Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

Днес в далечна Австрия е опелото и погребението на богослова и оперен певец Костадин п. Стефанов Губеров, който почина на 10 януари на 87-годишна възраст.

Роден е на 8 август 1932 г. в с. Бачково, Станимашко (до 1934 г. Асеновград носи гръцкото Станимака), като син на свещеник Стефан Губеров. Завършва последователно Пловдивската духовна семинария „Св. Кирил и Методий“ и Духовната академия „Св. Климент Охридски“ (1954 г.). Надарен с красив глас, до 1970 г. Костадин Губеров работи като певец в професионалния смесен хор на Съюза на слепите в България (хорът е основан през 1935 г. от композитора Михаил Шекерджиев под името „Балкан“, а от 1986 г. носи името на един от най-големите български композитори и известен църковник акад. Петко Стайнов, сляп от 10-годишна възраст – бел. ред.). Същевременно той пее и в мъжкия хор на софийската катедрала „Света Неделя“.

От 1970 г. Губеров заминава за Германската демократична република, където пее в операта на град Дьобелн до 1992 г., когато се пенсионира.

Женен е за Лидия Атанасова, от която има двама сина – Стефан и Ивайло. Като пенсионер Костадин Губеров живееше със семейството си в Австрия, където и почина преди седмица.

Опелото ще бъде извършено на 17 януари от архим. Йоан (Желков), завеждащ българската православна църковна община „Св. Кирил и Методий“ във Виена.

Бог да прости и упокои Своя верен раб Костадин, който цял живот Го славеше с песнопения!

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (60 Votes)

8272 oНа 18 и 19 януари в столичния храм „Рождество Христово“ в кв. „Младост-3“ ще гостува известният гръцки протопсалт Григорий Дараваноглу. Той ще пее на клира по време на празничното богослужение в събота, Атанасовден, и на неделната св. Литургия.

На 18 януари след службата в енорийския център на храма той ще проведе открит урок по византийско пеене и дискусия. Срещата е отворена за всички интересуващи се от източноцърковно пеене.

Григорий Дараваноглу е един от най-известните съвременни гръцки протопсалти. Удостоен е с офикията „велик майстор на Вселенската патриаршия“. Той е вече познат на българската църковна общност. През юли 2019 г. Григорий Дараваноглу проведе семинар в Софийска митрополия и изнесе концерт в старинния храм „Св. Софѝя“.

Отзиви за семинара през изминалата година може да прочетете тук.

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

82526324 2509163085877418 4091127581196156928 n

В ранните часове на 15 януари на почти 86-годишна възраст почина в дома си в гр. Банкя известният български богослов и университетски преподавател доц. д-р Иван Петев Димов.

Роден е на 18 февруари 1934 г. в с. Гарваново, Хасковско. Завършил е основно образование в родното си място, а след това отива да учи в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, като преживява и нейното преместване на гара Черепиш, Врачанско. Семинарията завършва с отличен успех през 1954 г., а Духовната академия „Св. Климент Охридски“ в София – през 1958 г. След отбиване на военната повинност в Трудови войски (където почти всички семинаристи и богослови бяха изпращани) той е назначен за управител на почивната станция на Св. Синод в гр. Банкя. През 70-те години е учител в СДСеминария, а през 1982 г. е назначен за старши преподавател в Духовната академия по предметите Патрология и Агиология.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

60771094Храм „Св. Атанасий“ във Варна ще отбележи своя храмов празник на 18 януари. По този повод на 17 януари (петък) от 17 ч. в храма ще бъде отслужена вечерня с петохлебие.

На 18 януари (събота) от 9 ч. Варненският и Великопреславски митр. Йоан ще оглави празнична архиерейска св. Литургия. В нея ще вземат участие свещеници от Варненска и Великопреславска епархия и от други епархии в страната.

По установена вече традиция след службата ще бъде извършен водосвет и ще се освети риба, която ще се раздава на всички присъстващи. Църковното настоятелство е приготвило 400 порции за участващите в св. Литургия миряни. За празника излиза първи брой за 2020 г. на енорийския вестник Православен глас, който се разпространява безплатно.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

82179017 1352580344926638 6026660107876564992 nПо велика Божия милост и тази година православната ни църковна община в Люксембург отпразнува Богоявление с подобаващите богослужебни последования. В Люксембург беше посрещнат като скъп гост, приятел и духовен наставник протойерей д-р Добромир Димитров (който духовно обгрижва българската православна общност „Св. Константин и Елена“ в гр. Рочестър, Англия). На 11 януари сутринта той отслужи св. Литургия и Велик водосвет в българската енория във Великото херцогство.

Храмът, наеман от БПЦО „Св. Йоан Рилски“ в Люксембург за богослужения от Римокатолическата църква, е в религиозния център „Св. Йоан ХXIII“ и беше изпълнен от жадни да чуят Христовото благовестие. В ранната утрин мнозина се изповядаха по време на песнопенията и полагащите се четива от утринната.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

38488.w470Варненският и Великопреславски митрополит Йоан изрази своите съболезнования към близките на загиналите при взрива във варненски блок в ранната утрин на 13 януари. „Епархийското ръководство на Варненската и Великопреславска света митрополия поднася най-искрени съболезнования на сродниците на починалите и на всички пострадали в трагичния инцидент“, се казва в изявлението на Варненския митрополит.

„Нашата действителност е обагрена от различни трагични случаи и инциденти, които разстройват и предизвикват мъка в българското общество. С чувство на тъга и болка разбрахме за злощастния инцидент, случил се рано тази сутрин. Понякога вътрешните проблеми – било психологически, било емоционални, както и свързани с психическото здраве на човека, могат да доведат до много тежки последствия“, пише още той.

Митрополитът припомня Божието слово, че Бог не е Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи (Лука 20:28), а също и, че „никой от нас не живее за себе си и никой не умира за себе си, но живеем ли – за Господа живеем, умираме ли – за Господа умираме. Следователно, живеем ли или умираме – Господни сме“ (Рим. 14:7-8).

Митр. Йоан казва също, че моли Бога да изтрие всяка сълза от очите на скърбящите и да упокои душите на починалите.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

DSC 8583Вселенска патриаршия ще съдейства за възобновяване на диалога между Сръбската патриаршия и Църквата в Република Северна Македония. Това стана ясно след срещата на 13 януари на патр. Вартоломей със служебния министър-председател на Северна Македония Оливер Спасовски и неговия предшественик Зоран Заев. В официалното комюнике на Патриаршията се казва:

„Днес, 13 януари 2020 г., Всесветейшият Вселенски патриарх Вартоломей прие по негова молба г-н Оливер Спасовски, министър-председател на Република Северна Македония, придружен от неговия предшественик г-н Зоран Заев и техните сътрудници Дане Талевски и Деян Сотировски. 

Цел на посещението беше обсъждането на църковния проблем в тяхната страна. По време на разговора бяха разгледани предшестващите фази на проблема, както и желанието на тази църква за връщане към каноничността под името Охридска архиепископия, във връзка и с отправената преди време апелация към майката-църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

234322На 11 януари, събота, сънародниците ни от Българската православна църковна община „Св. Теодосий Търновски“ в Кьолн и Бон (Германия) и от околните градове и селища се събраха заедно в гръцкия православен храм „Рождение на св. Йоан Кръстител“ в гр. Брюл, за да честват Богоявление.

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний св. Литургия и велик Богоявленски водосвет отслужи ставроф. ик. Юлиян Ангелов. С апостолско вдъхновение той пристигна в ранни зори от Берлин, за да зарадва енориашите на църковната ни община с възможността да прославят Бога.

Радостта за кьолнската енория беше двойна: по Божие благоволение Литургията беше огласяна от българо-немски камерен хор „Мирта“ под ръководството на Стефан Драгнев и Радостина Михова. Талантливите българи, които живеят и работят в Бон, основават хор „Мирта“ през 2019 г. с цел да популяризират многогласната, богата и дълбока православна музика.

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (23 Votes)

IMG 1362На 16 януари в залата на Софийска св. митрополия ще бъде представена програмата с поклоннически пътувания за 2020 г. на Поклонническо-просветния център към митрополията „Св. Йоан Рилски“.

В страната ще се проведат вече традиционните поклонения до Врачешкия и Роженския манастири (март месец), Руенския манастир и Софийската св. Гора – Северозапад (април), Софийска св. Гора – Югозапад (май), Търновските манастири и Годечкия манастир (юни), Рилския манастир (август и октомври), Троянския манастир (септември), Кокалянския манастир (ноември) и др.

Присъстващите ще се запознаят с поклонническите маршрути до православни светини извън България, между които Св. Земи и Йордания (февруари), поклонение до мощите на св. Григорий Палама и до Метеора (март), поклонение до мощите на св. Спиридон в Корфу (април), образователното пътуване „Вселенските събори: Цариград, Халкидон, Никея“ (април), „Светините на Кипър“ и „Сръбската св. Гора“ (май), „Земя, пропита със святост – поклонение на св. Нектарий Егински, св. Яков Цаликис, св. Йоан Руски и св. Ефрем Нови“ (май), Йерусалим и Св. Гора (май), Москва-Владимир-Дивеево (септември), Охрид (септември) и др.

4.8481012658228 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (79 Votes)

Patriarhul Ecumenic Гръцките медии публикуваха отговора на Вселенския патриарх Вартоломей до Йерусалимския патриарх Теофил, който го кани на среща на православните предстоятели в Йордания в края на февруари.

Патр. Вартоломей изразява първо неприятната си изненада, че за първи път в дългата история на отношенията между двете църкви Йерусалимският патриарх е изпратил писмо до предстоятеля на Константинополската патриаршия на английски език, вместо на гръцки. Той изразява недоумението си относно причините за това необичайно, но и многозначително решение.

Освен това патр. Вартоломей заявява, че се затруднява да разбере безпрецедентната в историята на Православната църква инициатива на Йерусалимския патриарх да свика Всеправославен синаксис, т. е. среща на православните предстоятели. Той напомня мястото, което заема Йерусалимската патриаршия в диптисите на Православната църква, както и обстоятелството, че „според каноничния ред, спазван и уважаван доскоро от всички православни църкви, православни синаксиси на предстоятелите се свикват винаги от Вселенския патриарх, който ги председателства“.

4.9259259259259 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (54 Votes)

dis 2020 1В официалното комюнике след редовното заседание на постоянния Св. Синод на Гръцката църква се казва, че Атинският архиепископ Йероним е отговорил отрицателно на поканата на Йерусалимския патриарх Теофил за среща на предстоятелите в Аман, Йордания, в края на февруари.

И по-конкретно в съобщението на Св. Синод се казва:

„В сряда, 8 януари, до петък, 10 януари 2020 г. се събра постоянният Св. Синод на Гръцката църква в своя 163-ти съборен период под председателството на Негово Блаженство Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним. 

В началото Св. Синод се запозна с писмото на Блаженейшия патриарх на Йерусалим Теофил към Блаженейшия Атински и на цяла Гърция архиепископ Йероним за среща на православните предстоятели.

Н. Бл. Архиепископът отговори в тази връзка, че няма да участва във въпросната среща, защото свикването на срещи и събрания на православните предстоятели е канонична привилегия на Всесветейшия Вселенски патриарх“.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

181 880x655Тази година паметта на св. Ромил Бдински, роден в днешния Видин, ще бъде отбелязана с особена тържественост в дунавския град. Инициативата за това е на Видинския митрополит Даниил, който смята, че животът и примерът на светеца не са достатъчно познати на вярващите в епархията и страната. Това духовно съкровище, което имаме в лицето на св. Ромил, и неговите дарби остават скрити между страниците на „Житията на светците“, казва архиереят.

Според него светецът е силен молитвен застъпник, когото обаче не познаваме и не призоваваме за духовна помощ. Заради това митр. Даниил е взел решение честването на светеца вместо на 16 януари да стане на 10 и 11 януари (петък и събота), за да могат повече вярващи да вземат участие в празничните богослужения.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (21 Votes)

unnamedПредставянето на новата книга Жажда за вяра на варненския свещеник Дончо Александров ще се състои на 11 януари (събота) от 11 ч. в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“ във Варна. Книгата на издателство „Захарий Стоянов“ ще бъде представена от Иван Гранитски и от автора.

Жажда за вяра разкрива пред читателя света на духовното, така необходим за лутащия се и търсещ истината наш съвременник. Книгата е забележителна с това, че представя църковния живот и случващото се в храма – тайнствата и богослужението, през погледа на православния свещеник. Изданието съдържа 45 теми, сред които духовни разсъждения и отговори на въпроси за нашето време, като правата на човека и глобализма, спорта, отношенията и личността в ерата на Интернет, самотата и свободата на съвременния човек и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (39 Votes)

1523254 722371497788220 2045375998 oСтихири от Великия Богоявленски водосвет, гл. 8

„Гласът Господен се носи над водите“ (Пс. 28:3) и говори: дойдете всички и получете от явилия се Христос дух на мъдрост, дух на разум, дух на страх Божи!

Днес се освещава водното естество, а река Йордан се разделя и задържа течението на своите води, като вижда Господ да се кръщава.

Като човек влезе в реката, Христе царю, и побърза да приемеш кръщение като раб от ръцете на Предтечата заради нашите грехове, благи Човеколюбче!

Слава... и нине...

Последвал „гласа на викащия в пустинята: пригответе пътя на Господ“ (Ис. 40:3; Мат. 3:3), Ти дойде, Господи, приел образ на раб, и поиска да се кръстиш, макар да не познаваш грях. Водите Те видяха и се убояха, уплаши се и Предтечата и извика с тези думи: Как светилникът да осветли Светлината? Как рабът да положи ръка върху Господаря? Освети мене и водите, Спасителю, Който отнемаш греха на света.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (60 Votes)

 MG 2858Анкетата, направена сред читателите на Двери, показа, че според тях най-значимото събитие в живота на Българската православна църква за второто десетилетие на 21 в. е отхвърлянето на Истанбулската конвенция през 2018 г. На второ място те поставят избора на Негово Светейшество патриарх Неофит за предстоятел на БПЦ през 2013 г.

Читателите избираха между най-значимите събития, посочени от тях през изминалото десетилетие.

Прави впечатление, че като най-важно е посочено събитите със силна политическа натовареност, на което е придаден и църковен смисъл. Отхвърлянето на Истанбулската конвенция беше възприето от много вярващи хора като акт на защита на християнските ценности и традиции. Становището на Св. Синод срещу въвеждането в българското право на неясния на български език термин „gender“ получи обществена тежест и беше припознато и от други важни институции, включително и от Конституционния съд на страната.