Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

Metr Philaret VahromeevНа 85-годишна възраст днес, вторник, 12 януари, почина почетният патриаршески екзарх на Беларус митрополит Филарет (Вахромеев).

На 15 декември той беше приет по спешност в болница в Минск, където се оказа, че е болен от коронавирус. Според сведения от беларуски църковни среди през цялото това време, близо месец, до кончината си митр. Филарет е бил в интензивно отделение и в реанимация.

Покойният архиерей (с мирски имена Кирил Вартоломеевич Вахромеев) произхожда от бивш дворянски род в гр. Ярославл. Роден е на 31 март 1935 г. в Москва.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

United States CapitolСпоред проучване, публикувано от изследователския център „Pew“, в новоизбрания състав на Конгреса на САЩ има едва седем православни християни. Що се отнася до християнската общност като цяло, 294 са протестантите, а 158 са римокатолиците.

Разпределението по религиозна принадлежност на конгресмените изглежда така: 294 протестанти, 158 римокатолици, 33 юдеи, 9 мормони, 7 православни християни, 3 мюсюлмани, 3 унитаристи, 2 будисти, 2 индуси, 20 са с неуточнена принадлежност или са отказали да я посочат.

Интерес представлява политическата принадлежност на религиозните групи. Според проучването всички нехристиянски членове на Конгреса са демократи. Само трима от 261 републиканци, положили клетва на 3 януари т. г. (т. е. под 1%), не са се посочили като християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

16Кипърската архиепископия съобщи, че тази сутрин е починал архимандрит Григорий (Мусурилис), главен секретар на Св. Синод на Кипърската църква. Той е бил диагностициран с коронавирус на 17 декември и оттогава състоянието му се е влошавало. На 26 декември е приет в болницата в Никозия, а преди два дена е бил включен на командно дишане.

Бог да му даде вечен покой и да му въздаде в Своето вечно царство за всички трудове, които положи за евангелизирането на младите хора в Кипър, се казва в съобщението на архиепископията.

Опелото на архим. Григорий ще бъде извършено в четвъртък, 14 януари, от Кипърския архиеп. Хризостом и членове на Св. Синод.

Архим. Григорий е роден през 1950 г. на о-в Хиос, Гърция. През 1976 г. става член на православното движение „Сотир“, където работи като проповедник и катехизатор. През 2000 г. става представител „Сотир“ в Кипър, а през 2014 г. става клирик на Кипърската архиепископия и архимандрит. От 2018 г. е главен секретар на Св. Синод на Кипърската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

sapatriarqoГрузински богослови, възпитаници на Тбилиската духовна академия, публикуваха критично „Рождественско послание“ в навечерието на празника, отбелязван в Грузия на 7 януари. В него те правят анализ на състоянието на Грузинската църква и посочват редица болезнени въпроси с желанието да повдигнат дискусия по тях.

Според тях проблемите в Грузинската църква стават все по-сериозни поради системата на еднолично управление на патриарха, която игнорира и свежда до минимум ролята на Св. Синод и отговорностите на отделните митрополити. „Св. Синод е лишен от почти всички свои права“, се казва в текста.

Богословите правят този анализ, за да призоват Св. Синод към по-активни действия, като се създаде дискусионна среда, така че в разрешаването на проблемите да се включи цялата църковна общественост.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

11Няколко души от близкото обкръжение на Грузинския патриарх Илия II са болни от коронавирус, съобщават грузинските медии. Болна е Шорена Тетруашвили, най-влиятелната жена в Грузинската църква и несменяем прес-секретар на патриарха. Тя е общувала с възрастния Илия II последно на 4 януари, когато е отбелязан неговият 88-и рожден ден.

Въпреки епидемията, в патриаршията е било организирано събитие в чест на рождения ден, посетено от десетки души, включително от членове на Св. Синод. Един от тях, Ванският и Багдатски митрополит Антоний, след това беше диагностициран с COVID-пневмония. От патриаршията обаче отричат той да е контактувал с патриарха.

Един от посетилите патр. Илия за рождения му ден е Ахалкалакският и Кумурдойски митрополит Николос, който твърди, че преди това си е направил PCR тест. „Аз обаче вече преболедувах и не съм опасен за никого. Ние изпълняваме всички препоръки. За здравето на останалите членове на синода по-добре попитайте в патриаршията“.

Вчера говорителят на патриаршията съобщи, че първият тест на предстоятеля на Грузинската православна църква е отрицателен и на този етап патриархът се чувства добре. Отрицателни са тестовете и на останалите служители на патриаршията.

4.7924528301887 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (53 Votes)

PandemiaЧитателите на Двери посочват като най-значимо събитие на 2020 г. договореността на държавата и Българската православна църква православните храмове да останат отворени по време на пандемията. Повече от половината участници в допитването на Двери смятат, че това е най-важното църковно събитие на изминалата година. За разлика от други европейски страни, властите в България не затвориха православните църкви с мотива, че там хората ще намерят утеха и надежда в напрегнатите дни на пълното затваряне на страната. Така през целия период на пандемията храмовете у нас останаха отворени, като църковните власти официално настояваха за стриктно спазване на противоепидемичните мерки, но на много места тези препоръки не се спазваха.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

1100 3402f524 08be 47b3 9dd6 28356e00a334В почти всички градове в Гърция бяха отслужени празнични литургии за Богоявление, на които можеха да присъстват миряни въпреки забраната на правителството за това.

До конфликта между Църквата и правителството се стигна, след като седмица преди Богоявление беше издадена изненадваща забрана за отваряне на храмовете за миряните на Богоявление. Служби с присъствието на вярващи за Рождество Христово и Богоявление бяха част от договореното между Църквата и правителството в навечерието на Рождественските празници. Новото решение на правителството предизвика остра реакция в църковните среди, а Атинският архиепископ Йероним издаде окръжно до всички епархии да бъдат отслужени богоявленски литургии, но в по-ранен час и при спазване на мерките срещу заразяване. Св. Синод подаде жалба срещу прекалено строгите ограничения на правителството по отношение на Църквата.

4.1954022988506 1 1 1 1 1 Rating 4.20 (87 Votes)

256171.pВ рождественското си интервю за държавния телевизионен канал „Россия-1“ Московският патр. Кирил заяви, че превръщането на „Св. Софѝя“ в джамия е Божие наказание за Константинополския патр. Вартоломей заради „подкрепата му за украинския разкол“. Според него Бог е постъпил така, защото киевската църква „Св. Софѝя“ е преминала в ръцете на разколниците и заради този „велик грях“ емблематичният храм „Св. Софѝя“ в Истанбул става джамия.

„Несъмнено, всичко случило се в Константинопол, в Истанбул, свидетелства за Божие наказание. Патр. Вартоломей въведе разколниците в киевската светиня, в киевската „Св. Софѝя“, и загуби Константинополската „Св. Софѝя“ – тя стана джамия… Мисля, че по-очевидни последици, станали по Божие повеление, е трудно да си представим и последиците дойдоха незабавно, защото и този грях беше „твърде голям“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 01 06 18 22 30С архиерейска св. Литургия беше отбелязан днес празникът Богоявление в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Богослужението, в което взе молитвено участие Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, беше оглавено от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. В ъслужение с него бяха епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит, както и архимандритите Василий, протосингел на Софийска св. митрополия, Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, и храмовото духовенство.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2021 01 04 18 24 15С напълно обновен уебсайт започва новата 2021 година варненският храм „Св. Атанасий“. Онлайн страницата запазва стария си, добре познат адрес www.sv-atanasii-varna.org, но е с изцяло нов дизайн и подредба.

В уебсайта ще могат да се следят най-новите събития и инициативи в храма, информация за милосърдната дейност и поклонническите пътувания на енорията.

Всяка неделна проповед, изнесена в църквата „Св. Атанасий“ е достъпна за изслушване и онлайн. А на сайта се публикуват множество авторски и преводни четива на духовни теми в секциите „Благовестие“ и „Пастирско слово“.

Има и важна информация за християнския живот, като например значението и същността на св. Тайнства на Църквата, жития на светците и молитви за различни празници и поводи.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

depositphotos 25164083 stock photo 2020 representation passing yearsПо установена вече традиция Двери се допитва до своите читатели кое е най-важното събитие в живота на БПЦ през изминалата година. 2020-та беше необичайна и лишена от динамиката на предишните години, но все пак връщането към изминалите месеци показва, че събития не са липсвали. Това са тези, които изведохме като главни:

1. Смъртта на Доростолския митрополит Амвросий от COVID-19.

2. Въдворяването на новия Доростолски митр. Яков от петима архиереи.

3. Отворените православни храмове по време на пандемията.

4. Създаването на синодни учебници по Религия.

5. Кръводарителската акция на столични свещеници в помощ на болните от коронавирус.

6. Откриването на първия църковен рехабилитационен център за деца в Елин Пелин.

7. Свалянето от ефир на предаването „Вяра и общество“ и неговия водещ Горан Благоев.

8. Пренасянето на мощите на св. Климент Римски и св. Потит в църквата „Св. Софѝя“.

9. Честването на 150 години от основаването на Българската екзархия.

10. Пълната дигитализация на „Църковен вестник“.

Можете да гласувате за повече от едно събитие.

Ако смятате, че важно църковно събитие не е отразено в анкетата, можете да ни пишете на адреса на редакцията: redaktori@dveribg.net.

В анкетата можете да гласувате тук.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

ISSUE 75 13Поздравяваме всички читатели на Двери на православието с новата 2021-ва година и се надяваме тя да е мирна и богата на Божии благодеяния. Нека бъдем по-всеотдайни в търсенето на Божията воля, по-искрени в братолюбието и по-смели в отстояването на истината. Дано милостивият Бог даде на всички, които Го търсят, стремеж към истинската мъдрост, която устоява на всички житейски бури!

Премъдростта е светла и не повяхва, и които я обичат, лесно я виждат, които я търсят, намират я; тя дори преваря ония, които искат да я познаят.

Който я търси от ранно утро, няма да се умори, защото ще я намери да седи пред вратата му.

Да се мисли за нея вече е съвършенство на разума, и който стои буден заради нея, скоро ще се освободи от грижи, защото тя сама обикаля и търси достойните за нея и благосклонно им се явява на пътищата, и при всяка мисъл се среща с тях.

Нейно начало е най-искреното желание да се учиш, а грижата да се учиш е любов; любовта пък е да пазиш законите ѝ; а да пазиш законите е залог за безсмъртие, а безсмъртието приближава към Бога; затова стремеж към премъдрост възвежда до царство.

(Прем. Сол. 6:12-20)

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (71 Votes)

Cover Vasil Kolev New BookПриносът на писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю (София: „Чернат – Васил Колев“ ЕТ, 2020 г.) е още една книга, посветена на известния българския свещеник Кръстю Тотев Никифоров от гр. Ловеч, останал в историята ни несправедливо оклеветен като „предател“ на йеродякон Игнатий (Васил Левски), но и категорично реабилитиран в ново време. Новото издание е посветено на образа на свещеника, който е бил създаден в българската литература през вековете. Съставител на книгата е Васил Колев, един от най-дейните ратници, ангажирани с реабилитирането на о. Кръстю. Книгата, която е отпечатана с подкрепата на фондация „Граждани срещу насилието“ и Културно общество „Поп Кръстю“, съдържа пълна и подробна биография на свещеника от историка Светлана Колева, очерци, посветени на него от Димитър Панчовски (син на ставроф. ик. Петър Панчовски и племенник на проф. Иван Панчовски, бел. ред.), Цвета Трифонова и съставителя Васил Колев, коментари и бележки от известните писатели и общественици Марко Ганчев и Георги Мишев и Приложение, а основното и съдържание е разделено в няколко групи текстове:

„Създатели на клеветата“;
„Писатели – политици клеветят поп Кръстю“;
„Освобождението – създатели на фалшиви документи“;
„Писатели, обслужващи властта в оклеветяването на поп Кръстю до 1944 г.“;
„Комунистическата диктатура и поп Кръстю. Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю до 10 ноември 1989 г.“;
„Писатели и поети в оклеветяването на поп Кръстю след падането на комунистическата диктатура“.

Книгата е изключително ценна с това, че събира на едно място всичко, което през годините е било написано у нас в полза на клеветата и мита за „предателя“ поп Кръстю, и в този смисъл е приносна за нашата историография и полезна за всеки, интересуващ се от тази тема.

4.5373134328358 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (67 Votes)

137Епархийският съд на Москва лиши от сан известния руски мисионер протодякон Андрей Кураев, смятайки го за виновен в „клевета срещу Църквата“. Говорителят на патриаршията Владимир Легойда уточни, че става дума за публикация в личния блог на дякон Андрей Кураев в „Живой журнал“ от 21 април, в което той се изказал неуважително към починалия в този ден от COVID-19 прот. Александър Агейкин.

Църковният съд се състоя в отсъствието на дякон Андрей Кураев, който не се яви на призовките, тъй като настояваше да се запознае с конкретните обвинения срещу него, за да може да се защити въз основа на църковното предание и канони. Единственото конкретно обвинение срещу него е постът по повод починалия духовник и неназовани „други оплаквания“, пристигали до патр. Кирил срещу него.

Решението трябва да бъде утвърдено от патр. Кирил.

По-рано протодякон Андрей Кураев беше поставен под запрещение, т. е. с временна забрана да служи, и той се подчини на това решение.

4.9333333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (30 Votes)

2020 12 29 1931Напълно обновено е монашеското братство на Осеновлашкия манастир „Рождество Богородично“, известен с името „Седемте престола“ заради седемте св. престола в манастирския храм. След като в рамките на тази година починаха игуменът архим. Антим (през м. май) и другият населник на св. обител – архим Неофит (през м. декември), за нов ръководител на манастира беше назначен йеромонах Севастиан. Допреди няколко години той беше свещеник в Неврокопска епархия, но премина в Софийска и прие монашество.

На 28 декември с благословението на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит беше извършено двойно монашеско пострижение в св. обител. По време на вечернята Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, пострига за монаси двамата послушници – Илия Великов и Георги Самаров. Под мантия те бяха водени от духовния си наставник йером. Севастиан. На новопостриганите бяха дадени монашеските имена Гавриил и Натанаил. Те са духовни чеда на игумена йером. Севастиан и идват с него от гр. Гоце Делчев, а ще продължат служението си в манастира „Седемте престола“.

Еп. Поликарп им пожела да се подвизават достойно и да възрастват във вярата.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]