Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

IMG 2783С водосвет, отслужено от Браницки епископ Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, и архим. Мелетий – зам.-ректор, започна детският градски лагер на територията на духовното училище. На откриването присъства и Ваня Найденова, главен експерт по Религия в МОН. В детския лагер взимат участие български и няколко украински деца. Той се организира от Богословския факултет на Софийския университет и в него участват преподаватели и студенти-стажанти, които се подготвят за учители по Религия. В словото си към участниците еп. Пахомий им пожела да прекарат весели и спокойни дни в лагера, но и да се постараят да научат някои важни за тях неща в специално подготвените занимания. Той изрази надежда и децата от Украйна да се почувстват добре приети сред българските си връстници и пожела Бог да даде скоро мир на родината им.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

loadВ рамките на един месец петима православни свещеници в Литва бяха лишени от сан. Това е близо една десета от броя на православните клирици в страната. Петимата свещеници публично осъждаха подкрепата на руското църковно ръководство и лично на патр. Кирил за войната в Украйна като „православно оправдана“. Те бяха тези, които застанаха зад предстоятеля на тази църква, Литовски митр. Инокентий, когато той осъди руската инвазия в Украйна. Впоследствие обаче срещу това негово изявление и хората, които го подкрепиха, се надигна протестна вълна от други местни и руски епископи и свещеници. Митр. Инокентий промени позицията си, а срещу сподвижниците му започна гонение.

Ето как сайтът на Православната църква в Литва разказва за лишените от сан „поради тежки канонични престъпления“ клирици:

„Виленски и Литовски митрополит Инокентий на 29 юни т. г. със свои укази лиши от свещенически сан бившите клирици Виталий Моцкус, Виталий Даупарас, Георги Ананиев и Владимир Селявко. Решенията за лишаване от презвитерството бяха взети от управляващия епископ въз основа на заключението на църковния съд на Виленска и Литовска епархия, който призна бившите клирици за виновни в извършване на канонични престъпления. Съдът разгледа делото на всеки от духовниците поотделно. Четири поредни заседания на църковния съд се проведоха на 29 юни в манастира „Свети Дух“ във Вилнюс. Според църковните разпоредби управляващият архиерей има пълната канонична власт да взема такива решения самостоятелно. Независимо от това митр. Инокентий предаде делото на църковния съд на епархията, за да избегне лични пристрастия и да осигури пълна обективност при разглеждането на случая. Съдът е съставен от духовници – както енорийски свещеници, така и ръкоположени монаси. Съдът проучи задълбочено делата и публичните изявления на духовниците, а в оценката им участваха и специалисти по канонично право. Бяха изслушани и редица свидетели, които се бяха заклели в Кръста и Евангелието.

4.7142857142857 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (7 Votes)

239Правителството на Черна гора публикува работна версия на Основния договор между Сръбската православна църква и държавата Черна гора, чието подписване беше отлагано няколко пъти през последните години. Публикуваният документ е резултат от обсъждането му в двустранни групи – от властите на страната и Сръбската църква. В момента той съдържа 20 пункта.

В публикуваната версия се посочва, че държавата гарантира на Сръбската църква и нейните църковни юридически лица упражняването на правомощията им в съответствие с православното канонично право и Устава на СПЦ. Архиерейският събор на СПЦ има изключителни правомощия да избира архиепископи в Черна гора. Също така се гарантира неприкосновеността на собствеността върху манастири, храмове, сгради и постройки и други недвижими имоти и помещения, използвани от СПЦ в Черна гора.

Сръбската православна църква има право да създава религиозни образователни институции в Черна гора за средно и висше образование на духовници и религиозни дейци. „Зачитайки свободата на религията, държавата признава свободата на Църквата да изпълнява своята апостолска евангелска мисия, особено по отношение на богослужението, организацията, църковната администрация, образованието и религиозната проповед“, се казва в споразумението.

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

pxhРимският папа Франциск изяви желание скоро да пътува до Русия и Украйна. Той потвърди това в интервю пред агенция „Ройтерс“, като заяви, че е възможно да посети Москва и Киев след пътуването си до Канада, планирано за периода 24-30 юли. „Първото нещо, което ще направя, е да отида в Русия и да се опитам да помогна по някакъв начин. Но ще се радвам да посетя и двете столици“.

Папата обясни също, че първото искане на Ватикана за пътуване до Москва е било отправено преди няколко месеца, но е било отхвърлено от руската страна. Според Франциск тогава не е бил подходящият момент, но сега нещата са променени. С Москва са били проведени допълнителни разговори за евентуална визита, „защото си помислих, че руският президент може да ми предостави дори само малък прозорец, за да послужа на каузата на мира…“, казва папата в 90-минутно интервю.

Според Франциск е осъществен контакт между държавния секретар на Ватикана, кард. Пиетро Паролин, и руския външен министър Сергей Лавров. Ако посещението се осъществи, това ще бъде първото пътуване на папа до Москва в историята. Във Ватикана обаче също така има опасения, че подобна визита може да бъде използвана от Кремъл като инструмент за пропаганда.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (19 Votes)

689 nТака беше пренесен от преславния град Търново и от Загорската земя в славния манастир, който се намира в Рилската пустиня, предостойният за похвала наш отец Йоан – наистина велико светило за целия свят, стена и основа на вярата, красота на пустинята и украшение на монашеството*

Рилската св. обител отбеляза празника Връщане на мощите на св. Йоан с всенощно бдение на 30 юни срещу 1 юли. След празниците Успение на св. Йоан Рилски на 18 август и Отчовден на 19 октомври това е третият празник на манастира, традиционно събиращ поклонници от страната и чужбина.

Бдението беше предстоявано (ръководено) от Константийски еп. Михаил при молитвеното участие на митрополитите Ловчански Гавриил и Неврокопски Серафим, Адрианополски еп. Евлогий, монаси от братството, архиерейския наместник на Кюстендилска духовна околия архим. Исаак, както и свещеници от различни епархии в страната. Почетни гости бяха Черногорско-Приморския митрополит Йоаникий,[1] свещеници от Сърбия (гр. Ниш) и Молдова.

Богослуженията бяха украсени от хор от псалти начело с д-р Андрей Касабов. По традиция и тази година на лявата певница участваше хор от църковни певци от Румъния. Това беше големият хор „Academic Choir Byzantion“ от гр. Яш с ръководител Адриан Сърбу.[2] В края на Великата вечерна се отслужи петохлебие, а по време на утринната еп. Михаил помаза всички с елей от кандилото над мощите на св. Йоан.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (49 Votes)

viber image 2022 06 25 08 48 31 926Манастирът в монтанското село Расово заедно с Германската св. обител „Св. Йоан Рилски“ край София се оказват тясно свързани с българския Зографски манастир „Св. Георги“ на Света гора. Заради близостта си до столицата Германският манастир се развива и привлича многобройни поклонници, докато този в с. Расово, общ. Медковец, постепенно запустява. Според запазен документ обителта в село Расово се свързва с делото на монах Михаил, който със собствени средства закупува земята и построява манастира в непосредствена близост до храма на селото.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (46 Votes)

2022 07 01 2357В деня, в който през 1469 г. в Рилския манастир са посрещнати мощите на св. Йоан Рилски, Българската телеграфна агенция започна нова рубрика, наречена „Православен календар“ (тук). За това съобщи вчера генералният директор на БТА Кирил Вълчев: „От утре БТА ще започне да публикува църковен календар, който ще бъде подготвян от един от най-големите специалисти в тази област – проф. Иван Желев, с помощта на нашия репортер и редактор – г-жа Димитрина Ветова. БТА носи отговорност, включително и по силата на Конституцията на България, която прогласява, че православието е нашата традиционна вяра, българите да познават не като някакви магии празниците от църковния календар, а наистина по един задълбочен, но и разбираем начин. Разбира се, ние ще продължим да представяме и всички останали празници на вероизповедания, различни от православието. Вярваме, че това ще бъде в помощ на всички медии. Тези материали ще бъдат публикувани свободно и очакваме да бъдат препубликувани с една-единствена молба към всички – да се позовават на БТА и особено да ценят авторството на проф. Желев и да не изопачават в търсене на съкращение или поясняване, защото рискът да сбъркат в тази сфера е голям“, каза генералният директор на агенцията.

Генералният директор Кирил Вълчев е съзнателен православен християнин и по негова инициатива се начена тази нова рубрика в обновената под ръководството му Българска телеграфна агенция. От 1 юли 2022 г. до 30 юни 2023 г. ще бъдат помествани всеки ден кратки материали, които представят чествания светец или светци, или пък празник. Целта е не толкова да се задоволяват търсенията на вярващите хора, колкото медиите, които ползват БТА като източник на новини и други материали, да намират точна и правилна информация.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

14 01 5 7582156374177878022 bigНа 30 юни 1469 г. мощите на всебългарския покровител св. Йоан Рилски са върнати обратно в неговата обител след отсъствие няколко века. Вечерта на този ден е отслужено всенощно бдение и на 1 юли е извършена първата св. Литургия в манастирския храм, отново в присъствието на нетленните мощи на светеца. Връщането на мощите е станало след възстановяването на обителта от запустението ѝ, като монасите са се обърнали за съдействие към майката на османския султан Мехмед Втори, сръбската принцеса Мария, взета за жена на султан Мурад Втори. И по време на неговото властване, и на това на сина му Мария е била закрилница на православните християни.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (40 Votes)

SDS 7957 1200x661На празника на първовърховните апостоли Петър и Павел, 29 юни, в храма на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ бяха раздадени дипломите на успешно завършилите. Това стана след св. Литургия, отслужена от Старозагорски митрополит Киприан, пратеник на Св. Синод за празника, Мелнишки епископ Герасим, главен секретар на Св. Синод, и Браницки епископ Пахомий, ректор на семинарията. В богослужението взеха участие и архим. Васиан, представител на Московска патриаршия в София, йером. Мелетий, зам.-ректор на семинарията, ставроф. ик. Николай Георгиев, председател на столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя“, ефимерият на семинарията свещ. Козма Поповски, йером. Доситей, брат на Дивотинската св. обител, и гости свещеници и дякони от Старозагорска епархия.

На синодния пратеник митр. Киприан се падна честта да връчи дипломите на завършващите семинаристи и курсисти от випуск 2022 г.

4.9351851851852 1 1 1 1 1 Rating 4.94 (108 Votes)

viber image 2022 06 24 12 13 54 383Тридесет и трима курсисти, участници в школата по иконопис към Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“, участваха в изографисването на копие на иконата на св. Богородица от Рилския манастир, наречена „Осеновица“. Оригиналната икона има обков, в който са вградени и мощи на светци. Същото изображение – св. Богородица, обградена от различни светци, може да се види и в притвора на главния храм в Рилската св. обител. Миналата година на 1 август курсистите и тяхната ръководителка Младенка Ланджева по време на поклонническо пътуване присъстват на водосвета пред стенописа на 1 август в Рилската св. обител и решават да изпишат заедно изображението. Една учебна година те работят върху тази задача и днес иконата е вече готова. Тя ще бъде представена по време на традиционната изложба в Енорийския център, която тази година ще се открие на 3 юли от 11 ч.

4.9497907949791 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (239 Votes)

290685113 714979003158248 6706914975055247376 nВъв втората неделя след Петдесетница, 26 юни 2022 г., когато честваме паметта на всички български светии, в Троянската св. обител се извърши ръкоположението в епископски сан на архим. Макарий (Чакъров), доскорошен дългогодишен брат на Рилската св. обител. По решение на Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия новият епископ ще носи титлата на древната българска Главиницка епископия. А служението му ще бъде на викарий (помощник) на Русенския митрополит.

Богослужението в централния манастирски храм днес се ръководеше от Русенски митрополит Наум. Заедно с него служиха членовете на Св. Синод, митрополитите Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай и Доростолски Яков, както и епископите Бистрицки Венедикт, викарий на Клужкия митрополит от Румънската православна църква, Мелнишки Герасим, главен секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон, патриаршески викарий, Велички Сионий, игумен на манастирите Троянски и Бачковски, Знеполски Арсений, първи пловдивски викарий, Белоградчишки Поликарп, софийски викарий, Смоленски Висарион, втори пловдивски викарий. Всички те положиха ръце върху главата на ръкополагания Главиницки епископ, който стана най-новият български архиерей.

4.9322033898305 1 1 1 1 1 Rating 4.93 (59 Votes)

Troyan MonasteryРъкоположението на архим. Макарий (Чакъров) за Главиницки епископ ще се извърши утре, в Неделята на всички български светии, в Троянския манастир. Богослужението ще се ръководи от Русенския митрополит Наум, а с него ще служат други архиереи – митрополити и епископи, както и свещеници и дякони.

Архим. Макарий беше наречен за епископ с титлата на древната Главиницка епископия на заседанието на Св. Синод на БПЦ-БП на 21 юни т. г. Тогава се реши епископското ръкоположение да бъде в ставропигиалната Троянска обител вместо в Ппатриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“, понеже Негово Светейшество Българският патриарх Неофит по здравословни причини няма да може да участва. От друга страна, след ръкоположението бъдещият епископ Макарий ще започне служение като викарий на Русенския митрополит Наум.

Утре след ръкоположението ще поместим информация за самото богослужение, както и откъси от словата, които ще бъдат произнесени на това църковно тържество.

4.900826446281 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (121 Votes)

39На 25 юни, в деня на паметта на св. Онуфрий Велики по стар стил, Киевският митрополит Онуфрий чества деня на своя небесен покровител (РПЦ, както и УПЦ служат по стар стил). По традиция на този празник предстоятелите на поместните православни църкви и архиереи от чужбина отправят своите поздравления към него, съобщават от Информационно-просветния отдел на УПЦ. Сега на тези поздравления се отдава особено значение, защото те идват след проведения в Киев поместен събор на УПЦ в края на май за отделяне от РПЦ.

Следват откъси от приветствия на предстоятелите на поместните православни църкви:

Негово Светейшество Български патриарх Неофит: „Пожелаваме Ви здраве, сила и търпение от Бога в тежките изпитания, през които преминавате Вие ​​като архипастир, Вашите събратя архиереи, свещеници, монаси, православни християни и всички хора на братска Украйна. Изпитанията, пред които сте изправени днес, са предизвикателство за всеки верен духовник, чийто дълг е да проповядва делото на Христовия мир и да отстоява истината. Сега е време, когато особено се разкрива делото на свидетелството пред ближните, „написано не с мастило, а с Духа на живия Бог, не върху каменни скрижали, а върху плътените скрижали на сърцето“ (2 Кор. 3:3).

Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава също пише: „Сърдечно Ви поздравявам с деня на Вашия небесен покровител – преп. Онуфрий Велики. В духа на братската любов пожелавам Господ по Своите молитви да Ви дари здраве и Своята богата благодат, която да помага на Вашите всестранни усилия за слава на светата Украинска православна църква и запазването на нейното единство, мир и всичко добро за всеки ден от живота“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

132453517 235932317915876 5082509468092190534 nМиналата седмица се проведоха заключителните занимания в курсовете по катехизис в Енорийския център на столичния храм „Покров Богородичен“. До края на месеца завършва обучението и в курсистите по иконопис, източноцърковно пеене и дърворезба. Официално учебната година ще приключи на 3 юли с изложба на творбите на иконописците и дърворезбарите.

Участниците в курсовете по катехизис в последния учебен ден получиха подаръци от Енорийския център: диск с песнопения в изпълнение на хора на храм „Покров Богородичен“ и книгата Образци на пастирско служение в Русия през 18-20 в. на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф. Книгите бяха дарени специално от митр. Йосиф за обучаващите в курсовете по катехизис към храм „Покров Богородичен“.

4.3888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.39 (90 Votes)

60a6Два пъти поскъпва цената на парафиновите свещи, става ясно от окръжно на Св. Синод. Решението е взето на заседанието на 21 юни, но не беше оповестено в сайта на синода. Цената на тези свещи става 160 лв. на килограм, вместо досегашните 80 лв. Това води до двойно поскъпване на цената. Най-популярните свещи от 40 ст. вече ще струват 80 ст. При това най-евтините свещи от 20 ст. и досега почти не се предлагаха в църквите. За последен път цените бяха повишени през декември 2015 г., когато килограм свещи стана от 40 лв. на 80 лв.

Новите цени влизат в сила от 1 юли и са както следва: 

28

В православните храмове у нас е разрешено да се използват само свещи, изработени от свещоливницата на Св. Синод. Приходите от тях са основно перо в издръжката на храмовете и митрополиите. Няма информация за мотивите на Св. Синод за двойното поскъпване, още повече че преди три години синодният бюджет беше освободен от грижата за заплатите на клира, за които БПЦ получава целева държавна субсидия.