Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 04 07 1254На днешното си заседание правителството отпусна 131.9 хил. лв. на Българската православна църква. Всички те са за Софийска епархия, за ремонт на храмове в Трънска духовна околия. Средствата ще бъдат вложени в строително-ремонтни дейности за възстановяване на килийното училище към храма „Св. Петка“ в Брезник и за реставрация на гробищния храм „Св. Николай“ в с. Долни Романци, общ. Брезник. Част от финансовата подкрепа ще бъде и за средновековната църква „Св. Николай“ в с. Долна Врабча, общ. Земен и за довършителни дейности на храм „Св. Йоан Рилски“, с. Гърло, общ. Брезник.

Трънска духовна околия на Софийска епархия е една от най-често спонсорираните от правителството църковни територии у нас. Цялата сума от 131.9 хил. лв. ще бъде усвоена под ръководството на един свещеник – о. Константин Стойчев, който е предстоятел на всички храмове (виж тук), посочени в съобщението на Министерски съвет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

IMG 20210404 WA0004В навечерието на Кръстопоклонна неделя, в събота, на 3 април, в Българската църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн-Бон, Германия, за първи път отслужи св. Литургия новоръкоположеният свещеник за БПЦО в Берлин о. Цоло Кривачков. Той пристигна въпреки усложнените условия на пандемия и разстояние от 600 км заедно със страврофорен иконом Юлиян Ангелов, основател на нашата общност. Песнопенията по време на богослужението изпълни хор „Мирта“ с ръководител Стефан Драгнев. За радост голяма част от вярващите пристъпиха към тайнствата изповед и причастие.

Богослужението както обикновено в нашата БПЦО се извърши в гръцката църква „Рождество на св. Йоан Предтеча“ в гр. Брюл, разположен между Кьолн и Бон.

4.6712328767123 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (73 Votes)

FB MarМосковският патриарх Кирил потвърди решението на Московския епархийски съд за лишаване от сан на протодякон Андрей Кураев, но постави мораториум върху указа, който ще направи това решение действено. Продължителността на мораториума не се уточнява. Необичайното решение се обосновава с „предоставянето на време на протодякон Андрей Кураев да преосмисли своите позиции и да се върне на пътя на Църквата, който той бе избрал“.

Известният руски мисионер и богослов беше поставен под запрещение, а след това епархийският съд го лиши от сан, с уговорката, че това решение ще влезе в сила след указ на Московския патриарх Кирил.

4.93 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (100 Votes)

C Users GiorgosРъководството на Света гора, Свещеният кинотис, изпрати в петък писмо до всички светогорски манастири, в което напомня за забраната за влизане на поклонници, без да се прави никакво изключение, включително и за епископи. Специалното споменаване на архиереите се дължи на обстоятелството, че са регистрирани случаи на пренасяне на вируса от членове на делагации, придружаващи епископи, които въпреки забраната продължават да посещават Света гора, пише изданието Вима ортодоксиас. В писмото се напомня и за старото решение всички празници в манастирите, скитовете и килиите да се отбелязват без участието на други гости, освен местното братство.

Константинос Докузлис, ръководител на здравния център в Карея, съобщи, че до този момент са установени над тридесет случая на болни монаси на Света гора. „В килиите на Новия Скит, подчинен на манастира „Св. Павел“, има двадесет и трима заразени, установени с rapid test, и в „Св. Анна“, отново в една от килиите – осем души. От тях за четирима се е наложило преместване в болница в Солун, откъдето ни информират, че те са добре и скоро ще се излекуват. Правим тестове, където е нужно – на всички входове на Урануполи, Трипити и Йерисо.

4.9763779527559 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (127 Votes)

Fr John of SozopolisДар от Бога е да си служил повече от четири десетилетия пред олтара

С тази мисъл се утешавам от ранната утрин днес, когато синът на отец Иван Попов от Созопол ни извести за по човешки най-лошото – смъртта на тленното му тяло. От няколко дена отецът беше в болница с много лоши здравни показатели. Лекували се няколко дена с презвитера Желяза или Жана, както всички ѝ казват, докато накрая в събота линейка откарала отеца в бургаска болница. Попадията отказала да я вземат, но на другия ден и тя трябвало да бъде приета в същата болница без да знае, че няма да може повече да види любимия си съпруг, с когото живяха истински щастливо половин век. А няма да може да го види, защото (извинявам се за суровите думи) той вече е в черен чувал в хладилника на болницата и така ще бъде погребан. Всички се молим поне тя да преодолее болестта.

Ще си позволя да разкажа за живота на отец Иван, защото той е добър образец на изряден Божи служител.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

D V PopovУтре, събота, 3 април 2021 г., се изпълват четиридесет дни от раздялата със скъпия на сърцата ни приятел и колега от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ г-н Димитър Попов (1959-2021 г.). Панихидата по този повод ще бъде отслужена в същия ден, от 11 ч., в храма на семинарията. Предвид епидемиологичната обстановка у нас и увеличаващия се брой заразени с COVID-19 последованието ще бъде отслужено в тесен семеен кръг.

Припомняме, че дългогодишният библиотекар, учител и възпитател в духовното училище се упокои в Господа на 23 февруари т. г. след тежко и продължително боледуване и заразяване с COVID-19 (тук), а опелото му, което събра стотици приятели, колеги и ученици на покойния, беше отслужено в същия храм на 27 февруари (тук).

Нека всички се помолим човеколюбецът Бог да приеме в Своите любящи обятия новопреставения Свой раб Димитър, като му прости всички негови прегрешения, волни и неволни, и го всели в лоното Авраамово, където почиват всички праведници!

Вечна и блажена да бъде паметта му!

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

2021 04 02 0951Вече е отпечатан първият пътеводител на християнските свети места у нас. Книгата съдържа информация за български храмове и светини, обединени в десет поклоннически маршрута, придружени с много снимки. Изданието е осъществено със съдействието на Софийска митрополия. Десетте религиозно-поклоннически маршрута са разработени от специално създадена работна група от експерти на Софийска митрополия, Министерството на туризма и представители на туристическия бранш. От страна на БПЦ в проекта е взел участие о. Стилиян Табаков, ръководител на Поклонниечско-просветния център на Софийска митрополия. Отпечатването на пътеводителя е дело на книгоиздателска къща „Труд“.

Десетте поклоннически направления са както следва: София и Софийското светогорие, Рилската св. обител, долините на Струма и Места, Тракийската низина и Родопите, Старата българска столица, Южното Черноморие, Североизточна България, Северозападна България, Стара планина, Розовата долина.

Книгата няма да се разпространява в търговската мрежа. Тя ще се разпространява от издателите.

4.8979591836735 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (49 Votes)

IMG 7800Отлаганият с години сериозен ремонт на сградата на Богословския факултет в София стартира тези дни. Постройката, паметник на културата, се нуждае от сериозни укрепителни дейности, заради повредите, нанесени по конструкцията от недобросъвестни наематели, заради ремонти на околните улици, строежа на метрото и т. н. Освен ронещата се мазилка, прикрита в момента с платна от винил, сградата има сериозни пукнатини в конструкцията и се нуждае от укрепване. От утре започва наливането на бетон в противоземетръсните шайби в мазето и на приземния етаж на постройката. По специална технология ще бъдат укрепени носещи стени, за да се спре напукването на сградата. Предвижда се сградата да бъде снабдена с асансьор, с който да се осигури достъпна среда за хората с увреждания, и да се възстанови куполът на сградата, разрушен при бомбардировките над София през март 1944 г.

Историческата постройка, издигната като паметник Българската екзархия, е собственост на Св. Синод. Тя се предоставя за ползване на Богословския факултет на Софийския университет от самото му създаване през 1923 г. Настоящият декан доц. д-р Ивайло Найденов заяви, че се надява сградата да възстанови първоначалния си блясък за честването на стогодишнината на факултета.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

hs banerИнтерпарламентарната асамблея на православието съвместно със сайта OrthPfoto.net организират международен конкурс на тема „Света София. Църквите на Божията премъдрост в историята и света“.

Целта на конкурса е да популяризира църквите, които са били изградени в чест на Божията премъдрост през вековете. Църквата на Светата Божия премъдрост в Константинопол, наричана „Великата църква“, „Великият манастир“ е уникален паметник с универсален характер, който принадлежи на човечеството и на световното културно наследство. Този храм задава модела, който е последван от издигането на стотици църкви от древността до наши дни, посветени на Божията премъдрост, Иисус Христос.

Снимките ще бъдат оценявани в две категории: древни църкви, посветени на Божията премъдрост, и съвременни църкви, построени след 1907 г., възможно е и в процес на градеж.

4.9111111111111 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (45 Votes)

Lemesou exitirioМитрополитът на Лимасол Атанасий е изписан от болницата, съобщиха от митрополията. Той беше хоспитализиран преди шест дни, след като беше заразен с коронавирус и имаше леки симптоми на болестта. В официалното съобщение се казва, че е лечението е завършило и той вече няма симптоми. Митр. Атанасий ще бъде под карантина в митрополитския дом. Изразяват се дълбоки благодарности на всички лекари и медицински персонал, които са положили всеотдайни грижи, за да помогнат на митрополита, както и на всички болни по време на лечението му. От митрополията благодарят и на всички хора за тяхната молитвена подкрепа през тези дни.

2.4 1 1 1 1 1 Rating 2.40 (25 Votes)

pictureЕкипът на Двери старира превърналата се обичайна по време на пости рубрика Постник, в която публикуваме рецепти за постни ястия. Целта на Постник е да улесни християните, решили да спазват пост с предложения за едновременно постни, здравословни и разнообразни ястия.

По време на настоящия пост Двери дава възможност на читателите си да споделят рецептите за любимите си постни ястия с повече хора чрез Постник, където ще ги публикуваме. Очакваме предложенията ви за салати, основни ястия, десети, празнични погачи, торти и други. Всяка рецепта задължително трябва да е придружена с авторска снимка.

Ако искате да видите публикувана вашата рецепта, изпратете ни я на redaktori@dveribg.net

Снимка: foodandnutrition.org

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Отец ТодорДнес, 25 март, на 43-годишна възраст внезапно почина свещеник Тодор Тодоров от гр. Хисаря, съобщи Пловдивска митрополия.

Опелото ще се състои на 26 март от 13:00 ч. в храм „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря, където той служеше.

Свещ. Тодор Тодоров е роден на 9 януари 1978 г. в Сливен. Завършва Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ през 2008 г. Ръкоположен е за дякон през 2012 г. и за свещеник през 2013 г. от Пловдивския митрополит Николай. Беше енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храмовете „Св. Богородица“ в кв. „Момина баня“ на гр. Хисаря и „Св. Николай“ в с. Паничери. Баща на две деца Николай и Васил.

В интервю за в-к Златна възраст от края на миналата година и посветено на страховете на хората в условията на пандемията о. Тодор казва: „Казват, че от гледна точка на психологията за смъртта не трябва да се говори, да не би хората да се депресират. Не съм съгласен с това, защото според християнската религия, споменът за смъртта е нещо важно – „който помни смъртта, не ще съгреши навеки“. Като православни християни знаем, че земният ни живот има край, който се знае само от Бог. Ние цял живот се готвим за него, за да пребъдваме във вечността. В живота, за разлика от шаха, играта продължава и след мача. А човек, който е духовно неподготвен и живее изцяло плътски – той се страхува от всичко“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

5009 IMG 1830На празника Благовещение клирици от Софийска митрополия поздравиха с цветя и икони жените, които работят в ковид отделенията на големите болници в столицата. По този начин представителите на БПЦ изразиха своята благодарност и уважение към лекарките, медицинските сестри, санитарките, които са на първа линия в борбата с коронавируса. Жените получиха червени рози и лични иконки, а всяко отделение и голяма икона на св. Богородица. Заедно с това духовниците отправиха молитва за тези, които в трудните условия на пандемията се грижат за болните и страдащите. „Да сте живи и здрави, обичани и оценявани. Много разчитаме на вас!“, казаха представителите на Софийска митрополия на медиците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

patrijarsija spcАрхиерейският събор на Сръбската православна църква изрази критиките си относно законопроекта за еднополовите съюзи в страната. За Сръбската църква споменатият законопроект е неприемлив, се казва в становището, тъй като по-голямата част от предложените разпоредби са в противоречие с Евангелието на Христос и цялостния опит и практика на Църквата, върху които са основани духовно и морално сръбският народ, но и цялата европейска цивилизация.

Недопустимо е еднополовите съюзи да се приравняват по закон с брака и семейството, както предвижда законопроектът, тъй като това дискриминира брачния съюз като християнска и защитена от закона ценност.

Църквата уважава свободата, която Бог ни е дал, и разбира човешкия стремеж да изрази свободата си по различни начини. Архиерейският събор е съгласен, че е необходимо хората, третирани в законопроекта, да упражняват определени лични, имуществени и други права, но те трябва да се уредят в правния ред на Сърбия изцяло административно, без намеса в брачното и семейно законодателство.

Архиерейският събор приема и насърчава диалога като единствен и необходим начин за намиране на решение по всички въпроси от обществено значение, както и по този въпрос, който предизвиква голямо безпокойство. Архиереите изразяват своето очакване, че аргументите на Сръбската православна църква по този въпрос ще бъдат уважени.

3.8571428571429 1 1 1 1 1 Rating 3.86 (7 Votes)

664В слово по случай годишнината от бомбардировките на НАТО над Югославия Сръбският патриарх Порфирий заяви, че много от имената на жертвите могат и трябва да бъдат включени в календара на Православната църква.

„Днес възпоменаваме онези нещастни дни отпреди двадесет и две години. На първо място, нека помним и се молим за невинните жертви. А жертвите ни са невинни, защото нашият народ – както знае днес целият свят – се защитаваше от агресия. Спомняме си за нашите войници и полицаи, за героите от Кошара, Пастрик и други войскови части, за пилотите, а после и за невинните цивилни жертви на касетъчните бомби в Ниш, Косов, Метохия и Черна Гора, убити в пътническия влак в дефилето на Гърделица, убити по улиците и площадите на нашите градове, фабрики, болници, в телевизията, за умрелите деца… Ние ги помним, молим се за всички и съм убеден, че ние трябва да им се молим, защото Бог е записал имената им в книгата на вечността, книгата на вечния живот, а имената на мнозина от жертвите на тези 78 дни могат и трябва да бъдат записани и в календара на Православната църква…

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]