Целият образователен процес се развива при добри условия. Съществува добро сътрудничество с директори, учители, родители, общини и имаме много образователни дейности в училище и извън него. Съществуват партньорства с църквата, общи дейности, както и катехизаторски проекти на църквата, при които си сътрудничим с училището за доброто на децата и тяхното религиозно образование. Разбира се, съществуват и проблеми, свързани с отпечатването на учебници по Религия. Тези до 7 кл. се финансират от Министерство на образованието, а другите ги набавя църквата. Те са на символична цена от 2 лв.

Във всеки румънски окръг съществува инспектор (експерт) по Религия към Окръжния училищен инспекторат, който е на цял или половин щат, в зависимост от големината на окръга.

Нашият кмет, Иринел Роман, призова румънската и българската страна да си сътрудничат „под знака на приятелството“ във всички сфери вкл. и на религиозното образование. Много добър и полезен е опитът от седемгодишното сътрудничество на Кирнодж с Русенска епархия, който може да бъде развиван и обогатяван в полза на децата.

Преди време в Румъния имаше опит за премахване на предмета Религия. Преди две години се проведе публично обсъждане и всички родители на учениците трябваше да подадат молба, че тяхното дете желае да изучава Религия – 95% от родителите дадоха писмено съгласие за това! Процентите не бяха 100, защото сред тези хора има такива от други изповедания, които не искат децата им да изучават Религия. Това са най-често Свидетели на Йехова или адвентисти. Техните деца присъстват в часа по Религия като слушатели, но не им се поставят оценки. Ако детето не желае да участва в урока по Религия, може да се занимава в библиотеката с друга дейност. Обикновено на учениците от другите вероизповедания им харесва в часовете по Религия (Православие), но родителите им настояват да не присъстват. Предметът Религия в Румъния се преподава с одобрение от съответното вероизповедание. При кандидатстване за учител по Религия към документите, освен дипломите, се прилага и писмено благословение на местния кириарх. Ако учител системно допуска догматични или нравствени нарушения, му се отнема благословението за тази дейност и му се прекратява трудовият договор.

Не мога да скрия, че и в Румъния, обикновено в началото на всяка учебна година, се появяват мнения и се чуват гласове на секуларно-хуманистки и атеистични асоциации, които в името на правата на човека се опитват да поставят пречки пред предмета. Но засега не постигат успех.

DSC 0241- Как свещеникът съчетава енорийското служение с преподаването на предмета? Има определени обреди, като например опелото, които не могат да бъдат отлагани.

- При нас опелата започват от 13 ч. и не съвпадат с часовете по Религия. А когато има празник, духовникът е заместван от друг учител или си взима часовете по-късно. Например, тази година на Благовещение (беше работен ден) бях заместен от колега. На празници, ако свещеникът е зает, учителките могат да доведат децата на богослужение. Това е възможно заради установеното партньорство между училището и църквата. Така учениците идват, придружени от начални учители, и участват половин час в Литургията.

Няколко пъти през годината децата идват в храма и се причастяват – например, в началото на учебната година или през постните периоди. Малките деца не се изповядват. От 3 кл. (7-8 годишни) нагоре започват да се изповядват. Има установена такава практика: в рамките на часа по Религия децата отиват в храма и се изповядват или след учебните занятия. По време на заниманията по Религия в училище каним учениците в неделя да дойдат на богослужение. И те действително идват в храма. Отделно от това имаме групи деца, участващи в катихизаторски занимания към храма. Освен в часовете по Религия децата веднъж седмично участват и в допълнителни дейности на тази тематика.

В Румъния има много високи изисквания към образованието и нравствения живот на свещеника. Ако с нещо съгреши, следва незабавно порицание. В това отношение има много строга дисциплина. Тя важи и за учителите по Религия и това е причината да се изисква писмено благословение от църквата за всички преподаватели по Религия.

- Каква е заетостта на учителите по Религия и добро ли е заплащането им?

DSC 0084- В Румъния един начинаещ учител получава около 2500 леи (малко повече от 1000 лв). Основното служение на свещеника е в енорията, а в училището му се плаща хонорар на час. Неговите часове се заплащат малко по-малко от тези на щатните преподаватели. О. Адриан преподава 6 часа седмично предмет Религия, а г-жа Мушат (учителката по Религия) също има 6 часа седмично в нашето училище, но за да запълни седмичния норматив от 18 часа седмично,[1] взима часове и в съседното село Радовану. 

Когато през учебната 1991-1992 г. се въведе предметът Религия в училищата, аз преподавах една година доброволно, без заплащане. Тогава още статутът на учителя по Религия не беше уточнен. И ето, че вече 17 години съм експерт по Религия в окръг Кълъраш. Аз съм на половин щат. Според нашето законодателство експертът е задължен да преподава поне 2 часа седмично.

За мене не е ясно защо Министерството на образованието в България няма воля да въведе предмета Религия в образователната програма. Във всички европейски страни под различни форми се изучава Религия. Ако младите хора нямат здрава основа и християнски корен, ще бъдат сигурна жертва, когато изпаднат в безпътица...

Трябва да помислите как да убедите родителите, че за децата е добре да изучават този предмет. В Румъния националната идентичност е дълбоко свързана с вярата, нима в България не е така? Българските владетели не са ли били християни? Ще трябва да се търсят варианти за тази нова обстановка, в която вашата църква е поставена. Бъдете уверени, че Бог повече от нас се съобразява с историческия контекст и поставя на ключови места сърцати хора, чрез които да се осъществява Неговата воля.

[1] В България седмичният норматив на учител е 21 часа.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udr3d 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Както кормчията зове ветровете и подмятаният от бурите моряк отправя взор към дома, така и времето те зове при Бога; като воин Божи бъди трезв – залогът е безсмъртие и живот вечен.

Св. Игнатий Богоносец