Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_46.jpgВ САЩ започна кампания, която цели здравната реформа да предвижда покриване на разходите за контрола на раждаемостта. Мненията "за" и "против" поляризираха обществото.

Докато подробностите по здравната реформа в САЩ все още се финализират, организацията Семейно планиране започна кампания медикаментите и услугите по контрола на раждаемостта да бъдат включени за покриване без никакви допълнителни разходи за потребителите. Освен консултациите, презервативите и обичайните противозачатъчни медикаменти кампанията включва както вътрематочните спирали, така и хормоналните препарати за „след това” – и двата типа продукти не могат да се нарекат противозачатъчни, понеже действат, като предотвратяват загнездването на вече развиващия се зародиш в маточната лигавица.

Активистите от Семейно планиране се позовават на свое допитване от м. юли тази година, според резултатите от което 71% от анкетираните смятали, че здравните застрахователи трябва да се задължат да покриват напълно разходите за противозачатъчни и други методи за контрол на раждаемостта по същия начин, по който ще са длъжни да покриват и други превантивни здравни услуги.

За броени часове обществото в страната се поляризира, като по-бедните слоеве, където неплануваните бременности са както по-чести, така и наистина „по-обременяващи”, подкрепиха предложението, придружавани от политизирания активизъм на феминистки и либерали. На другия полюс почнаха да се трупат аргументите, че е абсурдно бременността да се приравнява със заболяванията, които трябва да се профилактират и че е крайно неправилно осигурителната тежест на правещите безотговорен секс да се разпределя върху всички. Изказваха се и опасения, че цените на противозачатъчните ще се повишат още повече, когато започнат съдебните дела срещу фармацевтични фирми за забременяване въпреки употребата на противозачатъчни (никой от методите и средствата не дава 100% гаранция), както и че следващата логична стъпка ще бъде всички да поемат тежестта и на хирургичните аборти като средство за контрол на раждаемостта при неуспешно предотвратените забременявания (Семейно планиране е основен „доставчик” и посредник на абортите по желание в САЩ).

Според новия Закон за достъпно здравеопазване се изискват нови здравнозастрахователни планове за покриване на превантивните здравни услуги за жените. Поправката за женското здравеопазване беше включена в окончателната редакция на закона, за да запълни налични пропуски, но институцията, която ще реши кои точно услуги ще се покриват, е Американският здравен департамент. Решението им се очаква до м. август 2011. (По информация на Уолстрийт джърнал)Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aaq6 

Разпространяване на статията: