Мобилно меню

4.7037037037037 1 1 1 1 1 Rating 4.70 (27 Votes)
Mail onlineВ Британския парламент бяха изнесени данни за развитието на биотехнологиите във Великобритания. Членът на камарата на лордовете лорд Олтън в отговор на парламентарен въпрос е получил следната информация: от влизането в сила на новия Закон за човешкото оплождане и ембриология през 2008 г., който легализира създаването на различни хибриди, са били създадени 155 зародиша, съдържащи човешки заедно с животински генетичен материал. Законът разрешава оплождането на животинска яйцеклетка с човешки сперматозоид, имплантирането на човешко клетъчно ядро в животинска клетка, както и така наречените „химери” – въвеждането на човешки клетки в животински зародиши.

Горните данни излизат на бял свят само един ден след изявлението на комисия от учени, че работата върху човешко-животински организми стига прекалено далеч. Разрешения за изследвания по силата на този закон са получили три британски лаборатории: Кингс Колидж в Лондон и университетите в Нюкясъл и Уоруик. Поради недостиг на финансиране понастоящем и трите центъра са спрели разработването на хибридни зародиши, но в недалечно бъдеще се очаква възобновяване на дейността им.

Други учени възразяват, че техническите умения могат да се използват за разработване на ембрионални стволови клетки за лечението на множество нелечими заболявания.

Самият лорд Олтън споделя: „В Парламента аз изложих принципните аргументи против създаването на човешко-животински хибриди. Никой от учените, които се изправиха пред нас, не успя да даде каквато и да било обосновка в полза на терапевтичните възможности. Абсолютно всички от 80-те лечебни възможности, призхождащи от стволови клетки, са продукт не на ембрионални стволови клетки, а на клетки от възрастни. На всеки от етапите обосновката на учените беше, че стига да им се позволи да вършат това, те ще открият лечение за всички болести, известни на човека. Това е емоционално изнудване. От етична гледна точка това по никакъв начин не може да се обоснове, то даже ни дискредитира като държава. Това е навлизане в гротескното. Тези практики не издържат нито на нравствена критика, нито на научна или медицинска.”

Комисията от водещи учени, които миналата седмица направиха горното изявление, призова за нови правила, които да не позволяват на животни да се дават човешки атрибути, като например в мозъците на човекоподобни маймуни да се въвеждат човешки стволови клетки.

При все това, водещият автор на техния доклад – професор Робин Лоувел-Бадж от Националния институт за медицински изследвания към Съвета за медицински изследвания, коментира, че загрижеността на учените не била чак толкова за човешко-животинските хибридни зародиши, тъй като по закон те и без това трябвало да бъдат унищожени в рамките на две седмици. Въпреки това, той призова за по-строг контрол върху един определен вид разработки, при който в животински зародиши се въвежда известно количество човешки генетичен материал. Професор Лоувел-Бадж още изтъкна: „Докато имаме достатъчен контрол – както е в страната ни, трябва да се гордеем с тези изследвания.”

От своя страна, Джоузефин Куинтавей от групата за обществен интерес по въпросите на репродуктивната етика заяви: „Направо занемявам от вършеното у нас и как не сме знаели нищо за това. Защо са го държали в тайна? Ако се гордеят с работата си, защо трябва да се стига до парламентарни запитвания, за да излезе това наяве? Проблемът на много учени е, че им се иска да експериментират. Това не е достатъчно добра обосновка.”

Човешко-животински хибриди се създават и в други страни, в много от които има недостатъчно регулиране или такова изобщо отсъства.

По материали от британския печат

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axcr 

Разпространяване на статията: