Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

274876962 1593859814313605 8350314553117517273 n e1645888076401 73uv0y586cfk7t3ecu0kfj0h7wxdh7ppjax55oxm7vkТази година за първи път Общинският съвет в Силистра не избра почетен гражданин на града, съобщава БТА. Общинарите отхвърлиха кандидатурата на протопрезвитер Добри Чаков, протосингел на Доростолска епархия за почетен гражданин. Свещеникът, който вече е получил всички възможни църковни отличия, не събра необходимите гласове за престижната светска титла.

Кандидатурата на о. Добри беше издигната в началото на юни от инициативен комитет с председател Никола Узунов, кмет на с. Калипетрово, родното място на о. Добри, където той е и енорийски свещеник. В мотивите за отличието се посочва, че свещеникът е дарител с дългогодишна общественополезна дейност за общността, с постоянен и изключителен принос и заслуги за развитието на Силистра. Тази година, в края на февруари, отец Добри Чаков отбеляза с двудневно тържество и петдесетгодишнината от ръкополагането си за свещеник.

Вижте още: БПЦ има нов протопрезвитер в клира си.

4.887323943662 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (71 Votes)

677z381 ACE 7117В интервю за сръбското издание „Политика“ предстоятелят на Православната църква в Северна Македония Охридски архиеп. Стефан заяви по повод преодоляването на схизмата, че „признаването на безспорния факт на реалността на македонската църковна независимост е от голямо значение не само за нас, но и за цялото православие“.

„За нашата йерархия и верния народ невъзможността да споделяме Евхаристията с нашите братя и сестри от една и съща вяра от другите поместни православни църкви представляваше отворена рана, която вече е излекувана. Освен това сега имаме възможност да разширим многостранното сътрудничество с другите поместни църкви. Всичко това ще даде големи плодове“, убеден е архиеп. Стефан.

Според него във вътрешен план на пръв поглед няма да се променят много неща, тъй като и досега МПЦ е функционирала като всяка друга поместна църква, но възможността за общение със световното православие обогатява живота на християните: „На пръв поглед в нашата църква няма да променят много неща, защото тя е функционирала вътрешно като всяка друга поместна църква, изповядвайки същата света вяра във въплътения и възкръснал Богочовек Христос, имайки същия литургичен живот, същото евхаристийно приношение, апостолско приемство, но съвсем естествено е, че и много неща ще се подобрят поради подновяването на нашето общение със световното православие. Всяка среща облагородява и обогатява, особено съвместната Евхаристия, съвместните молитви и взаимните разговори със събратя по вяра от други поместни църкви“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

28Посещението на папа Франциск в Москва и Киев остава под въпрос въпреки заявеното желание на папата да посети двете държави след пътуването си в Канада, където е в момента.

Според Леонид Севастианов, председател на Световния съюз на старообрядците, папата вероятно няма да посети Киев, тъй като той иска да посети първо Москва и веднага след това украинската столица, а от Москва смятат, че е по-добре посещението да се осъществи след година. „Папата се надява да направи съвместно посещение в Киев и Москва, като лети първо до Русия, за да не тълкуват там, че той предпочита Киев“, твърди Севастианов, цитиран от ТАСС.

Според него Москва е заинтересована от отлагане на посещението, тъй като сега визитата на папата в Русия „може да бъде тълкувана двусмислено“ заради събитията в Украйна.

2.125 1 1 1 1 1 Rating 2.13 (32 Votes)

IMG e7ac70c873c1e911ec72a8a9b48e8159 VРъководството на Ловчанска митрополия започна кампания за набиране на средства за довършване на стенописите в катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в престолния град. Църквата беше осветена през 2017 г., но зографисването ѝ продължава.

Изписването се ръководи от проф. Владимир Аврамов, който получи професура във ВТУ „Св. Кирил и Методий“ именно с работата си по стенописите в катедралния храм на Ловеч. Витражите са дело на Пламен Кондов, който пък защити докторат с тях.

Зографисването на храма се финансира от Ловчанска митрополия, правителството на Република България, а сред дарителите са „Геотехмин“ ООД – гр. София (фирма, позната повече с името „Елаците“), Банченски митр. Лонгин от УПЦ и др.

От Ловчанска митрополия отправят призив за даряване на средства за довършване на стенописите на катедралата. Това може да се направи по банкова сметка:

BIC: UNCRBGSF
IBAN: BG85UNCR76301076566111
Дарение за катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ – гр. Ловеч.

4.9463087248322 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (149 Votes)

DSC04736На 25 юли към братството на Дивотинския манастир „Света Троица“ се присъедини още един монах. По време на утринната Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, пострига послушника Мирослав Димитров за монах с името Партений. Под мантия той беше воден от своя старец Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Новият монах тази година завърши петгодишния курс на духовното училище.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

Agia Sophia SkalbiaТерористичнa групировкa от сирийската опозиция вчера нападна с дронове новопостроената църква „Света Софѝя“ в гр. Скалбия в Северозападна Сирия по време на нейното освещаване. При атаката има убито момче, много ранени и материални щети.

Църквата е изградена в края на този малък сирийски град с изцяло православно население след превръщането в действаща джамия на именития исторически храм „Света Софѝя“ в Истанбул преди две години. Това действие на турските власти нарани религиозното чувство на християните (не само православни) по цял свят. Затова началникът на гражданската отбрана на Сирия Набел Абдула, самият той деен православен християнин, решава да изгради нов храм с това име в своята страна. Новата църква е построена на края на православния град Скалбия (около който в съседство има мюсюлмански селища) с благословението на Антиохийския патриарх Йоан Десети, с помощта на Руската православна църква и на Руската федерация, както и с лични средства на г-н Набел Абдула.

4.8863636363636 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (132 Votes)

Archbishop Job GetchaНа мястото на починалия наскоро Писидийски митрополит Сотирий (Трамбас), известен мисионер, Св. Синод на Вселенска патриаршия на 22 юли т. г. е избрал Телмисоския архиепископ Йов (Геча).

Той е роден като Игор Владимир Геча в украинско емигрантско семейство в гр. Монреал, Канада, на 31 януари 1974 г. От 1992 г. до 1996 г. посещава богословския колеж „Св. Андрей“ в гр. Уинипег, Канада, и едновременно с това следва в университета на гр. Манитоба. Ръкоположен е за безбрачен дякон (на Украинската православна църква в Канада под юрисдикцията на Вселенска патриаршия) в Монреал на 29 септември 1996 г., а на 17 май 1998 г. е постриган в монашество в православния манастир „Св. Антоний“ във Франция. На 20 юни 2003 г. е ръкоположен за йеромонах в Париж, а отличието „архимандрит“ получава на 18 юли 2004 г. Има магистърска и докторска степен от Института по православно богословие „Св. Сергий“ в Париж и докторат от Католическия институт в Париж.

2.4814814814815 1 1 1 1 1 Rating 2.48 (27 Votes)

IMG 5941В ход е подготовката за тазгодишното провеждане на Поклонническия път „Рилският Чудотворец“, съобщава сайтът на проявата. По програма и по утвърдена вече традиция поклонническият пешеходен преход от София до Рилския манастир ще започне на 1 август от столичния храм „Света Софѝя“. Поклонниците извървяват пътя, по който са пренесени мощите на св. Йоан Рилски от София до манастира през 1469 г. при връщането им от Търново в Рилския манастир.

Подкрепяни с молитви и богослужения участниците преодоляват три планини – Витоша, Верила и Рила, отсядайки в две села по пътя си – Ярлово и Клисура. Поклонниците се посрещат гостоприемно от местното население и се настаняват при храмовете. Поклонническият път завършва в Рилския манастир с участие в празничната св. Литургия за Преображение Господне на 6 август.

Поклонническият път е по следния маршрут: Лития от храм „Света Софѝя“ до ротондата „Св. Георги“. След това пътят тръгва към хижа „Планинарска песен“, хижа „Кумата“, Черни връх на Витоша, с. Ярлово, с. Белчин, с. Паничище, Рилските езера и през билото на планината – в Рилския манастир.

Тази година организаторите са подготвили транспорт за по-тежките раници и багаж. Също така се изисква регистрация на участниците с цел по-добрата организация на пътуването. Практическа информация и формуляра за участие можете да видите тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

IMG 2649По установена традиция почти всяка епархия у нас организира летни лагери или други занимания, които под различни форми осигуряват на децата през летните месеци забавления, общуване и не на последно място – възможност за християнско ограмотяване.

Детските летовища обикновено се организират в манастири, в които има възможност за настаняване и изхранване на участниците. Така децата не само се въцърковяват, но прекарват летните дни на красиви места сред природата, запознават се отблизо с начина на живот в манастира, създават приятелства и се учат на живот в общност. Чрез летните лагери Църквата успява да обхване част от подрастващите, които по различни причини нямат достъп до предмета Религия, и на практика показва своята грижа за младото поколение.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

IMG 20220722 104200 1 2

Буховският манастир „Св. Мария Магдалина“ тържествено отбеляза своя празник с чин на освещаване на обновения храм след основен ремонт. Богослужението оглави архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия. В съслужение с него бяха прот. Венцислав Попиванов, енорийски свещеник на гр. Бухово, както и свещениците Сава Кокудев и Любомир Янъков и йерод. Вартоломей.

Множество богомолен народ изпълни обновения храм и се поклони на чудотворната икона „Достойно есть“, пред която всеки петък в гр. Бухово се отслужва акатист. След чина на обновлението на манастирския храм беше раздаден и благодарствен обяд за всички поклонници.

4.7906976744186 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (43 Votes)

295262400 3184362408558622 4736010936421722299 nВ ранните часове на 21 юли след продължително и мъчително боледуване премина при нашия Господ свещеник Илия Христофоров Попов от гр. Варна.

О. Илия претърпя няколко тежки операции, но посрещаше изпитанията с душевен мир и търпение. От Варненска и Великопреславска митрополия го определят като изключителен човек и прекрасен свещенослужител. За неговото изцеление се молеха не само неговите енориаши, но и вярващи от епархията и цялата БПЦ.

На 23 юли, събота, от 9 ч. Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще оглави заупокойната св. Литургия в храм „Св. Николай“ в съслужение с духовници от епархията. От 11 ч. ще се извърши опелото на покойния о. Илия.

4.8857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (35 Votes)

DSC 03423 2Наближава август, а с него и следващото младежко събитие, организирано от Духовно-просветен център „Св. Архангел Михаил“ – Варна. За седми път, с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан, ще се проведе Летният младежки форум – тази година от 3 до 9 август. За няколко дни младежите ще бъдат част от живота на Църквата – в личен опит ще задълбочат своите познания за православната вяра и българската християнска история и култура.

Първата част от програмата на събитието отново включва тридневно участие в поклонническия път „Рилският Чудотворец“ (преходи през Рила и нощуване на палатки), а след поклонението в Рилския манастир и участие в празничната св. Литургия на Преображение Господне Младежкият форум ще продължи с пътуване до гр. Банско, гр. Гоце Делчев и близкия до града Хаджидимовски манастир "Свети Георги". Разбира се, неотделима част от форума са беседите с богослови, свещеници, монаси, обучения и тренинги по различни теми, вълнуващи младите хора.

4.7878787878788 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (33 Votes)

IMG 20220715 175638 1На 22 юли от 9 ч. ще бъде извършено обновление на храма на Буховския манастир „Св. Мария Магдалина“. Богослужението ще оглави Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с Велички еп. Сионий, прот. Венцислав Попиванов и столични духовници.

Храмът е издигнат върху основите на голяма базилика от 4 в. Вероятно манастирът е основан през 16 в. – време на сравнителна верска търпимост. Той става част от Софийската Мала Света гора. При кърджалийско нападение през 18 в. манастирът е напълно разрушен и изоставен. През 1881 г. върху основите на стария храм, в рамките на олтара, е построена малка църква. Поради сериозни конструктивни проблеми, причинени от времето, се наложи тя да бъде основно ремонтирана.

Възстановяването на храма и неговото обновление ще бъде отбелязано като празник за местните християни. Църковното настоятелство кани вярващи от столицата и региона да споделят радостта им.

3.3783783783784 1 1 1 1 1 Rating 3.38 (37 Votes)

Не затв. очиНа 21 юли в София и на 1 август в Бургас ще бъде представен новият роман на Мартин Ралчевски Не затваряй очи.

В отзив за новата книга о. Боян Саръев пише: „Обилно благословена творба, талантливо изградена върху легендата за странджанския отшелник. Разкриваща величието и силата на духа на тези, които истински обичат Христос. Вярата и непоколебимостта на младия отец Павел, който губи сестра си, но отказва да се примири с това, са покъртителни. А необикновената среща между него и юродивия отшелник е без аналог. Това е една книга-апогей на молитвата и на православния начин на живот в днешно време. Златно перо“.

Премиерата в София ще бъде в 18:30 ч. в Клуба на архитекта (ул. „Кракра“ 11), а в Бургас – в Регионална библиотека „Пейо Яворов“ (ул. „Средна гора“ 14).

Видео-представяне на новата книга може да видите тук.

 

4.968 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (125 Votes)

Радомиров псалтирЗографският манастир издаде известния и извънредно ценен среднобългарски езиков и художествен паметник Радомиров псалтир (Зогр. 59). Изданието е част от поредицата „Към изворите“ на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“. Преди това излязоха изданието на протографа на История славянобългарска, Зографските фрагменти на кирилица, както и Манастирската кондика.

Радомировият псалтир е пергаментен ръкопис от 13 в., състоящ се от 172 листа с изключително богата украса. Псалтирът се издава в два тома. В първия е включен палеографски и текстологичен анализ, а също така и наборен текст. Вторият том е фототипно издание на паметника, като копията са от дигиталната колекция на манастира.

Изданието е в сътрудничество с Катрин Мери МакРобърт (Оксфордски университет), която представя свое изследване върху славянския текст на псалтира. Върху палеографията и украсата на ръкописа своите наблюдения публикува Елисавета Мусакова (Национална библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в София). Наборният текст е дело македонската изследователка Лиляна Макарийоска (Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“, Университет „Св. св. Кирил и Методиј“, Скопје), радактиран от Катрин Мери МакРобърт и Екатерина Дикова (Институт по балканистика с център по тракология към БАН).