Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

aquilla12Британската митрополия на Антиохийска патриаршия вече разполага с първия си манастир. Основана преди около четвърт век, обителта е била доскоро под омофора на митрополита на британския диоцез на Румънската патриаршия Йосиф. В нея известно време са се подвизавали един, след което друг монах. Те са преустроили първоначалния миньорски подслон в отшелническа обител с параклис, която наскоро е била канонично прехвърлена на местния антиохийски архидиоцез.

Може би неслучайно, за място на обителта е било избрано най-слабо населеното графство в Англия, Шропшир. Посветена е на св. Антоний и св. Кутбърт и се намира сред гористите хълмове край Понтсбъри, които са част от национален природен резерват. Изборът на небесните покровители на манастира също не изглежда случаен – св. Антоний Велики е един от първите отшелници, св. Кутбърт е от пограничния район на южните шотлански и северните английски земи и също е един от първите отшелници на Британските острови.

Негово Високопреосвещенство Силуан (Онер), митрополит на Британските острови и Ирландия към Антиохийска патриаршия, който сам преди това е бил игумен на манастир в Сирия, приема обителта под своя омофор, за да я направи мъжки киновиен манастир. Името на манастира остава същото, но в него с благословението на митр. Силуан вече ще се настани новосъздадено от него мъжко киновийно (общежитийно) братство, което прие името на славните апостоли Петър и Павел.

За игумен на манастира, митр. Силуан е поставил архим. Филип (Хол), енорийски свещеник при църквата „Вси Светии“ в Линкълн, и също така е благословил двама мъже да се присъединят към о. Филип като послушници. Самите постройки имат нужда от много работа, за да може обителта да се преустрои за нуждите на няколко души и да поеме в пълнота функциите си на място за молитва, богослужения и подвижнически труд.

За сведение на всички, които биха проявили интерес, манастирът ще бъде открит за гости на 26-ти октомври (събота) със седмица на ремонтни дейности за първоначална подготовка на обителта за зимата. На първоначалната версия на интернет-страницата на манастира има и формуляр за записване на желаещи да се включат в ремонтната седмица: https://www.orthodoxmonastery.co.uk/features/autumn-half-term-activity-week

*  *  *

Св. Кутбърт е живял през 7 в., решил е да стане монах след като е получил видение в нощта, когато възобновителят на християнството в североизточна Англия св. Айдан се е преставил в Господа. По-късно св. Кутбърт се е подвизавал като отшелник, бил е ръкоположен за епископ на Линдисфарн (острова на св. Айдан), а в последните няколко месеца на живота си се e върнал към отшелничеството, след като e усетил наближаващия си край. Известен е като светецът-покровител на Северна Англия. Паметта му се чества на 20 март.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwfhk 

Разпространяване на статията: