Мобилно меню

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)
elka.jpgЗвънчета, свещички, сладкиши, умайващо ухание на домашна топлина и уют – това е типичната Коледна атмосфера. Картината е съвършена, ако поглеждайки през прозореца, погледът ни потъне в снежна светлина. Коледа се празнува навсякъде по света. Всяка една държава има своите традиции и обичаи, своя начин да отпразнува Рождеството на Божия син. Навсякъде обаче неизменна част от празничните дни е украсената Коледна елха.
 
През 1597-ма година Бременското занаятчийско сдружение украсява за пръв път вместо само клонки цяла елха. През 1605-та година и в Щразбург се появяват няколко украсени елхички. В началото по клонките им висят плодове и зеленчуци. Днес предпочитанията са различни. Едни закачат наkerze.jpg върха на дръвчето голяма червена звезда, други украсяват клонките с пъстри гирлянди, червени стъклени топки и лампички, трети предпочитат дървените фигурки и свещите.

Свещите – били те от восък или електрически – са една по-нова традиция. Светлините се превръщат в неизменна част от Коледната украса едва в средата на 18-ти век. В началото те са чисто протестантски обичай, както и между другото украсената Коледна елха. krippenweg.gifКатолиците държат дълго време на традиционната си коледна ясла. За разпространението на Коледната елха като обичай допринася особено благородническото съсловие. През 1816-та година обичаят се разпространява сред Виенските благороднически среди, а британците се научават на този обичай от германския принц Алберт, съпруг на кралица Виктория.

В Германия Коледната елха се разпространява по време на френско-германската война през 1870-та година. По време на декемврийските боеве командирите наредили навсякъде да бъдат поставени украсени дръвчета – целта била да се повиши настроението на войниците, които от своя страна си спомнили за този обичай след края на войната и го въвели в семействата си. Така Коледната елха се превръща постепенно в неизменна част от Коледните празници.

Всеки търси за своя дом най-красивата елхичка. Тя трябва да има свежи иглички, прави клонки и безупречен връх. Във Финландия – страната световен шампион по износ на елхи – се провеждат редица опити, в рамките на които с помощта на генната техника дръвчетата израстват прави, красиви и пищно зелени. Дано природата не се разсърди, че не сме доволни от творението й. В крайна сметка привлекателна е не съвършеността, а недостатъкът. Малки грешки и недоизваяни елементи прогонват скуката. Затова украсяваме кривите клонки на елхите с гирлянди и пъстри топки, а близките си обичаме заради техните особености.  

Източник: Deutsche Welle

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/aacf6 

Разпространяване на статията: