Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
1_77.jpgТрябва ли определението на понятието „личност” да включва всяко човешко същество още от момента на зачатието му? Това е основният въпрос в инициативата за дефиниране на понятието „личност” в конституцията на американския щат Мисисипи. През 2009 г. и първата четвърт на 2010 г. с петиция бяха събрани повече от необходимия брой подписи, за да може въпросът да бъде включен в бюлетината за общите щатски избори през ноември 2011 г. На тези избори ще се гласува и за губернатор на щата, както и за представители на законодателната власт. 

На 6 юли тази година от името на две жителки на щата беше заведено дело срещу включването на този въпрос в бюлетината. Основният аргумент на ищците беше, че конституцията на Мисисипи не позволявала чрез граждански инициативи да се променя щатската харта за правата на човека, а дефинирането на „личност” щяло да представлява точно такава промяна. Техният адвокат Робърт МакДъф заяви още, че промяна в определението за „личност” може да доведе до правителствена намеса във взаимоотношенията лекар-пациент.

Преди няколко дена, на 26 октомври, съдът в Хайндс Каунти, Мисисипи, отхвърли заведеното дело и разреши предложението да бъде включено в изборната бюлетина. В решението си съдията Малкълм Харисън изтъкна, че „конституцията признава правото на гражданите да променят своята конституция”.

Това, дали конституционните права на личността трябва да й се признават още от зачатието, наистина има огромно правно и медицинско значение в САЩ, където бременността се отчита не от момента на зачатие, а от загнездването на развиващия се зародиш в маточната лигавица седмица по-късно. Вследствие на това средствата за най-ранен аборт като спиралите и хапчетата за „след това” се класифицират не като абортивни, а като средства за предпазване от забременяване. По тази причина завеждането на отхвърленото във вторник дело беше подкрепено и от организацията Семейно планиране, която е основен „доставчик” и посредник на абортите по желание в САЩ.

Ищците са обявили, че планират да обжалват пред Върховния съд на Мисисипи.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aafx 

Разпространяване на статията: