Мобилно меню

4.9669421487603 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (121 Votes)

svnikolaiVerba movent, exempla trahunt! (Думите трогват, примерите увличат!)

Пример за следване в това изкусително време е днес честваният св. Николай Мирликийски Чудотворец.

Слушайте как го възпява тропарът: „С дела си се показал на своето стадо като правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието. Със смирение си придобил висота, а с нищета – (духовно) богатство“.

Наистина, достоен свещеноначалник е св. Николай – изпълнен с благодат, преливащ от даровете на Светия Дух: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Като венец на всички тези блага е мъдростта на св. Николай, чийто извор е Словото на Всевишния, Който дарява с нея най-вече ония, които Го обичат.

Корен на премъдростта пък е страхът Господен, който също е дар от Бога и според Сираховия син разпространява славата на ония, които Го обичат.

„Не вие Мене избрахте, но Аз вас избрах и ви поставих да идете и да принасяте плод, и плодът ви да пребъдва“ (Иоан 15:16). Тази истина се отнася и за св. Николай. Бог когото обича, си го избира от майчина утроба дори, бди над него като юноша, пази го под покрова Си през младостта му, избира си го за Свой служител, поверява на неговите духовни грижи Своя народ, води го по пътя на спасението, пребъдва с него през цялото му служение, познавайки добре неговите помисли и настроенията на неговото сърце.

Този избор на св. Николай обаче не е случаен. Светителят е знаел това много добре и се е отзовавал на Божия глас през целия си живот. На Господа той служи с любов, а на народа Божи – с всеотдайност. Той раздава не само хляб, подкрепа и пари на тези, които се нуждаят, но още по-щедро е раздавал милостите на сърцето си на ония сърца, които са били изтерзани от мъка, беда, нужда, изпитание, разочарование.

Много е желаел св. Николай монашеско житие и уединение в манастир. Божият избор бил друг – не да го прославя в отшелническа самота, а в света, сред човеците – там, дето те живеят и вършат своя подвиг на спасение. Затова с послушание се върнал св. Николай сред хората, за да поеме подвига на посоченото от Небето служение на истината, правдата и спасението.

В наши дни ние се терзаем относно избора на новия Български патриарх, а навремето епископите и народът на Ликийската област приели Божият угодник, който по чудесен начин бил призован от Божията благодат в храма на гр. Мира, и му възложили високото архиепископско служение.

Убеден, че всички знаете много добре житието на св. Николай, иска ми се да спра просветеното ви внимание само на няколко момента от живота на този свят Божи човек.

В тропара му ние го възпяваме като учител. Да, защото неуморно и навсякъде той е вестял Словото Божие. Св. Методий, патриарх Йерусалимски, разказва, че преди да бъде избран за Мирликийски архиепископ св. Николай имал видение: Сам Господ Иисус Христос му връчил Евангелие, обковано в злато и бисери, което светителят е трябвало да проповядвал неуморно. Той бил убеден, че в това време, пълно с лъжеучители, народът трябва най-напред да чуе Словото Иисусово.

Служението на св. Николай може да се окачестви като служение на истината. Като такъв го виждаме и в отношението му към човеците и към св. Църква, която е стълб и утвърждение, пазител и крепител на Истината. Спомнете си добре неговото участие в Първия вселенски събор през 325 г. в Никея.

Служението на св. Николай също е служение на правдата, защото той дръзновено и без страх е бранел правдата от всички, които са искали да я потъпчат, и с това да онеправдаят слабите и безпомощните.

Въобще целият живот на св. Николай е пример на служение, чрез което Бог го е прославил като чудотворец на св. Православна църква.

Св. апостол Петър пише, че това призвание е за всички нас, казвайки: „Вие сте род избран, царствено свещенство, народ свет, люде придобити, за да възвестите съвършенството на Оногова, Който ви е призвал от тъмнина в чудната Своя светлина“ (1 Петр. 2:9).

Служението на св. Николай показва, че служението на Бога и на човеците не е възможно без подвиг. Ясни са думите на Господ Иисус, че „който началства, да бъде като оня, който слугува“ (Лука 22:26).

Да, такова беше служението на Господ Иисус, такова беше служението на св. Николай, такова трябва да бъде и служението на всеки, който изповядва тяхното име, особено на нас, свещенослужителите на живия Бог.

И днес, празнувайки светлата памет на св. Николай и заставайки пред светата му икона, ние трябва обезателно да разберем, че щом светият песнописец го нарича в тропара „правило на вярата, образ на кротостта и учител на въздържанието“, и ние трябва да вървим по неговия светъл друм, като му подражаваме в служба на Бога и човеците в смирение, кротост и въздържание.

Нека не се лъжем! Огън от огън се пали, любов от любов се прихваща! Без любов към човеците не може да се привлече Божията любов. Ето, това е пълната истина, която всички трябва да знаем.

Пример за прилагане на тази истина е св. Николай. Нам подобава да го прославим с молитва и от сърце да го следваме в духовния си живот.

По молитвите на св. Николай Чудотворец нека и ние с вас да се удостоим с такова велико и спасително служение, което да издига делото на БПЦ-БП пред лицето на благочествия ни български народ, в Родината и извън нейните предели.  

Честит Никулден!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/axkf8 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...
Душо моя, търси Единствения... Душо моя, ти нямаш никакъв дял със земята, защото ти си от небето. Ти си образът Божи: търси своя Първообраз. Защото подобното се стреми към подобно.
Св. Тихон от Воронеж