Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

301063452 5441451522586999 6162048105010336670 nБългарските църковни общини в Западно- и Средноевропейска епархия организират своя богослужебен и пастирски живот съобразно потребностите и възможностите на своите пасоми за участие в него. Служението на свещениците там изисква съобразяване с работния график на хората, възможностите за ползване на дадения храм за богослужения, със собствените си работни ангажименти.

За читателите на Двери представяме две новини от църковния живот на тази епархия от последните седмици, които онагледяват усилията за поддържане на богослужебния живот и пастирската грижа за българите в чужбина.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

dis 22 23 1Днес в гръцката столина Атина започна заседанията си новият състав на постоянния Св. Синод. Според устава на Гръцката църква пълният състав включва всички осемдесет епархийски митрополити, които се събират два пъти годишно за важни въпроси, сред които и избор на нови митрополити. А почти постоянно през църковната година от 1 септември до 31 август заседава Постоянният Св. Синод, състоящ се от дванадесет митрополити, по шестима от епархиите в Централна и Южна Гърция и шестима от Северна Гърция, присъединена след 1913 г. Тези дванадесет митрополити се изреждат по старшинство всяка година. Техен председател винаги е архиепископът на Атина и цяла Гърция. С днешното заседание новият състав започна своя годишен мандат.

Определени са синодните членове на дванадесетте синодни архиерейски комисии по различните области от църковния живот. Представител на синода в комисията по междуправославни и междухристиянски отношения е митрополитът на Лариса и Търново (по гръцки Тирнаво) Йероним. А в образователната комисия представител е новият митрополит на Перистери д-р Григорий (Папатомас), професор по църковно право в Атинския Каподистриев университет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

768Президентът на Латвия Егилс Левитс внесе в парламента проектозакон за промяна на статута на Латвийската православна църква, съобщава официалният сайт на латвийското президентство.

Понастоящем Латвийската православна църква има статут на самоуправляваща се църква в рамките на Московска патриаршия. Тя получава този статут през 1990 г., когато Латвия провъзгласява своята държавна независимост. Ръководи се от митр. Александър (Кудряшков).

Президентът Левитс предлага на латвийския парламент да я признае за независима.

Президентът на Латвия заяви, че Латвийската църква де факто е призната за автокефална през 1921 г. от Московския патриарх Тихон. По-късно, когато Латвия е окупирана от СССР, предишните решения на Руската православна църква са отменени и Латвийската църква е включена в РПЦ.

Президентът отбелязва, че е срещнал разбирането и одобрението на партиите в латвийския парламент за предложения от него проектозакон. Православната църква също е била информирана, но официална реакция до този момент няма.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (12 Votes)

otec stefanНа 4 септеври 2022 г. след кратко боледуване почина ик. Стефан Петков Еленкин от гр. Пазарджик.

Той е роден на 9 септември 1953 г. в с. Симеоновец, Пазарджишко. Завършва основно образование в гр. Септември, а след това шестгодишния курс на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ (1973 г.) и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1980 г.).

На 24.10.1976 г. е ръкоположен за дякон в храм „Света Троица“ в гр. Велинград, кв. „Каменица“, и на 26.10.1976 г. – за свещеник в гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Варлаам. Митрополитът след това го назначава за енорийски свещеник в църквата „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик, където служи цели тридесет и шест години. През 2012 г. е преназначен за енорийски свещеник и председател на църковното настоятелство при храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в с. Симеоновец, където служи десет години до кончината си.

О. Стефан остави съпруга, дъщеря и син – о. Петко, който е свещеник от 2006 г. и служи в храм „Св. Георги“ в Пазарджик.

Опелото ще бъде извършено в храм „Св. Богородица“ в гр. Пазарджик на 6 септември от 14 ч., а погребението – в родното му село Симеоновец.

Бог да го прости и да приеме душата му в Своите Отечески обятия!

4.5084745762712 1 1 1 1 1 Rating 4.51 (59 Votes)

991 ratio patriarh neofit 2В началото на седмицата Негово Светейшество Българският патриарх Неофит е бил приет в болница „Софиямед“. От канцеларията на Св. Синод днес съобщиха, че причината за хоспитализацията на патриарха е „обостряне на хроничните му заболявания“.

По сведения на bTV Негово Светейшество е диагностициран с COVID-19 и вследствие на вирусната инфекция е получил бронхопневмония.

В същото време от канцеларията на Св. Синод настояват клирът и боголюбивият народ „да приемат за достоверна единствено информацията, обявена от Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия“. Оттам уверяват, че „Светейшият патриарх се моли на Бога за мир, здраве и благоденствие на чедата на родната ни Православна църква“.

През последните години грижите за здравето на патр. Неофит са поверени на болница „Софиямед“, чието болнично настоятелство се председателства от Пловдивския митрополит Николай (тук). Преди това Негово Светейшество разчиташе на медицинските грижи на болница „Токуда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

profile playerМитрополитът на епархията на Додона Хризостом предизвика вълна от реакции в Гърция след неуместно свое участие в интервю за гръцката телевизия „СКАЙ“, посветено на абортите.

В желанието си да отхвърли всяка причина за аборт, митрополитът заяви, че изнасилването предполага участието и следователно съгласието на жената: „Не може една жена да бъде изнасилена, ако не го иска“. И след като е имало зачатие, следователно е било налице и съгласие на жената, иначе сексуалният акт нямало да бъде възможен. Думите му бяха толкова шокиращи за другите участници, че те поискаха да изясни позицията си, но митрополитът отговори също толкова неясно и още повече се обърка.

След предаването последваха стотици възмутени обаждания, че един представител на Църквата може да твърди, че жертвата на изнасилване всъщност е била съгласна да участва в сексуалния акт.

Св. Синод на Гръцката църква реагира гневно и публично се разграничи от думите на митр. Хризостом. В позицията на Св. Синод се казва, че изказванията на митр. Хризостом за психическото и физическото участие на жертвите в престъплението изнасилване са неприемливи, още повече за православен духовник, обидни са за човешката личност и особено за жените и жертвите на изнасилване.

4.8672566371681 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (113 Votes)

980 nВселенският патриарх Вартоломей пристигна тази сутрин на летище „Александър Велики“ в Хрисуполи, недалече от Кавала, и след това отпътува с придружаващите го лица за о-в Тасос. Той е на официално посещение в епархиите на Филипи (Кавала) и Марония (Комотини/Гюмюрджина) по покана на техните митрополити, а заедно с него ще бъдат архиепископът на Атина Йероним и Киевският митрополит Епифаний (ПЦУ). Те ще присъстват на честванията на Събора на светците на Тасос от 3 до 6 септември.

На Тасос патр. Вартоломей, архиеп. Йероним и митр. Епифаний бяха посрещнати с тържествен молебен в историческия храм „Успение Богородично“ в с. Панагия и приветствани от епархийския митрополит Стефан и кмета на община Тасос Лефтерис Кирякидис.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

stefan ohr jovan vranНа свое заседание на 30 август Св. Синод на МПЦ-ОА взе решение да се „седне на една маса“ с епископите на Православната Охридска архиепископия и да се обсъди интеграцията на нейните епархии. „Уверявам ви, че това ще стане много скоро“, заяви Преспанско-пелагонийският митрополит Петър от МПЦ.

Православната Охридска архиепископия (ПОА), ръководена от архиеп. Йоан (Вранишковски), беше основана през 2002 г. като канонична църква в Македония под юрисдикцията на Сръбската патриаршия, след като дотогавашният Велешки митрополит Йоан се отцепи от МПЦ и премина в СПЦ. Но след разрешаването на македонския църковен проблем остана открит въпросът със статута на четиримата епископи на тази църковна структура.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

aux 1605263474 1В Беларус беше арестуван православният свещеник о. Владислав Богомолников, председател на храма „Богоявление Господне“ в Минск, преподавател по философия в Духовната академия и директор на Църковноисторическия музей на Беларуската православна църква. Той е член на епархийския съд на Минска епархия. Сега о. Владислав се намира в затвора в Окрестина. Там той ще бъде две седмици.

Причината е неговият протест срещу репресиите на режима на Лукашенко – през 2020 г. той отслужи панихида на площад в Минск за убития от полицията през 2020 г. Роман Бондаренко, а през 2021 г. се обяви в защита на политическия затворник, блогъра Игор Лосик, осъден на петнадесет години затвор. След началото на руската война срещу Украйна пък о. Владислав се изказва многократно срещу войната.

Свещеникът е бил арестуван в дома си, след като милицията разбила вратата. 

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

302155503 10229089339357685 1860458645184541597 nПреди по-малко от месец беше основан „Съюз за традиционна музика Агия“. За това съобщава на фейсбук-страницата си псалтът и учител по църковна музика Никола Антонов. Агия е наименованието на един от звуците в системата на православната византийска музика от епохата на св. Йоан Кукузел, с което създателите на съюза искат да подчертаят, че ще търсят приемствеността между традициите в музиката, между старото и съвременното, между Изтока и Запада.

„Съюз за традиционна музика Агия“ е основан от съмишленици, предимно ученици от школата по византийско пеене на Никола Антонов, която той ръководи вече пет години към храм „Рождество Христово“, кв. „Младост-3“, София. Една от целите на това начинание е изнамиране, изследване и представяне на най-добрите образци от традицията на свещеното певческо изкуство на едногласната музика, наричана у нас източноцърковно пение, и то в един не особено разпространен и труден формат – формата на смесения хор. Хор „Агия“ е смесен състав, състоящ се от петнадесет души – редовно практикуващи клиросно пеене православни вярващи, мъже и жени от София, от страната и чужбина.

4.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.33 (12 Votes)

IMG 1577На 1 септември с архиерейска св. Литургия започна новата учебна година за задочните студенти в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Празничното богослужение в академичния параклис оглави Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“. Той беше в съслужение с архим. Мелетий, зам.-ректор на СДС, гл. ас. ставр. ик. Стефан Стайков, председател на църковното настоятелство на параклиса на Богословския факултет, доц. прот. Иван Иванов и дякон Слави Спасов, секретар на СДС.

В края на св. Литургия еп. Пахомий предаде на преподавателите и студентите от Богословския факултет благословение от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, като им пожела благословена и благодатна нова учебна година. Архиереят отбеляза, че стартът на учебните занятия за задочните студенти съвпада с началото на новата църковна година – време за равносметка за свършеното дотук и планиране на предстоящи начинания. Той специално се обърна към първокурсниците, на които предстоят първите занятия в Богословския факултет, като  им пожела да напредват и да се задълбочават в богословската наука. Еп. Пахомий пожела здраве, благодатни сили и вдъхновение и на преподавателите.

2.5833333333333 1 1 1 1 1 Rating 2.58 (12 Votes)

jqeraВолоколамският митрополит Антоний (Севрюк), който в качеството си на председател на Отдела за външноцърковни връзки представлява РПЦ на Асамблеята на ССЦ в Карлсруе, реагира на речта на германския федерален президент Щайнмайер при откриването на форума.

В словото си президентът призова участниците да следват християнската си съвест и да изобличат несправедливостта, която се извършва в Украйна. Той открито заяви, че „ръководителите на Руската православна църква в момента водят своите вярващи и цялата си църква по ужасен, богохулен път, който е направо враждебен на вярата“. Той направи паралел със състоянието на германските църкви след Втората световна война, които са били приети за участие в Световния съвет на църквите без да се избягват въпросите за престъпленията, извършени от германците по време на войната. Щайнмайер призова участниците да осъдят подкрепата, която Руската църква оказва за войната срещу Украйна, оправдавайки я с богословски аргументи. Според него диалогът не може да бъде самоцел и той е възможен, само ако и двете страни искат това и допринасят за него. Диалог без справедливост е площадка за пропаганда, категоричен беше германският президент.

Неговата реч изненада неприятно руската делегация, за която участието във форума на ССЦ в Германия е първо излизане от международната изолация на РПЦ след началото на войната срещу Украйна. Митр. Антоний (Севрюк), който пое Външния отдел на Московска патриаршия след митр. Иларион (Алфеев), разпространи изявление, в което изрази надежда участниците да не се вслушат в думите на германския президент и да не осъждат ролята на РПЦ в „противопоставянето в Украйна“.

4.9480519480519 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (154 Votes)

bundespraesident frank walterНа 31 август 2022 г. германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите, която се провежда в Карлсруе. Речта му шокира делегатите със своята прямота и открито назоваване на проблемите, които войната в Украйна повдига пред християнската съвест. „Никой политик или църковен лидер не би могъл да избере по-силни думи от тези, с които германският президент Франк-Валтер Щайнмайер откри Единадесетата асамблея на Световния съвет на църквите в сряда“, твърди „Франфуртер Алгемайне“.

Държавният глава говори откровено за това, което папа Бенедикт XVI в речта си в Регенсбург нарече „патологията на религията“, имайки тогава предвид най-вече исляма: „Религията, която трябва да издига, насърчава и извисява човека, се превръща в инструмент за унижение на другите, омраза и насилие“. Според германския президент обаче тези изкушения не са преодолени и в християнството. Той говори за ръководството на Руската църква, което оправдава една агресивна война срещу собствените си сестри и братя по вяра, съдейства за престъпленията на режима на Путин срещу Украйна и отдава почит на една тоталитарна идеология, прикрита с богословие. Федералният президент е критичен и към представителите на папа Франциск, който от години ухажва патр. Кирил: „Диалогът като самоцел, който не повдига въпроса за несправедливостта, а се ограничава до благочестиви пожелания и остава неясен, в най-лошия случай се превръща в сцена за оправдание и пропаганда“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

n9gWQG17vjMРелигиозните лидери в Руската федерация изразиха своите съболезнования за смъртта на Михаил Горбачов, който почина на 30 август на 91-годишна възраст. Всички те изразяват своята благодарност за политическата му роля за появата на религиозна свобода в Съветския съюз в периода на т. нар. „Перестройка“. На този фон впечатление прави мълчанието на Московския патриарх Кирил.

„Михаил Горбачов, първият президент на СССР, даде възможност на християните от различни вероизповедания в страната да практикуват свободно своята вяра, а на по-късен етап от живота си сам стана вярващ“, казва пред „РИА Новости“ Сергей Ряховски, член на Обществената палата на РФ и епископ на Евангелската църква. „Много от идеите му бяха изключително необходими на обществото: желанието да има мир, да се направи страната по-отворена, да се реши проблемът с тоталния дефицит и най-вече това, за което го ценяха християните от всички вероизповедания – той даде на хората възможността свободно да вярват в Бога. Добре познавах Михаил Сергеевич, срещал съм се с него неведнъж. Не се съмнявам в искреността на стремежа му към най-доброто, както и в това, че в края на живота си искрено вярваше в Бога“, каза още Ряховски.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

1409181508Днес Православната църква празнува началото на индикта, т. е. началото на Новата църковна година. Това е стара, хилядолетна традиция, която се отнася към късните византийски времена. Тя обаче все още се почита с църковно богослужение и молебен, съответно се отбелязва и в църковния календар на 1 септември. Неведнъж и в Двери е писано за този празник на църковното новолетие, както се вижда от темата на деня на първа страница.

Редно е днес в храмовете да се извърши молебен и се изпроси Божия благослов за „благоприятна Господня година“, за която говори Иисус Христос в проповедта Си в синагогата на гр. Назарет (Лука 4 гл.). А доколкото в гражданския ни календар новата година се отбелязва на 1 януари, ние и тогава извършваме такава молитва към Бога – Господаря на времето и на цялото творение, за да живеем в мир и любов, които са основа на истинското благоденствие.

За този ден св. Никодим Светогорец пише в своята книга Синаксарник: