Мобилно меню

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (80 Votes)

Pr stefan mindea 1На 8 юни, празника на Светия Дух, архиепископът на Томи (Кюстенджа) Теодосий  освети параклиса „Света Троица“ на манастира „Въкърещи нои“, общ. Лумина, окръг Кюстенджа. По традиция от последните месеци св. Литургия беше отслужена на открито в присъствието на голямо множество християни. По време на богослужението владиката ръкоположи за свещеник световноизвестния неврохирург протодякон д-р Стефан Алекса Миндя. О. Стефан прекарва повече от тридесет години в Америка. Завършва университета „Станфорд“ в Калифорния, САЩ. На 36 години става най-младият началник на отделение в историята на известния университет, както и университетски преподавател. Животът на неврохирурга се променя коренно след запознанството му със стареца Юстин (Първу), който го съветва да се завърне в родината и да поеме по пътя на духовното поприще. Затова той изоставя успешната си светска кариера отвъд океана и се завръща в Румъния заедно със съпругата си и шестте си деца.

Преди хиротонията (след Великия вход) архиеп. Теодосий се обърна към вярващите с думите: „Обични вярващи, ето дългоочаквания момент от средата на св. Литургия – свещеническото ръкоположение на отец протодякон Стефан Миндя: най-бляскавия неврохирург, който днес е признат навсякъде, най-младия университетски преподавател в Америка, човек с изключително положение. Той възлюби преди всичко вярата. О. Миндя каза за дяконското служение, че превъзхожда служението на медицината, която изучи и владее с толкова вещина, а колко по-възвишено е свещеническото служение!“.

Кандидатът за свещеническо ръкоположение прочете тържествено и подписа специална декларация (Изповедание на вярата), в която обещава да спазва свещените канони на Православната църква, Устава на Румънската православна църква и правилниците и да проявява пълно послушание към своя архиерей и неговите наследници по катедра.

По традиция презвитерата, облечена в народна носия, подари букет цветя на архиерея и целуна десницата на новоръкоположения. Дядо Теодосий разказа, че тя също е лекар неврохирург. „Те се молят тук заедно с шестте си деца. Ето едно семейство за пример, което дойде, за да ни даде толкова благодеяния. Бог да им дарува здраве“, пожела архиепископът. Владиката се обърна и към новия свещеник с думите: „Следвайте примера на о. Юстин (Първу), който ви доведе тук. Бог да ви дарува дейно и душеполезно свещенство. Сега ще съчетавате по-добре медицинското с църковното дело, защото ще служите като духовник и ще лекувате. Нека всички ваши операции бъдат успешни, защото и Бог ще бъде с вас. Амин!“.

На въпрос от медиите, как ще съчетава медицинското и духовното служение, о. д-р Миндя каза: „Медицината и свещенослужението вървят ръка за ръка. Ако погледнем от историческа перспектива: прокажените са били изпратени при свещениците (Лука 17:14). Нашата Църква е изпълнена със светци, които са изцерявали немощните. Всяка физическа болест има и духовна причина. Затова смятам, че в най-добрия случай всеки лекар може да бъде и свещеник. Това е идеалната ситуация, опитвайки се, на първо място, да изцеряваме душите на хората. Давам си сметка, че освен професионалните усилия, които полага всеки лекар, е необходима и Божията благодат, иначе лечението не постига желания резултат. В медицинската си практика съм имал случаи, когато нещата са вървели много трудно, но съм имал и други моменти, когато най-тежки медицински интервенции са се провеждали съвсем естествено и красиво. Затова се моля на благия Бог винаги да ме придружава Неговата благодат, защото независимо от професионалната подготовка и равнище на образованост без Бога нищо не е възможно. Бог е толкова снизходителен, че понякога допуска една операция да премине успешно без лекарят изобщо да си дава сметка за Неговата помощ“.

Миналата година о. Миндя получи от Хушкия еп. Игнатий отличието епископски кръст „за изключителна дейност, извършена за изцерението на ближните“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6whp9 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]