Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (33 Votes)

Nativity tree2011Скъпи братя и сестри,

Надявам се, че всички вие сте успели в тези натоварени и нервни дни, предшестващи Коледа, да купите прекрасните подаръци, с които да зарадвате под елхата в празничната нощ любимите хора. Сигурен съм също, че неуморните домакини ще спазят всички традиции и ще приготвят постната трапеза с нечетен брой ястия, а най-старият в дома ще прекади и ще благослови ястията. Но ако нещо от това е било пропуснато, не унивайте – по телевизията многократно ще ви покажат какви трябва да са и как да изглеждат гозбите на Бъдни вечер, какви са народните обичаи и за какво трябва да внимавате: най-вече да не объркате и да сложите на трапезата четен брой ястия или пък да я вдигнете, което – да не дава Господ! – е в състояние да провали всичко хубаво, което ви предстои през следващата година!

В тези светли предпразнични дни Дядо Коледа се е погрижил да зарадва и най-малките с любимите и жадувани играчки, но ако някой сигнал за бомба в мола е объркал натоварената му програма, погрижете се вие и се възползвайте от уникалните коледни промоции – рекламите ще ви информират за това къде пазарува Дядо Коледа и кои магазини ще бъдат с удължено работно време през празниците. И не забравяйте: ако подарите играчка, която не е последен модел, рискувате вашето дете да расте като аутсайдер, под присмеха на съучениците си, чиито родители са били по-активни и по-малко пестеливи от вас. А и най-важното: ако решите да пътувате за празниците, не забравяйте да преброите внимателно децата си и да не забравите някое от тях, защото проявената небрежност може да коства сериозни щети на дома ви, макар накрая нещата да завършат щастливо…

Така изглежда идеалната Коледна вечер: да се съберем семейството заедно около богатата трапеза (за да има елемент на изненада, някой трябва неочаквано да се завърне в последния момент), да има много настроение и подаръци, които Дядо Коледа е донесъл, и под акомпанимента на любимите коледни песни да отворим подаръците под елхата. Сигурен съм в това, защото съм го гледал в десетки филми – ще го видите и вие в празничните дни.

В тази нощ някъде не много далече от нашите домове, в една пещера, се ражда Спасителят на света. Опасявам се, че там няма необходимото интернет покритие, но този недостатък лесно ще бъде отстранен – просто отворете фейсбук и ще видите десетки статуси, отразяващи и коментиращи това събитие. Не забравяйте, като проява на братска обич, да ги харесате!

Бях решил, скъпи братя и сестри, да ви кажа и няколко думи за смисъла на Христовото Рождество, за пътя на изкуплението и спасението, за любовта на Бога към тези, които нямат нито дом, нито с кого да споделят Неговото Рождение, а ще си обикалят пияни по улиците като всеки ден (в такава благословена вечер, когато трябва да се пости!), към онези, които тъгуват по скорошната загуба на скъп човек и изобщо не им е до никакви празници, към онези, които гледат болно детенце и за които Витлеемската звезда е всяка негова усмивка или най-мъничка надежда за подобрение; да ви напомня за любовта Му и към онези разделени семейства, одумвани и пренебрегвани от благочестивите си приятели и съседи, в които единият родител сам се справя с житейските трудности и се посвещава на децата си, загърбвайки всичко, което ние приемаме за нормално ежедневие, за… Но стига, братя и сестри, спирам дотук, защото виждам, че някои от вас започнаха да се натъжават, а повечето сериозно се отегчиха. А не това е целта на празничната ми проповед.

Желая ви благословени празници и повече радостни изненади под капачките на любимата безалкохолна напитка! Коледа е!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/a9dak 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж