Мобилно меню

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (15 Votes)

uskrsnja liturgija ataРемесианският епископ Стефан (Шарич), на 42 години, викарий на Сръбския патриарх Ириней, е заразен с коронавирус, съобщават медиите в западната ни съседка, позовавайки се на агенция „Танюг“. Еп. Стефан е имал всички симптоми на коронавирус и сам е потърсил лекарска помощ. Настанен е в болница „Земун“ в едноименния квартал на Белград, която е специализирана за лечение на заразени с коронавирус.

„Информацията е точна. Добре съм“, е написал в sms до Радио „Свободна Европа“ владика Стефан.

Медиите съобщават, че епископът е служил преди няколко дни в криптата на столичния храм „Св. Сава“ (на снимката), където са присъствали близо двадесет души, които са се причастили. Те всички са тествани за коронавирус. Двама от тях – свещеник и иподякон – също са заразени. Резултатите на другите ще излязат по-късно.

Патр. Ириней е тестван, а резултатът е отрицателен. Според сръбски медии той е служил заедно с викарния си епископ преди десетина дни в манастира „Въведение Богородично“ в Белград.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

782fd11d9676dc45348fbf0388bb7921Протойерей Александър Агейкин (роден 1971 г.), предстоятел на Елоховския катедрален храм „Богоявление“, почина днес от COVID-19, съобщиха руските медии. Новината беше съобщена и от работната група към Московска патриаршия, която координира дейността на епархията в условията на епидемията. Свещеникът беше хоспитализиран с температура през Страстната седмица и след няколко дни изпадна в кома. Съобщава се, че е страдал от диабет.

Прот. Александър Агейкин беше зам.-ръководител на административния секретариат на Московска патриаршия и беше сред близките сътрудници на патр. Кирил. Той съслужи с Московския патриарх в началото на април, когато главата на РПЦ прочете Богородичния акатист в Елоховския катедрален храм. Тогава стана ясно, че част от неговите най-близки сътрудници са заболели и патриархът ограничи участието си в богослужението.

Близо петдесет са болните свещенослужители в Москва. Част от техните храмове са поставени под карантина. След пасхалното богослужение с температура бяха хоспитализирани свещеникът на един от знаковите московски храмове „Св. Козма и Дамян“ прот. Александър Борисов, негови дякон, иподякон и певецът със съпругата му. Празничната служба е била отслужена при закрити врати, според наредбата на Московския патриарх. Сред заболелите е и ректорът на Московската духовна академия Звенигородският епископ Питирим (Творогов), викарий на патриарха, който сам съобщи за заболяването си и в момента е под лекарско наблюдение.

4.9529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (85 Votes)

EpAnastasiТази година Възкресение Христово беше посрещнато в необичайна обстановка – в тишината на дома или в храма, но далече едни от други. Предизвикателството на пандемията, което преобърна изведнъж живота на съвременните хора, се отрази тази година и в пасхалните послания на Св. Синод и на отделните митрополити.

Патриаршеското и синодално пасхално послание постави в центъра на вниманието извънредната ситуация, в която е поставен целият свят. „Изпитание е за всички нас да ликуваме с дивната вест за Възкресението и за победата над смъртта в дни, когато около нас има толкова много преждевременно погубен живот“, се казва в текста на Св. Синод. В него се посочва, че макар и да сме покрусени от случващото се, ние не бива да губим надежда и да се поддаваме на страха. Вярата в Иисус Христос, в Когото „имаше живот и животът беше светлината на човеците“ (Иоан 1:4), ни дава сили и дръзновение да свидетелстваме за Неговото Възкресение. „В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги. Хилядолетният опит на светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл“, се казва в патриаршеското и синодално послание.

Архиереите напомнят, че сполетялото ни бедствие може да бъде възможност „да намалим забързания ход на нашето всекидневие и да се помъчим да изправим своите пътища“. Посланието ни призовава като верни Божии чеда и съработници да даваме най-доброто от себе си за осъществяването на божественото домостроителство за света и творението, да сме изпълнители на Божията свята воля сред хората.

От няколко години освен Патриаршеското и синодално пасхално послание почти всички митрополити отправят и отделни празнични послания до своите епархиоти. Тази година и в тези пастирски слова, наред с радостта от Христовото Възкресение, присъства темата за пандемията и за предизвикателствата, които тя постави пред Църквата.

4.8896103896104 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (154 Votes)

μητροπολίτης Ιερόθεος ΒλάχοςПо повод богослужебното възпоменаване на залавянето на Иисус Христос в Гетсиманската градина, което се извършва на Велики четвъртък, Навпактският митрополит Йеротей заяви, че в настоящия момент героизъм не е нужен.

Във връзка с протеста на отделни клирици срещу ограничителните мерки на държавата заради коронавируса, в изявление пред телевизионния канал СКАЙ говорителят на Св. Синод на Гръцката църква изпрати ясно послание до всички, в което казва: „Когато отишли да арестуват Христос, апостол Петър, подбуден от своята ревност, отрязал ухото на един слуга на име Малх. А Христос му казал: „Върни ножа си на мястото му, защото всички, които се залавят за нож, от нож ще погинат“. Така че и ние днес нямаме нужда от юнаци, а се нуждаем от изповедници. Едно е обаче да изповядваш вярата си, а друго е да се правиш на герой“.

4.9814814814815 1 1 1 1 1 Rating 4.98 (54 Votes)

rektorКиевската духовна академия и семинария са поставени под карантина, след като техният ректор Белогородски епископ Силвестър (Стойчев) беше диагностициран днес с коронавирус. В семинарията, която е разположена в Киевско-Печерската лавра, са останали близо 50 студенти, които не са се прибрали в родните си места. Двама преподаватели и 19 студенти са се разболели, всички са пълнолетни лица и са самоизолирани под лекарско наблюдение, съобщиха от семинарията. Двама са хоспитализирани.

За разболяването си съобщи сам ректорът на академията еп. Силвестър, който не скри тревогата си да не би неволно да е станал източник на заразяване на хора, с които е общувал. Той помоли за молитвите на всички за преподавателите и студентите в тези дни, когато Бог посети със скръб духовния символ на православието в Украйна – Киевско-Печерската лавра.

2.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 2.67 (12 Votes)

991 ratio bozhi grobЙерусалим посреща Възкресение Христово без поклонници и с полупразни храмове. Въпреки това и тази година Светият град и православният свят очакват запалването на Благодатния огън. Ще го очакваме и ние, в България. Екипът на предаването „Вяра и общество“, за петнадесета поредна година, ще предава пряко богослужението, което винаги на Велика събота събира надеждите и молитвите на милиони православни християни.

Излъчването от Йерусалим се осъществява по инициатива на Руския благотворителен фонд „Св. Андрей Първозванни“, а трасето се осигурява от руската „НТВ“. Както израелските власти вече съобщиха, въпреки ограниченията заради пандемията, телевизионният екип ще бъде допуснат до Божи гроб, където огънят ще бъде запален от православния патриарх на Йерусалим Теофил ІІІ в присъствието на силно ограничен брой духовници.

И тази година БНТ е договорила лицензните права за това излъчване. Картината от Йерусалим ще бъде придружена с коментар в студиото на „Вяра и общество“. Гости на Горан Благоев са свещ. Людмил Петров, преподавателят по църковна история доц. Павел Павлов и богословът и църковен певец Никола Антонов. Те ще разсъждават за смисъла на церемонията в църквата при Божи гроб, за същността на Христовото Възкресение и за изпитанието на християните у нас при настоящия празник – да останат вкъщи при отворени храмове.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (40 Votes)

640 420 tradiciiata na razpeti petyk celuvame plashtenicata i minavame pod masataВ навечерието на Велики петък Св. Синод на БПЦ публикува указания за провеждането на богослуженията в най-тъжния ден за православните. Архиереите отново призовават своите верни чеда „в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус“.

Владиците се разпоредиха „Поклонението пред св. Плащаница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред св. Плащаница.

4.9954337899543 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (219 Votes)

1 15.gifПреди 95 години, на Велики четвъртък – 16 април 1925 г., е извършен най-тежкият терористичен акт в историята ни, отнел живота на стотици и отприщил вълна от насилие в страната. Военната организация на Българската комунистическа партия посяга на съборния храм „Св. Неделя“. По това време в него се провежда опелото на ген. Константин Георгиев, убит на 14 април от други дейци на комунистите. Целта на атентата е да бъде ликвидиран военният и политическият елит на страната, включително цар Борис III, за които е било сигурно, че ще присъстват на опелото. На място загиват 150 души, а десетки умират по-късно от раните си.

Св. Синод на Българската православна църква излиза с послание, което е прочетено във всички храмове и е публикувано на 2 май 1925 г. в Църковен вестник. Ето откъси от посланието:

„С преголяма скръб трябва да подчертаем, че грозното злодеяние, извършено в съборната църква „Св. Неделя“, няма подобно на себе си в историята на човечеството. Домовете за молитва у разните народи още от най-старо време са смятани за места свети и неприкосновени, а често пъти и за убежищни центрове на гонените престъпници, където последните, доде се намирали под свещения храмов покрив, се чувствали в пълна безопасност, защото самите преследвачи смятали за грях да влязат в светинята, да ги заловят и накажат. В такъв именно свят и неприкосновен дом за молитва и в един от най-светлите църковни дни осатанените от злоба вероотстъпници и човекомразци с жестока подлост избиха стотици невинни души, и то по време на богослужение...

4.8512396694215 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (121 Votes)

iera synodos

В началото на Страстната седмица Св. Синод на Гръцката църква се обърна с Утешително послание към християните в страната, които няма да могат да участват в празничните богослужения. В посланието се казва:

Обични чеда в Господа,

Св. Синод на Гръцката църква по време на своето заседание на 1 април 2020 г. реши да се обърне към вас, избраното словесно стадо Христово, с много любов, но и с неизмерима болка заради разразилата се пандемия на коронавирус и нейните печални последици.

Обръщаме се към вас, за да ви предадем и по този начин своето отеческо благословение, но и за да ви осведомим отговорно за решенията, които взехме през тези дни.

Независимо че тези решения бяха приети и се приемат с голяма полемика от страна на някои, макар и малобройни братя християни, които било от незнание или от лошо осведомяване, или от дезинформация използваха достъпния и лесен начин на оклеветяването, на разпространението на измислици и обиди, като по този начин скандализират Божия народ, ние обаче, като духовни отци и на тези хора, им обръщаме внимание, че със своето поведение те разкъсват единството на Църквата и скандализират братята. Припомняме, че словото на Св. Писание и на св. отци за скандализирането и предизвикването на разделение в единството на Църквата е страховито.

4.8888888888889 1 1 1 1 1 Rating 4.89 (54 Votes)

31В дните преди Възкресение Христово, предвидени за пролетна ваканция на учениците, Духовно-просветният център „Св. архангел Михаил“ във Варна започва новата дейност, насочена към младежката аудитория – курс по фотография, наречен „Вярата на фокус“. Заради извънредното положение в страната курсът ще стартира дистанционно.

Темата Вярата на фокус също не е случайна. Освен овладяване на фотографски умения курсът има още една главна цел. Чрез средствата на творческата фотография да се покаже богатата духовна култура на Православната църква и същността на нашата православна вяра. Идеята на организаторите е младежите не само да се обучават, но и да бъде създадена общност от съмишленици. За свой девиз те са избрали мисълта на известния фотограф-портретист Юсуф Карш: „Човешкото сърце и душа са истинският обектив на фотоапарата“. Ръководител на курса ще е Мария Тодорова.

4.8533333333333 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (75 Votes)

2020 04 15 0954Ръководството на Софийска митрополия е осигурило десет хиляди маски за свещенослужителите и персонала на храмовете в цялата епархия. В изпълнение на препоръките на Националния оперативен щаб и църковните власти всички храмове трябва да провеждат дезинфекция на подовете и интериора на църквите, служителите да носят маски и ръкавици. Епархийското ръководство е разпоредило енорийските храмове да си набавят дезифектанти, но съобщава, че митрополията има възможност да осигури такива на председателите, които изпитват затруднения с набавянето им.

Във Велики вторник с благословението и от името на Н. Св. Българския патриарх Неофит Софийска митрополия дари на Дирекция „Жандармерия“ в София осемстотин санитарно-хигиенни лицеви щитове с предпазна плака CPS-19. Дарението беше връчено от Белоградчишки еп. Поликарп и получено от старши комисар Красимир Добрев, директор на Дирекция „Жандармерия“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

2020 04 14 1632Редовните богомолци, които през последните години се черкуват в академичния параклис „Св. Климент Охридски“, са подготвили видео с указания за четивата от богослуженията през Страстната седмица и на Възкресение Христово, за да се ползват от вярващите у дома – тук. Текстовете на четивата и песнопенията са комбинирани с изображения от Светите земи.

Богослуженията през Страстната седмица съдържат много евангелски откъси, които разказват за събитията от последните дни от земния живот на Иисус Христос и въвеждат богомолците в напрегнатата им атмосфера, изпълнена с много драматизъм. В същото време евангелските текстове, молитвите, песнопенията и богослужебните последования през Страстната седмица ни помагат не само да си припомним събитията от тези страшни часове, но и да ги съпреживеем и осмислим.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

4236 1В навечерието на Възкресение Христово излязоха от печат празничните броеве на списанията „Амвон“ и „Камбанка“, издания на варненския храм „Св. Атанасий“.

Уводната празнична статия на сп. „Амвон“ е посветена на вярата във Възкръсналия наш Господ Иисус Христос като лично, духовно-опитно сърдечно познание. Следващата статия разказва за страшното разпятие на Кръста и предсмъртния възглас на Христос. В рубриката „Богословски размисли“ е представено учението на св. Василий Велики за Светия Дух. Над въпроса „Какво е светостта?“ разсъждава архим. Теодосий (Мардзухос), протосингел на Превезската митрополия в Гърция. Много интересни са непубликуваните досега истории от живота на стареца Йосиф Исихаст.

4.7570093457944 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (107 Votes)

starozagorski mitropolit kiprianЗа празника Вход Господен в Йерусалим Старозагорският митрополит Киприан отправи писмено обръщение към своите епрахиоти, в което свързва евангелското събитие с актуалната обстановка в страната и света, породена от пандемията от новия коронавирус. Владиката подчертава, че на този етап единственият начин за ограничаване на заразата, препоръчван от здравните, държавните и църковните власти, е самоизолацията и ограничаването на социалните контакти. „Нима обаче ние ще позволим на това изпитание да отнеме радостта ни? Радостта ни, че сме Христови? Че чрез Христа, Победителя на смъртта, всички ние „живеем, и се движим, и съществуваме“ (Деян. 17:28)!“.

В обръщението си архиереят изразява увереност, че в това изпитание не бива да виждаме Божия гняв, а „Божията любов към света и човечеството“.

„Дълбок смисъл има и в днешното изпитание на пандемията, което е изпитание на нашата любов към ближния, като поставя пред нас въпроса: доколко сме готови да ограничим себе си, за да предпазим човека до нас, да допринесем за съхраняването на живота на десетките и стотици наши познати и непознати, които бихме изложили на опасност, в случай че откажем да спазваме ограниченията, препоръчани ни от специалистите-медици и изисквани от отговорните фактори в нашата страна. Нашето отговорно отношение и поведение в извънредната ситуация е проверка за нашата човечност и за нашето християнство. В борбата между живота и смъртта Църквата е винаги на страната на живота. Нека съсредоточим вниманието си и силите си върху онова, което можем да сторим за ближния, а в конкретния случай най-доброто, което можем да сторим, е да предпазим и себе си, и тези около нас от заразата“, заявява митр. Киприан.

4.952380952381 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (21 Votes)

agion oros katastrofesС решение на управителя на административната периферия (обединение от няколко области) Централна Македония в Гърция Апостолос Джиджикоста е обявено извънредно положение за п-в Атон.

Решението, което е валидно от днес нататък за шест месеца, е взето с цел да се поправят големите щети, нанесени преди всичко на пътната инфраструктура в Света гора през последните седмици от проливните дъждове на полуострова. Същевременно се задвижват всички нужни процедури за технически доклади, одобряване на проекти и работи по възстановяване на щетите под надзора на Министерството на инфраструктурата.

Последните проливни дъждове на Атон причиниха големи щети на пътната мрежа, задвижиха се и свлачища. Някои от манастирите в северната централна част на полуострова са откъснати за автомобилния транспорт.