Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

rozhen monastiry4С благословението на Неврокопския митрополит Серафим започна благотворителната инициатива „Културно наследство“. Целта е да бъдат събрани средства за консервацията и реставрацията на безценните стенописи на Роженския манастир „Св. Рождество Богородично“, част от които датират още от края на 16 в. Един от най-красивите и запазени български манастири съхранява безценни икони, сред които и тази на св. Богородица Вратарница – копие на едноименната чудотворна икона от Иверския манастир на Света гора.

Инициативата е на избата „Златен Рожен“, която се ангажира с опазването на материалното и нематериалното културно наследство в региона, като по този начин иска да припомни вековната връзка на българските манастири с винопроизводствените традиции. За да насърчи дарителството, избата е предоставила лимитираната серия премиум Каберне фран 2019 – само триста индивидуално номерирани и запечатани с восък бутилки, които вече отлежават в Роженския манастир. Половината от тях ще бъдат дарени непосредствено на манастира, а останалите сто и петдесет бутилки ще бъдат подарени от избата на хора, които се включат в кампанията и направят дарение за манастира – в размер според възможностите и волята си.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

iosif mitropolitМитрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф поздрави духовниците и миряните си от САЩ по повод Деня на благодарността. В поздравителния адрес владиката отправя благодарност към Бога за паството, което Господ му е поверил, и за всичките духовни щедрости към него и Божия народ.

„Благодаря на Господ, че ни е дарил с този невероятен живот и с възможността да се радваме на всяка част от него, дори в такива трудни времена. Благодаря на Господ, че е нашето бъдеще, и за всичко, което вие сте направили за мене“.

В поздравлението си митрополитът отбелязва вярата и усърдието на своето паство в църковния живот: „Затова сега, като ваш митрополит, съм толкова благодарен, че не сте вече чужди и пришълци, а съграждани на светиите и свои на Бога (Еф. 2:19)“, казва митр. Йосиф.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 11 25 12 17 06Празникът на небесния покровител на Софийския университет св. Климент Охридски всяка година се отбелязва с голяма тържественост в Богословския факултет на Алма матер, още повече че там е и параклисът в чест на светеца. Тази година обаче денят на Охридския чудотворец премина както никога досега. Заради противоепидемичните мерки богослужението в академичния параклис беше извършено само от двама клирици – ставрофорен иконом Михаил Михайлов, докторант в БФ на СУ, и доц. дякон д-р Иван Иванов. Песнопенията на клира се изпълняваха от преподавателя по пеене гл. ас. д-р Любомир Игнатов и гл. ас. д-р Росен Русев.

На св. Литургия присъстваха само част от преподавателите и служителите на факултета, като спазваха дистанция помежду си. За първи път академичният параклис беше празен за празника на св. Климент. В предишните години той събираше не само преподаватели, асистенти, студенти, докторанти, служители, но и гости от ръководството на Софийския университет, много бивши възпитаници на факултета, както и приятели на богословската наука, богомолци.

Въпреки необичаното честване Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по традиция изпрати приветствие до Богословския факултет на СУ, на който той беше първи декан след връщането му в състава на Софийския университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

48358377 10156909286109510 2347460903009517568 n e1573388030318В навечерието на големия християнски празник Рождество Христово столичният старинен храм „Св. Софѝя“ и ателие-галерия „Арт Муза“ организират национален конкурс за рисунка, в който могат да участват както деца, така и възрастни. Той се провежда за четвърта поредна година, а темата е „Рождество Христово“.

В конкурса могат да участват деца от 3 до 19 години, както и възрастни над 19 г. с до две рисунки, картини, икони в съответните възрастови групи:

1. От 4 до 6 години.
2. От I до IV клас.
3. От V до VII клас.
4. От VIII до XII клас.
5. Над 19 г.

Размерът на рисунките и материалите за изпълнение са по избор.

Творбите се изпращат до 15.12.20 на имейл: art_muza@abv.bg и на фейсбук страница: конкурс Рождество Христово. В лично съобщение трябва да се посочат трите имена, възраст на автора, име на рисунката, техника на изпълнение и размери, адрес – пощенски и електронен, име на школата или ръководителя, ако има такива. Всички рисунки ще бъдат качени на фейсбук страницата на конкурса и на галерия „Арт Муза“.

4.6734693877551 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (49 Votes)

3852 oЗавърши извънредното заседание на Св. Синод на Кипърската църква, свикано заради решението на Кипърския архиеп. Хризостом, председател на синода, да започне да споменава в местния църковен диптих Киевския митрополит Епифаний.

В краткото официално съобщение се казва, че Св. Синод внимателно е изследвал украинския църковен въпрос и проблема със споменаването на Епифаний като предстоятел на Украинската църква от страна на Негово Блаженство архиепископа на Кипър Хризостом и е решил, че не възразява срещу неговото решение. Същевременно Св. Синод се стреми към по-широка дискусия, в която да участват всички, за да се преодолее настоящата криза, която заплашва със схизма Христовата църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

episkop pantelimon v krasnoy zone bolnitsy 52На 24 ноември председателят на Синодалния отдел по църковна благотворителност и социално служение Орехово-Зуевският епископ Пантелеймон, викарий на Московския патриарх, посети в червената зона 52-а болница в Москва за пациенти с коронавирус. Той разговаря с пациентите в няколко отделения в реанимацията, изрази подкрепа за болните, лекарите и медицинските работници, помоли се за оздравяването на всички в болинцата.

„Много сме благодарни на всички лекари и медицински сестри, на всички, които оказват помощ на болниците, за техния подвиг, който те извършват вече много месеци. И сме много щастливи, че можем да им помогнем, да дойдем и да ги подкрепим, да се помолим за болните. Много сме благодарни за това взаимодействие, което установихме с правителството на Москва. Благодарни сме и на президента, който в разговор с патриарха оцени високо труда на свещениците и представителите на другите вероизповедания, които отиват при тежко болните. Присъствието на свещеника е важно и за болните, и за медицинския персонал“, отбеляза епископът.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

На днешния ден, 23 ноември, честваме празника на светия благоверен княз Александър Невски, който е и покровител на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София. По този повод в катедралата беше отслужена архиерейска св. Литургия от председателя на църковното настоятелство на храма Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод на БПЦ. Той служи само с един свещеник и двама дякони. Заради ограниченията, свързани с ковид-кризата, тази година на празника нямаше други архиереи, нито присъствие на Българския патриарх, както е вековната традиция.

Богомолците също не бяха така много, а колкото бяха дошли, всички спазваха предписанията за предпазване от коварната зараза.

Еп. Герасим накрая се обърна към богомолците със слово за живота и делото на св. Александър, като наблегна на изпитанията, които днес изпитват всички хора, независимо от възраст и обществено положение. Архиереят наблегна, че молитвата ни към Бога във време като днешното трябва да е особено силна, за да ни помилва Бог.

4.7551020408163 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (49 Votes)

PAFOUВ дух на единство Св. Синод на Кипърската църква обсъди на свое извънредно заседание споменаването в богослужението на митр. Епифаний като предстоятел на автокефалната Украинска църква.

До извънредното заседание се стигна, след като Кипърският архиепископ Хризостом спомена в диптиха по време на богослужение митр. Епифаний, предизвиквайки негативната реакция на няколко митрополити.

В изявление след заседанието говорителят на кипърския синод митрополитът на Пафос Георги каза, че „Св. Синод на свое извънредно заседание днес внимателно и в дух на единство проучи ситуацията, създадена със споменаването от страна на Негово Блаженство (архиеп. Хризостом) на Киевския митрополит като ръководител на автокефалната църква на Украйна“. Били са изслушани всички мнения, като решението е отложено за сряда, 25 ноември, когато синодните архиереи ще се съберат отново.

Запитан какво ще бъде решението въз основа на казаното днес, представителят на Св. Синод заяви, че няма да говори преди взимането на решението, но то ще е в дух на любов и единство: „Преодоляхме недоразуменията, допълни той, бяха дадени допълнителни обяснения от всички и мисля, че ще стигнем до единодушно решение, което ще яви единството на Църквата“.

На излизане митрополитът на Кику, един от критиците на архиепископа, заяви, че е гласуван мораториум върху изказванията до вземането на решението. А митрополитът на Тамосос Исайя каза само, че заседанието е било „мирно и психотерапевтично“.

Източник: ΚΥΠΕ

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

fthiotidos ios 2020Митрополитът на Фтиотида Симеон в проповедта си в храм „Благовещение Богородично“ тълкува неделното евангелско четиво за неразумния богаташ, свързвайки известната притча с настоящата ситуация.

„Богатството, което този неразумен богаташ мисли, че притежава, не са само материалните блага. Богатството му се състои в неговото безкрайно и неизчерпаемо его, заради което той не вижда никого и нищо пред себе си. 

И ето че идва Христос, обръщайки се към него и към всички нас с въпроса: Не виждаш ли какво става около теб? Погледни за малко в болниците. Не виждаш ли, че вчера, само за вчера, всеки час са умирали четирима души. 108 човека починаха вчера само от една болест, като изключим другите прричини. Не виждате ли какво се случва в света, във всяко кътче на земята?

А ти почивай, яж и се весели. Казвай си, нека се наслаждавам на живота, нямам нужда от нищо, аз съм силен, постигнал съм всичко с помощта на науката, на технологиите, на икономиката, на бързата интернет връзка. С всички блага, които имам, мога да си живея чудесно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

anastasios1След 12-дневно лечение Албанският архиепископ Анастасий беше изписан от болницата „Евангелизмос“, където се лекуваше от коронавирус. Той беше доведен в атинската болница от Тирана с военен самолет, осигурен от гръцкото правителство, на 12 ноември и беше настанен в интензивно отделение.

Албанският архиепископ благодари на целия лекарски екип и каза при изписването си: „Две думи от евангелското четиво през изминалата неделя определят нашата правилна позиция към случващото се: „Не бой се, само вярвай!“. През целия си живот се обръщаме към Бога на изненадите, но и към Бога на чудесата. Пътят ни в Албания започна с възгласа „Бог е с нас“ и единогласния отговор „и ние с Него“, което вдъхна сила на убеждението ни, че Бог няма да ни остави“.

91-годишният архиеп. Анастасий ще остане на домашно лечение до пълното си възстановяване.

От собствен източник на Двери стана известно също, че и 87-годишният Критски архиепископ Ириней, глава на автономната православна Критска архиепископия (към Вселенска патриаршия), е изписан в добро състояние след интензивно лечение от COVID-19 в болница в гр. Ираклио и сега се възстановява при домашни условия.

4.9770114942529 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (87 Votes)

448 nМитрополитът на Патра Хризостом призова всички бъдат отговорни, за да престанат крайностите, от която и страна да идват те. По повод нападките срещу Църквата за несериозно отношение към мерките за безопасност при събирането на хора, митр. Хризостом отговори:

„Както знаете, аз съм за спазването на мерките от първия момент. Вярвам обаче, че трябва да бъдем благоразумни и не бива да има крайности от нито една от страните, като подчертавам, че уважаваме и се подчиняваме на лекарите и науката, но преди всичко е Бог, Който чрез Своята благодат ще позволи и ние, и лекарите да излезем силни от това изпитание“.

Относно нарастващите случаи на заболели сред клириците митр. Хризостом заяви, че клириците, включително и архиереите са особено рискова група. „Нашите контакти с хората и с паството ни са много повече от тези на другите хора. Ние не сме недосегаеми. Хора сме всички – и епископите, и свещениците. Както се разболяваме от грип или друга болест, така е и сега“.

„Както един баща не иска да се случи нищо лошо на децата му, така и ние, архиереите, не искаме да пострада нито един от вас, защото сте нашето семейство. Да можех да взема целия коронавирус, но да не се разболее никой друг!“.

Източник: Ортодоксия.инфо

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

dst 1205Днес в катедралния храм „Св. Сава“ беше отслужена заупокойна св. Литургия и опело на Сръбския патриарх Ириней от Дабро-Босненския митрополит Хризостом, местоблюстител на патриаршеския престол, в съслужение с Волоколамски митрополит Иларион (Алфеев) и Борисполски митрополит Антоний от УПЦ, Охридски архиепископ Йоан (Вранишковски) и други архиереи на Сръбската православна църква.

dst 1151Бачкият епископ Ириней (Булович) произнесе проповед след евангелското четиво, в която каза: „Нашият новопреставил се патриарх свидетелстваше със своята личност за евангелските думи, които чухме на св. Литургия. Мнозина са склонни по себе си да съдят за другите, като осъждат с голяма лекота. Нашият патриарх понякога беше подложен на несправедливо осъждане. Тези обвинения обаче не са верни, тъй като патриархът, както показва и самото негово монашеско име Ириней, беше въплъщение на мира, мироносец и миротворец както между различните народи, така и преди всичко сред нашия народ, чийто духовен отец беше през последните десет години… Той отвръщаше с добро на всички, които бяха несправедливи към него по един или друг начин. Неговата мекота беше неговата сила, а сдържаността – неговата мъдрост“.

Опелото беше извършено при затворени врати и строги мерки за сигурност, в присъствието само на духовниците и официалните лица.

4.6739130434783 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (46 Votes)

photo verybig 186995Старозагорският митрополит Киприан, който се възстанови след коронавирусна инфекция, благодари на лекуващите го лекари и всички здравни служители, които се грижат за болните в тези тежки дни. Митрополитът благодари и на всички свещеници в неговата епархия, както и на всички християни, които са го подкрепяли по време на лечението.

„Благодаря на Бога, че ме докосна тази болка, която ме направи съпричастен на търпението и смирението на боледуващите от Ковид-19 братя и сестри“, казва Старозагорският митрополит в обръщението си.

На страха може да се противодейства с доверие и благодарност към Бога за всичко, което ни се случва, е убеден владиката. И по-конкретно той казва:

„Пандемията, стоварила тежестта на страха за утрешния ден, отнема силите за радост. От Ковид-19 страдат близки и далечни хора, някои се излекуват, други си отиват от нас и след тях остава болка и несигурност. Все по-отчетливо се чуват призиви за помощ и думи, които описват колко умора има натрупана от постоянната борба с вируса. Това е част от изпитанието на днешния ден, през което трябва да преминем. Като вярващи хора е необходимо да си припомним думите на Спасителя: „Аз съм пътят и истината, и животът“ и да последваме примера на един от най-вдъхновените Му последователи св. ап. Павел, който ни завещава „За всичко благодарете“ (1 Сол. 5:18).

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

viber image 2020 11 22 17 22 36 2Още двама свещеници от Софийска епархия починаха от коронавирус през последните дни.

На 18 ноември се е преставил в Господа ик. Иван Ангелов, свещеник в с. Ярлово, Самоковско, а днес е починал о. Михаил Милушев (на 65 г.), който е пенсионер от 2015 г., но е служел в селата около София.

4445О. Иван Асенов Ангелов е роден на 20.6.1961 г. в благоевградското с. Кърналово. Основното си образование получава в местното училище „Братя Миладинови“, след което завършва с много добър успех и Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Висшето си образование той завършва семестриално в Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София.

Бъдещият свещеник създава семейство с Капка Ангелова, като имат и една дъщеря. Иван Ангелов е ръкоположен за дякон от Знеполски епископ Дометиан на 7.9.1985 г., а седем дена по-късно – и за свещеник, като е назначен на служба в столичния храм „Св. Параскева“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

2020 11 22 11 46 53„Йоан Павел II и църквите от Централна и Източна Европа“ – това беше темата на международна научна сесия, организирана от Папския Грегориански университет, Факултет по история и културно наследство. Тя се проведе онлайн на 17 ноември по повод 100-годишнината от рождението на Карол Войтила, както се казваше покойният папа. На нея беше представен сборникът „Кръв от кръвта ви, кост от костите ви. Понтификатът на Йоан Павел II (1978-2005 г.) и църквите в Централна и Източна Европа“, съставен от проф. Ян Микрут. Изданието съдържа изследвания и анализи на повече от петдесет римокатолически и православни автори (сред които и от България – доц. д-р дякон Иван Иванов и д-р Кирил Карталов), отнасящи се до понтификата на Йоан Павел II и неговите отношения със страните и църквите от Централна и Източна Европа.

Проф. Микрут изясни, че: „Всички автори подчертават отношенията, които Йоан Павел II е имал с различните държави. Йоан Павел II беше пастирът, който се поклони и целуна пръстта на родината им, напоена със сълзи и кръв след десетилетията на нацистката и комунистическата диктатури, за да им говори от сърце на сърце“. „Самият Горбачов свидетелства, че Йоан Павел II има решаващ принос за падането на комунизма в Европа и за падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989 г. Дойде краят на Източния блок и съветския режим. Със съвместните усилия и на папската дипломация започнаха инициативи за широко сътрудничество“.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]