Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
Проповед върху евангелското четиво - Мат. 6:14-21
 
Днешният евангелски откъс подготвя християните за периода на великата Четиридесетница. Спасителят набляга на три основни момента: поста, небесното съкровище и чистия поглед.

Постът във всички случаи е лично събитие. Означава въздържане от храна. Разбира се, човек има нужда от храна, за да оцелее. Не трябва обаче да изяжда другите със завист, злоба, използвачество, подтисничество, нито самия себе си с хленчене, роптаене или себеизтезаване.

Но не е добре и когато необходимата храна служи за угаждане на стомаха и води до наднормени килограми, така че да се стига до даване на огромни суми за тяхното отстраняване!

Има и друго: дори ненаситниците да не се отдават на чревоугодни удоволствия, те не рядко събират безполезни съкровища. Трупат движими и недвижими имущества, скъпоценности, редки скъпи предмети, за да ги използват, когато има нужда. По този начин се чувстват сигурни. Обаче с преследването на такива потребителски блага хората стават все по-несигурни.

 
Понеже животът е кратък и този вид богатства не придружават човека в гроба. Въпреки това рядко хората помнят, че са смъртни и тленни, и временни. Виновно е окото. Колкото по-ненаситно е окото, толкова по-изискващ е и коремът на човека. В потребителското ни общество това още по-силно личи.  

Има толкова неща, които човек вижда около себе си, че често пада в клопката да ги иска всичките и съжалява, че не може да ги придобие. Макар и ненужни! Макар и да са излишни!

Братя, храната и потребителските блага са необходими в живота. Необходима е обаче мярка в нуждите. Защото човек винаги живее с идеята, любовта, човеколюбието. Нужно е да нахрани духа си, съзнанието си, търсенето си. За да стане това, трябва да затвори очите си пред светлините на разкоша и материалните нужди и да ги отвори за почитане на Бога и за любов към човека.

Забележително е това, което четем в Откровението на свети Йоан Богослов за самохвалните богаташи с натрупани съкровища и многобройни богатства. “Защото казваш: богат съм, разбогатях и от нищо не се нуждая, а не знаеш, че си злочест и клет, сиромах, сляп и гол, - съветвам те да си купиш от Мене... и с очна мас намажи очите си, за да виждаш” (Откр. 3:17-18).     

Тази “очна мас”, т. е. промивка за очите, братя, са покаянието, въздържанието, прошката, човеколюбието, упражненията против трупането на празна слава и богатство. Те отварят и почистват нашия поглед, и го просветляват.

На иконата: Никодим носи кръста на Иисус Христос, стенопис от манастира Грачаница, Косово.
Бел. ред.: Според евангелските повествования войниците, водещи Иисус Христос към Голгота, са натоварили да носи кръста "някой си Симон Киринеец" (вж. предпоследните глави на Мт, Мр и Лк). Но тук грешката е явно на иконописеца в манастир Грачаница.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/qp3 

Разпространяване на статията:

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]

 

И рече старецът...
Накажи душата си с мисълта за смъртта и като си спомняш за Иисус Христос, събери разсеяния си ум!
Св. Филотей Синаит