Мобилно меню

4.9166666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.92 (12 Votes)
"2_1.jpgГосподи Иисусе Христе, помилвай ме!" - повтарят след митрополит Николай с неукрепнали гласчета учениците на Гинка Жечева и се прекръстват неумело. Това е първият им урок по православно вероучение, от който те ще запомнят вълнението, че лично Пловдивският владика ги е поръсил със светена вода и "а, бе"-то на вярата. Другото е шум, светкавици от камери, много външни хора в класната стая и безброй въпроси "защо"?

На първия им урок по вероучение са дошли и родители, малчуганите са пременени и горди, че ще ги дават по телевизията.

Учителката им по вяра е завършила богословие в Софийския университет, но работи като медицинска сестра. Гинка Жечева се надява, че примерът, който Пловдив дава на цялата страна, ще е заразителен. Учебният план, подготвен от отдел "Образование" в общината, експерта по религия в РИО на МОН и митрополията основно по черковния календар, съдържа уроци за християнското семейство, как да се държим в храма, светите изображения в него, молитвата-разговор, вярата в Бога ни прави по-добри. Разработени са и теми по празнична обредност и християнски традиции. Това е началото - за първите уроци по православно вероучение са записани 924 деца, основно от първи и втори клас. Разпределени са в 59 групи, които в 26 училища на Пловдив ще водят педагози-богослови.

3.7692307692308 1 1 1 1 1 Rating 3.77 (13 Votes)
Примерна програма за предмета "Религия". Приложение към Концепцията за религиозно образование, подготвена от обществен съвет под ръководството на проф. Бакалов.

3.8461538461538 1 1 1 1 1 Rating 3.85 (13 Votes)
Публикуваме пълния текст на Концепцията за въвеждане на учебен предмет "Религия" в българското училище, изготвена от обеществен съвет под ръководството на проф. Георги Бакалов.

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (10 Votes)
Обучението по религия е факт в съвременното българско училище. Вече десета учебна година това обучение се опитва да изгради у децата познание за Бога и за вечните човешки ценности, които съвременното ни общество или изкривява, или напълно загърбва и подменя.

Училищата в Област Русе са сред първите в България, които през учебната 1997/1998 година въведоха обучението по религия под формата на свободно избираем предмет (СИП). Обучението започва с около 80 ученици от І до ІV клас. Преподавателите са трима: Лора Мариянова, Борислав Мариянов и Ивайло Кръстев. С течение на времето интересът към предмета се засилва – както сред учениците, така и сред техните родители. Именно родителите са тези, които всяка година попълват молби и заявления от името на своите деца, за да бъдат включени в групите по религия.

4.7241379310345 1 1 1 1 1 Rating 4.72 (29 Votes)
Могат ли деца от различни деноминации да изучават заедно вероучителен предмет? По този въпрос вече години наред спорят министри, депутати, експерти и други специалисти. Една учителка обаче успява да събере на своите занимания деца от различни вероизповедания, водена единствено от любовта си и от желанието си да сподели с тях своята вяра.

По волята на дарители – родолюбиви и боголюбиви радомирци, които в момента живеят зад граница, и с благословението на Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, от есента на 2007 г. в Радомирска духовна околия стартира обучение по вероучение.

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит