Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (18 Votes)
Отговорността за възпитанието на вяра в Бога у децата винаги е лежала много повече върху семейството, родителите, бабите и дядовците, отколкото върху училищните преподаватели по Закон Божий. А богослужебният език и проповедите обикновено са неразбираеми за децата.

Религиозният живот на децата се нуждае от “откърмяне” и “отглеждане”, а ние, родителите, често сме слабо подготвени и не знаем как да се заемем с това.

Струва ми се, че първо трябва да разберем отличителната особеност на детското мислене и детския духовен живот: децата не разсъждават абстрактно. Може би именно в реалистичния характер на тяхното мислене се крие една от особеностите на детството, за която говори Христос, че на такива е царството небесно. За децата е лесно да си представят реалистично онова, за което ние говорим отвлечено – силата на доброто и злото. Те с особена яркост и пълнота възприемат всичко, например – вкуса на храната, удоволствието от интензивното движение, капките дъжд върху лицето, топлия пясък под босите крачета... 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)
1_1.jpgСлед като вече години наред въпросът за въвеждането на предмета “Религия” в средното българско училище се разисква безрезултатно, то  в средата на миналия месец се оказахме с две концепции за религиозно образование. Едната подготвена във Варненска и Великопреславска епархия, а другата от обществен съвет, назначен от министър Даниел Вълчев и ръководен от проф. Г. Бакалов. Авторите на първата концепция остават неизвестни, за разлика от създателите на втората. Според нас е наложително авторите на първата концепция да застанат зад имената си, още повече, че в общественото съзнание концепцията на Варненска св. митрополия претендира да е "църковната". Анонимността обаче не се вписва в съборността, защото съборното решение предполага поемането на лична отговорност от всеки.

Сега предстои най-важният въпрос – за легитимацията на двете концепции. Първата концепция получи благословението на Св. Синод още на първо четене и с това сякаш работата по нея приключи. Все още не е ясно как тя ще бъде приложена и къде, тъй като не са водени преговори с Министерството на образованието. Концепцията на проф. Бакалов и обществения съвет е изготвена по поръчка на просветното министерство, но все още предстои да бъде обсъждана от Св. Синод на редовните заседания на архиереите в средата на м. ноември.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (10 Votes)
amfilohije.jpg"Дори да се въведе вероучение в училище, и тогава не бива да се отказваме от неделните училища към храмовете"

Разговор на В. Митев с Черногорския митрополит Амфилохий по време на гостуването му във Варна в началото на септември т. г.

-
Аз имам няколко въпроса във връзка с религиозното образование. Това, което много ни безпокои сега, е упоритият стремеж на държавата да откаже въвеждането на вероучение в училище или да го въведе в такъв вид, че от него да няма никакъв ефект, дори да е опасно. Ние сега с всички сили се стараем да убедим тези политици да позволят най-после на децата да изучават православие. Бихме искали да разберем как стои този въпрос в Черна гора, разрешено ли е в държавните училища да се изучава религия или православие, или нищо не се изучава. Това ме интересува, защото вашата митрополия е част от Сръбската църква, а в Сърбия, доколкото знам, се изучава Закон Божи. Ако във вашата митрополия не се изучава, то защо е така и при това положение от сръбските митрополии помагат ли ви?

2.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 2.71 (7 Votes)
vladislav_2m.jpgКакто вече е известно на повечето читатели, в скоро време в Министерството на образованието и науката предстои да бъде взето решение относно въвеждането в българските държавни училища на общообразователен предмет с предполагаемо название "Религия".

От началото на 2006 г. православни организации, учители, християни, в т. ч. духовници, преподаватели по богословие и много други български граждани положиха усилен труд, за да подкрепят подетата във Варненска и Великопреславска епархия инициатива за възстановяване на религиозното образование, унищожено през годините на "реалния социализъм". Техните усилия не бяха без резултат... Както беше публикувано в "Двери на православието", тази година министърът на образованието Даниел Вълчев възложи на проф. Бакалов, зам.-ректор на Софийския университет, да събере екип, който да подготви концепция за въвеждане на религиозно образование.

4.6363636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.64 (11 Votes)
Списък на образователните филми, подготвени във филмово студио "Св. свщмчк Харалампий", гр. Септември, в помощ на учителите по религия.

СПИСЪК С АВТОРСКИ ФИЛМИ:

1. “Празници на Пресвета Богородица”. DVD, продължителност-18 минути.

Темата на филма е съобразена с учебната програма на предмета “Религия”, която включва урочна единица “Св. Дева Мария”. Съдържанието на филма обхваща земния живот и прослава на Божията Майка, представени като поредица от най-големите Богородични празници – Рождество Богородично, Въведение на Пресвета Богородица, Благовещение, Успение Богородично и Покров Богородичен. При изработката на филма са използвани Богородични икони, православни песнопения и кратки разкази за всеки празник.

Слайд-филмът е създаден с образователна цел за часовете по религия като помощно средство за учителя онагледяване на уроците и при подготовка за практически занимания – рисуване на икони, посветени на Св. Богородица и Богородичните празници. Филмът може да се използва във всички класове на начален, среден и горен етап в средното училище, както и във всички възрастови групи в неделно училище.

 

И рече старецът...
Човек може да изглежда мълчалив, но ако сърцето му осъжда другите, то той бърбори неспирно; друг обаче може да говори от сутрин до вечер и все пак да бъде истински мълчалив, т. е. да не казва нищо безполезно.
Авва Пимен