Мобилно меню

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

Избрани изречения за поста114926.b 600x400

Постим, за да се доближим повече до Бога, а не за да бъдем видeни или хвалени от хората.

Постим, защото обичаме Бога Подателя повече отколкото Неговите материални дарове, които консумираме.

Постът е жертва на смирената любов на човека към Бога, когато е съединен с благодарствена и просителна молитва, отправена към Бога.

Който пости, но не се моли, не събира духовна светлина в душата, а извършва просто едно биологично и психологическо упражнение, заради здравословни или естетически подбуди.

Истинският пост не е само въздържание от храни с животински произход, но и въздържание от всяка материална лакомия и похот за егоистично властване над другите; той е въздържание от всяка мисъл, слово или дело, което намалява любовта към Бога и ближния.

Истинският пост трябва да бъде съединен със смирение и радост на сърцето, за да бъде вътрешно, интимно, духовно дело на лично общение на човека с Бога, Който вижда тайнствено и мълчаливо душата и делата на вярващия и жертвоготовен човек, молитвеник и постник.

Чрез поста участваме тайнствено в четиридесетдневния пост на Господ Иисус Христос в пустинята. Никой не може да победи злите духове и мрачните, егоистични страсти, ако преди това не е придобил светлината на божествената благодат чрез пост и молитва.

Ако е придружен с дела на материалната или духовна милостиня, постът прави от постещия човек светлина сред хората и избран съсъд на Божията любов.

Постим, защото обичаме Господ Иисус Христос и желаем да се храним още повече от словата на Св. Писание, от словата, които слушаме по време на св. служби и така да укрепваме нашата молитва, за да израстваме духовно в общението с Бога.

Постът е и белег на желанието на вярващия човек да се освободи от лакомията по ограничени и преходни материални неща, за да се съедини чрез по-усилена молитва с безграничния и непреходен Бог, Изворът на живота и на вечната радост.

Истинският пост има за цел издигане на човека над земните блага, за да приеме небесни духовни блага, за да се съедини, посредством молитва и по-често евхаристийно причастяване, с Бога от висините, Извора на живота и на вечната радост от Небесното царство.

Постът е не само материален, но и духовен, т.е. постът на очите, на устата, на сърцето, въздържание от погледи, слова и лоши или страстни чувства.

Постът поддържа молитвата на вярващия човек, който смята своята връзка с Бога за център, светлина и храна на неговата душа.

Истинският пост води до промяна на начина на съществуване на човека, преминаване от страстната любов към материалното към любов към духовното, за да култивира по-усилено молитвата или общението в любовта с Нематериалния, Неограничен и Непреходен Бог.

Постът усмирява егоистичните страсти, просвещава ума, освещава чувствата, променя отношението и поведението към хората и природата, възприемайки всичко в светлината на любовното присъствие на Бога – Създателя на вселената и на човека.

Превод от румънски: свещ. Кирил Синев

Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Cuvinte ale credinței, lumini pentru viață. Florilegiu tematic, București, 2018, p. 67-69.

П-х Даниил, Слова на вярата, светлини за живота. Тематичен цветослов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uuqky 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит