Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (100 Votes)

191655489 5068598496492248 1929527014959146786 nНа свое заседание от 17 май 2021 г. Академичният съвет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ е отличил дългогодишния преподавател в Православния богословски факултет на университета проф. д-р Димитър Маринов Киров със званието почетен професор на този факултет, на който той редица мандати е също декан и заместник-декан. Според решението на АС това отличие е дадено на проф. Д. М. Киров за „неговия значим принос за популяризиране, издигане и утвърждаване на името на ПБФ на ВТУ“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

Високи ДечанКосовските власти са изпратили писмо до ЮНЕСКО, в което настояват четири исторически православни манастира – „Високи Дечани“, „Печ“, „Грачаница“ и „Св. Богородица Левишка“ – да бъдат извадени от списъка за застрашени паметници на световното културно наследство. Това съобщи Рашко-Призренският епископ Теодосий. Според него властите са обосновали искането си с това, че въпросните християнски манастири са напълно обезопасени и няма нужда да бъдат вписвани като застрашени културни паметници.

Еп. Теодосий заяви, че властите не изпълняват решение на Върховния съд на Косово вече пет години, което предвижда връщане на землището на манастира „Високи Дечани“. Причината е желанието в непосредствена близост до обителта, почти до манастирските огради, да преминава транзитният път към Черна гора. Така се нарушава споразумение, постигнато от всички заинтересувани страни с участието на предишния министър, да бъде изграден обходен път в района на манастира, който представлява защитена територия, така че да не се застрашава културният паметник.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

radni deo sabora 2021Патриарх Порфирий: Съборите са право, но и задължение на нас, епископите

С патриаршеска и съборна Литургия в храма „Св. Сава“ на 24 май започна своята работа годишният Архиерейски събор на Сръбската патриаршия. Началото му съвпадна с деня на св. братя Кирил и Методий, който Сръбската православна църква чества по стария календар. По традиция литургията преди Архиерейския събор се отслужва в Печ, Косово, като символичен акт, сочещ началото на Сръбската църква, но тази година поради ограниченията на пандемията тя беше отслужена в столицата Белград.

В словото си патр. Порфирий каза: „Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, които честваме днес, помогнаха на славянските народи да станат част от словесното паство на Христос… Днес се събрахме в храма на св. Сава, който е катедрален храм на нашия народ и на поместната ни църква, за да проявим първо и покажем единството на нашата църква, но едновременно с това и да призовем Светия Дух да ръководи нашето събрание, за да преодолеем изкушенията, с които се сблъсква църквата ни. Така ще имаме решения, които са не просто административни, но и решения в Светия Дух, чиято цел е да свидетелтват за Разпнатия и Възкръснал Христос. Това означава, че съборите на епископите не са като другите събрания и срещи, конференции, които се провеждат в света по различни поводи и с различни цели. Съборността е самата природа на Църквата – другото име на Църквата е съборът. Следователно от самата същност на съборното тяло на Христос, от Църквата като съборно тяло на Христос, произтича както правото, така и от необходимостта на църквата ни да се събира. Съборите са право, но и задължение на нас, епископите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

mhtera thekla 3На 23 май в Катерини, Гърция, почина монахинята-мисионерка на Африка майка Текла. Известна като майката на децата на Танзания, тя прекарва тридесет и пет години от живота си на африканския континент, а последните петнадесет мисионерства в Танзания.

На опелото, отслужено в манастира „Възкресение Христово – Емаус“ на епархията на Лангада (Лъгадина) от Иринуполския митрополит Димитрий (т.е. на Дар ес-салам, Танзания, Александрийска патриаршия), присъстваха десетки свещеници, монаси и африкански младежи. След това тялото на майка Текла беше погребано в гробището на обителта.

В словото си митрополитът разказа за нейния живот в служение на най-малките и онеправдани Христови братя и сестри.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

hs 1920x1080 ENМеждупарламентарната асамблея на православието (МАП) в сътрудничество с уебсайта OrthPhoto.net организира трети пореден конкурс за фотография на тема: „Света Софѝя. Храмовете на Божията Премъдрост в историята и в света“.

Целта на проявата е да обърне внимание върху концепцията за Божията Премъдрост в съвременния свят и да популяризира храмовете, издигани в нейна чест от векове.

3.5384615384615 1 1 1 1 1 Rating 3.54 (13 Votes)

Sv. Georgi Sofiiski Nai noviИ тази година за празника на софийския новомъченик св. Георги Най-нови ще бъде проведено станалото вече традиция шествие от неговия параклис до гроба му при олтара на старинния храм-ротонда „Св. Георги“. Светецът е пострадал за своята вяра в Христос в покрайнините (тогава) на София на 26 май през 1534 г. Мястото, където е убит доблестният християнин св. Георги, днес е в двора на Александровска болница, при ъгъла на ул. „Св. Георги Софийски“ и бул. „Пенчо Славейков“.

В навечерието на празника в параклиса, изграден в негова чест и памет в двора на академичната болница, ще бъде отслужена вечерна от 17:30 ч. По време на литийните стихири на вечерната свещенослужителите и народът ще тръгнат в молитвено шествие към гроба на светеца зад хотел „Балкан“. Там ще бъде завършена и вечерната служба, а на другия ден, 26 май, петък, в ротондата ще се отслужат утринна и св. Литургия по повод празника на св. Георги Най-нови.

Св. Литургия в болничния параклис ще отслужи Тивериополски еп. Тихон, заедно с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия.

На мястото на мъченическата кончина на светеца е имало голям каменен кръст с уточняващ надпис, който няколко години след 1944 г., поради риск да бъде унищожен, е прибран от столични свещеници и до днес се съхранява в олтара на храм „Св. Георги Победоносец“ на бул. „Св. патриарх Евтимий“.

Още по темата:
Църковната история не е полигон за експерименти

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

2021 05 24 12 39 37На празничния 24 май за първи път във Ватиканската базилика „Св. Петър“ беше отслужен молебен по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Богослужението, извършено от доц. свещ. Иван Иванов с благословението на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и разрешението на Ватикана, беше извършен в Криптата на папите, където се намира параклисът на св. Кирил и св. Методий, и на св. Бенедикт, покровители на Европа.

4.8736842105263 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (95 Votes)

2021 05 24 10 45 39На 24 май се навършват шестнадесет години от началото на портала „Двери на православието“. Те бяха вълнуващи както за създателите и авторите, така и за читателите – у нас и по света. Двери навлезе в църковното виртуално пространство в Деня на светите братя Кирил и Методий напълно съзнателно. От първата година на съществуването си и досега сайтът следва завета на славянските просветители: да дава възможност за просвета чрез светлината на Евангелието. Затова и годините с Двери са вълнуващи за читатели и автори, защото те съвместно споделят и откриват какво е да си Христов последовател, как да живееш свободата в Христос, как да прилагаш в своя живот евангелското слово и преданието на светите отци, как да участваш в изграждането на Тялото Христово – Църквата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 24 май от 10 ч. в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще бъде отслужен молебен по повод Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Това съобщават от канцеларията на Св. Синод без да уточнят кой ще извърши богослужението.

Българската православна църква отбелязва паметта на св. братя Кирил и Методий на 11 май, а на 24 май взима участие в общодържавните чествания за Деня на българската просвета и култура.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

888 2На 22 май в гръцката православна църква „Рождество на св. Йоан Кръстител“ в гр. Брюл до Кьолн беше отслужена божествена Литургия на български език от иконом Юлиян Ангелов.

О. Юлиян, който е предстоятел на катедралния храм на БПЦ в Берлин, председател на нашата църковна община „Св. Теодосий Търновски“ и на още няколко български православни църковни общини в Европа, пристигна от Берлин още в петък и от летището в Кьолн отпътува право за съседната провинция Райнланд-Пфалц. Там той посети болно дете и отслужи маслосвет за здраве. След извършване на св. тайнство свещеникът беше помолен да отслужи и водосвет в български дом в съседно село. Слава Богу, успяхме да се приберем преди 22 ч. в Кьолн, защото в нашата провинция заради ковид-ограниченията все още е в сила вечерен час.

В ранните съботни часове о. Юлиян вече изповядваше десетки свои малки и големи духовни чеда в храма в град Брюл. Постепенно там се събраха много наши сънародници, дошли от различни части на Северен Рейн – Вестфалия, за да се изповядат, да се причастят и да прославят Бога.

4.6701030927835 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (97 Votes)

rim roma 3 016Тази година честването на паметта на св. равноапостолни Кирил и Методий в Рим ще бъде отбелязано с богослужения на български език в няколко знакови исторически храма на италианската столица. Инициативата за това е на новия свещеник на българската православна църковна община във Вечния град доц. д-р Иван Иванов.

За първи път 24 май ще бъде отбелязан с богослужение във Ватиканска базилика „Св. Петър“. Там, в криптата на папите, в параклиса на покровителите на Европа св. Кирил и Методий и св. Бенедикт, ще бъде отслужен молебен на български език за Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Богослужението ще оглави свещ. Иван Иванов. По-късно, от 12 ч., молебен ще бъде извършен и в двора на Българското посолство в Рим при паметника на св. Кирил и Методий.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)

2021 05 21 0921Вчера във Враца се състоя опелото и погребението на свещеноиконом Цено Конов, предстоятел храма „Св. Константин и Елена“ в града и главен ревизор на Врачанска митрополия. Заупокойната служба беше извършена от Врачанския митрополит Григорий.

Отец Цено почина на 17 май на седемдесетгодишна възраст. Освен него на свещеническото служение посвещават живота си и двамата му синове, също свещеници – икономите Николай Конов и Георги Конов, а неговият внук Цено Конов е студент в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и помощник-ревизор на Врачанска епархия.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

2021 05 21 0931На 20 май Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, връчи благодарствени грамоти на богословите-психолози, които доброволно се ангажираха да отговарят на телефонната линия за психологическа подкрепа по време на пандемията.

Имената на хората, натоварени с тази отговорна задача, не бяха оповестявани досега. Обажданията в напрегнатите дни на пандемията от COVID-19 са приемали три жени с богословско образование и психологическа квалификация. Това са презвитерите Валя Кантарджиева, Зоя Димитрова и Мария Иванова.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

187159058 469048057707848 1577037041839904276 nВ навечерието на празника на Българската просвета и култура и на славянската писменост учители и ученици от цялата страна организират различни дейности, свързани с делото на светите братя Кирил и Методий и продължението му в съвременна България.

Възпитаниците на пловдивското училище „Св. Климент Охридски“ от 5. и 6. клас, участници в Училищната програма за целодневна организация на учебния ден, както и членовете на клуб „Мили сърца“, представиха своите есета по темата „Обичам моята азбука“. В тях учениците обясняват как от всичко достойно за удивление на този свят българският народ поставя на първо място буквите. Те са били негови пътеводители и бранители през всички етапи на дълголетното му историческо развитие.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (70 Votes)

299946.pАрхиерейският събор на Финландската православна църква разгледа на свое заседание писмото-отговор на Вселенския патриарх Вартоломей относно каноническата възможност за второбрачие на някои клирици и прие предложените в него решения. Решението на Финландската църква е утвърдено едва сега, въпреки че писмото на Вселенската патриаршия беше получено преди повече от година.

Приема се ред, при който да бъде възможно влизането във втори брак на православни клирици. Това ще е винаги индивидуално и няма да се превръща в принцип. Ще се разглеждат случаите на вдовци и такива, чийто развод не е бил по тяхна вина. Практиката, която забранява второбрачие за клириците, е преценена като излишно строга особено спрямо вдовците. Вдовец или разведен клирик може да продължи служението си, но при сключване на втори брак той беше поставян под каноническо запрещение (забрана да извършва богослужение). Според действащата практика запрещението може и да не бъде окончателно, но възстановяването на правото на богослужение не става автоматично, а след разглеждането на всеки конкретен случай от архиерейския събор. Понякога това може да стане след години, а дори и десетилетие след сключването на втория брак.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]