Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0014На 5 април, по инициатива на д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе, и с благословението на Русенския митр. Наум група преподаватели по Религия от русенски училища посети община Кирнодж, Румъния, с цел обмяна на опит. Българската делегация беше съставена от Р. Георгиева, доц. д-р Юлия Дончева от Русенския университет „Ангел Кънчев“, Гергана Григорова, директор на ОУ „Васил Априлов“ - гр. Русе, Елия Андреева, преподавател по Религия в същото училище, Галина Кирякова от с. Ряхово, Валерия Лавчева, Илиян Чолев от Разград, Стоян Стоянов, зам.-директор на ДГ „Слънце 2“ - гр. Русе, свещ. Кирил Синев.

DSC 0031При пристигането в Кирнодж българските педагози бяха посрещнати тържествено пред Гимназиално училище № 1 от целия преподавателски колектив. В дирекцията на основното училище се състоя среща. От румънска страна приветствия поднесоха директорът на училището Стелиан Пана, ставр. ик. Алин Аркадие Пуишор, инспектор (експерт) по Религия от Окръжния училищен инспекторат в гр. Кълъраш, Иринел Роман, кмет на общ. Кирнодж. Р. Георгиева представи членовете на българската делегация. Домакините получиха от българска страна символични подаръчета, между които компакт-диска „Покаяние, пост, Възкресение“ на бившия Русенски митр. Неофит (сега Български патриарх). Бяха посетени класните стаи, където стана запознаване с учебния процес.

Българската делегация присъства по време на два урока по Религия, водени от прот. Адриан Постоля, председател на местния храм „Св. Николай“, а вторият урок беше проведен от г-жа Мушат. Методиката и съдържанието на уроците предизвикаха интереса на гостите. О. Кирил Синев ги превеждаше за тях на български.

DSC 0077Урокът на отец Адриан започна с Господнята молитва „Отче наш“. Учениците -третокласници прочетоха текста от учебника по Религия за Възкресение Христово. Учителят им зададе въпроси, свързани с прочетеното. След това учениците последователно прочетоха евангелския текст от Св. Писание, свързан с Възкресението на Спасителя. Беше показан видеоматериал за Христовото Възкресение, подходящ за деца, дело на Яшката архиепископия и по-точно на епархийския сайт „Славословие“ (Doxologia). Разделени на 4 групи, учениците изтеглиха въпроси, на които трябваше след съвещание в групата да отговорят. Урокът продължи с попълване на кръстословица с въпроси върху Възкресение Христово, а за домашна работа третокласниците получиха текст с липсващи думи, които ще трябва да попълнят, както и да оцветят кошница с яйца. Урокът завърши с изпяване на тропара на Пасха – „Христос воскресе“. Отец-инспекторът по Религия изпя на учениците първата строфа от Опело Христово, което ще изпеем на Велики петък. Членовете на българската делегация изпяха на църковнославянски тропара на Пасха.

DSC 0112Вторият урок, изнесен пред русенци, беше посветен на „Помощта, оказана на ближните“, проведен с ученици от 5 клас. Целият клас беше облечен в народни носии. Учителката г-жа Мушат разказа притчата за милостивия самарянин, онагледена с картини. Учениците научиха кой е нашият ближен. Те прочетоха от Библията евангелския текст, който се чете на неделя Месопустна – за Страшния Христов съд. На специално пано учениците изброиха писмено делата на телесната и на духовната милост, като срещу всяка от изброените думи нарисуваха подходяща рисунка. На екран беше показана картина, на която Христос тропа на врата без ключалка – нашето сърце, очаквайки да Му отворим. Г-жа Мушат беше подготвила интересна задача за петокласниците: да подредят надути балони с написани букви, образувайки името „Румъния“. След това с балоните подредиха други две думи: „om“ – „човек“ и „armonie“ – „хармония“, "съгласие". На екрана учениците видяха икони на светци с голям принос към своите ближни: св. цар Борис-Михаил Покръстител, св. патриарх Евтимий Търновски, св. Димитрий Басарбовски, св. Филотея Търновска. Урокът завърши с изпяване на „Достойно ест“.

DSC 0186Денят продължи с още вълнуващи събития – поклонение в храм „Св. Николай“, в който от 6 месеца се намира ракла с мощите на св. Дасий Доростолски, дар от Доростолски митр. Амвросий. Ученици, подготвени от учителката Маргарита Щефан, изпяха подходящи за периода песни, сред които песен за плачещата върба. Ученици, подготвени от учителя по музика г-н Дориан, изпълниха патриотични песни. Три ученички изпълниха солови песни. Трима седмокласници показаха умения за биене на дървено клепало. Накрая прот. Фанел Бурулян от енорията „Ступинеле“ увенча миниконкурса за биене на клепало с изключително изпълнение, бидейки аплодиран от присъстващите. Г-н кметът Роман подари паметни подаръци на българската делегация.

В сградата на общинския съвет се състоя работен обяд, по време на който бяха обсъдени интересни подробности, свързани с преподаването на предмета Религия в румънските училища. Членовете на българската делегация получиха книги на г-н Аурелиан (Релю) Котобан, началник на местната пощенска служба, църковен епитроп и същинската душа на българо-румънските взаимоотношения между община Кирнодж и Русенска епархия. Релю обяви предстоящото отпечатване на новата му книга – Българо-румънски буквар, съдържащ общи за двата езика църковни термини.

DSC 0241В края на срещата отец-инспекторът по Религия Аркадие Пуишор се обърна към българите с думите: „За мене беше изключително удоволствие да бъда с вас. Това беше не обикновена обмяна на професионален опит, но аз почувствах, че нашите отношения са от сърце към сърце, т. е. в тази наша връзка се почувства свещен трепет, жива душа, основана в нашия Спасител Иисус Христос, Който ни обединява чрез Своята благодат. Прегръщам ви всички, желая ви преблагият Бог да ви помага във всичко, да осъществите всичко, което сте си запланували във вашето семейство, на работното място и за благото на целия български народ. Бог да ви помага!“.

Преди отпътуването за Русе г-н Котобан заведе учителите до дървеното разпятие (както му казват румънците – „троица“), посветено на св. Йоан Рилски Чудотворец, където беше изпят тропарът на светеца на български.

На връщане беше посетена епископската катедрала „Успение Богородично и св. вмчк Георги“ в Гюргево.

Посещението беше продължение на проведената визита на учители от ОУ „Иван Вазов“, Русе, в гимназиално училище № 3 в Кирнодж на 12 ноември 2018 г. (тук). Домакините отново получиха покана за посещение на гр. Русе и с радост приеха готовността на русенци за съвместни инициативи в образователната сфера.

*   *   *

На 19 февруари, по време на годишно заседание на Църковно-народния съвет на Румънската патриаршия, стана ясно, че през учебната 2017-2018 г. предмет „Религия“ в Румъния е преподаван от 6384 учители, от които 4384 са титуляри, 1309 са духовници, 4935 цивилни- богослови. Според степента на професионално образование 840 са начинаещи, 1363 са придобили образователното ниво „окончателен“ (definitivat), 1485 са придобили второ образователно ниво (gradul didactic II), 2512 са придобили първо образователно ниво (gradul didactic I), 184 са доктори по богословие.

В окръжните училищни инспекторати работят 42 инспектори (експерти) по Религия, като 40 от тях са богослови. За подобряване на преподаването на предмета през 2018 г. са сключени 5185 партньорства (споразумения) между енории и училища за училищна и извънучилищна дейност.

DSC 0035DSC 0035

DSC 0084DSC 0084

DSC 0018DSC 0018

DSC 0249


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/udqrx 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]