Мобилно меню

4.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (26 Votes)
1_31.gifНа всяко бебе, родено чрез оплождане инвитро, се падат по над 30 създадени зародиша... и хиляди от тях се изхвърлят.

От обнародването във Великобритания през 1991 г. на Закона за човешкото оплождане и ембриология до сега в аглийски лаборатории са били създадени 3 144 386 зародиша. От тях 1 455 832 са били изхвърлени по време на лечебния курс, 101 605 са били предадени за научни изследвания, а други 764 311 са били замразени за по-нататъшна употреба. Останалите са били имплантирани с последвали 94 090 раждания.

Горните данни бяха оповестени писмено от министъра на здравеопазването лорд Хауи в отговор на запитване от лорд Олтън от Ливърпул – независим член от Камарата на лордовете и ветеран в кампаниите в защита на живота.

Успеваемостта на процедурата по инвитро оплождане е била около 15%, а равносметката е, че за тези 20 години на всяко бебе, родено в Обединеното Кралство чрез оплождане инвитро, се падат по около 32 създадени зародиша.

Лорд Олтън е нарекъл тези данни от британското здравно министерство „потресаващи”. „Създаваме и унищожаваме човешки зародиши в индустриален мащаб” – добавил е той. Според него, данните демонстрират безразсъдството да се изразходват огромни суми за лечение с ниска успеваемост, във време, когато дневно се извършват по 600 аборта по желание, а годишно за осиновяване се дават едва 70 бебета.

Джоузефин Куинтавей, основателка на група за обществен интерес по въпросите на репродуктивната етика, заявява: „Човешкият живот започва от момента на зачатието. Той не трябва да бъде създаван в излишък по такъв безотговорен начин.”

"Няма да сме хора, ако не се радваме за родителите на което и да било новородено, и дори това да е станало с помощта на оплождане инвитро, раждането в това семейство подобава да се отпразнува с радост” – това са други думи на лорд Олтън. „Това обаче не означава да изхвърлим от дебата факта, колко много други човешки зародиши се изхвърлят безсмислено в постигането на тази цел” – коментира още той.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3axc4 

Разпространяване на статията: