Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (32 Votes)

треби scaledЗографският манастир издаде ново луксозно издание на Псалтикийните треби на Манасий Поптодоров. То отговаря на нуждите на много свещеници, църковни певци, както и на всички интересуващи се от източното цър­ковно пение.

Изданието, което вече може да се намери в църковните книжарници, съдържа последованието на малкия и великия водосвет, на кръщението, венчанието, погребението, панихидата, ръкоположението и молебното пение. Книгата е с твърди корици, двуцветна, с дебела хартия, с по-голям размер на невмите и на стиховете). Тя е част от Зографската издателска поредица „Аналогион“, в която се публикуват текстове, свързани с църковното богослужение.

За разпространение желаещите могат да се свържат с Фондация „Наследство на Зографската Света Обител“ на телефон: + 359 879 893 461.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

2021 07 17 1809На 17 юли, в деня на храмовия празник на столичната църква „Св. Марина“, която се намира в двора на Софийската митрополия,  беше извършено нейното обновление. То се прави след завършване на стенописването на храма, отнело близо дванадесет години. Автор на зографията е Петър Шалъфов.

Обновлението на църквата „Св. Марина“ беше извършено лично от Негово Светейшество патриарх Неофит и неговия викарен епископ Поликарп. След това беше отслужена празнична архиерейска св. Литургия от Белоградчишки еп. Поликарп, в съслужение с архим. Василий, протосингел на Софийска митрополия и ставр. ик. Ангел Ангелов, духовен надзорник на Софийска епархия.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (24 Votes)

PanoramaТочно преди една година започна мащабна ремонтна дейност по куполите на катедралния храм на Варна „Успение Богородично“ (тук). Тя включва поправка на облицовката на куполите, на скатните покриви и каменните корнизи и фронтони под тях. Емблематичната сграда е оградена със скеле и заради извършването на позлата на куполите на храма. Една година по-късно четири от шестте купола вече са позлатени. Средствата за преобразяването на църквата, символ на града, са събрани преди всичко от дарения. По идея на строителни фирми от града и на Валентин Вълев – дългогодишен председател на Строителната камара и един от големите дарители на начинанието, сега е необходимо да се направи почистване на фасадата на храма, за да се използва издигнатото вече скеле около сградата. Според него, трудно може да си представим, че такова скеле скоро ще бъде вдигнато отново, тъй като изграждането, използването и поддръжката му до момента струва 500 000 лв.

Средствата, необходими за почистването на камъка, от който е изграден храмът, са 150 000 лв. С течение на времето върху фасадата на църквата, намираща се в центъра на града, край голям булевард, са се натрупали прах и отлагания, включително и от не особено благоприятната среда, от която катедралата е заобиколена – изпаренията на автомобилно гориво, киселинни дъждове, замърсяване на въздуха и т. н. Храмът е на на 135 години, ако се смята годината на неговото окончателно завършване, а не годината на полагане на първия камък – 1882-ра.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

adrianoupoleos dorotheosСв. Синод на Гръцката църква реши да впише в своя агиологий няколко митрополити, убити от турците по време на гръцкото въстание през 1821 г. Решението е във връзка с 200-годишнината от убийството на Вселенския патриарх Григорий V на 10 април 1821 г. Сред канонизираните йерарси са митрополитите на Вселенска патриаршия Анхиалски Евгений (Каравиас) и Търновски Йоаникий. Двамата са обесени в Истанбул през 1821 г.

Канонизирани са още митрополитите Солунски Йосиф, Деркски Григорий, Ефески Дионисий, Одрински Доротей и Никомидийски Атанасий, които също са сред обесените висши духовници след избухването на гръцкото освободително въстание.

В агиология са вписани и Хиоският митрополит Платон (Франгядис) и убитите с него от турците клирици, монаси и миряни през 1822 г.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

bogoslovski fakultet imagelargeПредстои да бъде прието правителствено постановление със списък от професионални направления и защитени специалности, в които студентите ще бъдат освободени от такси за обучение. Това включва близо девет хиляди студенти в осемнадесет държавни висши училища. Целта е да се стимулира приемът в тези направления и специалности, тъй като се очаква недостиг на такива специалисти на пазара на труда в бъдеще. Държавата оказва подкрепа на определени направления и специалности и защото няма достатъчно кандидат-студенти за обучение в обявените по държавния план-прием места. Целта е в краткосрочен период да се възобнови интересът на кандидат-студентите към тези специалности и да се подготвят необходимите кадри.

За да се стимулира приемът там, предишният управленски екип на МОН прокара тази политика, която продължава и служебното правителство. Служебният министър на образованието проф. Денков не предлага промяна в списъка на направленията и специалностите без такси. Те остават същите като заложените от предшественика му Красимир Вълчев.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (54 Votes)

e46d6e81f0c9fb7a35fb86d1718ac836Пловдивският митрополит Николай е излъчен за председател на болничното настоятелство на веригата частни болници от групата „Булфарма“. Той ще поеме този пост по решение на Св. Синод на БПЦ. Не е ясно кога синодните архиереи са решили това, при положение, че не са се събирали на заседание от половин година.

Митр. Николай ще председателства болничното настоятелство на холдинг, в който влизат – УМБАЛ „Софиямед“ София, УМБАЛ „Пълмед“ Пловдив, УМБАЛ „Здраве“ Пазарджик, МБАЛ „Здраве“ Велинград, МБАЛ „Проф. Д. Ранев“ Пещера, МБАЛ „Бургасмед“ Бургас. Холдингът е основан от бизнесмена д-р Михаил Тиков.

В болничното настоятелство влизат още ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. дфн Анастас Герджиков, като заместник на управителния съвет, както и олимпийската шампионка и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова.

4.975 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (40 Votes)

СерафимНа тържествена сесия на Общинския съвет на Благоевград Илко Стоянов положи клетва като кмет на града. Това стана в присъствието на Неврокопския митрополит Серафим и свещеници от епархията. Владиката благослови новия градоначалник и му пожела успешна работа. Кметът получи в дар от митрополита екземпляр от Библията.

Временно изпълняващият длъжността кмет на Благоевград предаде на Илко Стоянов символичния ключ на града.

4.859649122807 1 1 1 1 1 Rating 4.86 (57 Votes)

S7hXcd 60ebe40d435eb7 30658216 tmb 720x411xfillНа 11 юли в Силистра с архиерейско съслужение в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел“ беше отбелязан празникът на светите Доростолски мъченици.

Участие в тържествата по покана на Доростолския митрополит Яков взеха Русенският митрополит Наум, Могилев-Подолският митрополит Агапит (Бевцик) от Украинската православна църква (Московска патриаршия), архиепископ Никодим на Единец и Бричень (Молдова) към Московска патриаршия, и Тулчански епископ Висарион от Румънската православна църква. След това духовниците извършиха шествие и молебен, както и заупокойна молитва за Доростолските митрополити Иларион и Амвросий.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (100 Votes)

162На 12 юли, когато Църквата почита преп. Паисий Светогорец, близо двадесет хиляди души от цяла Гърция се стекоха да се поклонят на гроба на преп. Паисий Светогорец в основания от него манастир „Св. Йоан Богослов“ в село Суроти, на 28 км източно от Солун.

Богослужението започна вечерта в неделя в 20:00 ч. и продължи цялата нощ до 4 ч. сутринта. През това време хиляди хора търпеливо чакаха реда си, за да се поклонят на гроба на светеца.

4.8740157480315 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (127 Votes)

SofroniiНа 11 юли с архиерейско богослужение в столичния храм „Преп. Наум“ в кв. „Дружба“ за първи път у нас беше тържествено отбелязан празникът на преподобния Софроний (Сахаров). Службата беше оглавена от Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, в съслужение с прот. Илия Манолов, о. Владимир Гълъбов, о. Лука Китин и о. Гавриил Николов.

След св. Литургия беше отслужено ново последование в прослава на светеца, съставено от зографския брат йером. Атанасий. Службата е на църковно-славянски език и е издание на Фондация „Наследство на Зографската св. обител“. В нея е включено и житие на новопрославения светец на Православната ни църква.

Кой е преп. Софроний Есекски

Известният исихаст и богослов, който започва монашеския си път на Света гора и го завършва като основател на прочутия манастир „Св. Йоан Предтеча“ в Есекс, Великобритания, беше канонизиран от Вселенска патриаршия преди две години. Той беше почитан като светец и прославен от Бога с чудотворство много преди официалното му причисляване към лика на светците.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

Boris P.Stoimenov

През месец юли тази година се изпълват 75 години от блажената кончина на Борис п. Стоименов п. Христов, един изряден синодален служител, отдал живота си в служение на Българската православна църква, чието име е често срещано в периодичния църковен печат през 30-те и 40-те години на ХХ в.

Роден е на 27.03.1904 г. в с. Бели брод, Оряховско. Баща му прот. Стоимен п. Христов бил родом от с. Осиково, Неврокопско, а майка му презвитера Екатерина п. Стоименова от с. Скребатно, Неврокопско. Те имали още три по-големи момичета, а впоследствие и едно момче. Борис завършва основно училище в с. Скребатно, а прогимназия в гр. Неврокоп през 1918 г. През есента на същата година е приет в Пловдивската духовна семинария, която завършва пръв по успех през 1924 г. От есента на 1924 г. до лятото на 1928 г. следва в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, като наред с това през учебната 1924/1925 г. е приватен учител по църковно-певческа практика в Софийската духовна семинария. През последните години от студентството си редактира сп. „Зов”, орган на Съюза на Православните християнски дружества на учащата се младеж в България..

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

2021 07 11 1015Архивът на светителя Лука Кримски (Войно-Ясенецки), първоначално оценен на два милиона рубли, беше продаден на 7 юли на търг в Москва за общо осемдесет милиона рубли, съобщи за РИА „Новости“ експертът от аукционната къща „Дванадесетият стол“ Иван Ефимов.

Търгът е продължил три часа и половина. Целият архив на св. Лука – повече от осемдесет предмета – беше продаден за общо един милион долара, с комисионната, повече от осемдесет милиона рубли. Най-скъпият предмет се е оказал ръкописът на светеца „Наброски към теолого-политическо съчинение“ от 1943 г. за подкрепата, която Църквата оказва на държавата в борбата с фашизма. То е продадено за 10.4 милиона рубли, а началната цена е била четиридесет хиляди рубли. Богословският трактат „За злото и страданието“ е откупен за повече от седем милиона рубли.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (50 Votes)

gerefraimЗдравословното състояние на игумена на Ватопедския манастир архим. Ефрем се подобрява, съобщиха лекуващите го лекари в ковид-отделението на атинската болница „Евангелизмос“. Той все още е в реанимация, но симптомите на септичен шок са овладени и организмът му реагира положително на лечението. Той вече може да контактува с околните.

Духовникът беше приет в болницата на 28 май и вече повече от месец е интубиран. Това е един от най-трудните случаи, които сме имали, твърдят лекуващите го лекари. Усложненията се дължат на неговите заболявания, между които и диабет.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

210732620 464860208170130 6551259626364773312 n„Вие правите възможно Божието слово да влезе в сърцата на децата и да стане част от техния живот. Вие ги учите на най-важното – да бъдат добри, човечни, състрадателни, да носят Бог в сърцето си“, с тези думи се обърна началникът на РУО-Русе д-р Росица Георгиева към учителите по Религия при откриването на семинара „Йовков и християнските добродетели“. В обръщението си г-жа Георгиева посочи: „За да успее България, за да се развива успешно един град, ние трябва да сме добри съработници Божии. Делото, което учителите по Религия вършат, е трудно, но е в правилната посока“.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (32 Votes)

214612816 10159396012549510 7504225480937362378 nНа 6 юли в Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се състоя защита на докторската дисертация на Николинка Климукова на тема „Новата митрополия в Несебър. Иконографска програма и литургични особености на стенописите от XVI век“. Научен ръководител на г-жа Климукова беше проф. дбн Дилян Николчев. Председател на научното жури беше доц. свещ. д-р Иван Стоянов Иванов.

Рецензии бяха представени от проф. д-р Ростислава Тодорова-Енчева и доц. свещ. Ив. Ст. Иванов. Становища за дисертационния труд дадоха проф. Д. Николчев, проф. д-р Елена Генова и проф. д-р Миглена Прашкова.

Обект на научното съчинение на Николинка Климукова е зографията от XVI в. на Новата митрополия („Св. Стефан“ – „Св. Богородица Живоносен източник“) в Несебър. Предмет на изследването е иконографската програма на храма, богословското ѝ значение и обвързаността ѝ с православното богослужение.

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]