Мобилно меню

4.9951219512195 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (205 Votes)

lions rotaryСв. Синод на Гръцката църква обсъди на днешното си заседание участието на клирици в мероприятия на организациите „Ротари клуб“ и „Лайънс“ и изпрати до всички митрополии окръжно, с което призовава гръцките архиереи и свещеници да не участват в техни прояви. Според решението тези организации „не се ограничават само със социални изяви, но извършват и действия с религиозен характер, като имат официална обредна церемония за приемане на нови членове и извършват молитва, отправена – в разрез с християнското учение – към един бог в общия смисъл на тази дума, а не според нашата православна християнска вяра“.

В решението не се уточнява кое е предизвикало издаването на това окръжно, тъй като отношението на Гръцката църква към тези организации, както и към масонските ложи е многократно изразявано. В същото време политиката на „Ротари“ е насочена към себелегитимиране в църковните среди и затова честа практика в Гърция е връчването на награди за благотворителност от страна на организацията към различни изявени в тази област православни клирици.

Първото официално становище на Гръцката църква е формулирано през 1958 г. Под формата на отговори на отправени към Св. Синод въпроси темата е коментирана през 1951, 1958 и 1970 г., както и в още едно официално становище от 1974 г. В тях Църквата изразява големи резерви към организацията „Ротари клуб“ и препоръчва на християните да не се обвързват с това движение, тъй като то има религиозен характер. В определени случаи свещеникът дори може да откаже на член на „Ротари“ да стане кръстник, тъй като е член на нехристиянско религиозно движение.

4.7948717948718 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (39 Votes)

stalex churchВ Москва ще проведат тестове за антитела на коронавирус на всички клирици и монаси. Духовниците ще бъдат изследвани, тъй като на 6 юни предстои да бъдат отворени за богомолци столичните храмове, а епидемията в руската столица все още е в разгара си. Изследването ще се проведе в Централната болница „Св. Алексий“, съобщи синодният отдел за църковна благотворителност и социално служение. Болницата, която е собственост на Московска патриаршия, е получила като дарение скъпа апаратура за изследване на антитела, както и необходимите тестове. Именно нейните специалисти провеждат тестуването на свещенослужителите и монасите в столичните манастири, както и организират лечението на заболелите.

Московските храмове бяха затворени за енориаши от 13 април, като богослуженията в тях се отслужваха в присъствието само на клирици и певец. Църквите отварят отново на 6 юни, като вярващите трябва да носят маски. В Подмосковието, където болните от коронавирус са много, богослуженията все още ще се водят на открито.

4.8666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (90 Votes)

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος 696x415Вселенският патриарх Вартоломей изпрати писмо до предстоятелите на всички поместни църкви във връзка с предизвикателствата в църковния живот, появили се в условията на пандемията от коронавирус. Патриархът призовава предстоятелите да обменят мнения и отговорят съвместно на оспорването от страна на властта в някои държави на св. Евхаристия като централен елемент в църковния живот. В някои страни по време на пандемията беше забранено причастяването на вярващите с обща лъжичка, подобни дискусии се водят също в Гърция и в други православни страни. В писмото на патр. Вартоломей, изпратено на 17 май до предстоятелите, се отправя призив за оформянето на общо, всеправославно становище по този въпрос. Към настоящия момент няма информация за отговорите от страна на поместните православни църкви. Ето и текста на писмото:

„Ваше Блаженство, Христос воскресе!

Преживяхме болезнено обстоятелствата, възникнали в живота на Църквата поради сериозната пандемия от новия коронавирус, като до нас пристигнаха отвсякъде, чрез писма и под формата на въпроси и споделени проблеми, сведения за различното развитие на ситуацията по места.

Ние, движени от дух на солидарност и сътрудничество за защита на здравето на вярващите и общото благо, приехме извършването на свещените последования да става за известно време без присъствието на вярващи в храмовете, като при това нашата първостепенна грижа беше запазването на вярата на нашите отци, която от векове освещава вселената.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

1591100417Премиерът Бойко Борисов се срещна днес в Рилския манастир с игумена Адрианополски епископ Евлогий, за да се осведоми за казуса с липсващите средства за годишната държавна помощ към обителта, възлизащи на шестстотин хиляди лева. През последните месеци ръководството на св. обител неколкократно информира, че за първи път през тази година манастирът, който е паметник на ЮНЕСКО, не е получил от държавата средства за поддръжка и реставрационни дейности. Двата месеца на карантина ограничиха силно посещенията на поклонници и туристи, което задълбочи финансовите проблеми и наложи манастирът да прибегне до мярката 60:40, за изплащане на заплатите на служителите. Заради тежката финансова криза Рилският манастир обяви дарителска сметка.

Причината са неясноти в приложението на изменения Закон за вероизповеданията, според който държавата отпуска целево на Св. Синод на БПЦ годишна сума, която се актуализира всеки януари. За тази година отпусната сума е от двадесет и шест милиона лева. Поисканата от Св. Синод субсидия е била по-голяма, но държавата е привела толкова. Според Дирекцията на вероизповеданията в тази сума влизат и годишните субсидии за трите ставропигиални манастира – Рилски, Троянски и Бачковски. От Св. Синод обаче твърдят, че отпуснатите средства не стигат дори за заплати, и не могат да отделят от субсидията за манастирите (вижте тук). След въпрос на журналисти от „Нова телевизия“ към Министерството на финансите оттам са препратили отново към Дирекцията на вероизповеданията, чрез която се предоставя субсидията и която трябва да прави разпределението на парите.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

2020 06 01 20 18 36На 1 юни с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше организирана акция в подкрепа на медиците от първа линия в борбата срещу коронавируса. Инициативата е на доброволците към храма „Рождество Христово“ в столичния квартал „Младост“, организирани от храмовото духовенство и ръководени от Велина Андонова, преподавател по вероучение в храма. Съдействие им беше оказано от майор доц. д-р Георги Попиванов, хирург във ВМА.

Бяха раздадени общо седемстотин пакета с икони, образователни книжки и лакомства за децата на медиците от Военномедицинска академия, УМБАЛ „Александровска“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и Център за спешна медицинска помощ в София.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (25 Votes)

 MG 7246Днес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отправи обръшение към децата и паството на БПЦ по повод 1 юни – Международния ден на децата. Патриархът изпраща своя благослов към българските деца и препоръчва на родителите и цялото общество да се грижат за тяхното материално и духовно благополучие, да ги възпитават в Божията истина и Божия път.

В обръщението се казва:

„Скъпи деца, възлюбени в Господа братя и сестри,

В първия ден на юни, когато отбелязваме Международния ден на детето, отечески ви приветстваме с празника, като се обръщаме към всички вас със сърдечен архипастирски благослов и искрени благопожелания за чиста радост и изобилна божествена светлина, която да огрява душите и сърцата ви, да ражда усмивки, благост и взаимна любов между вас, във вашите семейства и неизменно да озарява житейския ви път.

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

77898С отслабването на карантинните предпазни мерки, наложени от правителството заради пандемията от коронавируса, започна възстановяването и на обичайния църковен, преди всичко богослужебен живот у нас. Богослуженията вече се посещават от много повече богомолци, макар че все още не е достигнат предишният им брой.

Съобразно с препоръките на санитарните власти за предотвратяване на заразяването с коронавируса остават разредени столовете и пейките в храмовете, където ги има, за да не са близо един до друг богомолците, които не са от едно семейство. Много от богомолците, макар и не всички, ползват препоръчваните за обществени места маски.

4.7777777777778 1 1 1 1 1 Rating 4.78 (54 Votes)

22c852bdd6f6ab0456a388910b65eb29 XLНа днешния ден се навършват 567 години от завладяването на Константинопол от османците. Скръбното за християните събитие ще бъде отбелязано с тържества в Истанбул. Честванията на годишнината от падането на византийската столица през 1453 г. ще се проведат на 29 май вечерта и ще включват редица мероприятия, вкл. възстановка на превземането на града, съобщава гръцкото издание Eidiseis.gr. То окачестява планираните тържества като „новите турски предизвикателства“, тъй като отдавна президентът на Турция си е поставил за цел да възстанови „Света Софѝя“ като действаща джамия.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (45 Votes)

AGIO OROS 1Света гора започва смекчаване на карантинните мерки, въведени заради пандемията от коронавируса. От 1 юни на Атон ще започнат да се допускат поклонници и работници при ограничен режим.

По решение на Свещения Кинотис в големите манастири ще могат да идват само до петнадесет гости. В скитовете ще се допускат не повече от пет човека едновременно, съобщават гръцките медии.

Поклонниците ще могат да нощуват само в манастира, който им е издал разрешение за влизане на Света гора. Движението на поклонници между манастирите все още е забранено. Ще се позволяват само кратки посещения за поклонение на светини.

Масовото поклонничество на Света гора продължава да е забранено. Ограничителните мерки бяха въведени в средата на май заради пандемията.

4.85 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (60 Votes)

f92ea6224e1893b0fbef79437ac8215eДарители, пожелали анонимност, са превели средства за заплати на клириците и другите нужди на столичната епархия на Руската православна църква, чието материално положние през последните два месеца се влоши заради затварянето на храмовете по време на карантината.

„В условията на епидемична ситуация в Москва, довела до преустановяване на посещенията на енориашите в московските храмове и съществено намаляване на даренията за нуждите на енориите, подворията и манастирите, Светейшият Московски и на цяла Русия патриарх Кирил се обърна към своето паство с молба да окажат материална подкрепа на енориите. Тази молба на предстоятеля на Православната църква беше чута“, се казва в съобщение на прес-службата на Московска патриаршия.

Патриаршията в най-скоро време ще изпрати дарените средства на московските енории и подвория, за да подпомогнат изплащането на заплатите на духовенството за два месеца. Средства ще бъдат изпратени и в столичните манастири, в чийто клир има и свещенослужители, които не са монаси. Освен това от дарените за енориите средства ще се изпратят суми като помощ на свещениците, които имат непълнолетни деца.

Със специално окръжно се известява, че всеки московски клирик ще получи 100 000 рубли (2500 лв.) за двата месеца и допълнително по 10 000 рубли (125 лв.) за всяко дете. Всички енории трябва да предоставят документи за целевото изразходване на средствата.

4.9047619047619 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (21 Votes)

dsc09402 1280x640 2За втори път Старозагорска митрополия организира за 1 юни музикално приключение за децата на града по случай техния празник. В градината на митрополията ще се състоят спектаклите „Фа Сол Ла се забавлява“ и „Клинг Кланг“ на Държавна опера – Стара Загора.

Входът е свободен.

Ще бъдат спазени всички противоепидемични мерки с грижа за артистите и публиката – малчуганите и техните родители.

Повече за програмата и спектаклите – тук.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (21 Votes)

pasxaПравославните храмове на Гърция се подготвят тази нощ да отбележат Христовото Възкресение, каквото беше решението на Св. Синод на Гръцката църква от 1 април, в разгара на пандемията от коронавируса. Заради пандемията ръководството на Гръцката църква тогава обяви, че тържествените пасхални служби ще се извършат в деня на отданието на големия християнски празник. То се отбелязва винаги в срядата пред Възнесение Христово.

Атинската архиепископия разпространи до всички църкви и манастири в своята юрисдикция окръжно, в което се казва, че тази вечер в атинския катедрален храм от 9 вечерта до 1 ч. след полунощ ще бъдат извършени пасхалните богослужения, а светата Литургия ще бъде оглавена от Атинския архиепископ Йероним. Архиепископията препоръчва на всички храмове и манастири, където това е възможно, да се проведат такива богослужения, „за да се даде възможност на вярващите да преживеят пасхалната радост, от която бяха лишени заради пандемията с коронавируса“.

4.9719101123596 1 1 1 1 1 Rating 4.97 (178 Votes)

55555Празникът 24 май беше отбелязан от Българската православна църква с молебен в Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Той беше отслужен от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. В словото си след молебена предстоятелят на БПЦ подчерта важната роля на св. братя Кирил и Методий, „които в съдбовни за народа ни дни и години изнамериха азбука и положиха началото на писменост, пребъдваща и до днес и определяща духовния и културен облик на православна България“.

Делото на славянските първоучители е продължено през вековете „в плодовете от благословения труд на всички неуморни дейци на българската и славянска писменост и култура“, каза в словото си патриархът. Той подчерта, че  тяхното духовно-просветно и църковно-строително дело пребъдва и сега, „радвайки се на Божията благодатна помощ“.

„За всички тях, за всички учащи и учащи се, Църквата ни се моли днес, изпросвайки от Всеподателя мирни и благословени бъднини за скъпото ни Отечество, преуспяване на православния ни народ в евангелските добродетели и в пътя на Божията истина“, увери предстоятелят на БПЦ.

По-рано същия ден в Патриаршеската катедрала беше отслужена св. Литургия, която оглавиха епископите Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Белоградчишки Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с тях бяха храмовото духовенство, столични свещеници и дякони.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

79271167 15 years old template colored 15 th happy anniversary greetings ethnics flowers plants paradise birdПоздравяваме всички читатели на „Двери на Православието“ с празника на българската просвета и култура! В този ден по традиция говорим за творческата сила на словото, която преобразява общества и народи, стига да намери своите вдъхновени носители – като св. братя Кирил и Методий и техните ученици, като хилядите знайни и незнайни техни последователи във вековната история на българския род.

Св. братя и техните ученици и следовници не бяха обаче просто просветители, учители или носители на някакви знания, а бяха учители на истинското знание за Бога и за Неговия въплътил се Син – Господ Иисус Христос, осъществил изкуплението на цялото човечество. Нашите просветители във вярата донесоха и на българския народ християнското слово и писменост, за да тръгне той напред с вяра и знание, с вдъхновение и устрем към висотите на народностното изграждане с помощта на християнската култура.

Примерът на св. братя и в наше време е вдъхновение за всички, които работят на попрището на християнската просвета. Неслучайно порталът „Двери на Православието“ започна своята работа на тази емблематична дата – 24 май 2005 г. Вече петнадесет години сме заедно: ние, като екип, и вие – нашите читатели. Благодарим ви за динамичната връзка, за доверието, похвалите и критиките, в които винаги сме се вслушвали, стига да са освободени от пристрастност. Благодарим ви за идеите, които взаимното ни общуване роди, така че „Двери“ да се развие в нови направления. Убедени сме, че усилията ни нямаше да се увенчават с успех, ако не срещаха вашата искрена подкрепа и топъл прием.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

53056937 303Църквата на Божи гроб в Йерусалим отново е отворена за посещение. В общо съобщение на трите християнски общности в Йерусалим – Йерусалимската патриаршия, Францисканския римокатолически орден и Арменската патриаршия – се известява, че от 24 май, неделя, храмът ще бъде отворен „за посещение и молитва“.

В храма могат да се намират едновременно до петдесет души, които трябва да носят предпазни маски. Те ще съблюдават разстояние от два метра помежду си. Не се позволява целуването и докосването на иконите и на други свещени предмети в храма.