Мобилно меню

4.4736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (19 Votes)
ivan_jelev.jpg- Проф. Желев, в изминалите събота и неделя вие проведохте семинар във Варна, посветен на опасностите от сектантски влияния в образователните учреждения у нас. Как стигнахте до идеята за такъв семинар?

- Всяко вероизповедание, което желае да се утвърди в дадено общество, се насочва към младото поколение, дори към децата, към малолетните. Така вероизповеданието си осигурява привърженици за десетилетия напред. Това в пълна сила важи и за традиционните вероизповедания у нас. Затова е и сериозният дебат в общественото пространство относно предмета Религия в училищата. Естествено е, че там се "целят" и нетрадиционните, и новите религиозни движения, които през последните двадесет години упорито търсят почва у нас. 

Защото учебните заведения (детски градини, училища, университети) им "поднасят" събрани на едно място големи групи от деца и младежи. Не се налага да ги търсят по улици и площади, по домовете им и по разни други места. Ако успее да влезе в учебната програма под каквато и да било форма, едно вероизповедание наполовина е свършило своята работа по привличането на млади хора. Наличието на такива опити, повече или по-малко успешни, подсказа идеята на Управителния съвет на Центъра за проучване на нови религиозни движения (ЦПНРД) да проведе семинар именно на тема "Образователните учреждения като цел на сектантски влияния".

Семинарът се проведе съвместно с Варненска и Великопреславска митрополия и с нейния Духовно-просветен център при храм "Св. архангел Михаил", които бяха домакини на проявата. В отговор на наши писма свои представители изпратиха няколко регионални инспектората по образование, както и епархии на БПЦ. Печално е, че някои митрополити се опитаха да попречат на свои представители да участват, но се надявам това да не е от сектантски подбуди.

- Това е много любопитно - кои са тези митрополити?

- Става дума само за един и то се знае кой може да е... (усмихва се).

- Как преценявате равнището на изнесените доклади?

- Аз съм удовлетворен от - спокойно ще кажа - високото равнище на подготвените доклади. Членовете на ЦПНРД вече натрупаха достатъчно опит, сътрудничеството с европейската ни организация (Европейска федерация на центровете за проучване и информация относно сектантството - F.E.C.R.I.S.) също дава резултат. Заместник-председателят на F.E.C.R.I.S. проф. Александър Дворкин с участието си придаде допълнителна тежест на проявата. Бяха изяснени всички страни на въпроса и присъстващите духовници, педагози и др. имаха възможността да участват в пространните дискусии. Средствата за масово осведомяване от своя страна проявиха голям интерес и разгласиха онова, което ставаше по време на семинара.

- Може ли да се каже, че сте постигнали целта си?

- Може да се каже само отчасти. Защото нашата цел не е била "да отчетем дейност", "да проведем мероприятие", а да бием тревога пред съзнанието на цялото общество. Наистина не става дума за установяване на проблема и за решаването му веднъж завинаги. Целта ни е да припомним на всекиго личната му отговорност пред себе си, пред околните и пред цялото общество. Трябва да сме наясно за опасността от деструктивните религиозни движения (обикновено наричани секти), да се стремим да се предпазваме сами, да предпазваме и близките си. Защото често пъти заплахата от сектите е вътре в самите нас. Никой не може да спре насила един човек, решил да се отдаде на някаква идея, на някакво учение с неговите тоталитарни практики. Но и никой не може да каже: "Това мене не ме засяга, чист съм от такива грехове!" Ние живеем в съобщество и трябва да ни е грижа за хората, които биха погинали във физически и в духовен смисъл поради нашето базразличие и нерадение (неправене на нищо). Нещата са сериозни и искат такова отношение от наша страна, от страна на всички ни.

- Какво предстои в програмата на центъра ви занапред?

- Предстои да повторим семинара в София на 14 ноември с участието и на други лектори, в това число и на дългогодишния председател на F.E.C.R.I.S. г-н Фридрих Грийс (Австрия). Надяваме се, че интересът към темата ще расте, защото ние предлагаме помощ за самопомощ, както се казва. Ние работим безкористно, дори  сами си поемаме разноските, защото вярваме, че делото ни е апостолско.

- Желаем ви успехи!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9u8 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Лакомото желание за храна се прекратява с насищането, а удоволствието от питието свършва, когато жаждата е утолена. Така е и с останалите неща... Но притежаването на добродетелта, щом тя веднъж е твърдо постигната, не може да бъде измерено с времето, нито ограничено от наситата.
Св. Григорий Нисийски