Мобилно меню

4.7473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (95 Votes)

ArticleImages 78830 ÀëüÿíñСАЩ заедно с още двадесет и шест държави, сред които и България, създадоха нов Международен алианс за религиозна свобода, чиято цел е да намали религиозните преследвания по света.

„Ние заедно заявяваме, че свободата на изповеданията или убежденията не е западен идеал, а истинската основа на обществото“, заяви държавният секретар Марк Помпео при откриването на алианса в Държавния департамент на 5 февруари в присъствието на представители на всяко правителство.

Първата среща на алианса се проведе в навечерието на Националната молитвена закуска, която събира международни религиозни и дипломатически лидери веднъж в годината, организирана от членове на конгреса на САЩ.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (29 Votes)

39193На 10 февруари с празнична св. Литургия, която ще започне в 8:45 ч., ще бъде отбелязан празникът на св. Харалампий в столичния храм „Покров Богородичен“. След това ще бъде осветен донесеният от богомолците мед и ще бъде отслужен маслосвет. Традицията да се извършва общ маслосвет на този ден се основава на виждането, че вследствие от греха всички хора страдат от различни болести – физически и душевни. Тайнството маслоосвещение насочва човешката душа към покаяние и изпросва от Бога изцерение на физическите и душевните страдания. В деня, когато се чества паметта на св. Харалампий, епископ на Магнезия, пострадал мъченически в дълбока старост, Църквата отправя молитва към светеца за изцерение от недъзите и за укрепване във вярата.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (75 Votes)

Metr Meletios of SofiaВ края на отминалата 2019 г., във връзка с честванията на предстоящата 150-годишнина от издаването на султанския ферман за Българската екзархия, в Църковноисторическия и архивен институт при Българската патриаршия (ЦИАИ) е открит неизвестен досега документ, принадлежал на първия екзархийски Софийски митрополит Мелетий. Документът представлява берат за назначаването на митр. Мелетий от османската власт и е намерен от доц. д-р Христо Темелски – дългогодишен директор на ЦИАИ и водещ изследовател на историята на БПЦ.

Както и всички други такива документи, бератът на митр. Мелетий е бил неговата легитимация пред местната власт в София, съдържал е ясни указания за границите на епархията (обхващала тогава три кази: Софийска, Брезнишка и Берковска), правомощията му като кириарх и др. Първоначално документът се съхранява в библиотеката на Св. Синод, където се пази част от екзархийската архива, а през 1921 г. постъпва в колекцията църковноисторически документи, събирани в създадения тогава Църковен историко-археологически музей. Там е заведен под № 9099 от първия директор на музея, акад. прот. Иван Гошев, със следната бележка: „Турски ферман, неразчетен. Из екзархийската архива. Да се разчете“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (67 Votes)

ΠΑΠΑΣПри системните си действия за възстановяване на православните църковни общини, унищожени при масовото прогонване на християнското население от Турция през 1922-1923 г., Цариградският патриарх Вартоломей подбира млади, дейни епископи, както и зрели, опитни митрополити. Така в Измир (Смирна) беше поставен роденият през 1972 г. митр. Вартоломей (Самарас), а в Анкара – вече 85-годишният митр. Йеремия (Калигьоргис). Десетилетия наред служил като митрополит в Париж, а после и в Женева, същевременно заемайки постта на президент на Kонференцията на европейските църкви (КEЦ), този митрополит има необходимите умения и опит, за да се утвърди в столицата на Ердоган. Подобен е случаят и с Писидийския митр. Сотирий (вече на 91 г.), бивш Корейски митрополит на патриаршията, който от 12 години обгрижва православните християни в Южна Турция. Наистина, някогашните православни храмове са разрушени или са превърнати в сгради за светски нужди, но архиереите полагат усилия да откупят и възстановят тези сгради за нуждите на макар и епизодични богослужения, тъй като липсват както свещеници, така и най-важното: постоянни православни богомолци.

Във възстановяваните стари православни общини в европейската и азиатската част на Турция, извън Истанбул, досега патриаршията изпращаше предимно по-млади духовници. Сега като „призован в последния час“ за новата евангелизация на Мала Азия е ръкоположен на 75-годишна възраст изтъкнатият астрофизик и член на Атинската академия на науките проф. Емануил Сарис. Той беше ръкоположен за дякон на 25 януари 2020 г. в метох на атонския манастир „Симонопетра“ в Атика, а ръкоположението за свещеник стана на следващия ден в манастира „Пендели“ на едноименната мраморна планина, североизточно от Атина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

Image 7592970 128Църковното настоятелство „Св. Пантелеймон“ в с. Стоян Заимово, общ. Чирпан, повече от десет години се опитва да построи малък православен параклис в местността „Голямата черква“, на 1.5 км от селото. На мястото е имало седем черковища и манастири, разказва инициаторката на строежа Златка Колева.

За каузата „Голямата черква“ Зл. Колева е привлякла родолюбиви българи от страната и чужбина. За изминалите десет години общината в Чирпан е предоставила терен за строеж, а църковното настоятелство е закупило земята.

За строителството на храма са нужни 30 000 лв, а досега са събрани 10 656 лв. Църковното настоятелство моли за помощ и подкрепа на начинанието.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

pic c384ef2d5df4be0df9cbb6524df525b1Архиерейският събор на Московска патриаршия ще обсъди предложението на Междусъборното присъствие да се преустанови освещаването на оръжия за масово унищожение и особено на ядрено оръжие. Междусъборното присъствие е съвещателен орган към РПЦ, създаден, за да обсъжда и подготвя различни документи, които се предлагат за одобрение от Архиерейския събор на РПЦ. Състои се от близо 200 души архиереи, клирици, монаси и миряни.

На първото заседание за новата година Междусъборното присъствие прие документ, предлагащ промяна на съществуващата в момента практика да се освещават ядрени и други оръжия за масово унищожение. Според авторите на предложението, в Руската църква традицията да се освещава оръжие започва от 12 в., но тогава тя е била свързана с освещаване на княжеското оръжие като символ на статута на владетеля, както и като израз на готовността „да се изпълнява военна служба и да се участва в отбраната на своите земи“. В последните осем века обаче оръжията се променят съществено и вече има междуконтинентални балистични ракети, атомни подводници, бойни лазeри и др.

4.9733333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (75 Votes)

2020 02 05 1518Днес в Националния център по информация и документация на МОН на открито заседание бяха отворени документите на организациите и издателствата, участващи в процедурата по оценяване и одобряване на проекти на учебници по Религия. Внесените проекти са за учебници по предмета Религия в неговите три разновидности: християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Най-много издания бяха предложени за Религия - християнство-православие. Свои проекти за учебници от 1 до 5 кл. представи Българската православна църква. Св. Синод беше представляван на заседанието от Ловчанския митрополит Гавриил. Издателство „Двери“ кандидатства с учебник за 3 кл. Издателство „Просвета“ е подготвило комплект от учебници за началния етап – от 1 до 4 кл. – в книжен и в електронен вариант. Издателство „Витезда“ също представи проект за учебници от 1 до 4 кл., но предстои вносителите да доокомплектоват необходимите им документи, за да бъдат допуснати до процедурата за оценяване.

Главно мюфтийство на мюсюлманите предложи за одобрение от МОН учебници от 1 до 5 кл. за предмета Религия - ислям.

Фондация „Библейска лига - България“ бяха единствената организация, която представи проект за учебници по Религия - неконфесионално обучение от 1 до 3 кл.

Целта на откритото заседание беше да се провери изрядността на документите, за да започне процедурата по оценка на проектите.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

IMG 5348От 14 до 16 февруари в Кремиковския манастир ще се проведе семинар на тема „Приобщаване на деца и младежи към християнските ценности и начин на живот“. Проявата се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

rossiki presveia geniki 16102019 apeКнига на гръцкия журналист Александър Масавета, озаглавена „Третият Рим. Москва и престолът на православието“, предизвика реакция на руското посолство в Атина. Повод за реакцията стана интервю на автора за популярния гръцки вестник „Катимерини“. В интервюто си той казва:

„От началото на 2000 г. руските служби провеждат в Гърция сложна операция на „хибридна война“, чиято цел е да увеличи руското влияние в гръцкото общество, да настрои населението както срещу Вселенската патриаршия, така и срещу западната ориентация на страната. Операцията е фокусирана върху православието като мост към „единоверната свръхсила“ и към личността на Путин като неин „велик водач и пазител“. Става дума за огромно – и до голяма степен успешно – социално инженерство. За нейния успех допринесоха митрополити от Гръцката църква и игумени от Света гора. Йерарси, привързани към московската колесница, играят важна роля за разпространението на руските възгледи и геополитически цели, като те имат дълъг списък популярни съратници и другари“.

По повод книгата и интервюто на гръцкия журналист във в-к „Катимерини“ руското посолство в Атина излезе с изявление, в което се казва, че „в Русия Третият Рим занимава единствено историците и някои фанатици“. От посолството изразяват съжаление, че гръцкият вестник дава трибуна на „такива като него“, определяйки ги като врагове на приятелството между Русия и Гърция.

И по-конкретно в безпрецедентното изявление на руското посолство се казва:

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (75 Votes)

epeteios kievou 11В Киев беше тържествено отбелязана една година от интронизацията на Киевския митрополит Епифаний (Думенко), предстоятел на Православната църква на Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенската патриаршия.

За честването в украинската столица пристигнаха епископи от цялата страна и представители на Вселенската патриаршия, на Александрийската патриаршия и на Света гора. Те отслужиха св. Литургия в катедралния храм „Св. архангел Михаил“.

Константинополската патриаршия беше представена от митрополита на Франция Емануил, Александрийската от Вавилонския епископ Теодор, а Атинският архиепископ Йероним изпрати приветствие до предстоятеля на ПЦУ. Света гора беше представена от игумените на „Симонопетра“ Елисей и на „Пантократор“ Гавриил.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

84213398 481974032479465 8439817608034779136 nВ деня на св. Трима светители, 30.1.2020 г., в Брюксел се проведе среща на Комисията на представителите на православните църкви в Европейския съюз (CROCEU) с членове на Европейския парламент в лицето на Филип Перчок, координатор на диалогa на Европейския парламент с религиозните организации, д-р Йорген Соресен, генерален секретар на Конференцията на европейските църкви в ЕС (CEC), о. д-р Мануел Прието, генерален секретар на римокатолическата Комисия на епископските конференции в ЕС (COMECE), и Катрин Хатцингер от Представителството в ЕС на протестантските църкви във Федерална република Германия.

От страна на CROCEU участваха Белгийски митрополит Атинагор (Константинополска патриаршия), Неаполски еп. Порфирий (Кипърска църква), архим. Емилиан Бояну (представител на Константинополската патриаршия), архим. Нектарий (генерален секретар на CROCEU, Кипърска църква), прот. д-р Сорин Шелару (Румънска църква), свещ. Георги Вълку (Румънска църква). Постоянен член на CROCEU е и Западно- и Средновропейският митрополит Антоний, който обаче изпрати като свой пълномощник прот. д-р Добромир Димитров, който обгрижва българската общност в Кент, Англия.

4.96875 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (160 Votes)

84238259 1679021702239671 6267625485627293696 nС благословението на ръководството на Софийска митрополия столичният храм „Св. Николай Мирликийски“, съвместно с ресторант „KOTO“, организира социална кухня. От 13 февруари всеки четвъртък от 12 ч. пред храма на ул. „Калоян“ № 6 ще бъде раздавана безплатна храна на бедни и нуждаещи се хора.

От храма молят да се разгласи новината, за да могат повече нуждаещи се да научат и да се възползват от благотворителното начинание.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

IMG 5955На 30 януари 2020 г., четвъртък, с празнична св. Литургия в параклиса „Св. Климент Охридски“ на Богословския факултет на едноименния Софийски университет беше отбелязан празникът на светите Трима светители – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов и св. Йоан Златоуст. Тържественото честване на техния ден, който е и празник на православните богословски школи, започна от вечерта с вечерна в тяхна памет с участието на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Днес той оглави и св. Литургия, в която служиха още архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, ставр. ик. Ангел Ангелов – духовен надзорник на Софийска епархия, йером. Пимен, и. д. игумен на Германския манастир край София, свещ. д-р Сава Кокудев, ефимерий на параклиса в БФ, столични свещеници и доц. дякон д-р Иван Иванов. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит днес взе молитвено участие в богослужението. В края на литургията митр. Йосиф освети специално подготвено коливо за празника.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

648В Грузинската патриаршия се проведе втора по ред кръгла маса на духовници и експерти, посветена на социалните опасности от все по-популярните лотарийни игри. Цел на срещата беше разработването на стратегия за намаляване на вредните последици от пристрастяването към „игрите на късмета“, което се отразява разрушително на семействата и на отделната личност. Обсъдени бяха мерки за предпазване от хазартна зависимост при юноши. Според организацията „Майки срещу хазарта“ всеки пети грузински юноша е пристрастен към хазартните игри, а 90% от юношите на 17 години играят хазарт. Печалбите от хазарт в страната надвишават тези на банковия сектор.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (9 Votes)

2019 12 14 1215На еднодневното заседание на Св. Синод, проведено на 20 януари, архиереите са определили своите представители при обсъждане на промени в Закона за социалните услуги и свързаните с него нормативни и подзаконови актове. Това са: митрополитите Ловчански Гавриил, Западно- и Средноевропейски Антоний, Варненски и Великопреславски Йоан, Неврокопски Серафим и юридическите съветници на Св. Синод.

Включването на представители на Св. Синод в дискусиите за промени в Закона за социалните услуги беше договорено между църковното ръководство и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева в края на 2019 година (тук).  Св. Синод сега ще уведоми министър Сачева за своите представители и ще предложи те да бъдат включени в работната група в Комисията по труда, социалната и демографската политика на Народното събрание, както и в други дискусионни формати, организирани от МТСП.

Законът за социалните услуги и неговият правилник се подготвят от близо пет години. През това време по тях в различни работни групи и формати работят експерти в сектора от МТСП, агенцията за социално подпомагане, от различни министерства – МРРБ, МЗ, МОН, МФ – представители от дирекциите за социални услуги на общините, представители на Национално сдружение на общините, синдикатите, Софийски университет – специалност социални дейности, доставчици на социални услуги, граждански организации на хора с увреждания, национално представителни организации на хора с увреждания и др. Досега представители на Църквата и църковни организации не са се включвали в тази дейност.