Мобилно меню

3.5454545454545 1 1 1 1 1 Rating 3.55 (44 Votes)

 MG 7132Като председател на Генералната комисия по избора на Българския патриарх преди една година аз бях най-щастливия човек, че имах благословението на Св. Синод да оповестя последното си послушание, т. е. да известя на Божия народ името му.

Наистина, счело се е по света и у нас, че този вид оповестяване е било нетрадиционно, но възможно е след 30 години живеене в Америка да имам и чуждо влияние. Важно е другото: че показахме на всички люде по света как във време на кризи ние, православните българи, се справихме отлично със задачата си. Разбира се, Божията помощ беше очевидна! Очите на Господа са върху нас, които Го обичаме. Бог е с нас, Той е нашата силна защита и яка опора, защото пребъдваме в Него и затова вярата ни в Него върши чудеса. Нуждаете се от свидетелство? Ето, вече една година измина и ние всички разбрахме, че изборът ни е изволение и на Божия Дух, Който е навсякъде и всичко изпълва. Като съсъд на Св. Дух Негово Светейшество оглавява, контролира и следи за изпълнението на новия повей в живота на Българската православна църква, най-важният знак на който е обновлението на Св. Синод с новоизбраните достойни епархийски митрополити. Всички знаем цената и значението на кадрите, които следва да решават с Божия помощ делата на Църквата ни в предназначението й – с думи, мисъл и на дело – да подготвя спасението на нашите души.

Със сигурност не беше леко на Негово Светейшество след 20 години да се раздели с богодаруваната му Русенска епархия. Божията воля обаче го обласка и след една година много отговорно послушание като Български патриарх и Софийски митрополит той се освободи от задължението да е и управляващ Русенска епархия. Нека братята и сестрите в Господа от Русенска епархия да не скърбят, а да се радват, че любимият им епархийски митрополит е любимец както на столицата София, така и на всички православни българи в родината и по света и да продължават да се молят за него като патриарх.

Нашата анкета в САЩ, Канада и Австралия оценява служението на Негово Светейшество по повод първата му годишнина като патриарх за успешно по всички линии на светото пастирско служение.

Клирът и миряните в епархията ни от сърце благодарим на Бога, че милва Негово Светейшество като мъж осветен и облагодатен да ни радва с усмивката си, с хубостта си, с осанката си, с мъдростта си, както и с голямото си сърце, за което денонощно се молим в епархията ни да продължава да бие неспирно много още години занапред.

Честита първа годишнина като Български патриарх, Ваше Светейшество!

От Америка, Канада и Австралия приемете с любов нашия зов: Бъди ни жив и здрав!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9adqy 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...
Всяко нещо намира покой в своята среда и стихия: рибата – във водата, огънят – в движението нагоре; всичко се стреми към своята среда. Душо моя, ти си безплътен дух, безсмъртна. Единствено у Него ти ще намериш покой.
Св. Тихон от Воронеж