Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 12 24 18 30 02Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави утринното богослужение, което се извършва на Бъдни вечер, и благослови народа за празника на Христовото Рождество.

В богослужението, отслужено в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, заедно с патриарха участваха епископите Мелнишки Герасим – главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия, както и свещениците ик. Николай Георгиев, ставр. ик. Костадин Гаврилов, прот. Антоний Милушев.

Празничното богослужение беше предавано пряко по БНТ, а богомолците в храма бяха малко и носеха маски заради санитарните изисквания в пандемията.

Негово Светейшество се обърна към народа със слово, в което поздрави християните с настъпващия празник и говори за надеждата, която Христовото Рождество донася на цялото човечество. „Нека нищо да не смущава радостта ни днес, защото в тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род. Нека временните трудности и изпитания не подкопават вярата ни, но да преминаваме през тях с твърдост и с благодарност към Бога за всичко, с кротост и смирение пред Божията воля, защото „… живеем ли, или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:8)“, каза в словото си патр. Неофит.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 12 24 1605В навечерието на Рождество Христово стартира новосъздаденият сайт на Неврокопска митрополия – тук. Той предоставя информация за новини и предстоящи събития в епархията, както и друга полезна информация за свещенослужителите и миряните. Ще бъдат публикувани послания, окръжни писма и други документи с общоепархийско значение.

Досега Неврокопска митрополия публикуваше новините и важите съобщения на своята фейсук страница. Официалният сайт обаче дава възможност за по-широко представяне на църковната дейност, за храмовете и манастирите, за историята и просветната работа, като създава цялостна визия за епархията и управлението ѝ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

001В навечерието на празника Рождество Христово излязоха новите броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“. Уводната статия на архим. Н. Караянис призовава читателите да преживеят отново Рождество Христово като тайнството на идването на Бога на земята. Различните имена, с които Той бива назоваван в Евангелието, са обект на богословските размисли на св. Никита Ремесиански. В същата рубрика е и статията на Хризостом Стамулис за личното дръзновение и стремеж към рая, който е отворен за смирените и неразяждани от гордостта. Митр. Атанасий Лимасолски ни призовава да поемем отговорност за живота си, а архидякон Илиодор ни кара да се замислим дали наистина живеем като човеци на земята. Ставрофорен иконом Дончо Александров ни напомня, че християните трябва непрестанно да са духовно будни, задавайки си често въпроса: „Жив ли съм?“.

В рубриката „Вяра и наука“ митр. Николай Месогейски разсъждава за величието на сътвореното от Господа. Показано ни е и „Страданието на света“ през „Поглед“-а на прот. Ясен Шинев, а Валерий Андонов отново ни се разкрива като изкусен разказвач на преживени истории.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

thumbnail 3p1a3752Два милиона и двеста хиляди лева за ремонт и реставрационни дейности за сградата на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ отпусна вчера правителството. Това беше договорено на среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов и министри, в която взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Йоан и деканът на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов. Емблематичната сграда на факултета на пл. „Св. Неделя“ № 19 от години се нуждае от спешен ремонт, за който все не се намираха средства.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит тази есен Св. Синод на БПЦ се обърна към правителството с искане за финансова помощ за историческото здание, което е предоставено от Църквата за ползване от богословите. Преговорите с Министерския съвет и премиера се водеха от митр. Йоан, който е духовен наставник на Богословския факултет. В края на срещата вчера той сърдечно благодари на правителството и отбеляза: „В годините Вие винаги сте помагали на Църквата и богословското образование“.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

555554С празнична св. Литургия на 20 декември в Българската православна църковна община „Св. Йоан Рилски“ в Лисабон, Португалия, беше въдворен новоръкоположеният български свещеник о. Захарий Бозов. Той беше представен на своите енориаши от досегашния предстоятел на общността – ставрофорен иконом Гоце Христов, който след близо две десетилетия служение там се прибра у нас.

На св. Литургия се събраха българите от града и околностите на Лисабон. Вярващите споделиха радостта си от възстановяването на богослужебния живот на общността, който беше прекъснат след завръщането на предишния енорийски свещеник в България от началото на тази година.

С въдворяването на новия свещеник Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний се надява животът на енорията да се възобнови и да привлече в лоното си многобройните православни християни от български произход в Лисабон, съобщават от канцеларията на епархията.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

2020 12 21 1903По инициатива и с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит от 21 декември Софийска митрополия организира посещение на духовници в столични болнични заведения и помазването им с осветен елей. Тридесет софийски свещенослужители, преборили COVID-19, ще се срещнат с боледуващите хора и техните лекари, медицински сестри и персонал. Те ще вдъхнат надежда на боледуващите и лекуващите, ще ги помажат с осветен елей, като уверение за грижата на Църквата за тях. Посещенията ще се осъществят в периода от 21 до 23 декември 2020 г., както и в дните от 5 до 7 януари 2021 г.

Началото на инициативата беше поставено тази сутрин в митрополитската катедрала „Св. Неделя“. Там Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в присъствието на ангажираните в акцията свещенослужители, освети  елей и шест хиляди икони, които ще бъдат раздадени на болните и медицинския персонал, заедно с джобно издание на Евангелието.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

Immagine Viber 2020 12 21 17 16 32На 20 декември, когато св. Църква отбелязва Неделята преди Рождество Христово, в румънския храм „Света Троица“ в София бяха посрещнати одеждите от светите мощи на преп. Параскева-Петка, които се покоят в гр. Яш, Румъния. В празничното богослужение, отслужено от ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в София, взе участие и доц. д-р дякон Иван Иванов, преподавател в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

Одеждите на св. Петка са дарени с благословението на Румънския патриарх Даниил от митрополита на Молдова и Буковина Теофан на храма „Света Троица“ в София и ще останат тук за поклонение и почит от православните богомолци.

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

131395283 810291423149835 4742188690652620315 nВ навечерието на Рождество Христово на книжния пазар излезе нова книга за деца – Влюбеният момък. Това е повест в духа на вълшебните приказки, която съдържа фолклорни мотиви и християнски послания. Авторката Анелия Янковска-Сенгалевич е между най-даровитите съвременни автори на стихотворения, приказки и разкази за деца. Тя е също съставител на учебници, организатор на извънкласни форми за обучение по литература.

В новата ѝ книга са включени три приказки: „Вила Самовила“, „Влюбеният момък“ и „Майчина молитва“, в които са разработени темите за съпружеския дълг, християнското милосърдие и любовта – майчината и божествената.

В рецензията си за творбата известният литературен критик Благовеста Касабова отбелязва: „Вълшебно-приказното действие се отразява емоционално върху възприятията на малкия читател. Емоционално се отразява и хубавият български език – мелодичен и многообагрен, част от съкровищницата на народните говори. Основната идейно-естетическа цел, върху която Анелия Янковска-Сенгалевич е построила приказната си повест, е, че само когато вярва истински и обича истински, човекът е добър и пълноценен и само така може да бъде опростен и спасен“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

DSC07173В началото на м. декември Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе своето Общо събрание, на което наред с многото решения беше представен и отчетният доклад на декана, доц. д-р Ивайло Найденов. Основен акцент в него, както и в програмата на цялото събрание беше темата за преструктуриране на звената (катедри) в Богословския факултет и за необходимите действия те да станат четири, отговаряйки на дяловете на богословието: Библейско, Историческо, Систематическо и Практическо. Това преструктуриране всъщност е възстановяване на една традиция от миналото, променена поради законови изисквания, криза в поколенията на духовната школа, разминаване с университетската политика. Промяната е била цел на няколко декански ръководства, а усилията по постигането му сегашният декан определя като общо успешно дело на всички потрудили се, на цялото академично семейство и на добронамереността на ректорското ръководство и Академичния съвет, които подкрепиха и гласуваха възстановяване на тази справедливост.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (27 Votes)

DSCN202419.12.2020 г. – Игнажден. Броени дни преди Рождество Христово православните българи в Лайпциг имаха честта и огромното щастие да посрещнат в своя град Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, който оглави божествената св. Литургия в празничния ден в съслужение с о. Юлиян Ангелов и о. Любомир Леонтинов от Берлин. Тези Божи служители бяха първите гости в домовете на нашите сънародници, които са им безкрайно благодарни, че още съвсем в началото на благословеното начинание за възобновяване на българската православна църковна община в Лайпциг им засвидетелстват наяве своята пастирска любов и подкрепа.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

Nativity with borderТази година за Рождество Христово няма да се организират тържества, посещения на коледари и раздаване на подаръци в митрополиите в страната. Заради сложната пандемична ситуация епархийските архиереи са ограничили празничните прояви и събирането на хора. Богослуженията за Бъдни вечер и Рождество Христово ще се проведат в цялата страна, но митрополитите призовават богомолците да спазват всички противоепидемични мерки и в храмовете задължително да носят маски.

Последните два месеца пандемията засегна сериозно клира и миряните в БПЦ. Голяма част и от висшите духовници също боледуваха от COVID-19. Във всички епархии на страната има и свещеници, които загубиха живота си, покосени от заразата. Затова в навечерието на Рождественските празници БПЦ ни напомня да гледаме сериозно на противоепидемичните мерки. Още в началото на кризата с коронавируса Св. Синод публикува указания за отговорно поведение на клира и богомолците в храмовете, както и много пъти напомни, че в дните на пандемия християните могат да се молят и в домовете си, за да не се получава струпване на богомолци в църквите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

image 2020 12 16T09 26 09 765ZВ усилното време, в което по Божие допущение живеем през тази година, митрополии, храмове и отделни християни предприеха почини за подпомагане и насърчаване на медицинските работници, които с риск за своя живот се борят за здравето и живота на всички нас. В този дух и Неврокопска св. митрополия за трета поредна година организира Рождественски благотворителен базар с цел набиране на средства за подпомагане на местната болница. Базарът ще се проведе в навечерието на Рождество Христово, на 24 декември 2020 г., от 10:30 до 16:30 ч. пред катедралния храм „Св. Кирил и Методий“ в гр. Гоце Делчев.

За целта на 22 и 23 декември в сградата на митрополията ще се събират дарения на храни и други стоки или изделия, които на 24 декември ще се предложат на благотворителния базар. Няма ограничения в броя и вида на предоставените продукти, достатъчно е да бъдат в духа на общочовешките и (или) християнски ценности. Храните трябва да бъдат пакетирани или опаковани.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

logo newvisionСложната епидемична обстановка в страната наложи затварянето на енорийските школи и неделните училища в страната. Това доведе до пълно прекратяване на заниманията, провеждани с деца и възрастни, тъй като тази форма на църковна просвета у нас досега не е провеждана в онлайн режим. Въпреки необичайната ситуация, преподавателите и учениците от различни възрасти положиха усилия заниманията да не бъдат напълно  спрени. Там, където имаше желание и възможност от страна на учители и курсисти, бяха организирани онлайн срещи и обучения с безплатни интернет платформи. Опитът показа, че голямото желание да не бъдат прекратявани срещите и обучението накара много хора да подобрят дигиталната си култура и да се усъвършенстват в работата онлайн независимо от възрастта и уменията си.

Съобразявайки се с необичайната ситуация, Софийска св. митрополия взе решение да подкрепи усилията на учителите и обучаващите се от енорийските училища, като им осигури възможност да работят с интернет платформата „Zoom“ и през нея да организират срещите и обучението си. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и по решение на Епархийския съвет митрополията поема финансовите разходи за ползване на „Zoom“, а с организацията по разпределението и управлението на акаунтите се заема Енорийският център към храм „Покров Богородичен“. В инициативата за онлайн обучение на деца и възрастни са се включили всички храмове в столицата, в които има Енорийски центрове или неделни училища.

4.9487179487179 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (39 Votes)

xiou embolioМитрополитът на Хиос Марк обяви, че митрополията ще предостави подходящи енорийски центрове за ваксиниране срещу коронавируса, ако това бъде необходимо при започването на кампанията. Решението е в отговор на обръщението на здравния министър на Гърция, който призова за национална кампания, включително и с помощта на Църквата, за повишаване информираността на населението за ползата от ваксинирането.

Митрополията на Хиос е редовен дарител на местните ковид-отделения, като осигурява предпазни костюми и маски за медиците и други санитарни материали.

Отделни гръцки енории в страната също обявиха, че предоставят енорийските си центрове за ваксиниране.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

be1fПрез последната седмица Гръцката църква активно обсъжда решението на правителството да отвори православните храмове в страната само за Рождество Христово и Богоявление, като допуска не повече от девет души в храм. Ограничението важи и за домашни и други празнични събирания. Това решение изненада гръцките епископи, които се надяваха, че режимът за работа на храмовете през целия рождественски период ще бъде значително по-свободен и при това условие се съгласиха на правителствените мерки, които сега не допускат присъствие на миряни на богослуженията.

Напрежението се засили след изказването на един от водещите епидемиолози в страната проф. Атина Лину, която каза, че числото девет като ограничение на събиранията в църквите и домовете не се е обсъждало на медицинската комисия, а е било чисто политическо решение. Според нея ограниченията трябва да са в зависимост от големината на храма, да има отворени врати и прозорци, както и службите да бъдат по-кратки – при тези условия църквите могат да работят през целия дванадесетдневен период от Рождество Христово до Богоявление.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]