Мобилно меню

4.9493670886076 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (79 Votes)

80709В Деня на християнското семейство близо двадесет свещеници от Софийска епархия дариха кръв във Военномедицинска академия, за да подкрепят усилията на лекарите в тяхната ежедневна борба за спасяването на човешкия живот.

Някои от духовниците бяха със съпругите си, които също дариха кръв. Протойерей Костадин Тренев от храм „Рождество Богородично“ призова нашите сънародници да бъдат по-съпричастни към нуждите на близките си и да не се страхуват да станат кръводарители.

През следващата седмица свещеници от епархията, преболедували COVID-19, ще дарят кръвна плазма във ВМА. Това обаче ще стане след необходимите изследвания на титъра на антителата, образувани след преболедуването. Засега четирима са клириците, които отговарят на здравните изисквания за дарители, като организаторите се надяват да се отзоват и други християни.

Снимка: Софийска митрополия

4.8987341772152 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (79 Votes)

E2024На 20 ноември завърши дарителската кампания, организирана от пет столични храма в помощ на деца-бежанци у нас. Инициативата стартира на Архангеловден с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Столичните храмове „Св. Софѝя – Премъдрост Божия“, „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“, „Въздвижение на св. Кръст Господен“ в кв. „Лозенец“, „Рождество Богородично“ в кв. „Лагера“ и „Св. Петка“ в кв. „Орландовци“ събраха и дариха дрехи за двеста деца – момчета на възраст между 14 и 18 години. Те са настанени в лагера в Харманли и във Военна рампа и са тук без родителите си.

Три фирми се отзоваха и дариха нови дрехи и обувки за децата. Събраните дарения бяха занесени на два курса в склада на Съвета на жените бежанки в България. Представителите на организацията приеха дрехите от дякон Цветан Чиков от столичния храм „Рождество Христово“, и Велина Андонова, учител по вероучение в същата енория.

Източник: Софийска митрополия

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

100Волоколамският митр. Иларион (Алфеев) се надява, че задължителната наборна военна служба в Русия ще остане в миналото. Той заяви това по повод трагедията в казарма във Воронеж, където наборник разстреля други войници.

„Колкото по-скоро бъде отменена задължителната военна служба, толкова по-добре ще бъде това за боеспособността на армията“, заяви митр. Иларион, който е постоянен член на Синода на РПЦ. Според него в съвременните въоръжени сили трябва да служат само професионални военни, които са дошли в армията по призвание и получават заплата за службата си. „Случайните хора в армията са много опасни“, уверен е йерархът.

4.9512195121951 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (41 Votes)

thilЗографската св. обител съобщава, че излезе от печат ново, луксозно издание на Псалтикийния Минейник на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много църковни певци и на множество храмове, а и изобщо на всички интересуващи се от източното църковно пение.

В Псалтикийния Минейник, който вече може да се намери в църковните книжарници, са включени всички песнопения (самогласни стихири, слави, отпустителни тропари и кондаци) за всички господски и богородични празници и чествани светци.

Желанието на много църковни певци за книга с по-голям размер на невмите и на стиховете наложи оформлението му в два тома. В първия том са включени всички песнопения за месеците септември-декември, а във втория – за месеците януари-август. И в двата тома сме се постарали да отстраним ортографските грешки, както и някои леки неточности в невмената нотация.

Макар и луксозно (двуцветно, с дебела хартия, твърди корици и кожена подвързия, с по-голям размер на невмите и на стиховете), изданието ще е достъпно за повечето храмове и за църковните певци.

Желаем леки и душеспасителни пости, телесно здраве и душеспасение на всички.

4.52 1 1 1 1 1 Rating 4.52 (25 Votes)

200Московска патриаршия изключи от своите диптиси и Кипърския архиепископ Хризостом. Това решение беше взето днес на заседание на Св. Синод на Руската църква, проведено дистанционно. В същото време Руската църква ще продължи да съслужи с отделни йерарси на Кипърската църква, които не споменават при богослужение Киевския митрополит Епифаний, предстоятел на автокефалната Православна църква на Украйна.

Това е четвъртият предстоятел на Православна църква, когото Руският патриарх не споменава при богослужение като знак за прекъснато евхаристийно общение. По време на литургия патр. Кирил не споменава Вселенския патриарх, Александрийския патриарх, Гръцкия архиепископ и вече Кипърския архиепископ. Причината е, че тези предстоятели започнаха да споменават при богослужение предстоятеля на автокефалната Православна църква в Украйна митр. Епифаний (Думенко).

Решението на руския синод е очаквано и съответства на възприетата досега руска църковна политика да се обявява прекъсване на евхаристийно общение не с цяла поместна църква, а само с нейния предстоятел. Утвърдената църковна практика, според която прекъсването на общението с предстоятеля означава прекъсване на общението с епископите в цялата поместна църква, би поставила РПЦ в изолация и би отслабило позициите ѝ. Решението да се подкрепят отделни митрополити от всяка поместна църква, демонстрирано чрез съслужение с тях, оставя възможност на руската църковна дипломация да влияе върху вътрешната църковна политика на съответната църква. Но тази тактика поражда каноничен хаос и създава предпоставки за разделения в поместните църкви. Досега обаче, въпреки различните мнения в епископата, поместните църкви не са допуснали украинският църковен въпрос да разруши единството им.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

9Главата на Българската православна църква, Българският патриарх Неофит, изпрати съболезнователен адрес от свое име и от името на Св. Синод на БПЦ по повод кончината на Сръбския патриарх Ириней, който почина тази сутрин от коронавирус.

Патр. Неофит изразява дълбоката си скръб, но споделя, че цялата надежда на вярващите е в Господа и в Неговата милост.

„Сърцaта ни са изпълнени със скръб от тежката загуба, но надеждата ни е в Господ, Който „не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“ (Лука 20:38).

Скърбим заедно с Вас, клира и благочестивото изпълнение на светата ви Църква!

Жизненият път на Светейшия патриарх Ириней беше изпълнен от молитвено славословие към Всеподателя Бога за повереното му паство, за което той радееше и непрестанно се трудеше, изпълнявайки църковното си послушание и свещените канони на светата Православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

patrijarhВ криптата на храм „Св. Сава“, който е най-големият в Сърбия, ще бъде погребан в неделя предстоятелят на Сръбската православна църква, който почина тази сутрин. По решение на Св. Синод на СПЦ тялото на блаженопочиналия патр. Ириней ще бъде положено за поклонение в катедралния храм „Св. архангел Михаил“ в Белград, който утре, 21 ноември, отбелязва храмовия си празник (по стар стил). По-късно поклонението пред тленните останки на патриарха ще продължи в църквата „Св. Сава“, където вярващите ще се простят със своя предстоятел.

На 22 ноември, неделя, в „Св. Сава“ ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а след това и опело на патр. Ириней. Той ще бъде погребан в този храм, чието официално откриване беше планирано за м. октомври.

Според чл. 62 от Устава на СПЦ, в случай на вдовство на патриаршеския престол управленските функции на патриарха се поемат от Св. Синод. За председателстващ е избран най-старшият член на Св. Синод Дабро-Босненският митрополит Хризостом (Евич).

4.9775280898876 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (89 Votes)

126304537 3788928434473519 3859847244806318162 nКолегията за определяне на носителя на Голямата награда за научна и изследователска дейност на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ е определила за носител на наградата за 2020 г. проф. дфн Георги Атанасов Попов от Богословския факултет.

Свещенически син и по-голям брат на иконом Кирил Попов, Георги Попов завършва през 1963 г. шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ на гара Черепиш, Врачанско, и Славянска филология в СУ. Започва работа най-напред като учител, като не престава да се занимава и с наука. Благодарение на богословската и църковнопевческата си подготовка той заедно с друг един семинарист и богослов, известния славист Стефан Кожухаров (1934-2000 г.), става водещ изследовател на историята на православната славянска химнография.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

Patr IrineyСлед кратко тежко боледуване от коронавирус на 20 ноември 2020 г. сутринта на 90-годишна възраст се упокои Сръбският патриарх Ириней.

Той е роден на 28 август 1930 г. като Мирослав Гаврилович в с. Видова, Моравишки окръг. Завършва основно образование в родното си село и гимназия в Чачак. През 1951 г. завършва Призренската духовна семинария, а след това и Богословския факултет на Белградския университет. През 1959 г. се замонашва в манастира „Раковица“ под името Ириней. През 1959-1968 г. е учител в Призренската семинария, а също така специализира богословие в Атина. През 1969 г. е назначен за управляващ монашеската школа в Острожкия манастир, а по-късно става ректор на Призренската семинария.

През 1974 г. е избран за викарен епископ на патр. Герман с титлата Моравишки (без епархия), а година по-късно става епископ на Нишка епархия, която ръководи в продължение на тридесет и пет години. На 22 януари 2010 г. е избран за 45-и патриарх на Сръбската православна църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

126212698 3787727584593604 4823653853357702177 oАтинският архиепископ Йероним е приет в атинската болница „Евангелизмос“ с коронавирус. Установено е, че е заразен след редовния тест, който се прави на служителите на Атинската архиепископия. В предходната седмица всички членове на Св. Синод на Гръцката църква се изследваха, след като стана ясно, че на последното им заседание един от участниците е бил болен. Тогава тестът на архиепископа е бил отрицателен. „Участвам и лично, като пастир, в изпитанието на хиляди хора в нашата родина и милиони по целия свят. Участвам в тревогата, болката и страха на всички, които с вяра в нашия Бог ще преодолеем“, заяви архиепископът.

Той призова всички да спазват с благочестие правилата и здравните норми, за да опазим висшето благо на човешкото здраве и живот.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

125873635 1508170136043115 3052908661851101200 nНа 15 ноември след кратко боледуване почина прот. Емил Софрониев Николов. Свещеникът е загубил живота си от усложнение вследствие на коронавирусна инфекция.

Прот. Емил Софрониев Николов е роден на 19.6.1961 г. в с. Кутово, общ. Видин. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през учебната 1980-1981 г.

Ръкоположен е в свещенически чин на 30.11.1992 г. в храм „Св. Николай“, гр. Видин, от Видински митрополит Дометиан и е назначен за енорийски свещеник при църквата „Рождество Богородично“ в гр. Дунавци. От 21.4.1994 г. е енорийски свещеник при храм „Света Троица“ в с. Кошава.

През последните две години прот. Емил Николов беше назначен на енорийско служение в митрополитския храм „Св. Николай“ в гр. Видин, като продължи да обгрижва и енорията в с. Кошава.

4.9775280898876 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (89 Votes)

sinodos ktirioСв. Синод на Гръцката църква разпространи обръщение по повод обществените реакции за внезапната смърт на митрополита на Лангада Йоан, който почина вчера в ковид-болницата в Солун. Синодът призовава да не се използва неговата смърт в идеологическата война срещу Църквата, която водят някои кръгове. Йерарсите отхвърлят опитите да им бъдат приписвани симпатии към конспирации и други популярни днес течения, отричащи реалността на пандемията. Те определят като езическо и чуждо на Църквата мнението, че клирици и по принцип вярващи не могат да се разболеят от коронавирус. Ето и целия текст на обръщението:

„По повод смъртта на приснопаметния митрополит на Лангада Йоан някои журналисти си позволиха да се подиграват по един недопустим начин с неговото успение и свидетелството на вярата му в божественото Причастие, все едно разполагат с доказателства за причината за заразяването му с вируса.

Св. Синод на Гръцката църква с тъга установява, че някои медии не престават да сочат православните християни – клирици и миряни – като свой идеологически противник.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (20 Votes)

125414000 3546525328765118 8344711789693234142 o 2В рамките на по-малко от седмица починаха трима свещеници от Неврокопска епархия.

На 14 ноември след кратко боледуване почина свещ. Никола Иванов Димитров от с. Катунци, Неврокопска епархия, съобщават от епархийското ръководство. Опелото му ще извърши днес от 14 ч. Неврокопският митрополит Серафим в храм „Св. Атанасий“, с. Катунци.

О. Никола е роден на 5.8.1964 г. в с. Катунци, ръкоположен е за свещеник от Неврокопския митрополит Пимен. Дългогодишен енорийски свещеник при храм „Св. Атанасий“ в с. Катунци и завеждаш енориите в с. Златолист и с. Пирин.

През последните години о. Никола възобнови строителството на нов храм в с. Катунци, посветен на св. Богородица. О. Никола се отличаваше със своята доброта и отзивчивост.

Бог да го прости! Вечна и блажена да бъде паметта му!

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

31869758527 ffc98b3551 o e1548142749798Днес внезапно почина митрополитът на Лангада Йоан (Тасяс), който е бил диагностициран с COVID-19, съобщава Orthodoxia info.

Митрополитът е починал в ковид-клиниката на болницата „Папагеоргиу“ в Солун, където е бил хоспитализиран в петък, 13 ноември, се казва в официалното съобщение на лечебното заведение. Той е развил остри симптоми и е починал в 6:36 ч. в неделя сутринта.

От близкото му обкръжение съобщават, че той е възнамерявал в неделя да отслужи молебен за преодоляване на коронавирусната епидемия, от която неговата епархия е силно пострадала.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (20 Votes)

14.11.2020.3В навечерието на рождественския пост православните българи в Лайпциг, Германия, имаха щастието молитвено да участват в първата св. Литургия, отслужена на български език от ставроф. ик. Юлиян Ангелов. Той е предстоятел на катедралния храм на БПЦ в Берлин и след основаването на няколко български православни църковни общини в Германия поема, в тези трудни времена на карантина и ограничения, нелеката задача да обгрижва духовно и сънародниците ни в Лайпциг и околността.

Българската общност в Лайпциг се събра за първи път за участие в св. Литургия на роден език на 14 ноември. По Божия милост това стана с любезното съдействие на о. Йоан от Румънската православна църковна община, която ще предоставя на българите и занапред своя новопостроен храм.

След пристигането си от Берлин о. Юлиян даде възможност на всички желаещи да се изповядат. Постепенно в храма се събраха боголюбиви сънародници, които взеха молитвено участие в светата Литургия и мнозина се съединиха с Господа, като приеха Тялото и Кръвта Христови, за да получат сила и насърчение по пътя на започващия в неделя пост.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]