Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

20200521 101316На 21 май Старозагорският митрополит Киприан оглави празничната св. Литургия в манастира „Св. Атанасий“ край с. Златна ливада, Чирпанско. На този ден Църквата чества паметта на св. равноапостолни владетели Константин и майка му Елена, през чието време св. Атанасий е станал архиепископ на Александрия и е развил бележита пастирска и  богословска дейност.

Заедно с митр. Киприан в литургията участва протосингелът на митрополията архим. Богослов, архиерейският наместник на Чирпанска духовна околия ик. Иван Иванов, икономът на манастира архим. Борис, свещеници и дякони от Стара Загора и Чирпан. За тържествеността на богослужението допринесоха и прекрасните песнопения на църковния хор към катедралния храм „Св. Николай“ в Стара Загора с ръководител Мария Колева, магистър-богослов.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

29594716 1300061043470670 1610016128222056701 n 2Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний заяви за Двери, че не е разпореждал да се променя практиката за причастяване на клира и миряните в неговата епархия. „Богомолците ще се причастяват, както и досега, и промени не се налагат“, подчерта владиката. „Държавните власти в Германия или други западноевропейски страни не са се обръщали официално към нас с искане да се промени нещо в практиката ни за причастяване. Властите са определили общите здравни мерки и ограничения, които следва да се спазват в храмовете, независимо от деноминацията, към която принадлежат, и църковните настоятелства са се съобразили с тях в страните, в които храмовете се отварят“, каза митрополитът.

В Германия българските църковни общини отвориха църквите си през изминала седмица и публикуваха списъка с правила, които богомолците трябва да спазват. Сред тях няма такива, които да се отнасят за начина на причастяване – тук.

Митрополитът за Германия на Вселенска патриаршия Августин заяви, че санитарните власти в някои провинции са забранили предаването на св. Причастие в православните (и не само) храмове, тъй като то се извършва с обща лъжичка. Според митр. Августин занапред литургиите ще се извършват без да се причастяват вярващите, а през това време той ще води разговори с властите. В Австрия, където също има такава забрана от санитарните власти, митрополитът за Австрия Арсений (също от Вселенска патриаршия) постанови причастяването на вярващите от неговата епархия в Австрия и Унгария да се става по чина на Якововата литургия, докато продължава епидемията с коронавирус (повече за това – тук).

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

Сpesei 666x399вещеният Кинотис, който е ръководният орган на Света гора, разпространи преди няколко дни изявление, с което изразява позицията на светогорската общност относно карантинните мерки, предприети от правителството на Гърция за ограничаване на заразата от коронавирус.

Изявлението се вписва в дискусията, която протича в момента в гръцкото общество и църква, относно допустимостта да се приема св. Причастие с обща лъжичка от вярващите. Здравни специалисти и публични личности взимат участие в спора, застъпвайки противоположни позиции. Св. Синод на Гръцката църква повтори позицията си, че ще въведе строги санитарни мерки в храмовете, за да се избегне струпването на много хора, но няма да ограничи достъпа на вярващите до св. Причастие, което е сърцевината на църковния живот.

Храмовете в страната ще бъдат отворени за участие на миряните в богослужението от утре, 17 май, и това ще е възможност за мнозина да приемат св. Причастие след дългия период на ограничения.

„По повод пандемията от коронавируса, споделяйки духовната жажда на всички онези, които искаха да се черкуват, да се поклонят на животворящите страдания и Възкресението на Господа, да се причастят с подходящата духовна подготовка с неизразимите Тайни, но бяха поставени под ограничения, Свещеният Кинотис на Света гора чувства необходимостта да изрази публично своята позиция по този въпрос“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

aystrias arseniosМитрополитът за Австрия Арсений (Вселенска патриаршия) постанови светото причастие на вярващите от неговата епархия в Австрия и Унгария да се преподава по чина на Якововата литургия, докато продължава епидемията с коронавирус. Това решение е взето, след като санитарните власти в Австрия забраниха използването на обща лъжичка за причастие по време на православните литургии. Забраната се отнася не само за православните християни, но и за всички християнски изповедания, които използват за причастие обща чаша.

В интервю за гръцкия сайт „Ромфеа“ митр. Арсений заяви, че неговата митрополия не избира лесните решения, каквото би било затварянето на храмовете в създалата се ситуация, нито въвежда чужди на православното богослужение традиции, но се връща към една вече прилагана и исторически утвърдена литургична практика на Църквата.

„Причастяваме се със светото Тяло и честнàта Кръв на нашия Господ Иисус Христос, за да се съединим с Него. Вярваме в Неговата любов, защото е Син на Бога, Който дойде в света, страда като човек и възкръсна като Бог, за да ни спаси. Затова имаме дълбоката вяра, че божественото Причастие, Тялото и Кръвта Господни, са извор на живот и здраве за душата и тялото и е изключено да станат причина или път за предаване на болест. Смятаме за много важно след дълги седмици на изолиране да се даде възможност на вярващите отново да участват в божествената Литургия, за да могат да се причастят със светото Тяло и честнàта Кръв на Христос, източника на живот и безсмъртие.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

q22Ръководствата на епархиите в БПЦ засега не планират да намалят отчисленията, които енорийските храмове изплащат към митрополиите. Всеки храм в страната трябва да отделя определен процент от приходите си на съответната митрополия, която ги използва за поддръжка на администрацията си, за социално дело, образователни дейности и т. н. в епархията. Преди 1989 г. тези вноски бяха определяни централно с решение на Св. Синод и възлизаха на 4% от приходите, а епархиите от своя страна внасяха процент от своите приходи в касата на Св. Синод, за да издържа и той своята администрация, учебни заведения, печатни издания, социално дело (включително почивни станции) и др. След промените обаче събираният епархийски налог скочи поне двойно. Процентите са различни в различните епархии, защото зависят от решението на съответния митрополит и неговия епархийски съвет.

Сега обаче пандемията и извънредното положение, както и призивите да не се посещават храмовете по Великденските празници и в неделните дни през изминалите два месеца сериозно се отразиха на приходите на църковните настоятелства към храмовете. Извършените през това време венчания и кръщения са в пъти по-малко от тези през същия период на миналата година. В същото време режийните и други разходи на енориите не са намалели, а някои дори са се повишили. Църковните настоятелства се надяваха, че в тази връзка ще бъдат намалени отчисленията, които дължат на митрополиите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

260px Rila kloosterМузеят в Рилския манастир, където се съхраняват изключителни по стойност уникати, вече е  отворен, съобщи БНР, позовавайки се на информация от служители там. Повече от два месеца музеят беше затворен заради пандемията и извънредното положение. От 14 май той е отворен за посетители. Посещенията са разрешени при спазване на епидемиологичните правила и мерки. Музеят ще посреща и индивидуални посетители, и групи, но без екскурзовод.

Отворен за богомолците през цялото време на ограниченията е и манастирският храм.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

DaugavpilsПравителството на Латвия реши да отдели от бюджета за извънредни ситуации 236 400 евро, които да бъдат раздадени целево да служителите на църквите, съобщава Благовест инфо. Те ще получат еднократно по триста евро. Парите им се отпускат, тъй като те продължават да изпълняват служебните си задължения и не могат да излязат в „принудителен отпуск“, за който да получат обезщетение. В същото време техните доходи силно са намалели, тъй като заради пандемията хората не могат да посещават богослуженията.

Правителството отбелязва важния принос на църквите за запазването на душевното и физическото здраве на населението. Църквите призоваха енориашите си да останат у дома, като в същото време оказват психологическа помощ на нуждаещите се. Поради тази причина държавата е длъжна да окаже поне минимална подкрепа на религиозните служители, се казва в мотивите за решението.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

pat0Московският и на цяла Русия патриарх Кирил намали с една четвърт размера на отчисленията от енориите и епархиите за функционирането на патриаршията за 2020 г. На практика храмовете са освободени от вноските за трите месеца карантина преди и след Великден, които обикновено носят най-големи приходи на църквите.

Този въпрос беше многократно повдиган през последния месец, когато приходите на храмовете намаляха заради епидемията от коронавирус. Само няколко епархии обявиха намаляване или опрощаване на вноските на епархийско ниво, което беше посрещнато с голямо облекчение от свещенството. До този момент нямаше решение за годишните отчисления в полза на централното функциониране на Московска патриаршия.

Днес патр. Кирил е изпратил до всички митрополити в Русия, както и до ставропигиалните манастири разпоредба за отчисленията към Московска патриаршия. В документа се отбелязва, че в условията на настоящата епидемия бяха предприети ограничителни мерки в много региони на Руската федерация, за да се запазят здравето и животът на гражданите, като тези мерки включваха и прекратяване на достъпа на хората до храмовете и манастирите.

3.7083333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.71 (24 Votes)

3Теологията е едно от осемте професионални направления, които получават статут на защитена специалност според новия проектозакон, публикуван на страницата на Министерството на образованието и науката.

Специалният статут освобождава от учебни такси за целия период на обучението студентите бакалаври и магистри, които за първи път се обучават във всяка от двете степени на всички тези 8 специалности. Разходите за тяхното образование ще се поемат от МОН, като за следващата академична година са предвидени 1 308 милиона лева от държавния бюджет. Те ще покрият обучението на 4 400 бъдещи студенти в 17 висши учебни заведения в страната. Освен Теологията други професионални направления с очакван бъдещ недостиг на кадри на пазара на труда са Педагогика на обучението, Математика, Физика, Химични науки, Химични технологии, Енергетика, Материали и материалознание.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

9936 nНа 13 май внезапно почина архимандрит Антим, игумен на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“ – „Седемте престола“, съобщават от Софийска митрополия.

Неговият събрат в манастира, о. Неофит, написа във фейсбук профила си: „Отиде си от този свят моят брат в Христа и в живота архим. Антим – Наско. Бяхме 25 години неразделни по 24 часа на Божията нива. И сега нямам нито думи, нито идея как да изкажа мъката си...“.

Архим. Антим (в мире Атанас Димитров Дулев) е роден на 31 август 1974 г., в София, където завършва основното и средното си образование.

Постриган е в монашество на 27 април 2002 г. в Раковишкия манастир „Света Троица“ във Видинска епархия, от блаженопочившия Видински митр. Дометиан под духовното старчество на Велички еп. Сионий. Ръкоположен е в йеродяконски чин на 14 септември 2002 г., а за йеромонах на 15 септември 2002 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

ekklhsia 2 thumb largeДнес гръцкото Министерство на здравеопазването и Министерството на просветата (отговарящо и за вероизповеданията) излязоха с общо решение, с което от 17 май се разрешава участието на миряни в богослуженията в храмовете.

Мярката идва, след като в началото на месеца църквите бяха отворени за миряни само за лична молитва, но без възможност да присъстват на богослуженията.

След въвеждането на строги ограничения в Гърция заради коронавируса богослуженията досега се провеждаха при „затворени врати“, т. е. само от свещеници и певци.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

paid 252863 207492 type13262Воденето на децата от детските градини и на учениците от началните училища на църква, както и молитвата сутрин преди началото на учебните занятия са конституционно и законово предвидени и съответно допустими. Това е заключението от неотдавнашна сесия на пълния състав на Върховния административен съд в Гърция. В същото заключение върховният съд заявява, че е противоконституционно и противоречи на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ) отсъствието на законова разпоредба за освобождаване от черкуване на деца от детската градина и от началните училища по съображения за религиозната им съвест.

По-конкретно пленарното заседание на гръцкия ВАС се занима със заявление, с което се иска отмяна на президентския указ 79/2017 г. относно „организацията и функционирането на детските градини и началните училища“ в частта, която предвижда съвместната молитва на ученици и учители в детските градини и началните училища, както и в частта, която предвижда възможността за черкуване на ученицие на конкретни празници.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (9 Votes)

vasili leskoОт болницата в Боровляни, Минска област, Белорусия, е бил изписан 91-годишният ветеран от Втората световна война протойрей Василий Леско, лекуван там от коронавирус. Когато го питат как е успял да победи болестта, той отговаря: „С любовта на Иисус Христос и с молитвите на любещите сърца“.

О. Василий прекарва двадесет и четири дни в болницата, от тях седем в реанимация и на апарат за обдишване.

„Не можех вече да я търпя тази болница, исках да се прибера най-после вкъщи и да остана жив. Щом си дойдох у дома, в Божия рай влязох. Прекръстих се, поклоних се, кандилата горят, иконите са на място – добре ми стана“, казва о. Василий Леско при завръщането си в родното Полесие в южните части на страната.

Последните години свещеникът живее в манастира „Св. Елисавета“ в Минск. Сега манастирът е затворен до средата на май, а повече от шестдесет монахини имат същата диагноза като о. Василий – COVID-19.

3.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (9 Votes)

440px Osterkirche im parkЦърковното настоятелство на българския храм в Хамбург съобщава, че богослуженията в църквата се възстановяват в края на седмицата след решение на градските власти от 6 май.

На 10 май ще бъде отслужена първата литургия с вярващите, но ще се вземат предвид повишените хигиенни изисквания във връзка с пандемията COVID-19, съобщават енорийският свещеник о. Кръстин Апостолов и църковното настоятелство в електронно писмо до енориашите си.  Доброволци  от енорията ще гарантират спазването на мерките за безопасност, приети от църковното настоятелство, сред които са:

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

featured bulgaria 31 alexander nevski churchНа 10 май по традиция ще бъде отбелязана годишнината от възстановяването на Българската патриаршия през 1953 г. В патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ от 9:30 ч. ще бъде отслужена празнична св. Литургия, а след нея ще се направи и благодарствен молебен.

Мелнишкият епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, ще оглави св. Литургия, а молебенът ще започне в 11 ч. и ще се отслужи от Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, епископ Герасим и други клирици.

Богослуженията ще бъдат излъчени и на живо в официалната страница на Св. Синод във Facebook.

Вижте още: Възстановяване на Българската патриаршия – тема на Двери