Мобилно меню

4.9113082039911 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (451 Votes)

Screenshot 2022 04 07 232625Ръководството на столичния храм-ротонда „Св. Георги“ в София демонстративно постави на входа на старинния храм две руски знамена, редом с българското и самарското. Снимки бяха публикувани в медиите и на въпрос на журналисти каква е причината за това, човек от храма е отговорил: „Ами американското знаме ли да сложим?“.

След запитване от страна на Двери стана ясно, че председателят на храма о. Йоан Куков няма благословение от Софийска митрополия за тази акция. От епархийското ръководство заявиха, че това е самочинна инициатива на свещеника и са дали разпореждане знамената да бъдат свалени, което вече е направено.

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит както и отделни епархийски митрополити осъдиха войната в Украйна и предприеха стъпки в подкрепа на украинските бежанци у нас. В контекста на военните събития издигането на руско знаме над един от най-старите храмове в нашата столица носи ясно изразен демонстративен характер и изпраща послание за подкрепа на руската агресия срещу съседната ѝ страна.

2022 04 07 2336Акцията в Ротондата не е случайно събитие. На 31 декември 2021 г. лично руската посланичка Е. Митрофанова връчи на храма статуетка на св. Георги. Въпреки каноничните забрани за освещаване на статуи и литургичната нефункционалност на статуята подаръкът беше тържествено осветен, за да се създаде празнично събитие за служителите на посолството и спонсорите.

Идеологията, която днес стана основа на действията на Руската федерация в Украйна, среща радушен прием в някои църковни кръгове у нас. Според тази идеология греховността днес има ясно изразен географски произход. Европа е източникът на злини и поквара, а Русия е еталон за православно благочестие. Водените от нея войни са всъщност метафизични и имат за цел разпространението на благочестието и възпирането на антихриста. Така православните се оказват лесни за политическа манипулация. Зад паравана на благочестиви начинания и каузи се оформят антиевропейски кръгове, които радушно обслужват политическите интереси на кремълския режим. В средите на такива богомолци експанзията в Украйна с по-голяма лекота може да бъде представена като освободителна война. Днешната демонстрация със знамената пред ротондата е израз на тези подводни църковни течения.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8r9aa 

Разпространяване на статията: