Мобилно меню

4.9850746268657 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (134 Votes)

Cover Yura Konstantinova Osmanskiyat SolunВ ситуация на извънредна епидемична обстановка възможностите за културни мероприятия и интелектуални срещи са силно ограничени. Усамотяването с книга в ръка обаче не само не противоречи на въведените мерки, но съвместява полезното с приятното и позволява да се пренесем назад в историята и да се потопим в живота на предците ни. Такава възможност ни дава монографията на изследователката на балканската история Юра Константинова Българите в османския Солун. Книгата е издание на Института за балканистика с Център по тракология при БАН (София, 2020 г.). Тя е първото цялостно изследване на участието на българите в политическия, икономическия и обществения живот на град Солун през османския период. В книгата се проследява процесът на укрепване, разцвет и унищожаване на българската общност в града, която постепенно се разраства и развива от средата на деветнадесетото столетие до Междусъюзническата война. Разглеждайки живота на хората през призмата на политическите катаклизми, социално-икономическите условия и културно-религиозните характеристики, авторката представя многообразието на пристанищния град и откроява българския елемент в него.

4.2676056338028 1 1 1 1 1 Rating 4.27 (71 Votes)

2020 07 07 1531Днес, на храмовия празник на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, в края на св. Литургия на богомолците беше представен новият председател на църквата – ставрофен иконом Николай Георгиев, понастоящем началник на синодния отдел „Връзки с обществеността“.

Длъжността председател на „Св. Неделя“ е вакантна повече от половин година, след кончината на о. Мина Минчев, който почина на 26 ноември 2019 г.

Днешната празнична св. Литургия в храм „Св. Неделя“ беше оглавена от Белоградчишкия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастир. В съслужение с тях бяха столични свещеници и храмовото духовенство. Молитвено участие в богослужението взе Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Новият председател на „Св. Неделя“ беше представен от еп. Поликарп, а Негово Светейшество го благослови за благодатни трудове.

В катедралния храм е назначен и един нов свещеник – отец Петър Славов.

4.8947368421053 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (19 Votes)

zx860y484 4086875Сградата на Богословския факултет на СУ, разположена в центъра на столицата, на пл. „Св. Неделя“ № 19, е в окаяно състояние. Руши се не само фасадата на сградата, която е скрита от минувачите с винилово платно, за да предпазва пешеходците от падаща мазилка и плочки от апликациите, но и конструкцията на сградата е нарушена. След няколко злополучни ремонта на наемателите на първия етаж през последните десетилетия сега тя е пропукана и се нуждае от спешен ремонт. Окаяното състояние на сградата не е новина и спешната реконструкция се отлага вече десетилетие.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

patriarx kirill mediumМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил направи изявление относно намеренията на турското правителство да превърне „Света Софѝя“ в действаща джамия. В изявлението, публикувано в официалния сайт на Московска патриаршия, се казва следното:

„Дълбоко съм обезпокоен от призивите на някои турски политици да преразгледат музейния статут на храма „Света Софѝя“, един от най-великите паметници на християнската култура.

Построен през 6 век в чест на Христос Спасител, този храм означава много за цялото Православие. И той е особено скъп на Руската църква. Пратениците на великия княз Владимир били запленени от неговата красота, щом приминали прага му. Като чул техния разказ, св. Владимир покръстил себе си и Рус, която навлязла в ново за нея духовно и историческо измерение – в християнската цивилизация.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (15 Votes)

1200px Monastere batchkovoОт 3 до 7 август в Бачковския манастир ще се проведе честване по повод 150-годишнината от учредяването на Българската екзархия. Тържественото отбелязване включва изложба „150 години Българска екзархия“, юбилеен иконографски събор, лекции и празнична служба на Преображение Господне. Съорганизатор на събитието е Българско иконографско сдружение.

Програма на честването:

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

trekking sto agio oros kai anavasi stin koryfi athos 5Отварянето на Света гора за поклонници не доведе до увеличаване на посетителите, съобщава „Вима ортодоксиас“. По това време на годината обикновено в светогорските манастири има много поклонниц, преди всичко от Русия, Сърбия, България и Румъния. Днес манастирите са почти празни, а Урануполи, който разчита най-вече на поклоннически туризъм, отбелязва 80% спад на туристите. Обикновено поклонниците оставят семействата си за няколко дни в градчето, докато те са на Света гора.

Затова от 3 юли Свещеният кинотис реши да увеличи броя на поклонниците от петнадесет на двадесет души, които могат посещават светогорските манастири, а скитовете и килиите могат да приемат от трима до петима посетители всеки ден. Освен това се разрешава движението на поклонници от един манастир до друг, което досега беше забранено, като те могат да останат да спят в манастира, където са стигнали, но след съгласуване с местното монашеско братство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

largeМного бързо и без решение завърши заседанието на Върховния съд на Турция относно искането емблематичният храм „Света Софѝя“ да бъде превърнат в джамия, съобщава Orthodoxia.info. Съдиите препратиха към предходните съдебни решения относно храма, които потвърждават музейния му статут, установен с указ на Кемал Ататюрк през 1935 г.

В същото време обаче съдиите отбелязват, че този статут може да бъде променен с президентски указ, оставяйки по този начин отговорността за подобно решение на президента Ердоган. Окончателното решение за статута на храма ще бъде обявено в рамките на 15 дни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

106415435 3718234411624450 5958614738360566943 oНа 1 юли Рилският манастир чества връщането на св. мощи на св. Йоан Рилски в св. обител. То е станало през 1469 г. след четири века отсъствие на мощите, пренесени последователно в Средец (днешна София), Унгария, Търново. Върнати с дълго тържествено шествие след разрешение на султана, св. мощи са донесени на 28 юни в манастирския метох Орлица, чийто храм чества покровителите си св. Петър и Павел на 29 юни, а на 30 юни мощите са вече в обителта на св. Йоан. Там на 1 юли е отслужена първата св. Литургия в присъствието на мощите на светеца в храма след векове на отсъствие.

Празникът събра в манастирския храм духовници и миряни от цялата страна, както и усърдни поклонници от съседни страни. Всенощното бдение беше оглавено от Неврокопския митрополит Серафим и продължи до ранните часове на 1 юли. Песнопенията бяха изпълнени антифонно от хор „Преп. Наум Охридски“, ръководен от д-р Андрей Касабов, и от хор от псалти от Румъния с диригент свещ. Кристиян Тодиряну.

2.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 2.93 (27 Votes)

2020 06 30 2034На 29 юни, празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел, на посещение в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше кардинал Мигел Анхел Аюзо Гизо, председател на Папския съвет за междурелигиозен диалог на Ватикана.

Кардинал Гизо е на официално посещение в България от 27 юни до 1 юли. Програмата предвижда срещи с християнски, мюсюлмански и еврейски представители, както и с представители на МВнР на България.

По решение на Св. Синод на БПЦ на 27 юни кардинал Гизо се срещна в Синодната палата с Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит.

В Богословския факултет кардинал Аюзо Гизо беше придружаван от апостолическия нунций в София архиепископ Анселмо Пекорари. Те се срещнаха със зам.-деканите на факултета доц. д-р Андриан Александров и доц. д-р Екатерина Дамянова. Присъстваха също преподаватели от специалността „Религията в Европа“, сред които: доц. д-р Клара Тонева, доц. д-р Костадин Нушев, доц. д-р Иво Янев, гл. ас. д-р Татяна Иванова, гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев и ас. Здравко Кънев. Срещата в Богословския факултет е по иницатива на доц. дякон д-р Иван Иванов, преподавател по Литургика.

4.9295774647887 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (71 Votes)

Agia Sofia in Constantinople 4В проповедта си след богослужението за Петровден в църквата „Св. Апостоли“ в Истанбул Вселенският патриарх Вартоломей коментира намерението на турските власти да превърнат „Света Софѝя“ в джамия. Досега емблематичният за Византийската империя храм функционираше като музей. Патриархът заяви, че през 2016 г. е изпратил писмо към тогавашното ръководство на религиозните въпроси и е изразил безпокойствието си от промяната на режима на „Света Софѝя“.

„Не бива този храм да стане причина за сблъсъци между двата народа. Той не принадлежи само на този, който притежава паметника, но на цялото човечество. И турският народ носи отговорността да запази световния характер на паметника. „Света Софѝя“ като музей е място и символ на срещата, подкрепата и разбирателството между християнството и исляма. Евентуалното превръщане на „Света Софѝя“ в джамия ще настрои милиони християни от целия свят срещу исляма. Но единството трябва да се пази. Ние очакваме в крайна сметка разумът и благоразумието да надделеят“.

Въпросът за превръщането на „Света Софѝя“ в джамия беше повдигнат за пореден път от една турска националистична неправителствена организация. Този път идеята срещна подкрепата на турския президент Ердоган. Решението на съда, който трябва да потвърди или отмени решението на Кемал Ататюрк за придаването на статут на музей на „Света Софѝя“, трябва да бъде обявено на 2 юли.

4.6744186046512 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (43 Votes)

SLIVENSKA MITROPOLIQ 1900x1425 cИзвестният сливенски свещеник о. Силвестър Янакиев съобщи в социалните мрежи и местната преса, че е разкрил опит за скандално прехвърляне на четири хиляди декара църковни земи край Бургас на частна фирма. Според него земите са собственост на Сливенската митрополия и той още през януари е разбрал за подготвения договор. Свещеникът обвинява секретаря на митрополията Вълкан Янев в неправомерни действия в ущърб на епархията. О. Янакиев казва пред в-к „Искра“, че е провел разговори по този случай с ДАНС и местните подразделения на ГДБОП в Сливен.

Въпросните земи се намирали на различни места край Бургас, съобщава о. Силвестър. Той е започнал битката да не бъдат прехвърлени безплатно на частната фирма. В хода на разследванията си той се е натоварил емоционално и дори е бил приет в болница със сърдечни проблеми. Свещеникът публикува в социалните мрежи и диагнозата си: високо кръвно и аритмия, както и снимки от болничната стая. В заключение той обобщава: „Вълкан трябва да си ходи, за да може да се случи нещо хубаво в тази епархия! Иначе гафът с КТБ, където Сливенска митрополия загуби над един милион лева, ще ви се стори като детска игра“.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (30 Votes)

086 nСрокът за записване в лятното псалтикийно училище в Гърция, организирано от Българската православна църковна община в Солун, се удължава до 19 юли. Организаторите съобщават, че при записване на повече от едно дете от семейство, само първото ще заплати пълна такса. Постигната е и договореност с гръцкото МВР за постоянно присъствие на техен цивилен служител в лагера, който да отговаря за неговата безопасност, както и постоянно видеонаблюдение. Участие в псалтикийното училище могат да вземат деца в училищна възраст. Студенти по богословие се записват по изключение, уточняват от Българската църковна община.

Пълна информация за детския лагер може да видите тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

FIN 12 1 NEWПо традиция на 29 юни, деня на първовърховните апостоли Петър и Павел, абитуриентите на Софийската духовна семинария получават своите дипломи на тържествена церемония. Тази година Варненският и Великопреславски митрополит Йоан ще връчи дипломите на завършващите семинаристи от випуск 2015-2020 г., както и удостоверенията на курсистите от двугодишния паралелен курс. Тържествената церемония ще се проведе от 10:30 ч. в аулата на Софийската семинария.

Преди това, от 8 ч. ще бъде отслужена утринна, а в 9 ч. митр. Йоан ще оглави празничната св. Литургия в семинарския храм.

На предния ден, 28 юни, от 18 ч. ще бъде отслужена празнична вечерна.

4.5357142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (112 Votes)

zx860 4084350Днес следобед пред БНТ се състоя протест в защита на свободното слово и в подкрепа на Горан Благоев, автор и водещ на „Вяра и общество“. Десетките, дошли да подкрепят предаването, носеха маски и спазваха необходимата дистанция. Сред протестиращите бяха проф. Калин Янакиев, съпругата му Слава, о. Паоло Кортезе, дошъл специално от Белене, доц. Дилян Николчев от Богословския факултет на СУ, проф. Христо Кожухаров от УНСС и др.

Протестиращите се обявиха срещу посегателството към свободата на словото в България и срещу едноличното и хаотично управление на БНТ. Изправяме се срещу манипулативното, просташко, арогантно и агресивно поведение на генералния директор Емил Кошлуков, заявиха протестиращите.

3.3333333333333 1 1 1 1 1 Rating 3.33 (12 Votes)

2020 06 27 0847На 26 юни по време на св. Литургия в храм „Св. Пантелеймон“, в манастирския скит на Църногорския (Гигинския) манастир, край с. Смиров дол, за монахиня беше постригана Румяна Борисова. Тя получи името Павла. Пострижението беше извършено от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а под мантия новата монахиня беше водена от монахиня Рахила, игуменка на манастира „Възнесение Господне“, с. Горна Врабча, Радомирска духовна околия. За това съобщава сайтът на Софийска митрополия.