Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (16 Votes)

1148752 516639348417994 1488987787 nНе съм математик, но вече броя дните от началото на поста. Казваме св. Четиридесетница, а дните са 48 заедно със Страстната седмица. Така че, ако Кръстопоклонна неделя е 21-ят ден, значи остават още колко? Само 27 дена.

Днес е третата неделя от Великия пост – 21-ят ден, в който светата Църква спира вниманието ни на какво? На светия Кръст Господен. Затова се нарича Кръстопоклонна неделя. Защо? Самото название ни говори – да се поклоним на светия Кръст.

Понеже през седмицата всички редовно не посещаваме богослужението, което е изпълнено с поклони – не само с навеждане на главата, с навеждане до кръста, но и с големи поклони до земята, светата Църква е постановила и за тези, които идват в храма само в неделните дни, да се поклонят с големи поклони на светия Кръст, за да измолят от него духовна и физическа подмога в подвига до Великден.

Какво е светият Кръст за нас, та търсим от него помощ? Той е одушевен, дори животворящ. Има молитва, в която се обръщаме към него като към нещо живо и свято: „О, пречестни и животворящи Кръсте Господен...”. Макар да е бил позорно дърво, на което са разпъвани разбойници и политически престъпници, след Голготското разпятие Кръстът за нас, които се спасяваме, не е безумство, а сила Божия (1 Кор. 1:17-18). Затова се хвалим с него, кръстим се и търсим помощ.

Слушаме и пеем песнопението: „На Твоя Кръст се покланяме, Владико, и Твоето свето възкресение славим!” А светото евангелие на деня пък ни напомня думите на разпнатия Христос: „Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва” (Марк 8:34). Ето, това е Великият пост! 21 дена вече светата Църква ни напомня това. Кое? Как кое? Себеотричането и следването на Господ, вървенето след Него. Това изисква нашата православна вяра да знаем: богословието на спасението и практикуването на това богословие в живота ни, т. е. тези, които не вярват и не търсят спасението, бавно вървят към агонизиращата смърт. За тези като нас обаче, които практикуват спасението в живота си, светият Кръст е сила Божия, поради което я търсим всеки ден по пътя си към рая.

Така че на следващия рожден ден, досточтими читателю на Двери.бг, не се питай на колко години се чувстваш, а си задай въпроса: чувстваш ли се с още една година по-близо до спасението и рая?

Да благодарим на Бога за светия Кръст, който е спасяваща сила на Христос, не направена от човека и не постигната с човешки труд или много пари. Светият Кръст е сила, дадена ни от Бога свободно, за да я ползваме и пребъдваме с нея всеки ден като благословени люде, които знаят как да живеят и как да разрешават стандартите на своя начин на живот.

И колко хубаво е, че това послание за силата на светия Кръст не е само за 21-я ден на Великия пост, но и за останалите 27 дена, през които св. Кръст трябва да ни напомня за спасяващата сила Божия, от която се нуждаем наистина всеки Божи ден през годината.

Спаси, Господи, Твоите люде и благослови с Кръста Си православния ни български народ в Родината и по света. Амин!


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/9x4fw 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Само чрез сражение душата постига напредък.

Авва Йоан Ниски