Мобилно меню

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

791f07a8a7ab598bef201b5d1774423c„От препълнено сърце говорят устата“
(Лука 6:45)

На 29 юни църквата „Св. апостоли Петър и Павел“ в пето столично архиерейско наместничество в Букурещ празнува своя храмов празник. За втора поредна година председателят о. Касиан, с когото ни свързва семейно приятелство, ме покани да взема участие в празника. Имах щастието да се озова в една изключителна среда на интелигентни и всеотдайни служители Божии, от които всеки може да научи по нещо полезно.

Първенствуващ свещеник (protos) в богослужението беше о. Мирел Илие, отговарящ за общността на глухонемите вярващи в енорията „Св. Мелетий“. Редовно при големи празници виждаме о. Мирел да превежда богослужението на жестомимичен език за своите енориаши. В светата литургия взеха участие о. Касиан, който е дългогодишен екскурзовод на Румънската патриаршия в Светите земи, о. Джордже Жамборе, патриаршески инспектор от Богословско-образователния отдел при Румънската патриаршия, и о. Александру Морариу, който работи в МВР и отговаря за свещениците, носещи служението си в армията, жандармерията и в затворите. Служиха и двама дякони – Георге-Кристиан Попа, заместник-директор на църковната телевизия „Тринитас“, и Николае Янку, репортер-новини в същата телевизия. С двамата сме общували при заснемане на документалния филм за св. Димитрий Басарбовски в скалния му манастир край Русе.

Песнопенията на говорим румънски език от утринното богослужение и божествената литургия изпълниха четирима младежи. По време на продължителното причастяване на енориашите псалтите изпяха „Чистая Дево“.

Проповедта произнесе о. Георге Динка, който се спря върху литургийното евангелие, след което проследи основните моменти от дивните жития на първовърховните апостоли.

По традиция в края на литургията беше отслужена панихида за архим. Климент и останалите ктитори на храма, известен в миналото, като „Търновския манастир“.

thumbnail WhatsApp Image 2023 06 30 at 11.29.069След литургията о. Касиан благодари на всички духовници и енориаши за активното участие в културно-просветните събития през тази седмица, посветена на храмовия им празник, между които концерт на детския църковен хор „Символ“, духовни конференции и съборни богослужения. По стените на стария храм, построен от Матей Басараб през 1636 г., бяха изложени фотографии от три поклонения на енорията в Светите земи. Председателят прикани енориашите си да присъстват на конференцията, организирана от о. проф. Георге Холбя от Букурещкия православен богословски факултет, който ще говори на тема: „Духовният човек в учението на св. апостол Павел“.

thumbnail WhatsApp Image 2023 06 30 at 11.29.068По традиция всички енориаши получиха пакет с храна и споделиха обща братска трапеза. Там продължихме да общуваме по различни актуални за църковния ни живот теми. Особено интересен беше разговорът на двамата дякони от църковната телевизия „Тринитас“ с о. Жамборе, посветен на причастяването на децата като начин за приобщаването им към Църквата. Те обсъждаха практиката за т. нар. „ранно причастяване“ на децата, т. е. извън определения за това момент. Румънските духовници проявиха интерес към практиката на причастяване в България. Стана ясно, че в основаната през 2007 г. църковна телевизия на патриаршията, въпреки всички трудности, с които се сблъскват, работят сто служители. Беше повдигнат въпросът и за организацията на предстоящата Седма международна среща на православната младеж под надслов: „Вие сте Ми приятели“ (Иоан 15:14), която ще се проведе в периода 31 август – 3 септември в Тимишоара и на която са поканени десетима български младежи.

Енорийската атмосфера, приличаща на сплотено семейство, завърши с многолетствие за именниците и паметни снимки на всички присъствали.

Би било чудесно, ако наши студенти-богослови посетят тази енория и станат непосредствени участници в подобна атмосфера, от която на практика могат да научат много. Недостатъчното общуване често поражда подозрения и мнителност, от които никой няма нужда. И обратно, подобни срещи показват колко верни са думите на псалмопевеца: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно!“ (Пс. 132:1).

Благодаря на Господ за възможността да бъда съпричастен на тази „малка“ букурещка „Павлия“.

* От 1 януари т. г. авторът, о. Кирил Синев, е назначен за представител на Българската патриаршия в Букурещ (бел. ред.).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/d9d93 

Разпространяване на статията: