Мобилно меню

4.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.43 (21 Votes)

IMG 4332На 18 и 19 юни в Рилския манастир се проведе научна конференция, посветена на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец от Търново в основаната от него обител. Организатори са Рилската св. обител и Богословският факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Проявата се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който изпрати приветствие до организаторите и участниците в конференцията.

Форумът беше открит от Адрианополски еп. Евлогий, игумен на Рилската св. обител, който приветства участниците. Игуменът направи встъпление в темата, като подчерта важността на честваното събитие – връщането на мощите на Рилския светец в неговата обител засилва сред българите почитта към светеца и той постепенно започва да се чества като общобългарски небесен покровител, а Рилският манастир става място за съхраняване на християнската вяра и българската памет през годините на робството. Това важно събитие всяка година на 1 юли се чества с тържествено богослужение, отбеляза игуменът.

4.8974358974359 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (39 Votes)

65050684 10214662460940570 5299517845401501696 nЗападно- и Средноевропейският митрополит Антоний на 13 юни изнесе беседа пред ученици от ЧСОУ „Свети Георги“ в София. Той говори за християнските ценности и добродетели, за празниците на Българската православна църква, както и какво е да си християнин в съвременния свят. Митрополит Антоний коментира и употребата на съвременните технологии в живота на хората, но обърна внимание върху умереността в тяхната употреба.

Владиката обясни на децата с какво се занимава един митрополит и разказа за своето служение в Западно- и Средноевропейска епархия. Той посочи, че неговата митрополия е малко по-различна от другите епархии и обхваща грижата за българите в над 15 държави на европейския континент.

4.95 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (40 Votes)

Манастирът Райхенау и неговото значение за православните християни

българските клирициОт няколко години БПЦО „Св. Кирил и Методий“ в гр. Щутгарт утвърждава традицията за събиране на православните християни на о-в Райхенау в Бодензее, разположен между Германия, Австрия и Швейцария. Там тя празнува патронния си празник, като и отдава почит на мощите на св. ап. Вартоломей и на св. ев. Марк, както и на частиците от св. Кръст, съхранявани в местния манастир, който е основан в 724 г. от св. Пирмин и през Средновековието е бил един от най-важните центрове на християнството, а понастоящем е паметник на културата на ЮНЕСКО.

Повод за избора на това място е, че в манастира е съществувала още от 9 в. литургична традиция на възпоменаване на солунските братя заедно с част от техните ученици, чиито имена ние намираме записани на видно място в кодекс от 9 в., изпълнявал функциите на поменик на манастира (Liber memorialis). Фактът, че името на св. Кирил е записано сред имената на починалите (Nomina defunctorum fratrum insulanensium), а на брат му сред тези на живите (Nomina vivorum fratrum insulanensium), указва, че престоят на св. Методий в Райхенау е бил осъществен след 869 г. (повече подробности могат да се прочетат в статията – тук).

От година на година се стичат все повече участници в това празненство, главно българи, живеещи в Южна Германия и в немскоезичната част на Швейцария. Но тази година беше дошла и група поклонници от Хамбург, начело с о. Кръстин Апостолов – свещеникът на тамошната църковна община, носеща също името на солунските братя, която наскоро се сдоби със свой храм в Хамбург, осветен на 11 май.

4.5444444444444 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (90 Votes)

Screenshot 2019 06 14 НовиниСлед решението на Св. Синод от 12 юни т. г. да се разграничи от действията на Видинския митрополит (виж тук), официалният сайт на БПЦ публикува изявление на Ловчанския митр. Гавриил, както и Особеното мнение на митр. Даниил.

Митр. Гавриил уточнява смисъла на решението на Св. Синод да се разграничи от инициативата на Видинския митрополит, който без знанието на Св. Синод е изпратил свое становище до епископата от други поместни църкви по украинския въпрос. Според митр. Гавриил причината за разграничаването е, че повдигнатите въпроси „все още не са били предмет на решение (на Св. Синод) и не са разглеждани по същество“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

33333Регионалното управление по образованието в Пловдив отличи 27 педагози от града за всеотдайност и резултати в повишаване на успеха, възпитанието и социализацията на учениците. Сред наградените е Тодор Дапев, учител по Религия в СУ „Св. Константин-Кирил Философ“. Отличията бяха връчени на специална церемония от началника на РУО-Пловдив Иванка Киркова.

Призьорите са излъчени след многобройни номинации от директори, колеги и родители, като общият брой на предложенията надминава постъпилите миналата година.

Тодор Дапев преподава Религия на ученици от 5 и 6 клас и е един от малкото учители по предмета, които работят в прогимназилния етап. Основната част от учениците, изучаващи тази дисциплина, са от 1 до 4 клас. Със свои средства г-н Дапев оборудва кабинет по Религия в училището, който беше осветен от Пловдивския митрополит Николай преди месец (тук).

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

IMG 7462Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи на БПЦ, духовници, преподаватели, богослови и много гости се събраха на 12 юни в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за представянето на книгата Православие и Благовестие през XXI в. на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас.

Сред присъстващите бяха митрополитите Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

Лично авторът пристигна в София за събитието, на което беше представен неговият сборник от девет мисионерски есета. Книгата Православие и Благовестие през XXI в. беше преведена и издадена по инициатива на Русенския митр. Наум. Тя е съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

portaitissaМним поклонник на Света гора открадна даровете на благодарни християни от чудотворната икона на св. Богородица Вратарница в Иверския манастир. Дръзката кражба се е случила тази нощ. Малко по-късно тя е установена от монаха, който е дошъл да запали кандилата в храма. Той веднага е съобщил за случилото се на игумена на Иверската св. обител архим. Натанаил.

Службата за охрана на Света гора се е задействала веднага и е заловила извършителя. Липсва информация за неговата националност. Все още не е ясно дали откраднатите скъпоценности са върнати на манастира. Съобщава се, че, когато е бил разкрит, извършителят ги е хвърлил.

Иконата на св. Богородица Вратарница заедно с иконата „Достойно ест“ е сред най-големите светини на Атон.

4.2941176470588 1 1 1 1 1 Rating 4.29 (17 Votes)

Конференция 3 CMYKНа 18 и 19 юни в Рилската св. обител ще се проведе научна конференция по случай 550 години от връщането на мощите на преп. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир.

Събитието се организира съвместно от домакините и Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Участие ще вземат преподаватели от Богословския факултетт на СУ, Богословския факултет на Букурещкия университет, ЮЗУ, ЦСВП „Проф. Иван Дуйчев“, Софийската духовна семинария и др. Въпреки изявеното желание преподаватели от ПБФ на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ няма да могат да вземат участие в научното събитие, тъй като на 18 юни се провежда общо събрание за избор на ръководни органи на факултета.

Докладите ще бъдат представени в Иконната галерия на манастира с начало и в двата дена от 9:30 ч. Входът е свободен.

4.7126436781609 1 1 1 1 1 Rating 4.71 (87 Votes)

FILE0016Днес Св. Синод на БПЦ излезе с лаконично съобщение, в което архиереите категорично се разграничават от становището на Видинския митрополит Даниил за автокефалията на Украинската църква, което той изпрати до редица висши духовници от поместните православни църкви. В текста, изпратен от Видинския митрополит, се застъпва тезата, че Вселенският патриарх Вартоломей, давайки автокефалия на Украинската църква, е надвишил правомощията си, воден от властови амбиции. Писмото на митр. Даниил, състоящо се от 23 страници, е написано на гръцки, но до сега не е публикувано официално на български език.

Св. Синод на БПЦ заявява, че „становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение“.

Коригирана информация: Становището на митр. Даниил е изпратено до епископата на други поместни православни църкви като лично писмо, което е отразено и в наименованието му, а не „като позиция на БПЦ“, както неправилно бе написано в нашата новина.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

14376869Днес в Синодната палата започват заседанията на епрахийските архиереи. Митрополитите се събират на планирана сесия за решаване на текущи църковни въпроси. Няма информация какъв е дневният ред на заседанията, нито колко време ще продължат.

Тази вечер Русенският митрополит Наум е поканил своите събратя-архиереи на представяне на книгата Православие и Благовестие през 21 в., която излиза по негова инициатива и се финансира от Русенска епархия. Книгата поставя на дневен ред църковната мисия в съвременния свят и разглежда част от документите от Събора в Крит (2016 г.), които са посветени на тази тема. Представянето започва в 18 ч.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

2019 06 11 1546На 7 и 8 юни в салона на Софийска митрополия се проведе първата международна антисектантска конференция. Организирана от Центъра за проучване на нови религиозни движения, конференцията се проведе с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. От страна на митрополията основни координатори бяха Белоградчишкият епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и д-р Андрей Касабов, началник на Културно-информационния отдел на митрополията. Организационен комитет, в който влязоха специалисти от ЦПНРД и преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, подготви програмата на конференцията. Бяха поканени от чужбина експерти-сектоведи от Русия, Сърбия, Северна Македония, с които българският антисектантски център от години успешно си сътрудничи.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

4826108Александрийският патриарх Теодор II присъства днес на 50-ата годишнина на мисионерската организация на Гръцката църква „Апостолики дякония“ („Апостолско служение“). На събитието в Синодната палата, което премина под наслов „Идете и научете всички народи“ (Мат. 28:19), присъстваха Атинският архиепископ Йероним II и президентът на Гърция Прокопи Павлопулос.

Фанарийски еп. Агатангел, директор на Апостолики дякония и викарий на Атинския архиепископ, разказа за делото на емблематичната гръцка мисионерска организация, което се разпростира на всички континенти – в Африка, Азия, Близкия Изток, Латинска Америка, но също и в Европа, Балканите, в страните под юрисдикцията на Антиохийската патриаршия и на Йерусалимската патриаршия, както и сред гръцката диаспора.

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

2013 01 28 1603Днес на общо събрание на Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ бяха проведени редовни избори за ръководни органи на факултета и за нов декан беше избран доц. д-р Ивайло Найденов. Изборът се състоя поради изтичане на мандата на предишния декан проф. д-р Александър Омарчевски, както и на другите органи на управление на БФ.

Ивайло п. Иванов Найденов е роден през 1969 г. в гр. Калофер. Син и внук на свещеник, той завършва Немската гимназия в гр. Хасково, а след това завършва специалностите теология (богословие) и немска филология в СУ „Св. Климент Охридски“ (1990-1995 г.). От 1996 г. е хоноруван, а от 2001 до 2011 г. е редовен асистент по библеистичните дисциплини в Богословския факултет. Специализира в университетите в Берн, Швейцария, и Йена, Германия. През 2007 г. защитава докторат по Св. Писание на Стария Завет под ръководството на проф. д-р Славчо Вълчанов Славов на тема „Книгата на св. пророк Йона – екзегетико-исагогически аспекти“ (издадена през 2008 г. под заглавието Библейският Йона като № 3 от библеистичната поредица „Библейска библиотека“, на която той е съорганизатор). През 2012 г. е избран за доцент по библеистика (Стар Завет) в Богословския факултет.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

62218843 10157309693524158 610204738390065152 nНа 10 юни Атинският архиепископ Йероним посети Константинополската патриаршия по случай именния ден на Вселенския патриарх Вартоломей, който е на 11 юни. В навечерието на празника патр. Вартоломей отслужи вечерня в църквата „Живоприемни източник“, кв. „Балъклъ“. Молитвено участие в нея взеха архиеп. Йероним и предстоятелят на автокефалната Православна църква в Украйна Киевски митр. Епифаний.

Това е първата среща на предстоятеля на Гръцката църква с митр. Епифаний. Двамата обаче няма да съслужат на утрешната литургия във Фенер, тъй като Йерархията на Гръцката църква все още не се е произнесла официално по този въпрос. Общото им присъствие на вечерната служба е вторият положителен знак, който Гръцката църква изпраща към автокефалната Православна църква в Украйна. Преди по-малко от месец гръцки архимандрит получи отпустно писмо, за да бъде хиротоносан за епископ на гръкоговорящите християни в Украйна към автокефалната църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

DSC 0005На 7 и 8 юни в Букурещ, Румъния, се проведе Международна конференция, посветена на отношенията между държава и религиозни вероизповедания в Европейския съюз. Откриването на конференцията се състоя в Аула магна „Патриарх Теоктист“ на Патриаршеския палат. По покана на Румънския патриарх Даниил и с благословението на Св. Синод на БПЦ нашата църква беше представлявана на форума от Русенския митрополит Наум. При откриването на конференцията поздравителни адреси отправиха: Румънският патриарх Даниил, Серджу Нистор, президентски съветник, Ана Бирчал, зам. министър-председател и министър на правосъдието, Виктор Опаски, държавен секретар за вероизповеданията.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.