Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

hqdefaultОт 19 март достъпът на поклонници до Света гора е напълно забранен. Гражданската администрация на Атон няма да допуска никакво движение по море, а сухопътната граница, която се използва само по голямо изключение, също ще бъде затворена и ще се патрулира от полиция. Всички поклонници, които в момента са на Света гора, трябва да я напуснат в следващите няколко дни. Също така е ограничено движението на монасите между манастирите: до края на април монах от един манастир може да посети друг само със специално разрешение. Мярката ще продължи до 30 май.

В Урануполи – селището, откъдето тръгва корабът с поклонниците, всички хотели, където обикновено отсядат поклонниците, са затворени.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (35 Votes)

medium Киприан 2018Старозагорският митрополит Киприан отправи второ послание до клира и народа на епархията си във връзка с пандемията от коронавирус и увеличаването на броя на заболелите у нас. С думи на пастирска загриженост и християнска любов той напътства духовниците как да изпълняват своето служение в новата обстановка, а миряните – как да приемат случващото се за свое спасение.

„Свидетели сме на парадокс: нужно беше да се отдалечим видимо на метър или два един от друг, за да осъзнаем близостта си – тази на сърцата си. Така, както първите християни и апостолите имаха едно сърце и една душа (Деян. 4:32) според завета на Спасителя“, се казва в обръщението на владиката.

4.9690721649485 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (97 Votes)

2312181629Известният химнописец на Православната църква и митрополит на град Воден (Едеса, в Северна Гърция) Йоил е написал и публикувал нова молитва по повод на последното голямо изпитание както за вярващите в неговата епархия, така и в цял свят. Предлагаме я в превод на читателите на Двери, при желание от тяхна страна да я включат в личното си молитвено правило:

Господи Иисусе Христе, Боже наш, истински Лекарю на душите и телата, Който заради нас се въплъти, за да изцелиш голямата рана на човешкия грях, Който не презря неизлечимо боледуващите десетима прокажени, но със спасителната Си благодат ги очисти, Който като Богочовек прекара дните на Своето присъствие на земята, като правеше благодеяния и изцеляваше всички боледуващи и страдащи, Който прояви такова добротворство и направи здрави парализирани, слепи, тежко съгрешили, бесновати и страдащи телесно и душевно, по плът и по ум, приеми сега благосклонно нашето моление и със Своята сила прогонѝ убийствения вирус, който с появата си предизвиква страх, дори смърт сред болните и незаслужено страдащите. И ако заради многото ни грехове Ти си допуснал това изпитание, молим Те като милостив да го отстраниш от нас и от целия свят. Ако пък за изпитание на вярата ни си допуснал болестта да се разпространи, успокой тревогите на заболелите от нейната епидемия. Ако обаче тя се разпространява поради злодейството на противника на нашето спасение или от небрежността на безотговорни хора, като всемогъщ Бог прекрати нейната сила, запазѝ младежите и защити и изцели от проклетия вирус заболелите и старите хора, и освободи всички от смута в сърцата, като вместо него ни дариш здраве, спокойствие и бодрост по застъпничеството на нашата Владичица Богородица и на всички светии. Амин!

4.987012987013 1 1 1 1 1 Rating 4.99 (154 Votes)

2020 03 20 1014Варненският и Великопреславски митрополит Йоан вчера направи обръщение към клира и миряните на епархията си по повод усложнената ситуация в страната и света. В него той дава архипастирски насоки как християните да приемат рязката промяна в начина си на живот и участие в богослужението. „Съвременният силно секуларизиран свят беше призован да утихне. Стремлението на човека да пътува навсякъде, да види всичко, да получи най-много блага, да бъде в непрекъсваема динамичност сега трябва да поспре! Да си останем у дома! Да бъдем насаме със себе си и с най-близките си – това са призивите днес“.

Митрополит Йоан разяснява духовните причини за случващото се в света, като посочва, че когато човек се отдалечава от истинския Бог и многократно извършва грехове, тази греховност води до болест. „Днес много хора с безстрашие извършват различни грехове и дори парадират със своята безстрашност. Точно сега е нужно за нас постоянният спътник, събеседник, защитник, помощник в благоустройването на нашия временен живот тук на земята да бъде страхът Господен“.

В дните на страх от постоянната заплаха от болестта митр. Йоан отправя послание за християнска надежда: „Трябва да помним, че ще дойде изцеление. Нека да служим на Господа със страх и да се радваме пред Него в трепет“ (Пс. 2:11).

4.9655172413793 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (145 Votes)

16648984 1222488681180234 6172259305425840490 nИгуменката на Самоковския манастир „Покров Богородичен“ монахиня Пелагия е освободена от длъжност без предизвестие или посочване на мотивите за това. На поста е поставена монахиня Максима, която е прибрана временно в св. обител преди няколко години, след като е изгонена от всички манастири на Пловдивска епархия. Майка Пелагия има сериозни основания да смята, че мотивът за смяната ѝ е финансов и „духовната обител и нейните светини, активи, имоти и приходи са в сериозна опасност от злоуправство и последващо разрушение, унищожение и посегателство“, казва тя в свое изявление. В манастира предстои да започнат сериозни ремонтни и строителни дейности, за които вече има събрани пари.

На 10 март майка Пелагия е посетена в св. обител от двамата ревизори на Софийска митрополия, които са ѝ връчили заповед за освобождаване от длъжността със задна дата (смятано от 1 март), подписана от Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, без да са посочени мотиви за това решение.

За монахинята тези действия са неочаквани, тъй като тя не само няма провинения, но под нейното ръководство през последните години манастирът укрепва духовно и икономически. Преди да се замонаши, тя работи 20 години във финансовия отдел на Министерство на културата и има опит в административната и финансовата област. Неин духовен наставник е архим. Амвросий, игумен на Зографския атонски манастир, и под негово ръководство тя устройва духовния живот на манастира, в който молитвата се редува с усърдна работа. Пелагия от години води вероучителни занимания в манастира за деца от институции.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

445Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний изпрати архипастирско послание до Българските църковни общини в Централна и Западна Европа във връзка с пандемията от коронавирус. Архиереят призовава църковните ни общини да следват разпоредбите в съответните държави, а вярващите да се отдадат на молитви в домовете си.

„Благославяме на нашите свещенослужители там, където храмовете са вече затворени поради извънредната ситуация, да извършват полагащите се богослужения и светата Литургия в дома си, само в присъствието на своите домашни. По възможност нека се свържат с членовете на църковната община и ги уведомят за часа на богослужението, за да могат в този час всички да пребъдват в обща молитва. Ако има възможност може службите да бъдат предавани онлайн“, се казва в посланието на архиерея.

Болни и нуждаещи се да бъдат причастявани със запасни Дарове. Свещениците имат готовност и знаят как да действат в при тези обстоятелства.

3.5 1 1 1 1 1 Rating 3.50 (54 Votes)

митрополит НиколайДнес Пловдивският митрополит Николай разпространи обръщение до православните християни в неговата епархия с насоки за поведение в ситуацията на пандемия и извънредно положение в страната. В него митрополитът подчертава, че ставащото е по Божие допущение в дните на Великия пост. Владиката насочва вниманието на вярващите към духовните ползи, които могат да се извлекат от принудителното стоене вкъщи.

В обръщението си митр. Николай съветва православните да използват времето си за по-усърдни молитви в домовете си. „Молете се усърдно и от сърце, молете се по всяко време с думите: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни!“. Като ви уверявам, че както аз, така и всички наши свещенослужители ще се молим за вас и вашите семейства!“.

Той заявява също: „С дадената ми от Бога архиерейска власт освобождавам всички верни на Църквата православни християни в богодаруваната ми Пловдивска епархия от задължението да присъстват физически на обществените богослужения в храмовете за срока на обявеното в държавата извънредно положение. Но не мога да им отнема правото, ако те желаят да присъстват, и никой няма да бъде върнат. Защото, казва Христос: „който дохожда при Мене, няма да го изпъдя вън“ (Йоан 6:37). Като молбата ми е особено настойчива към нашите по-възрастни мирянки и миряни: да се въздържат да идват на църква освен в случай на крайна необходимост. А дошлите в храма да спазват установената от здравните власти дистанция един от друг“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

746869След първоначалните указания от миналия четвъртък вчера ръководството на Албанската православна църква публикува допълнително съобщение с указания за провеждане на богослуженията в положението на пандемия. В него се посочва:

„1. Православните храмове ще продължат да бъдат отворени за лична молитва, но няма да бъдат извършвани богослужения.

2. До второ разпореждане божествената Литургия в неделите дни и на празника Благовещение ще бъдат при затворени врати в параклиса „Света Троица“ в Синодния център на Тирана и ще бъдат излъчвани на живо от нашата църковна радиостанция (радио „Ngjallja“) чрез радио FM, но и в интернет.

3. Също и в другите митрополии божествената Литургия ще се извършва при затворени врати в малки параклиси.

Към тази пандемия трябва да се подхожда с голяма грижа, без паника, с молитва, с доверие в Бога и особено с истинска любов към нашите ближни“.

Ръководството на Румънската православна църква реши днес религиозните служби да бъдат организирани само на открито, в близост до мястото на поклонение (външен олтар), с участието на максимум 100 души, като се спазва разстояние поне един метър между богомолците.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

patrijarhГлавата на Сръбската православна църква патр. Ириней дава личен пример за спазване на ограничителните мерки, наложени от властите, срещу разпространението на коронавируса, съобщава официалната интернет-страница на СПЦ. Патриархът, който влиза в най-уязвимата за болестта възрастова група, ще приложи всички препоръки на лекарите. Той призова и всички граждани на Република Сърбия да бъдат дисциплинирани и да следват съветите на експертите за отговорно поведение в сложната епдемиологична обстановка. „Животът е най-големият Божи дар, който трябва да съхраним. Ще се молим на Бога, защото вярваме, че молитвата може да помогне много. Ще проявяваме дисциплина и в Църквата в поведението на християните. Вярвам, че това ще има своето влияние и значение. Нека бъдем дисциплинирани и да слушаме специалистите, за да се противопоставим на това голямо изкушение“, каза Сръбският патриарх.

4.8677685950413 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (121 Votes)

 MG 3074Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф изпрати обръщение до клира и миряните на своята епархия във връзка с пандемията от коронавируса. В него владиката дава пастирски насоки за поведението на християните в неговия диоцез, който се простира на три континента, и ги призовава да се съобразяват с препоръките на местните власти в тази нова и необичайна за съвременните хора ситуация. В обръщението се казва:

„Както знаете, смъртта на любим човек е достатъчно трудна при нормални обстоятелства. Колко по-тежко е това, когато над всички нас е надвиснала пандемия!

Ние като епархийски митрополит и енорийски пастири можем да предоставим на нашите енориаши съчувствието и подкрепата, от които сега се нуждаят. В това объркано време църковните ни общности са място за безпрецедентна подкрепа и утеха.

Затова призовавам нашето духовенство, като Божии служители, да направят всичко възможно всичките ни енориаши да запазят живота си. Също така настоятелно призовавам нашите църковни настоятелства да инструктират вярващите относно необходимите предпазни мерки, които здравните власти изискват от нас.

4.9770114942529 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (87 Votes)

Image 8006697 132 0Днес в интервю за радио „Благоевград“ Неврокопският митрополит Серафим се обърна с думи на утеха и насърчение към духовните чеда в епархията си. Владиката увери, че състрадава на всички в тези дни на изпитания и призова да се запази трезвост на мисълта, спокойствие на духа и хладнокръвие. „Преди всичко доверие към Бога, с по-усърдна вяра и молитва! Нека се молим с вярата, че Бог промисля най-доброто за нас! Той допуска това изпитание, в Негова власт е и да го прекрати! Вярвам, че когато се върнем към нормалното си ежедневие, вече ще сме преосмислили много неща в живота си и ще бъдем много по-отговорни както към себе си, така и към другите! Бог да укрепява всички в тези трудни моменти!“ – каза митрополитът.

В интервюто си владиката подчерта, че в тези дни Църквата се стреми да помогне чрез молитвата и духовната подкрепа на всички, които имат нужда от това. „Миналата неделя беше прочетен евангелският откъс за един парализиран човек, когото Христос изцелява с думите „Прощават ти се греховете!“. Това е ясен сигнал към нас, че болестите, изпитанията, трудностите в живота ни са много тясно свързани с начина, по който живеем. Но тези изпитания не се разглеждат като проява на Божия гняв или някакво наказание с цел изтребление на хората заради греховете им. Бог допуска изпитанията до нас, човеците, за да ни подпомогне в нашето изправяне. Да ни помогне да преосмислим живота си, ценностите си и да намерим оня ясен и верен ориентир, който Той ни поставя като най-сигурно ръководство в нашия живот“ – каза митрополит Серафим и допълни, че случващото се в момента не е случайно съвпадение с времето на Великия пост.

Цялото интервю – тук.

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)

20160713 0925302 fill 600x338Ръководството на Софийска митрополия обяви, че във връзка с въвеждането на извънредно положение в страната се променя работното време на епархийската канцелария. Така от 16 до 29 март 2020 г. службите в Софийска митрополия ще са със съкратено работно време – от 10:00 до 14:00 ч.

В сградата на Софийска митрополия няма да се допускат посетители. При необходимост на гражданите се препоръчва да подават заявления по електронната поща на адрес office@mitropolia-sofia.org. В сградата ще се допускат свещенослужители само до касата и склада за църковни свещи.

4.6716417910448 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (67 Votes)

fillМосковският и на цяла Русия патриарх Кирил изпрати до всички енории и манастири в Московска епархия правилата за организиране на църковния живот в условията на епидемия. Специално внимание се отделя на начина на причастяване на вярващите, за да не се допуска заразяване. Решението се основава на църковната практика, описана в Настольная книга для священно-церковно-служителей и Пидалион (Кормчая) с тълкувание на каноните от преп. Никодим Светогорец.

В документа се казва: „Заради пастирската грижа за хората, а също в отговор на искане на санитарните власти, при запазване на твърдата вяра в действието на благия Божи промисъл и в Божественото всемогъщество, се предприемат изброените по-долу правила, съставени въз основа на каноническата и богослужебна традиция на Руската православна църква.

До промяна на епидемиологичното положение към по-добро и получаване на съответните указания от епархийското ръководство за пълно или частично прекратяване на действията на настоящата инструкция за енориите, патриаршеските, архиерейските и манастирските подвория, а също и за манастирите в Московска епархия е необходимо да се изпълнява следното:

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

ambulance at st petersНай-малко десет свещеници в Италия са починали след заразяване с COVID-19, съобщават италианските и световните медии. Повече от половината на тези свещенослужители са от епархията в Бергамо, Ломбардия. В тази част на Северна Италия всеки половин час има погребение на гражданин, починал вследствие от заразата.

Епископът на Бергамо монс. Франческо Бески заяви, че неговата епархия е най-силно засегната от епидемията на коронавирус и че от двадесетте свещеници от диоцеза, които са приети в болница след заразата, някои са показали значително подобрение, но за съжаление шестима са починали.

4.6708860759494 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (79 Votes)

Screenshot 2020 03 17 Η Κυβέρνηση αναστέλλει όλες τις λατρευτικές συνάξεις και τις Κυριακές ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOГръцкото правителство реши да отмени всички богослужения в храмовете на всички изповедания. Църквите ще останат отворени само за лична молитва. Запазването на общественото здраве налага ясни решения. Изключение се прави за погребенията и помените, които ще се правят на гробищата. Ограничението важи за периода от 16 март до 30 март.

Това обяви в своя профил вчера министър-председателят на Гърция К. Мицотакис. Същевременно и в правителствения вестник беше обнародвано решението на гръцкия министерски съвет от вчерашния ден. В него се казва:

„... Решаваме: временно се забранява извършването на всякакви богослужения и свещенодействия във всички места на религиозния култ без изключение (във всички видове храмове и параклиси, молитвени домове, джамии и пр. с всякакъв правен, каноничен и въобще религиозен статут) на всяка религия или вероизповедание в цялата държава, независимо от тяхната големина и вместимост, по превантивни съображения за общественото здраве и за периода от 16.3.2020 г. до 30.3.2020 г., както е посочено в съответните препоръки на Националната комисия за защита на общественото здраве срещу коронавируса COVID-19. Разрешено е на богомолци да идват само за лична молитва с кратък престой на мястото за поклонение, като се спазва съотношението един човек на 10 кв. м., съответно на два (2) метра един от друг“.