Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (69 Votes)

15cb9235f7201cf716d2633e1dddd4ebТриединният Бог пожела чрез своите благословени грижи и безграничната си благост да излее благодатта си над своята прославена Църква в тези наши дни, като намери хора, които поставиха Неговата любов над всичко в личния си живот и се удостоиха, чрез смирението и чистия си начин на живот, Той да прояви в тях своята божествена слава. Сред тези хора се прояви един йеромонах на име Порфирий Прозорливи, който се превърна в избран съсъд на Светия Дух.

Свети Порфирий, който е роден на остров Евбея (Гърция) през 1906 г. в една проста селска среда, бил принуден от ранна възраст да напусне училище, за да помага в издръжката на семейството си заради отсъствието на своя баща, който заминал да участва в изкопаването на Панамския канал. Прочел житието на свети Йоан Пещерник, който се подвизавал на едно място близо до неговия дом, и в него се възпламенил копнеж към Христовата личност, който го накарал да предпочете монашеския отшелнически и свят живот и да почувства нуждата от това да остане странник на земята (Пс. 118: 19).

Неговата душа копнеела за ангелско житие, затова напуска бащинския си дом на 14 годишна възраст и насочва своите надежди към Света Гора - Атон. Среща се с един аскет-ангел, който го призовава да живее с него и неговия сподвижник в скита на свети Георги в местността Кавсокаливия. Там той осъзнава, че целта на целия духовен живот се осъщестява, когато нашата личност се смири изцяло пред Божието величие, когато ние оскъднеем, а се увеличи и възвеличи в нас Христос и стане всичко в нашия живот и живота на Църквата.

Върху него се изляла благодатта на Духа Утешител, Духа на пророчеството и премъдростта, докато наблюдавал един стар аскет, който се кланял в църквата преди да пристигнат отците в нея. Той видял божествената благодат да се излъчва от отеца, който бил таен светец, и да изпълва мястото, и се случило така, че лъчите на Светия Дух достигнали до него - юношата и монах-послушник. От онзи час насетне съществото му се променило. Бил надарен с небесни свръхестествени дарования.

Духовната прозорливост, която го обхванала, се смята за един от най-редките дарове при съвременните свети отци, както самите те му засвидетелстват. Той почувствувал в сърцето и тялото си как Христовата любов преизобилства в него и го въздига към небесата, където светиите съжителстват с ангелите. Той изпитва небесни преживявания на Света Гора докато бил все още съвсем млад, до които не са достигнали великите между аскетите, а при много от тези, които са ги преживели, това се случило в края на техния земен живот.

Но не го забравят и изкушенията. Налегнала го една неличима болест, която едва не го унищожила, един вид треска, която уязвила тялото му и направила от него втори Йов. Неговото влошено здравословно състояние го принуждава да напусне Света Гора, за която той копнее, и да се върне на остров Евбея, за да се подложи на дълго лечение. Когато състоянието му се подобрило, Синайският ариепископ го ръкоположил за дякон, а след това го въздигнал до свещенически сан.

От Евбея се преместил на служба в храм „Свети Герасим“ в поликлиниката в центъра на Атина, на шумния площад „Омония“. Там, сред градската суетня, той живеел истински аскетичен живот, който по своите подвизи и чистота надхвърля достойнствата на великите аскети пустинници, защото поставял Господа винаги пред себе си и защото се въоръжавал с най-голямото смирение и непрестанното прибягване към Христа-Спасителя и към Неговата Пресвета майка като несразимо оръжие в борбата си срещу хитростите на врага и неуморимите му изкушения.

По-късно се уединява в един манастир, посветен на свети Николай в Калисия, в пределите на манастира "Пендели" извън Атина, след това построява девическия манастир „Свето Преображение“ край Оропос, където поставя основите на сериозна монашеска общност.

Той беше чудотворец, лекуваше болните, утешаваше скърбящите и изцеляваше хората с разбити сърца. Той беше един просветен чрез Духа наставник, чрез благодатта виждаше това, което зрящите не съзират. Той помогна на Църквата в Гърция и в нашите страни, чрез своята молитва, наставление и познаване на Божията воля във времената на утеснение.

В последните му години го налегнаха много тежки болести и непоносими болки, особено след като се разболява от мозъчен тумор. Тези болки направиха така, че в него да се прояви решителност към мъченичество в борбата му с изкушенията с вечно благодарение към Бога и с непоклатими кротост и твърдост. Загубва зрението си, но духовната му прозорливост му отваря душевните очи, за да съзре с тях духовните небесни истини там, където е престолът на Светата Троица, събранието на светиите и ангелските воинства.

Той настоява учениците му да го върнат в скита на свети Георги в Кавсокаливия на Света Гора, на "мястото на първото му покаяние", където се упокоява в Господа на 2 декември 1991 г. в пълно безмълвие, далеч от хорските очи, но с чиста любов и съвършенна преданост на Христа Иисуса, нашия Господ. Благословията на неговите молитви да бъде с всички нас.

Източник: в-к "Ал-Нашра", бр.48, 2018 г. نشرة "النَّشرة"، عدد48، 2018م.

Превод от арабски: Виктор Дора.

   


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u6w4q 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж
   

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.