Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)
На 22 ноември през 1963 г. умира един от най-известните християнски автори и апологети на ХХ-ти век. Популярният и обичан в целия западен свят К.С.Луис, е известен и на Изток. Макар и член на Англиканската църква, книгите му са еднакво добре приемани от католици, православни и протестанти, включително и в такива традиционно православни страни като Гърция, Румъния, Русия и Сърбия. Нашата страна не прави изключение.

Макар първата преведена на български негова книга да излиза още преди началото на демократичните промени у нас, основата на популярността му като християнски автор се поставя с издаването през 1992 на сборника от радиобеседи "Обикновено християнство". Тази книга представлява кратко изложение на основните учения на християнството, поднесени в жив, диалогичен стил, изпъстрен с прекрасни примери от ежедневието и поднесен на разбираем език.

C.s.lewis.jpg Съвременното православно отношение към К.С.Луис може да бъде прекрасно засвидетелствано от факта, че негови книги са включени в каталога на най-големия разпространител на православна литература в света – "Light & Life Publishing", като не е без значение, че единиците неправославни автори в този каталог освен него са имена като Джилбърт Кийт Честъртън и Даниел Кленденин.

Преподавател по средновековна литература в Оксфорд и по-късно в Кеймбридж, Луис съчетава академичните си интереси към литературата с плодотворно писане на статии, есета и книги в различни жанрове, като освен това често бива канен да изнася лекции пред най-разнообразна аудитория.

Досега на родния ни пазар са излезли четиринайсет негови книги.

От една страна това са седемте части на приказната поредица "Хрониките на Нарния", най-известната от които – "Лъвът, вещицата и дрешникът", предстои да се появи филмирана като продукция на "Дисни" и разпространение на "Съни филмс" от 23-ти декември тази година.

От друга страна, това са шест негови християнски книги в различни стилове:

  • "Обикновено християнство", "Проблемът болка", "Четири пъти любов" и "Чудесата" – апологетични творби по основни християнски учения;


  • "Писмата на Душевадеца" – епистоларен сборник в проникновен, стряскащ, но в същото време и забавен стил с инструкции от старши в йерархията демон към племенника му – начинаещ изкусител;

  • "Великата раздяла" – повест, където в обстановката на въображаема екскурзия до небето за попаднали в ада, се разиграват с неподражаемо майсторство разнообразните причини и нагласи на хората, поради които самите те не успяват да понесат славата и светлината на небесния живот и избират да се върнат в ада.

Последната от четиринайсетте книги на Луис, продавани у нас, е в жанр фантастика. "Отвъд безмълвната планета" е първата част от неговата фантастична трилогия, в която по неподражаем начин са вплетени важни християнски истини и проблеми. В момента на български се превежда втората част от тази трилогия, като превежданите глави една по една се публикуват за общ достъп в православния форум към "В начало беше Словото" и "Двери на Православието": http://forum.logos-bg.net/viewtopic.php?t=1014

Макар самият Луис да е останал англикан до края на живота си, единствено православното богослужение го привлякло истински като форма на поклонение, и то дотолкова, че сам споменава как го обикнал безрезервно. Неслучайно единствената чужда страна, която посещава специално, без да се брои воюването му на френска територия през Първата Световна война, е Гърция. Малко повече информация за това – в откъс от едно интервю между Франк Шефър и Томас Хауърд (щракнете [тук])

За Луис често се говори като за "традиционно ортодоксален", "ортодоксален поборник", както и за неговата "безкомпромисна ортодоксалност". Отново неслучайно един от най-проникновените съвременни предговори към светоотеческо съчинение е неговият към един от английските преводи на "За Въплъщението" от св. Атанасий Велики (за български превод на "За Въплъщението" щракнете [тук], за български превод на предговора на К.С.Луис щракнете [тук]).

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/awpxx 

Разпространяване на статията: