Мобилно меню

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (98 Votes)

UiLCМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил издаде заповед службите в Московска епархия за Страстната седмица и Пасха да бъдат отслужвани без участието на миряни. В неговото писмо до клира на епархията се казва:

„През последните седмици първопрестолният град и Московска област бяха обхванати от тежка болест, погубваща здравето и отнемаща живота на хората. Лекарите, които предприемат много усилия за победа над болестта, подчертаваха и подчертават, че основното средство срещу нейното разпространение, което има като резултат гибелта и тежките последствия за здравето на множество хора, е „социалната изолация“, т. е. неотлъчното пребиваване в своите домове.

В тези условия, грижейки се за живота и здравето на хората, Светейшият патриарх на Москва и цяла Русия Кирил с болка в сърцето призова православните християни, изпълнявайки предписанията на санитарните власти, да се въздържат от посещение на храмовете и да останат в своите жилища, извършвайки домашна молитва, като наблюдават богослуженията по телевизията.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (180 Votes)

камбана пиксПолитологът доц. Огнян Минчев, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, публикува в профила си във фейсбук обръщение към православните християни, към които съзнателно принадлежи и той. „С общите усилия на приятели, колеги и специалисти богослови подготвихме това обръщение по повод на предстоящите Великденски празници. Направихме го с вяра и от сърце. Бъдете здрави и Бог да ни закриля!“, написа доц. Минчев.

Текстът призовава вярващите християни към отговорност и трезвост в кризисната ситуация. „Като вярващи християни ние имаме отговорност не само за нашето собствено спасение, но сме отговорни и за спасението на всички наши братя и сестри, когато от нашите постъпки зависи тяхното здраве и живот“, се казва в текста. Публикуваме цялото обръщение:

Скъпи съграждани,
братя и сестри,

Светлият празник на Възкресение Христово тази година ще премине в условията на изпитание, постигнало ни заедно с всички хора по света – епидемията от COVID-19. Ние добре знаем, че изпитанията никога не ни се дават напразно, никога не ни сполитат случайно. Те са пътните знаци, които ни насочват да поправим посоките на житейския си път и да вървим по пътя на Божията светлина.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

200В навечерието на големите празници Цветница и Великден, за да гарантира безопасността на християните, Московска патриаршия разпореди всички монаси и монахини в манастирите в руската столица да бъдат изследвани за коронавирусна инфекция. Изследванията ще се извършат от централната църковна болница „Св. Алексий Московски“, съобщава „Интерфакс“. Тестуването е започнало днес с монасите в Донския манастир.

4.8961038961039 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (154 Votes)

52 oРусенският митр. Наум разпространи днес ново обръщение към християните от неговата епархия, в което отново ги призова да проявят християнска и гражданска отговорност и да се въздържат от посещение на църковните храмове за големите празници. В средата на март той разпространи едно послание с такъв призив, а с наближаването на Цветница и Великден припомня своите препоръки към свещениците и миряните в епархията.

„Обични в Господа братя и сестри,

Във връзка с предстоящите предпасхални и Пасхални празници отечески призоваваме миряните от Русенска епархия, както и всички наши приятели и духовни чада да бъдат отговорни граждани, като се въздържат от посещение в църковните храмове, следвайки в молитвата си да бъдат съпричастни с богослуженията, излъчвани по електронните медии.

Нека онези християни, които имат съществена необходимост от приемане на св. причастие, предварително да уведомят за това своя енорийски свещеник, като изрично трябва да напомним, че светото причастие не е „обичаен ритуал“, а християнски акт, към който трябва да се пристъпи след нужната подготовка и тайнството Изповед.

4.8342245989305 1 1 1 1 1 Rating 4.83 (187 Votes)

240След срещата на премиера Бойко Борисов с българските архиереи Св. Синод обяви, че заради епидемиологичната обстановка през тази година свещениците няма да раздават върбови клонки на Цветница. Този обичай по традиция събира много хора в неделята преди Възкресение Христово.

Също така Св. Синод съобщи, че се отказва от предложената от държавата помощ за пренасяне на възкресния огън от Йерусалим, който трябваше да бъде донесен у нас с правителствен самолет, а спестените разходи (полетът се заплаща от синода на сериозни цени) могат да се насочат към мерките за борба с болестта. Св. Синод обяви, че ще бъде използван „огънят, който е запазен в диоцеза на БПЦ от миналата година“.

4.8 1 1 1 1 1 Rating 4.80 (40 Votes)

24487968Още един емблематичен манастир в украинската столица, Йонинският манастир „Света Троица“, беше затворен вчера поради диагностицирането с коронавирус на неговия игумен, архиеп. Йона (Черепанов). Тази обител е много популярна като „младежкия манастир“ в Киев, тъй като там ходят предимно млади, многодетни семейства, а архиеп. Йона е и председател на синодния отдел по делата на младежта към Св. Синод на УПЦ (МП).

Самият той съобщи за заболяването си в своята страница във фейсбук: „Скъпи приятели, ето че и мене ме застигна световният мор. След неделната служба температурата ми се повиши. В понеделник стигна до 38 градуса и за всеки случай реших да си направя тест. Вчера стана ясно, че той е положителен. Сега съм добре, температурата ми е 36.7. Намирам се в пълна изолация. Службите в манастира продължават, но без енориаши, тъй като ботаническата градина е затворена заради карантина. Къде съм се заразил, не знам. При толкова контакти, каквито имам, това не е трудно... Намирам се под лекарски контрол... Моля за вашите молитви за мене и за братята!“.

4.865671641791 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (67 Votes)

1539442463 2776Тридесет от четиридесет и четиримата монаси на Киевско-Печерската лавра са заразени с новия коронавирус, съобщиха днес украински медии. Това превръща централния киевски манастир в едно от най-големите огнища на болестта в украинската столица.

Преди два дни кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че четирима монаси са дали положителни проби. Трима от тях бяха приети в болница още в началото на месеца, което беше причина за масовото изследване на населниците в комплекса и поставяне на целия манастир под строга карантина. Тогава представителят на Украинската православна църква (Московска патриаршия) митр. Климент (Вечеря) коментира уклончиво информацията, като заяви, че „не му е известно нищо за болни от коронавирус“ в лаврата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

Easter cycleУчените от Института за изследване на изкуствата съобщиха, че дават временен online достъп до свои редки и скъпи издания на сайта си – тук.

Изданията са посветени на актуални проучвания върху културата и изкуството на България и света и са в малък тираж, предназначени са предимно за експерти, богато илюстрирани и представителни. Учените се надяват, че в състоянието на пандемия и ограничено общуване подобни книги биха допринесли за по-лесното понасяне на принудителната самоизолация. Те са своеобразен великденски подарък на изследователите към интересуващите се от християнско изкуство.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)

3ril06di 47 0Днес на редовния брифинг на Националния оперативен щаб премиерът Бойко Борисов съобщи, че утре ще бъде организирана нова среща с митрополитите от Св. Синод, на която да бъдат обсъдени още веднъж мерките за сигурност по време на християнските празници. Борисов отбеляза, че опасенията му са за пик на разпространението на вируса у нас точно по това време. От думите му стана ясно, че той води преговори с архиереите от няколко дни в усилията си да ги убеди, че са необходими по-строги ограничения в името на здравето и живота на хората.

4.9393939393939 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (66 Votes)

images222Киевско-Печерската лавра в украинската столица е поставена под карантина. Достъпът на външни лица е забранен както в църковната част на комплекса, така и в музейната. Затворени за посетители са също и двете пещери – Близките и Далечните, които всекидневно са посещавани от стотици поклонници. Богослуженията се извършват само от монасите, а службите се предават online. От лаврата съобщиха, че тази мярка ще бъде прилагана до вдигането на общите ограничителни мерки в страната.

До затварянето на манастирския комплекс се стигна, след като няколко монаси, в това число и игуменът митр. Павел (Лебед), проявиха симптоми на вирусно заболяване, а трима бяха хоспитализирани с пневмония. На монасите беше направен тест за коронавируса. Вчера кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че четирима са дали положителна проба. По неофициална информация сред тя е и игуменът митр. Павел.

4.8484848484848 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (132 Votes)

ieronimos mak„Свещеният огън е винаги в Църквата!“ – каза архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним в интервю за гръцката телевизия ANT1 по повод пренасянето на свещения огън (или „свещената светлина“, както е на гръцки) от Йерусалим. Той заяви: „В миналото, преди това, което се прави днес за приемането на свещения огън, вземаха огъня от кандилото на св. Престол“, посочи архиепископът.

Той заяви също: „Така че няма свещен огън от Първа и от Втора категория. Това са обичаи, които се наложиха напоследък. Ние ги уважаваме, но с оглед на този режим на „икономѝя“, ще се намери решение и на това“, добави архиеп. Йероним.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

Procesiune5aprilie2020 53С благословението на Румънския патриарх Даниил на 5 април мощите на преп. Димитър Басарбовски бяха изнесени от патриаршеската катедрала „Света Троица“, където се съхраняват, и с литийно шествие обиколиха улиците на Букурещ. Шествието беше водено от патриаршеския викарий еп. Варлаам. На ключови места в града автомобилът с раката със св. мощи спираше и се отслужваше молебен за закрила на румънската столица и преодоляване на епидемията.

Св. Димитър Басарбовски е обявен за покровител на Букурещ. Той се е подвизавал в Басарбовския манастир (близо до Русе) през 17 век. Според Паисиевата история светецът е нямал духовен сан, живял е оскъдно и се е прехранвал от малко лозе и няколко на брой овце. Прекарал е така целия си живот в скромност и тиха молитва и едва след смъртта му местното население е разбрало, че в близост до тях е живял благочестив човек, чиито мощи се прославят с нетление и чудотворство. По време на руско-турската война от 1768-1774 г. руснаците завладяват Басарбово и пожелават да пренесат мощите на светеца в Русия, но в крайна сметка те са пренесени в митрополитския храм в Букурещ. Там те се прославят с много чудеса, включително и с преустановяване на чумната епидемия, върлувала в града по време на пренасянето им.

4.8507462686567 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (67 Votes)

1585658316Специалистите от лабораторията по консервация и реставрация в Националната галерия са изпратили писмо до Св. Синод, в което предупреждават, че дезинфекцията на иконите и църковния интериор, вкл. дърворезби, обкови, рамки и т. н. може да ги повреди, ако не се извършва с подходящите материали.

Те са обобщили своите експертни препоръки (които са публикувани и на сайта на Националната галерия) и са ги изпратили до Св. Синод с надеждата да се вземат мерки, за да не бъдат повредени ценни образци:

• Третирането на икони и други полихромирани дървени повърхности със съдържащи хлор препарати, препарати на алкохолна основа и други, съдържащи повърхностно активни вещества (ПАВ), може да доведе до разтваряне на лака и обезцветяване на боите, а в дългосрочен план – и до трайно и безвъзвратно увреждане на произведенията.
• Обкови, позлатени повърхности и пр. също не е препоръчително да се третират с гореспоменатите препарати.

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

x620 velikdenotdomast.jpg.pagespeed.ic.LWlno ddih.webp„Великден у дома“ е съвместна инициатива на Старозагорската митрополия, Казанлъшка духовна околия и Община Казанлък. За нея съобщава пресцентърът на общината. Заради въведеното извънредно положение и необходимостта от социално дистанциране тази година много хора ще посрещнат големия християнски празник Възкресение Христово у дома. А както знаете, дори църковните власти вече призовават хората да останат вкъщи. Организаторите на инициативата предлагат на хората да споделят празничните си емоции с предизвикателството „Великден у дома“.

„Покажете как боядисвате яйца, месите козунаци, кифли, курабии, пеете, рецитирате, творите и споделете с нас видео или снимка. Така заедно ще направим повече хора усмихнати по Великден, макар и от разстояние“, се казва в обявата.

Хората могат да се включат в инициативата, като последват във Фейсбук страницата „Великден у дома“. Най-атрактивните клипове и снимки, качени до 19 април, ще бъдат включени във видео, посветено на „Великден в Казанлък 2020“. За всички участници ще има награди, обещават инициаторите.

4.7931034482759 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (145 Votes)

tilediaskepsi sinodos 1На 1 април Св. Синод на Гръцката църква издаде следните разпоредби относно отбелязването на Великден и напътствия към вярващите за християнско и отговорно посрещане на празника. Заседанието на постоянния Св. Синод се проведе за първи път дистанционно, чрез видеовръзка, поради наложената в страната карантина.

Ето и текста на решението:

1. Св. Синод разбира напълно тревогата на гръцката държава в този кризисен период и оценява разумния начин, по който се управлява тази криза, имайки за основен критерий запазването на  здравето на обществото.

2. Съветва всички да спазват неотклонно указанията на здравните власти и на специалистите и да не се увличат от онези, които ги призовават към непослушание, което при настоящите обстоятелства не е оправдано дори в името на християнската вяра. Вярата в Христос е застъпник на живота, а не на смъртта.