Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

biserica ortodoxa capernaum pescuireaНеделя 18 след Петдесетница. 1 Неделя след Неделя подир Въздвижение

Божията благодат е по-силна от човешките способности и трудове

Главната поука от днешното евангелие е че делото на „риболова“ или на събиране на хората от земното житейско море в кораба на спасението, тоест в Църквата, се извършва първом чрез Божията благодат. Онова, което научава ученикът Симон-Петър чрез чудния риболов е цяла глава по еклезиология, т.е. в богословие за тайната на Христовата Църква и на пастиря в Църквата, а именно: в църковното дело първостепенно значение има Божията благодат или помощ, а след това човешката способност. Доколкото св. Петър се осланял единствено на своя занаят, върху своята физическа сила и рибарски умения, нищо не уловил. Неговите слова: „Цяла нощ се мъчихме, и нищо не уловихме“ (Лука, 5:5), фактически представляват тъжната констатация на един провал, съпроводен с голяма умора, примирение, но и смирение. Обаче, неочаквано съзираме, че в края на ограничените човешки сили започва тайнственото Божие дело. Когато Петър нямал никаква надежда за успех, тогава настъпила Божията помощ и чудото се извършило. След като изпълнил заповяданото му от Господ Иисус-Учителят, ученикът Петър видял как провалът се превърнал в успех, а личната немощ в огромна и чудна сила. Тази скрита сила вършеща чудеса, променяща ситуации и разрешаваща сложни проблеми, се дължи на Божията благодат. В този смисъл св. ап. Павел констатира: „Всичко мога чрез Иисуса Христа, Който ме укрепява!“ (Фил., 4:13).

Затова при ръкоположение на свещенослужителите, които са се подготвили за хиротония, се казва, че това освещаване се извършва чрез „божествената благодат, която винаги лекува болното и възпълва недостигащото“ (Виж Чиновник, Чин за ръкоположение на дякон, свещеник и епископ).

Божията благодат се дава на смирените и трудолюбивите

Все пак трябва да отбележим и факта, че Господ Иисус Христос не е извършил чудото с чудения риболов за някакви лениви рибари, които са спали цяла нощ, а то е извършено за трудолюбиви рибари, които цяла нощ се трудили, но тъй като нищо не уловили, много се смирили. Едва тогава, когато ги е намерил в състояние на умора след труда и в състояние на смирение след неуспех, Христос-Бог им оказал Своята помощ, вършеща чудеса. В тази насока св. Исаак Сириец казва, че Бог дарява на човека Своята благодат за смирението, идващо от много трудове. Така изобилната благодат се дарява на онези, които много са бдели и много са се потрудили. Въпреки че не се изпълнила целта на учениците, когато те искали, все пак тя се изпълнила по-късно по неочакван начин, по-хубаво и полезно. Понякога така се случва и в живота на Църквата или в живота на християнина. Много често се стараем да направим нещо добро, но не успяваме когато и както ни се иска. След това се питаме с печал и недоумение: „Защо не успяхме?“. Например някой се готви за изпит, но в определен момент чувства слабост и не успява да го вземе успешно. Или някой се опитва да извърши велико дело с благородна цел, но не успява да го завърши; случва се неблагоприятна ситуация и той има чувството, че цялото дело се е провалило. Но често онова, което е било необяснимо, в даден момент по-късно се просветлява, когато и както Бог пожелае.

И така, днешното евангелие ни посочва, че Бог познава както човешките трудове, така и неговите граници или немощи, но учи човека да изпросва Неговата помощ, да работи заедно с Него, да се радва на Неговата милостива любов в смирение и признателност.

Евангелието на днешната неделя ни учи, че винаги имаме нужда от Божията помощ. Следователно, не само когато се чувстваме по-малко подготвени, но и когато сме много добре подготвени, трябва да се молим Нему, казвайки: „Господи, помагай!“[1] Бог обича изключително много всеки смирен човек, който изпросва Неговата помощ, работи в общение на любовта с Него и се старае да бъде трудолюбив и щедър.

Да ни помага Премилостивият Бог да почувстваме Неговата сила, когато изпросваме Неговата помощ, никога да не се отчайваме, дори и желанието ни да не се изпълва когато и както искаме ние. Да научим, че Божията мъдрост надвишава нашата способност, Неговата мощ надхвърля нашите сили, а Неговата благодат и святост са извор на изненадващи, дивни и спасителни деяния, за слава на Пресвета Троица и спасение на хората. Амин!

Превод (със съкращения) от румънски: свещ. Кирил Синев

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Evanghelia slavei lui Hristos. Predici la Duminicile de peste an, București, Ed. Basilica, 2016, p. 233-236.

[1] Изразът „Doamne, ajută“ се използва масово от вярващите румънци. Те поздравяват духовниците с думите: „Целувам ви ръка, отче!“, а те отговарят - „Господи, помагай!“. За съжаление съответстващото му у нас - „Помози Бог“, днес е останало единствено в българските народни приказки, бел.прев.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9yq9 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...

Стреми се с всички сили да проникнеш със сърцето си дълбоко в църковните чтения и пения и да ги издълбаеш върху скрижалите на сърцето си.

Игумен Назарий