Мобилно меню

4.9064935064935 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (385 Votes)

085 nТържествата по случай сто и двадесетата годишнина от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“ в гр. Шипка, които се проведоха в Казанлък и Стара Загора, преминаха под знака на присъствието на руската посланичка у нас Е. Митрофанова и бяха широко отразени в руските държавни медии като голям успех на руската дипломация в една „неприятелска европейска държава“. Решението на организаторите от църковна страна да отличат Митрофанова, макар и не с орден, а с „плакет за заслуги“, предизвика и силни антицърковни настроения в българските медии, които го оцениха като опит на БПЦ да реабилитира посланичката.

Руското посолство у нас го характеризира на своята страница като „централното духовно събитие в нашия двустранен дневен ред през 2022 г.“.

„Руската и Българската православни църкви вярват и обичат един Бог, Който се нарича Христос, и ние заедно отбелязваме славната дата на освещаването на храма“, е заявил Старозагорският митрополит Киприан пред кореспондент на ТАСС след неделната литургия. Руската държавна агенция подробно съобщава новината за участието на посланик Е. Митрофанова в „грандиозните тържества“ по случай 120-годишнината от освещаването на храм-паметника в Шипка.

Българската държава не изпрати свои висши представители на честването, за да си спести в навечерието на изборите неудобството от този недостоен акт. Присъстващите бивши държавници и политици бяха от БСП, която не крие зависимостта си от Москва. Българският президент, макар че трябваше да бъде награден с орден „Св. ап. Карп“, не дойде, а орденът ще му бъде връчен „по-късно, когато дойде“, съобщават от митрополията. Не дойде и Симеон Сакскобурготски, който също трябваше да получи този орден. Нямаше и епископ на Руската църква, която беше представена от свещеник, неин постоянен представител в София.

С решението на Българската църква (макар и само в лицето на Старозагорска митрополия) за награждаване на руския посланик Митрофанова България стана единствената страна в света, която изразява признание за дейността на руски посланик, насърчаващ войната срещу Украйна, в която загинаха десетки хиляди хора. Наистина, в официалното съобщение на митрополията руската посланичка е спомената накрая на поредицата отличени с „плакети и грамоти“, след всички духовници, но това не намалява посланието за подкрепа и одобрение на режима на В. Путин.

В тържествата в Стара Загора участва още един български митрополит, Ловчанският Гавриил. Не е ясно как този акт кореспондира с изразеното от него съчувствие към неговите духовни братя и отци в страдащата Украйна. Той е прочел „поздравителен адрес“ от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, в който сдържано „се изтъква ролята на родната Църква като пазител на вярата, традицията и живата памет, а също и съдействието ѝ за изграждането на внушителния храм-паметник, който е символ на искрена благодарност и почит за падналите на бойното поле“.

Събитието в Шипка е използвано от руската пропаганда, която подчертава, че посланик Митрофанова е „посрещната топло от енориашите на храма“, а речта на представителката на РФ у нас акцентира върху освободителната роля на руската армия във всички времена. Както тогава в България, така и сега в Украйна руските войски носят свобода и благоденствие, е посланието на подобни речи.

В костницата на Шипченския манастир лежат костите и на стотици украинци, но празнуващите в Шипка не споменаха, че и в Украйна обичат и вярват в същия Бог Иисус Христос и принадлежат към Православната църква.

В речите на българските църковници и гости звучаха само патетични хвалби и исторически клишета без никакъв опит да се покаже, че имат съзнание за жестокостта на войната, бушуваща в непосредствена близост до нас. Така, независимо какви са били намеренията на организаторите, честванията в Шипченския манастир се превърнаха наистина в грандиозен успех на руското посолство в София, което демонстрира пред своето началство в Русия и пред европейските страни, че режимът на Путин има подкрепата на българския висш клир.

На Църквата е отредена ключова роля в руската пропаганда на войната, която се представя като благословено от Бога дело в защита на „традиционни ценности“. За най-важната ценност, която проповядва днес Руската църква, говори в неделната си проповед патр. Кирил. Той се обърна към руските мъже да не се страхуват да воюват срещу Украйна, защото ако бъдат убити там, всичките им грехове ще бъдат простени и те ще отидат в рая.

На този фон, когато християните от всички изповедания в света са шокирани от апологията на войната и злоупотребата с Евангелието в Русия, е странно да се изтъква на официално събитие, че „Руската и Българската църкви вярват и обичат един Бог“. 

Иисус Христос, в Когото нашата Църква вярва, не учи така, и е тежък грях предстоятелят на една църква да тласка поверените му християни към физическа и духовна смърт, оставяйки хиляди деца сираци. Това учение е присъщо за исляма и неговия „джихад“. Христос, в Когото ние вярваме, учи, че всяка човешка личност и нейният живот са ценни в очите на Бога, а греховете се заличават от покаянието и саможертвата заради другия човек, а не чрез убийството на ближния „заради послушание към кесаря“ и угодничество към силните на деня. Христос ни призовава към Своя мир, в който няма насилие и потисничество, а съработничество, свобода и любов към другия.

Снимка: Руско посолство в София

 

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cf3k 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)