Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

analipsis_1.jpgУрокът е предназначен за ученици в средния гимназиален курс. Изграден е върху основната идея за Възнасянето на Христос като заключителен етап от Христовото дело на земята за спасението на хората. Децата ще разберат, защо е било необходимо Христос да се раздели с учениците Си и да се възнесе, защо не се възнася веднага след Възкресението, а остава с апостолите 40 дни, къде отива и какво се променя за човека с Неговото възнесение. В процеса на работа децата ще работят с евангелския текст за празника и със Символа на вярата. Наситеният с догматично съдържание празник е представен в достъпен вид, но предполага базови познания за християнското учение. Използвани са знания от предишни уроци от поредицата на Двери „В помощ на учителя по вероучение“ за грехопадението на първите хора, благата вест за въплъщението на Бог Слово и други. Възнесение се явява венецът на Христовото дело и отваря за човечеството небесата, които до този момент са затворени за него. Въпреки че на пръв поглед изглежда, че Христос се разделя с хората, в края на урока децата ще разберат, че Възнесението съединява хората с Бога по един съвсем нов и небивал дотогава начин. Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)
g754.jpgУрокът „Благовещение Богородично” е предназначен за деца от 1 до 4 клас. Учениците ще се запознаят с евангелския текст за празника, с иконата на празника и с основните истини на вярата, които се разкриват в него. Използвани са православни икони и детски рисунки, които правят материала по-понятен на детското световъзприемане. Целта е децата да разберат смисъла на Благовещение като Радостна вест не само за Дева Мария, но и за цялото човечество. Поради тази причина е включена и темата за изгонването на прародителите от Рая, последиците от това и необходимостта на човечеството от Спасител. Изяснява се в какво се изразява спасителното дело на Христос и какво е участието на света Богородица в него. Презентацията може да бъде свалена от хранилището на Двери тук.Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

25d.jpgУрокът „Благовещение Богородично“ е предназначен за ученици от горните класове или възрастни курсисти в прицърковните школи. Той предполага познаване на евангелското събитие, както и познания върху библейската история.

Целта на урока е да се разкрие смисълът на събитието Благовещение за човечеството в контекста на Божието домостроителство. Урокът е изграден върху паралела на избора, който прави Ева (и Адам) в райската градина (с последвалия грях на прародителите и изгонването им от Рая), и решението на Мария, с което се поставя началото на нашето спасение. Така учениците ще могат да сравнят последствията от изборите, които правят двете жени. Представените разкази разкриват и какви са по принцип резултатите за човека при избора да отхвърли Божията воля  и благодат и какво става, когато се съгласи на единодействие с Бога. Учениците ще разберат коя е „Втората Ева“ и по какво се различава от първата. Сравняват се два библейски текста: старозаветния от Бит. 3:1-13 и новозаветния разказ за Благовещение в Лука 1:26-38. За изясняване на смисъла на празника са използвани части от Акатиста на св. Богородица, както и кратък текст от Три слова за Богородица от св. Николай Кавàсила. Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте „clip slide“ бутона в горния десен ъгъл.

4.8333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (30 Votes)
Младенка Ланджева рисуваОт осем години деца и възрастни навлизат в тайните на иконографското изкуство под ръководството на две преподавателки - Младенка Ланджева – по иконопис и Вера Жекова – по богословие, в школата към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен” .

Курсът се състои от два модула – богословие и иконография. Идеята е, че не може да се изучава техниката на иконописта без да се навлезе в православната вяра, която е основата на иконографията. И децата, и възрастните изучават въпроси, свързани със Свещеното Писание, Свещ. Предание на Църквата, Личността на Иисус Христос, светците, как се извършва канонизацията, какъв е смисълът на християнските празници и т.н.

С Младенка Ланджева разговаряме за сегашното състояние на школата по иконопис, която тя основава преди осем години и успешно развива до сега. Тя стартира само със  занимания с деца, но по-късно и възрастни хора започват да проявяват интерес.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)
Picture1.jpgУрокът-презентация „Постът – пробуждането на душата” е предназначен за ученици в горните гимназиални класове и за възрастни в училищата по катехизис. Насочен е към слушатели във възрастта, когато постът има не само възпитателна и нравоучителна функция. Може да се разглежда като мотивационен урок, който да поощри участието на учениците в църковния пост. Разкриването на духовните основи и значение на поста, би могло да мотивира повече хора, желаещи да живеят духовен живот, да пристъпят към него. Разглежда се смисълът на християнския пост по принцип и е подходящ за презентация и през четирите годишни поста. Постът е разгледан през призмата на цялата духовна история на човечеството – от грехопадението на прародителите през изкупителното дело на Христос до мястото му в живота на всеки християнин. Към темата за поста може да се подходи от много и различни гледни точки. В този урок сме погледнали на поста като средство за откриването на човека към Бога и духовния свят, към ближните и към самия себе си. Погледнали сме на поста като средство на пробуждането на душата и като начин да развием своята чувствителност към Бога и духовното дело. Постът ни помага да почувстваме и осъзнаем своята разделеност от Бога и да пожелаем да Го потърсим, според думите на Спасителя: „Докле е с тях младоженецът, те не могат да постят; но ще дойдат дни, когато ще им отнемат младоженеца, и тогава, през ония дни ще постят.” (Мат. 2:19-20). Презентацията е достъпна на в SlideShare тук, за да я източите използвайте "clip slide" бутона в горния десен ъгъл.
 

 

И рече старецът...

Не се учудвай, че падаш всеки ден; не се отказвай, но смело се изправяй. И бъди уверен, че ангелът, който те пази, ще възнагради търпението ти.

Св. Йоан Лествичник