Азбучник на авторите

[А] [Б] [В] [Г] [Д] [Е] [Ж] [З] [И] [Й] [К] [Л] [М] [Н] [О] [П] [Р] [С] [Т] [У] [Ф] [Х] [Ц] [Ч] [Ш] [Щ] [Ъ] [Ю] [Я]

Урок за св. Николай, 1 клас

Публикувана на Вторник, 05 Декември 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Св. НиколайТема на урока: Св. Николай (по програмата на МОН за учебен предмет религия християнство - православие за 1 клас)

Цел на урока: Учениците да се запознаят с личността на св. Николай като добротворец, който помага на хората. Учениците да научат какво означава да проявяваш щедрост.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150-о ОУ. Занятието се проведе на 4 декември 2023 г.

Здравейте ученици,

Радваме се да ви видим всички вас от клуба „Пазители на доброто“.

Хайде да си направим списък на членовете на нашия клуб. Ще го закача тук на таблото и ще го виждаме всеки път, когато идвате в кабинета по религия, и ще се радваме, че толкова много ученици в това училище са пазители на доброто.

- Затова първата ни задача днес ще бъде да направим списък на учениците от клуба "Пазители на доброто".

- Добре, чудесно се получи. Закачвам списъка тук.

А за днес съм ви приготвила една история. И за нея ще имам нужда от вашата помощ, защото в историята има загадка, която заедно ще разгадаем. Така че днес вие ще бъдете част от едно разследване. 

Урок за светите архангели

Публикувана на Сряда, 08 Ноември 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Clipboard04Тема на урока: Ангелите - наши пазители (по програмата на МОН за учебен предмет религия християнство - православие за 1 клас)

Цел на урока: Учениците да знаят за невидимия свят на ангелите като Божи вестители и пазители на доброто; да се стараят в своето ежедневие да са пазители на доброто, според силите си.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ "Св. Климент Охридски", и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150-о ОУ. Занятието се проведе на 7 ноември 2023 г.

Здравейте ученици,
Днес сме ви подготвили един урок за невидимите неща. Те може и да са тук, но не се виждат. Възможно ли е това? Може ли тук да има нещо, което ние не виждаме?

Урок за св. Петка, за 1. клас

Публикувана на Петък, 13 Октомври 2023 Написана от Полина Спирова, Елена Дюлгерова
1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rilski proekt FACE2Тема: Св. Петка (от учебната програма по Християнство Православие, одобрена от МОН)

Възраст: Първи клас

Цел на урока: Учениците да се запознаят с някои черти от личността на св. Петка - скромност, състрадание към другите. Поведенчески модел: да забелязваме другите, да се съобразяваме с тях, скромност в облеклото.

Урокът е подготвен и изнесен от гл. ас. д-р Полина Спирова, ръководител на педагогическата практика на студентите в Богословския факултет на СУ, и Елена Дюлгерова, базов учител по религия в 150 ОУ. Занятието се проведе на 9 октомври 2023 г.

Здравейте ученици,

Днес ние ще ви разкажем необикновената история на една жена. Нейното име е Петка. Тъй като е била необикновена, тя е светица, свята жена, я наричаме още света Петка. Чували ли сте това име? Не сте? Значи ще ви бъде интересно да научите за нея.  Тя е живяла много отдавна, когато още не е имало фотографии, не са правили снимки. Но имаме неин портрет, по-особен, казва се икона. Искате ли да видите как е изглеждала тя?

Показва се икона на св. Петка.

Урок-презентация за св. Братя Кирил и Методий

Публикувана на Петък, 11 Май 2012 Написана от Полина Спирова
4.3409090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.34 (88 Votes)

978987Урокът е предназаначен за ученици от началния етап. За тях това е една от първите срещи с личността и делото на св. Братя Кирил и Методий. Целта на урока е децата да се запознаят с причините за създаването на славянската азбука и писменост, както и с подвига на св. Братя по тяхното създаване и отстояване.

В урока не се акцентира върху другите събития от живота на св. Кирил и Методий – подробности от житейския им път, техните мисии, пътуванията в Западна Европа, заточението на св. Методий, и събитията около смъртта им. В центъра е поставено делото им на създатели на славянската азбука, превода на книгите и обучените на техните последователи. По този начин учениците биха разбрали смисъла на почитта, която им се отдава като на създатели на културата и литературата, на която и те са съпричастни. Тази информация е съобразена с нивото на учениците в началния курс и представлява необходимата база, върху която в по-горните класове децата могат да надграждат знания за делото на св. братя и да се запознаят по-подробно с техния живот.

Урок-презентация за св. Георги Победоносец

Публикувана на Неделя, 06 Май 2012 Написана от Двери
4.5909090909091 1 1 1 1 1 Rating 4.59 (22 Votes)

93267Урокът, посветен на св. Георги, е предназначен за ученици от 5 клас. В него са включени освен житието на светеца още и различни аспекти, свързани с личността и почитането на св. Георги. Предвидена е връзка с почитането на светците воини, начините на изобразяването им в православната иконография, главните манастири, посветени на св. Георги, чудотворните икони на светеца, народните обичаи, примерът на св. Георги за храброст и мъжество, залегнали в основата на традициите и честванията на паметта му - ден храбростта, военният парад, ордените за храброст и др.

Заниманието е подготвено за ученици, които са изучавали религия в продължение на пет години (тук). Презентацията е подготвена като базов инструмент. От една страна, той може да се използва директно, така както е замислен, композиран и осъществен от автора г-жа Руска Тошева. От друга, може да послужи като илюстративен материал в обучението по Български език и литература в 5 клас или за обучение по вероучение в неделните училища. Презентацията позволява обемът и учебното съдържание на урока да се подбират от учителя според нивото на учениците.Краткък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/93yky 

Наши партньори

Християнство и култура

HK 187Константинополски патриарх Вартоломей (Архондонис)
Религия и общество. Фундаментализъм и расизъм

Александър Смочевски
Инициативи на Александрийската патриаршия за свикване на Всеправославен събор (1924-1943)

Прот. Павел Събев
Четири схолии към литургийното евангелие за Неделя преди Рождество Христово

Калин Янакиев
Сакраменталната природа на брака

Марио Коев
Analogical isomorphism. Слоеве на реалността

Полезни връзки

 

Препоръчваме