Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2022 08 19 0908Частицата от мощите на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесена у нас от Арголидски митрополит Нектарий, ще остане за поклонение в Неврокопска епархия до края на м. август. Това става с благословението на гръцкия владика, станал свидетел на голяма почит към светеца от страна на българите.

След поклонение вчера в Рилския манастир, митр. Нектарий се отправи към родината си заедно с придлужаващите го епархиоти.

Днес, 19 август, в 18 ч. мощите на св. Лука ще бъдат посрещанати в храм „Успение Богородично“ в Петрич.

На 20 август (събота) от 7 ч. там ще започне утринното богослужение, а св. Литургия – от 8:30 ч. Мощите на светеца ще останат в храма за поклонение до следобедните часове на 20 август.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (8 Votes)

298273953 457197826314855 7507621115970717617 nГолемият православен празник Успение на Пресвета Богородица беше отбелязан изключително тържествено в  Несебър, защото негова небесна закрилница е именно Божията майка. На 14 август в несебърския храм „Успение на св. Богородица“ беше отслужена тържествена архиерейска вечерня с чина на опелото на св. Богородица.

Празничното богослужение беше оглавено от Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит Йоаникий, в съслужение с несебърските отци – ставроф. ик. Петър Косев, свещ. Арсений Станков и десет свещеници от различни храмове от България и чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

299979871 5445389822211983 4250960181785239407 nОт 16 до 19 август в Неврокопска епархия гостува Арголидският митрополит Нектарий от Гръцката църква, който носи със себе си частици от мощите на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки). Митрополитът е автор на няколко книги, посветени на светеца-хирург. Той е на посещение в югозападната епархия на Българската църква заедно с голяма група младежи от своите пасоми.

На 16 август вечерта мощите бяха донесени в криптата на храма „Рождество Христово“ в град Гоце Делчев, където се намира параклисът „Св. Лука Кримски“. Там беше отслужена вечерня и православните християни от града и околните селища дойдоха да потърсят молитвеното застъпничество на светеца. Накрая Неврокопският митрополит Серафим произнесе слово за светителя-лечител и благодари на митр. Нектарий за тази проява на любов към българските православни християни.

Мощите останаха на 17 август през целия ден в параклиса за поклонение.

На 17 август от 18 ч. мощите на светеца бяха пренесени с молитвено шествие и положени за поклонение в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ на гр. Гоце Делчев, където беше отслужена празнична вечерна в чест на успението на св. Йоан Рилски Чудотворец.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

viber image 2022 08 16 13 16 25 184На 15 август, на именния си ден, на 93 години почина Мария Зъбова, дългогодишен празничен звънар на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“.

Опелото ще бъде извършено на 18 август от 10:30 ч. на Малашевските гробища.

Мария Зъбова е родена на 29 май 1929 г. в Чирпан. Завършва френския колеж „Сен Жозеф“. След 1944 г. семейството ѝ е преследвано от комунистическата власт. Баща ѝ е пратен в затвора, тъй като е виден търговец, а брат ѝ е убит в лагера край Ловеч.

Тя завършва математика и е учителка в продължение на 38 години. Закърмена е с вярата от малка и е преследвана заради това, но не отстъпва и животът ѝ е свързан с храма.

В патриаршеската катедрала Мария Зъбова постъпва като хорист в смесения хор, където се запознава и с бъдещия си съпруг Иван Петров – Йохан, семинарист и богослов, дългогодишен солист на Хоровата капела „Светослав Обретенов“, Софийска опера, Вокален ансамбъл „Йоан Кукузел – Ангелогласния“.

Мария работи на щат в „Св. Александър Невски“ като празничен звънар, но бие по собствено желание и камбаните на „Св. Седмочисленици“ всяка сутрин. Тя не беше привърженик на модерните електрически камбани и затова с готовност предлагаше усилията и уменията си.

4.9828571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

2022 08 15 1919Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръщение до православните християни по повод Успение Богородично. В него той изяснява смисъла на празника, който напомня за важната роля на св. Богородица в Божия план за спасението на човека: „Уподобила се на Христа във всичко, тя е и възнесена при Него, за да царува с Него вовеки, като майка и покровителка на целия християнски род“.

В обръщението си патр. Неофит насочва вниманието на вярващите към светлия образ на Божията майка, посветила целия си живот на Бога. Той отбелязва, че с това тя е пример за всички християни. „Чистотата и светостта на Пресвета Богородица ще остават винаги образец за всеки, който чисто търси пътя към Бога и Неговото вечно спасение. Този единствено верен път към живота тя извървя първа от всички – посветена Богу още от майчина утроба, изцяло отрекла се от себе си и от всичката земна суета, в свято послушание към Божията свята и съвършена воля, и затова тя остава завинаги „по-почитана от херувимите и несравнено по-славна от серафимите“ и облажавана от всички родове (срв. Лука 1:48).

4.9789473684211 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (190 Votes)

843Архиепископът на Атина Йероним отправи призив към всички духовници в страната да бъдат близо до всеки един човек, защото без това служението им се обезсмисля. В словото си днес след тържествената служба в църквата „Успение на Пресвета Богородица – Хрисоспилиотиса“ той каза:

„Ако Църквата, архиепископът, епископите и свещениците не са загрижени за всеки един човек, тогава те нямат цел в живота си“. И добави: „Църквата и свещениците ги има, защото има хора с трудности и проблеми в живота, и заради това Бог ни е призовал да станем съработници“.

„Когато Бог се навежда към раната на всеки човек, към всеки проблем, към всяка трудност, дори когато среща отрицание, ние нямаме право да следваме друг път и да вървим в друга посока. За това сме призвани всички клирици, било то архиепископи, епископи или свещеници – да бъдем служители на човека“.

4.9719298245614 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (285 Votes)

makarios of australiaАвстралийският архиепископ Макарий призова клириците на своята епархия да помнят, че тяхната свещеническа мисия е да насочват хората не към себе си, а към Христос и Църквата. Пастирското си слово той отправи по време на свещеническо ръкоположение в църквата „Св. Харалампий“ в Мелбърн, а причина е начинът, по който някои клирици проповядват от амвона – в центъра на своите проповеди те поставят себе си, своите преживявания, мислейки, че така правят словото си по-интересно и живо, докато всъщност егоцентрично затъмняват Христовото послание. Така те печелят последователи, неусетно създавайки култ към собствената си личност, вместо да насочват вниманието на хората към Христос.

Според архиеп. Макарий свещеникът трябва да има предвид опасността да изгуби ориентация за своята мисия, въпреки ентусиазма, с който започва свещеническото си служение:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

917Най-малко четиридесет и един богомолци са загинали при пожар в коптска църква в Гиза, в района на египетската столица Кайро днес. Други четиринадесет души са били ранени. Пет хиляди богомолци са дошли на неделната служба в коптската църква в Кайро, когато в храма избухва пожар. Това е предизвикало масова паника с много загинали и ранени. Съобщава се, че пожарът е избухнал в края на службата. Министерството на вътрешните работи обяви, че пожарът е причинен от повредена климатична инсталация на горния етаж на църквата.

„Хората се бяха събрали на третия и четвъртия етаж и видяхме, че от втория етаж се издига дим“, съобщава един от присъствалите. Всички започнали да слизат по стълбите и падали на земята, а други се спъвали и падали върху тях. Това е довело до големия брой жертви.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

thumb4 Izlozhba ikoni 14 08 22В навечерието на Успение Богородично с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан в Духовно-просветен център „Св. архангел Михаил“ се открива иконографска изложба под надслов „Светите икони“.

В експозицията със свои творби участват съвременни иконографи от Варненска и Великопреславска епархия – Росен Германов-Даскала, Галин Ганчев, Деница Ганчева, Младен Костадинов, Катя Костадинова, Атанас Атанасов, Диян Димитров, Илка Колева-Димитрова, Петранка Аврамова, Васил Пенчев, Георги Едрев.

Изложбата ще бъде открита на 14 август от 16 ч. в Голямата зала на Духовно-просветния център „Св. архангел Михаил“ във Варна, на ул. „27 юли“ № 9.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

3 sv StefanВ деня на св. Максим Изповедник параклисът в камбанарията на новостроящия се храм „Св. Стефан“ в столичния Южен парк чества своя летен храмов празник. По този повод Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, оглави св. Литургия в параклиса. В съслужение с него бяха столични свещеници и храмовото духовенство. След това беше извършено последованието на Молебния канон към Пресвета Богородица в София, последно за периода на тазгодишния Богородичен пост.

След това еп. Поликарп отслужи водосвет във връзка с възстановяване на строителните дейности на храм „Св. Стефан“. В основите на строежа беше положена капсула с имената на дарителите, благодарение на които ще продължи издигането на църквата. Тя се строи много бавно, вече двадесет години, основно поради недостиг на средства. Междувременно беше променен първоначалният план на храма, а по-късно се реши да се изгради поне камбанарията и в нея да се устрои параклисът „Св. Максим Изповедник“ – единственият, посветен на този светец в столицата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

avgust 2 2021 korica 3 copy„Не минава ни ден, ни молитва, нито богослужение, които да не са преукрасени с Нейната слава!“ – с това възклицание и възхвала към пресвета Богородица започва уводната статия на поредния брой на списание Амвон, посветен на Успението на Божията майка.

В рубриката „Призив“ ставрофорен иконом Дончо Александров припомня на вярващите да приемат Тялото и Кръвта Христови. А „Гласът на отците“ е посветена на търпението и предлага съвети от преподобни Варсануфий Оптински и свети Йоан Тоболски.

Две статии в рубриката „Начала“ говорят за достойното поведение по време на богослужение и ни призовават да се молим за епископа и за свещенослужителите, за да ги укрепи Бог в нелекото им служение. Статията от „Домашна църква“ ни съветва да се вгледаме в себе си, да видим дали в домовете ни цари атмосфера на любов и разбирателство. Интересни са разказаните действителни истории, разкриващи чудесата на вярата.

Още много статии могат да открият читателите на страниците на списанието. Амвон е издание на храм „Св. Атанасий“ във Варна и излиза с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

76ff813d4769438e7a5329feedf5c821Русенският митрополит Наум в своя профил във Фейсбук предупреждава за странни обаждания от неизвестни лица в различни църковни поделения като митрополитски канцеларии, манастири, енории и др. в цялата страна. Те се представят за архиереи, духовници и църковни служители. Любезно и настойчиво искат информация или телефонни номера на други духовници и църковни служители, като използват склонността на много от хората в църковните среди да споделят дочути факти и коментари за другите. Не е ясно какви са мотивите на телефонните измамници и за какво ще използват получената информация. Клирици и миряни, работещи в църковните поделения, споделят за подобни позвънявания. Някои се досещат, че става дума за измама с неясна цел, други щедро споделят информацията, която им се иска.

Русенският митрополит Наум пръв публично съобщава за това явление и призовава „клириците и служителите в поделенията на БПЦ-БП да не отговарят на обаждания от скрити номера, да не предоставят никаква служебна информация по телефона, а при обаждания от съмнителни номера незабавно да сигнализират органите на МВР!“.

Първите случаи на такива обаждания станаха известни преди повече от месец и се споделяха неофициално в църковните среди. Тогава беше все още ограничен кръгът на адресатите, но през изминалите седмици явлението стана значително по-широко. Не е изключено правоохранителните органи да бъдат помолени да установят кои са тези лица, които събират сведения за служителите на БПЦ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Archim Panteleimon PoulosВ Атина е починал архим. Пантелеймон (Д. Пулос), доктор по богословие на Духовната академия „Св. Климент Охридски“ и епархийски проповедник на Атинската архиепископия. Той дойде в София през 80-те години на миналия век като стипендиант на Св. Синод на Българската православна църква, научи български език и се обучаваше като докторант (тогава се казваше аспирант) с научен ръководител о. проф. Радко Поптодоров. Успешно защити докторска степен с труда си Св. Иван Рилски. Вечен небесен покровител на българския народ (София, 1992 г.).

Забележителното в неговия обемист и ценен труд е, че той се постара да докаже къде е десницата на св. Йоан Рилски, която преди векове е дадена в Русия. Според архим. Пантелеймон тя се намира в девическия манастир „Успение на Пресвета Богородица“ – Кехровуни, на о-в Тинос, Гърция, където наистина се пази една десница на „свещеник Йоан“, която според тамошното манастирско предание е на св. Йоан Рилски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

296032018 2038172136392826 5098797726060813609 nВъпреки рекордните горещини в Италия българите там се събраха на богослужения на роден език. Доц. прот. д-р Иван Иванов, който духовно обгрижва нашите сънародници, пристигна от София, за да отслужи св. Литургия за годишния празник на Българската православна църковна община „Св. Седмочисленици“ в Рим. Празникът беше отбелязан няколко дни по-късно, на 3 август вместо на 27 юли, и събра членовете на църковната община в храма „Санта Мария ин Монтичели“. Българите в Рим сега извършват богослуженията си там, тъй като предишният храм, старинната църква „Св. Павел“, е в ремонт заради пропукване на купола.

След св. Литургия о. Иван отслужи и молебен по повод празника, посветен на св. равноапостолни братя Кирил и Методий и техните ученици Климент и Наум Охридски, Сава, Горазд и Ангеларий. На богослужението присъстваха много българи, дошли в Рим, както и колеги на о. Иван от Богословския факултет на Софийския университет, които помогнаха с изпълнение на песнопенията по време на богослужението.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (57 Votes)

2022 0721 20thaac36 largeВ края на м. юли в град Балтимор се проведе Двадесетият общоамерикански събор на Православната църква в Америка (ОСА), на който беше приет призив към православните клирици и миряни да не създават богословска рамка, оправдаваща еднополовите съюзи. Съборът потвърди християнското учение за половата идентичност на човека и за брака. Изявлението обаче срещна и критика, защото беше изтълкувано като опит да се забрани диалог на тази тема сред православните, което е необичайно за американската култура. Повод за становището стана кръщението, извършено в Гърция от Американския архиеп. Елпидофор (Вселенска патриаршия) на две деца, осиновени от хомосексуална двойка.

В изявлението се казва:

„… Православната църква учи, че съюзът между мъжа и жената в брака отразява съюза между Христос и Неговата Църква (Еф. 5 гл.). В този смисъл бракът е моногамен и хетеросексуален. В рамките на този брак сексуалните отношения между мъжа и жената са израз на тяхната любов, която е благословена от Бога. Такъв е Божият план за мъжа и жената, създадени по Негов образ и подобие, от самото начало и такъв остава Неговият план за всички времена. Всяка друга форма на полово изразяване по своята същност е неправомерна и не може да бъде благословена от Църквата по никакъв начин, независимо дали пряко или косвено.