Мобилно меню

4.7053571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (112 Votes)

10348Президентът на Сърбия Александър Вучич и правителството на Ана Бърнабич отмениха гей-парада, който беше насрочен за 17 септември в сръбската столица. Като официална причина се посочва „напрежението в Косово и Метохия“. Ана Бърнабич заяви, че не става дума за отмяна, тъй като всеки има конституционно право да организира свои прояви, но е по-скоро „молба“ към организаторите, тъй като „този септември е „перфектна буря“ за нас. Има и чужд фактор, който очаква с нетърпение всичко това“, многозначително заяви тя.

Въпреки отмяната в Белград на 28 август се проведе плануван митинг-протест, рекламиран като православна реакция срещу „европейския гей-парад“ и озаглавен „Лития за спасението на Сърбия“. В началото на шествието имаше мото-колона на „Нощните вълци“, известни като „рокерите на Путин“. Участниците носеха икони, хоругви, лозунги, сръбски знамена, но също и руски, както и портрети на Путин. Така очаквано „литията“ се превърна в подкрепа на режима на Путин и  „руския свят“, който легитимира себе си като „защитник на традициите“. Руският режим оправдава завоевателната война срещу Украйна със защита на „традиционните семейни ценности“ и борба срещу „гейовете“. Руската православна църква също подкрепи тази пропаганда. Нейна отличителна черта е, че обявява за особено опасен за обществения морал западния хомосексуализъм и най-вече т. нар. прайдове, с които трябва да се воюва, но хомосексуализмът на местна почва не представлява опасност, бидейки традиционен. Хомосексуализмът в църковните среди, макар и забранен от каноните, също не е проблем за идеологията на „руския свят“.

Това е вторият подобен протест в Белград за последния месец. Преди две седмици, на 14 август, няколко хиляди души вече протестираха, подкрепени от опозиционни партии.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (54 Votes)

58 1200x661С благословението на Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, от 19 до 24 август Сдружение за социални и културни инициативи (ССКИ) организира и проведе детски дневен лагер. Това е вторият градски лагер, който се провежда това лято на територията на семинарията, след организирания от Богословския факултет на СУ в началото на юли лагер за български и украински деца.

Децата на възраст от седем до петнадесет години, организирани от членовете на Сдружението, в рамките на тези шест дни пяха, рисуваха под диктовка, изработваха восъчни свещи, умело връзваха възли в макраме, спортуваха, забавляваха се, приемаха от всичко с пълни шепи и отворени сърца. Без боязън, а с онази чиста детска наивност задаваха своите въпроси на отците и еп. Пахомий, които бяха близо до тях и предоставиха обновената и модерна база на единствено по рода си училище в София. Всички бяха ободрени от радостта да общуват помежду си, да играят заедно, да се състезават, да побеждават, а понякога заедно и да преглътнат загубата. Впуснаха се в незабравимо приключение – да търсят кораба на Ной в отборната игра, създадена от ССКИ специално за терена на Семинарията. Съобразяваха отговорите си, решаваха бързо за време различни ребуси, които бяха ключ към всяко следващо ниво и стъпка до целта на играта.

4.8717948717949 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (39 Votes)

3717 nПо време на редовната си обща аудиенция на 24 август папа Франциск осъди убийството на Даря Дугина, извършено с кола-бомба. Тя беше дъщеря на Александър Дугин, руски философ и сътрудник на Путин с крайни националистически позиции и връзки с екстремистки движения в Европа.

По-конкретно папата каза: „Мисля си за цялата жестокост – за толкова многото невинни, които плащат цената на тази лудост. Безумието е от всички страни, защото войната е безумие и никой, който е във война, не може да каже: „Не, аз не съм безумен“. Войната е лудост. Мисля си за едно бедно момиче, което беше взривено от бомба под седалката на колата ѝ в Москва. Невинните плащат за войната. Невинните“.

Едни от първите, които протестираха, бяха Дмитрий Кулеба, украинският външен министър, и Андрий Юраш, украинският посланик при Светия Престол. В „Туитър“ посланикът заяви, че речта на папата е била „разочароваща“ и че не може да се поставят „агресорът и жертвата“ в една и съща категория.

Сред острите реакции беше и тази на бившия полски посланик към Ватикана (2013-2016 г.) Петер Новина-Конопка, който написа отворено писмо до папа Франциск. В него той пише:

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

cccМосковският и на цяла Русия патр. Кирил няма да пътува до Казахстан за срещата на световните религиозни лидери, която ще се проведе на 13-15 септември. Това означава, че той няма да се срещне там с папа Франциск, който обяви за тази среща още през м. юли.

Срещата на лидерите на световните религии в Казахстан се организира от 2003 г. и събира представители на двадесет държави, които обсъждат актуални проблеми на религиозната свобода по целия свят. През тази година участие заяви и Римският папа Франциск.

Основна цел в дипломацията на главата на Римокатолическата църква е среща с Руския патриарх в Москва, но до този момент патр. Кирил отклонява това желание. След началото на руската война срещу Украйна папа Франциск неколкократно заяви, че желае да бъде „миротворец“ и да посети и двете страни – първо Москва, а после и Киев.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

301809662 451592207016559 2378881325009576309 nОт 1 до 15 септември енорията на столичния храм „Рождество Христово“ ще стартира дарителска кампания, която да помогне на деца от няколко населени места в Северозападна България да бъдат готови за първия учебен ден.

Целта е да се съберат колкото може повече ученически ранички, които ще бъдат окомплектовани от децата в храма с всичко необходимо – тетрадки, химикалки, цветни моливи и бои, гумички и острилки, комплекти за чертане, органайзери и др. Всеки е добре дошъл да се включи: необходимо е дарените неща да бъдат нови, като организаторите изрично отбелязват, че всяка дарена химикалка или молив са добре дошли.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

Basilique Saint Marc Venise 1920x1441Поклонническо пътуване до християнските светини на Венеция и Равена ще се проведе от 30 септември до 3 октомври. Участниците ще могат да се поклонят на мощите на св. апостол и евангелист Марк, които се съхраняват от 9 в. във Венеция, както и на един от отците на православното монашество – преп. Павел Тивейски (228-341 г.). Във Венеция се съхраняват и мощите на св. Теодор, които до 13 в. са били в Несебър. В програмата са включени катедралата „Сан Марко“, „Св. Богородица с лилиите“, която е една от най-древните в града, „Св. Юлиян“ (9 в.) и др.

В Равена поклонниците ще могат да видят едни от най-красивите ранни византийски мозайки, съхранили се от унищожителния за църковното изкуство иконоборчески период. Ще бъдат посетени базиликите „Св. Виталий“, „Св. Аполинарий“, баптистериите на православните и на арианите от 5 в. и мн. др.

Пътуването е организирано от Поклонническия център „Св. Йоан Рилски“ на Софийска митрополия. То е четиридневно, с три нощувки в Падуа. Водач и лектор е историкът гл. ас. д-р Венцислав Каравълчев от БФ на СУ, а придружаващ групата духовник – прот. Лъчезар Попов от храм „Света Софѝя“.

За повече информация – тук.

 

4.9828571428571 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (175 Votes)

1 Klisura 2022„Оставете децата да дохождат свободно при Мене
и не им пречете,
защото на такива е Царството Божие“
(Лука 18:16)

„Но как ще призоват Оногова, в Когото не са повярвали?
Как пък ще повярват в Оногова, за Когото не са чули?
А как ще чуят без проповедник?“
(Рим. 10:14)

От 20 до 26 август за трета поредна година с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, храм „Рождество Христово“ в гр. София и евангелското гостоприемство на игумения Таисия и сестрите от Клисурската света обител се проведе ставащата вече традиционна лятна творческа ваканция за децата от Северозапада. Инициатива, символизираща братското в Христа общение на две епархии – Софийска и Видинска. Голямата сестра помага на по-малката. „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! То е като драгоценен елей върху глава, … като роса ермонска, която пада на планините Сионски, защото там Господ изрече благоволение и живот навеки“ (Пс. 132).

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (57 Votes)

Близо три и половина милиона лева за ремонт на манастира „Св. Георги Зограф“ на Света гора ще отпусне служебният кабинет.

В решението на Министерския съвет се казва, че това са допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет:

„Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерски съвет за 2022 г. в размер на 3 515.00 хил. лв. за довършването на ремонта и реконструкцията на източното (Банското) крило на Зографския манастир „Свети Великомъченик Георги Зограф“ – Атон, което в момента е необитаемо и се намира в процес на ремонт и реконструкция. Допълнителните финансови средства са необходими по повод искане на игумена на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий. Източното крило е построено преди двеста година със средства на заможния банскалия хаджи Вълчо. В него великият български будител Паисий довършва своята „История славянобългарска“. С довършването на Банското крило ще бъде възстановен автентичният облик на манастира, който през вековете е бил стожер на българската духовност. Поддръжката и грижата от страна на държавата е с цел да бъде съхранен славянобългарският характер на манастира „Свети Великомъченик Георги Зограф“.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

carkva makedoniaНа свое заседание на 25 август Св. Синод на Руската православна църква – Московска патриаршия е признал решението на Архиерейския събор на Сръбската православна църква от 15-22 май т. г. за предоставяне на автокефалия на Македонската православна църква – Охридска архиепископия. За това решение Сръбският патриарх Порфирий е изпратил писмо на 8 август, с което е помолил РПЦ „да приеме (МПЦ-ОА) като най-млада сестринска автокефална православна църква, като по този начин даде пример и на останалите поместни православни църкви“. Прави впечатление бързината, с която РПЦ се произнася по въпроса, явно бързайки да „даде пример“ на останалите православни църкви, а и да предвари възможното решение в същия дух на синода на Вселенска патриаршия.

Може да се предположи, че и Българската православна църква е получила подобно писмо от Сръбския патриарх, но поради твърде рядкото функциониране на българския синод то едва ли скоро ще бъде разгледано.

Според действащата от последните векове практика автокефалия на отделящи се части от поместни православни църкви се дава от Св. Синод на Вселенска патриаршия. Припомняме, че тази практика предстоеше да бъде променена, но процесът беше блокиран от РПЦ още през 2009 г.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (45 Votes)

364 nВ ранните часове на днешния ден в Оксфорд почина един от най-ярките представители на Православието днес – Диоклийският митрополит Калистос (Уеър). Неговите близки разпространиха преди седмица призив за молитвена подкрепа за последните часове от земния живот на изтъкнатия богослов, чиито книги въведоха в православната вяра хиляди хора по цял свят. Митр. Калистос е приел св. Причастие и с мир е предал душата си на Господа.

Митрополит Калист(ос) е роден в 1934 г. със светското име Тимоти Уеър в Бат, Великобритания. Англиканин по рождение, той приема православието през 1958 г., дълго време пребивава в манастира „Св. Йоан Богослов“ на о-в Патмос в Гърция. Там през 1966 г. приема монашеско пострижение и е ръкоположен за йеромонах.

След като прекарва няколко години на Света гора и в Йерусалим, той се завръща в Англия, където прави блестяща академична кариера. В продължение на тридесет и пет години (1966-2001) е преподавател по богословие в Оксфордския университет, а доскоро и декан на Института за православни изследвания в Кеймбридж. Дълго време оглавява Съвета на директорите на същия институт.

4.9298245614035 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (57 Votes)

20 nДнес известният мисионер и богослов дякон Андрей Кураев беше съден в Никулинския районен съд в Москва по подаден донос „от гражданина Сергей Чичин“ за неговите антивоенни публикации.

Всички искания на неговия адвокат са отхвърлени и дякон Андрей Кураев е осъден да плати глоба от 30 000 рубли за „дискредитация на руската армия“. Втори такъв процес срещу него го заплашва с реална присъда затвор.

„Не знам какво е сметнал съдът за престъпление в моята статия. Мотивната част на съдебното решение не е прочетена. В досието по делото също няма конкретни думи или цитати. Различни адвокати ми казват в хор, че е време да се евакуирам: втори процес вече ме заплашва с реална присъда затвор. Ще бъда честен: не искам да си тръгвам. Ще се опитам да тръгна по пътя на изправлението. Вече казах какво мисля за това, за което не бива да се мисли и говори. И платих на съда за думите си.

За да затрудня бъдещите доносници да вършат благородната си работа, изтрих дневника си за периода от 23 февруари до 1 август“.

4.9542857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (175 Votes)

29Киевският митрополит Онуфрий (УПЦ) се срещна с руски военнопленници в Киево-Печерската лавра по тяхно желание. Срещата е организирана от журналиста Владимир Золкин, известен с интервютата си с руски военнопленници, и Борисполския митрополит Антоний (Паканич). След отслужване на молебен, митр. Онуфрий се обърна към военнопленниците с думите:

„Бих искал да пожелая Господ да ви върне обратно в родината ви, при вашите семейства. Да видите своите майки, сестри, съпруги, деца, братя, приятели. Бих искал да им кажете следните думи: „Ние не искаме да има война, каквато се води в момента в Украйна“. Не искаме нашите градове и села да бъдат разрушавани, не искаме нашият и вашият народ да загива. Не искаме майките нито в Украйна, нито в Русия да посрещат мъртвите си синове и да плачат над тях с горчиви, безутешни сълзи. Това трябва да се спре, може да се спре“.

4.9752066115702 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (121 Votes)

мощи 3 960x1000На 16 август в Неврокопска епрахия пристигнаха за поклонение мощи на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесени от Арголидски митрополит Нектарий. Предварителната програма за престоя на реликвата у нас беше удължена заради големия интерес на християните към светеца.

Така митр. Нектарий и придружаващата го делегация се завърнаха в Гърция, а мощите останаха у нас, за да донесат радост и утеха на християните. С благословението на Арголидския митрополит, освен в Неврокопска, вярващите от още в две епархии на БПЦ ще могат да се поклонят на св. Лука и да изпросят молитвеното му застъпничество – тези от Варненска и Великопреславска и от Видинска епархия.

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (7 Votes)

300078062 1054211195232039 8993386886996593252 nПразникът на Несебър на 15 август започна с тържествена св. Литургия в храм „Успение на св. Богородица“, оглавена от Агатополски епископ Йеротей, викарий на Сливенския митрополит, в съслужение с ставроф. ик. Петър Косев и о. Арсений Станков от Несебър. Храмът беше изпълнен от вярващи – както българи, така и чужденци, сред които и голям брой украински бежанци, намерили топъл прием в Несебър. В края на литургията, по поръка на Сливенския митрополит Йоаникий, еп. Йеротей отличи с офикията „протойерей“ енорийския свещеник Арсений Станков за неговото усърдие и духовни заслуги. Поздравително писмо беше прочетено от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и от името на митр. Йоаникий.

4.9489795918367 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (98 Votes)

2022 08 21 0925Успението на св. Йоан Рилски на 18 август беше отбелязано в Рилския манастир с всенощно бдение и св. Литургия.

Стотици православни християни се стекоха на почетат празника. В литургията взеха участие трима митрополити – Неврокопски Серафим, Видински Даниил, както и Арголидски Нектарий от Гръцката църква. В празничното богослужение участваха и Адрианополски епископ Евлогий – игумен на Рилската св. обител, архим. Василий – протосингел на Софийска митрополия, както и монаси от братството.

Гостуващият на Неврокопска епархия митр. Нектарий, който носи със себе си частица от мощите на св. Лука Кримски (Войно-Ясенецки), донесе в Рилския манастир реликвата, за поклонение от вярващите.