Мобилно меню

3.125 1 1 1 1 1 Rating 3.13 (32 Votes)
Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия, който поради неотложни ангажименти в епархията си не може да участва лично в тържествата по случай годишнината от интронизацията на Негово Светейшество патриарх Масим, изпраща своя поздрав до първосветителя на БПЦ чрез "Двери".

Да, 40 години пред очите на Бога може да са като вчерашния ден и като една стража през нощта, защото минават бързо. Но Господ ни е научил, особено нас извън Родината, тъй да броим дните си, че да придобием мъдро сърце (Пс. 89:5,10,12). Затова старателно броим не само своите дни и години, но и годините в служба и живот на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим като Предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия.

Милостив Господ, насити ни със Своята милост през всичките тези 40 години да се радваме и веселим около Неговия избраник, чрез когото се яви не само делото и словото Му, но и благословението Му върху нас и делата на нашите ръце (ст. 16-17).

Който е бил редовен войник като мен, той знае какво означава да си въоръжен наряд. Едно обаче е да си една смяна на пост, друго е да си цели 40 години на будна стража, денем и нощем. А Негово Светейшество твърде добре знае, че денят Господен ще дойде тъй, както крадец нощем (1 Сол. 5:2). Затова не може и да спи или понякога и да е заспивал, сърцето му е будно, за да посрещне Възлюбения Господ и да Му каже от свое и наше име, че изнемогва от любов (Песен на песните 5:2, 8).

Като свещенослужител 40 години в особена близост до сърцето на Негово Светейшество винаги съм дерзал да разбера, каква е тази негова Патриаршеска любов, та чак да изнемогва от любов. Намирам основание само във верните думи на св. апостол Павел, че и за Негово Светейшество ние сме синове и дъщери на светлината и на деня. И като такива трябва да бъдем будни, винаги готови, оборудвани с бронята на вярата и на любовта и с шлема на надеждата за спасение (1 Сол. 5:5, 8).

Нещо повече, Негово Светейшество пребъдва в будност и трезвост заради нас, определените от Бога „да придобием спасение чрез Господа нашего Иисуса Христа, Който умря за нас, та ние, будни ли сме, или спим, да живеем заедно с Него” (ст. 10).

Затова уважаваме Негово Светейшество заради този негов денонощен 40-годишен подвиг между нас като наш Предстоятел в Господа. Това е и причината на 2, 3 и 4 юли 2011 г. да покажем нашата взаимна преголяма любов към него пред света и сестрите поместни православни църкви и то точно заради делото му (ст. 12-13).

Следвайки библейския съвет, ние, клирът и миряните на Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, непрестанно се молим: Бог на мира да не угасва духа на Негово Светейшество Българския Патриарх Максим, да го освети напълно, да го държи в доброто и да запази душата и тялото му без порок.

Благодарим на Бога за благата Му воля да милва Негово Светейшество цели 40 години да бъде наша слава и радост.

Честита 40-годишнина в патриаршеско достойнство, Ваше Светейшество!

Обичаме Ви!

Снимка: Атанас Димитров


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axyk 

Разпространяване на статията: