Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

04 nВ неделя, 9 юни, в столичния храм „Рождество Христово“ в „Младост 3“ ще гостува руският свещеник прот. Александър Новопашин. О. Александър е председател на катедралния храм „Св. Александър Невски“ в Новосибирск и е у нас, за да участва в международната конференция „Защитата на вярата – съвременни проблеми и предизвикателства“, която се провежда тези дни в Софийска св. митрополия (повече за конференцията и за участниците виж тук).

След св. Литургия в храм „Рождество Христово“ о. Александър Новопашин ще изнесе беседа за негативните зависимости, сред които принадлежност към тоталитарни култове и секти, наркотична и алкохолна зависимост и опита на Църквата за тяхното преодоляване.

Начало на беседата – 11:00 ч. в енорийския център на храма.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

92Латвийският парламент прие на 6 юни закон, който задължава предстоятелите на всички църкви в страната да бъдат местни граждани. Законът обхваща също и митрополитите, архиепископите и епископите. Всички кандидати за тези длъжности трябва да бъдат латвийски граждани. Те трябва да са живели последните 10 години в страната, преди да издигнат кандидатурата си.

„Въвеждането на критерии за гражданство и постоянно местожителство за длъжностните лица на религиозните организации, чието ръководство се намира извън границите на Латвия, ще позволи да се укрепи автономията на тези организации и да се даде възможност за избягване на потенциално влияние от чужбина“, заяви председателят на парламентарната комисия по правата на човека на Латвия Артус Кайминш.

Законопроектът е консултиран с представители на автономната Латвийска православна църква (Московска патриаршия) и с Външно министерство. Той ще влезе в сила, ако бъде одобрен от президента.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (12 Votes)

gradjanski zakonik 2015На 31 май в Сърбия е публикуван проект на нов Граждански кодекс на страната, който предвижда легализиране на евтаназията. В документа тя е описана като „право на физическото лице на доброволно и достойно прекратяване на живота“. Уточнява се, че подобно право може да бъде упражнено само при наличието на определени хуманитарни, социални и медицински условия, които ще бъдат описани в конкретен закон. В закона се казва също, че „злоупотребата с евтаназията“ с цел получаване на материални или други облаги ще води до привличане към наказателна отговорност.

Предполага се, че ако новата редакция на Гражданския кодекс бъде приета в частта си за евтаназията, това ще доведе до промени и в Наказателния кодекс.

В Сърбия в момента тече разгорещена обществена полемика „за“ и „против“ новия закон, като предстои организирането на кръгла маса с различни експерти. Противниците на евтаназията твърдят, че нейното легализиране ще отвори вратата за много злоупотреби, особено когато става дума за пациенти, които не могат да взимат самостоятелни решения. На дневен ред се поставя въпросът за липсата на всякакви грижи към нелечимо болните хора, липсата на хосписи, на разгърната система за подкрепа и психологическа помощ на близките, каквито има в развитите страни. Такава организирана грижа липсва както от страна на държавата, така и от страна на Сръбската църква.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

IMG 4247На 5 юни на тържествена церемония в Русе бяха връчени наградите и грамотите на победителите в Националното ученическо състезание „Бог е любов“, което се организира за 18-ти път от Министерството на образованието и науката. Деца от цялата страна, отличени в националния кръг на конкурса, пристигнаха в дунавския град. Домакин на заключителната церемония по награждаването беше Русенска митрополия. Церемонията се състоя в централния хотел „Дунав Плаза“, където пристигнаха лауреатите, техните придружители и официалните гости: Русенски митр. Наум, Коста Костов, старши експерт в МОН, началниците на регионалните управления на образованието в Русе – Росица Георгиева, и в Разград – Ангел Петков, главният експерт по Религия в МОН – Юлиян Одажиян, членове на Националната комисия на състезанието „Бог е любов“, директори на училища и др.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

61962625 310843806520613 1650398963683033088 nЗа първи път в 22-годишната история на преподаването на Религия у нас учителка по предмета получи почетното отличие „Неофит Рилски“ на МОН, което се дава за принос в развитието на образованието. Наградата се връчва за 24 май, който е професионалният празник на учителите. Тази година сред отличените е и Валерия Лавчева, единственият щатен преподавател по Религия в цялата страна. Тя е главен учител на начален етап в русенското училище „Йордан Йовков“. Освен Религия, г-жа Лавчева преподава и компютърно моделиране и технологии и предприемачество на учениците от 1 до 4 клас, както и философия в гимназията, за да запълни необходимия ѝ норматив. Тя е номинирана за престижното отличие от педагогическия съвет на училището заради 20 годишните си усилия за въвеждане на малките ученици в християнските ценности и добродетели.

4.7529411764706 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (85 Votes)

FOTO4На 4 юни Пловдивският митр. Николай посети Вселенска патриаршия и се срещна с Константинополския патриарх Вартоломей. В официалното съобщение на Патриаршията се казва, че митр. Николай е бил придружен от Величкия еп. Сионий, игумен на Троянския и Бачковския манастир, и Знеполския еп. Арсений, както и от клирици и миряни – негови сътрудници. Той е изразил своето уважение към Вселенския патриарх, изразявайки чувства на преданост и почит към църквата-майка в Константинопол, както и лично към патриарха. По време на сърдечната среща двамата са обсъдили актуални църковни проблеми.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

cqСлед края на визитата си в Румъния папа Франциск отговори на въпроси на журналисти, придружаващи го в самолета до Рим. Римският понтифик коментира впечатленията си от срещите с православните, както и отношенията между римокатолици и православни. Според него в сложни моменти на конфликт римокатолиците и православните трябва да се подкрепят, това са „отношения на протегнатата ръка“. „Румъния има забележителен патриарх, човек с голямо сърце... С Даниил е лесно да се общува, ние разговаряхме като братя“. Папата отново спомена за „трите икуменизма“, за които говори и в България – „икуменизъм на кръвта, на молитвата и на служението на бедните“, като обясни, че това означава „съвместен път и не е нужно да чакаме, докато богословите се договорят за съвместна Евхаристия“. Освен това той подчерта, че православните и римокатолиците следва „да избягват злословията: всички имаме недостатъци“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

190Сръбският патриарх Ириней е на официално посещение в Сирия по покана на Антиохийския патриарх Йоан. Сръбската църковна делегация имаше официални срещи и разговори в Дамаск, а патр. Ириней беше приет от сирийския президент Башар Асад (на снимката вдясно).

Двамата предстоятели участваха и в мюсюлманската вечеря ифтар, давана по случай мюсюлманския пост Рамазан. Главният мюфтия приветства православните предстоятели и подчерта, че „народът в Сирия е единен, обича родината си и е миролюбив, и именно затова Сирия не може да бъде подчинена от враговете ѝ“. Патриархът на Антиохия Йоан помоли Сръбския патриарх да предаде „любовта на сирийския народ към сръбския народ и да се моли за мир в Сирия и за доброто на целия Изток“.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

9686На 1 юни в германския град Елванген в областта Баден-Вюртемберг за 49-и пореден път се проведоха тържествата в чест и прослава на св. Методий Славянобългарски.

За честването пристигнаха българи от градовете Мюнхен, Щутгарт и Нюрнберг.

Денят започна с благодарствен молебен, отслужен в базиликата „Св. Вит“ в центъра на града от ставроф. ик. Недялко Калинов, свещеник на българската църковна община в Мюнхен, и прот. Йордан Пашев, свещеник на българите в Регенсбург и Нюрнберг. Песнопенията се изпълняваха от църковния хор на БПЦО „Св. Климент Охридски“ от гр. Мюнхен.

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 06 04 0934На 3 юни с празничен водосвет беше поставено началото на лагерното лято в Кремиковския манастир „Св. Георги“. Богослужението оглави Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, а в съслужение с него бяха иконом Серафим Янев, изпълняващ длъжността игумен на Кремиковския манастир, иконом Василий Топузлиев и свещ. Георги Младенов.

Православните лагери в Кремиковския манастир се провеждат с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Първата лагерна смяна тази година започва с най-малките – деца от 5 до 7 години. След тях в лагерния живот ще се включат и учениците. Тази година темата на православните лагери е „Притчите Христови“.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (48 Votes)

Mitropolia SofiaПрез настоящата година на 14 февруари се навършиха 1150 години от успението на св. Константин-Кирил Философ, велик православен мисионер и просветител на славянските народи, както и деен защитник на православната вяра срещу влиянието на ересите и сектите на своето време. В чест и памет на тази забележителна годишнина Софийската св. митрополия, с благословението на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит организира на 7 и 8 юни 2019 г. първа международна конференция на тема „Защитата на вярата – предизвикателства и проблеми днес“. Акцент ще бъде поставен на превенцията на младите хора от гибелното влияние на сектите и новите култове. Освен външните заплахи ще се обсъждат и актуални въпроси, свързани със смущаващи явления и тенденции в православните среди. Тези явления се характеризират като псевдоправославни, защото се формират и развиват в някои вътрешноцърковни групи по добре познати сектантски модели. Въпреки нейната сериозност, тази проблематика досега не е била специален обект на истинско изследване и дискусии у нас, а затова и нейното представяне е от изключително значение.

4.7875 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (80 Votes)

patriarxes 3Антиохийската патриаршия разпространи официално изявление, с което се разграничи от изказването на своя епископ Теодосиуполски Каис, направено от него по време на църковно мероприятие в Москва, посветено на „преследването на християните в Украйна“. В изказването си Антиохийският епископ повтаря основните тези на Москва по отношение на църковния проблем в Украйна, но всъщност основно място заема лансираната от московски църковни кръгове идея за „низвержение на Константинополския патриарх“ от Всеправославен събор.

В съобщението на прес-центъра на Антиохийска патриаршия, разпространено от Ромфеа, се казва:

„Епископът на Ерзерум (древния Теодосиуполис, бел. ред.) Каис е направил изявление пред руската новинарска агенция РИА Новости относно положението в Украйна. Православният център за осведомяване на Антиохийска патриаршия съобщава, че мненията, които се разпространяват в чуждите средства за масова информация относно позицията на Антиохийската патриаршия по общоправославни проблеми, по принцип, и относно украинския въпрос и последиците от него, в частност, са лични мнения на изказалите ги, а не на Църквата на Антиохия. Също така се напомня, че всяко изявление, което не излиза от антиохийския прес-център, не изразява нито Светейшия патриарх на Антиохия, нито Св. Синод и поради това няма никаква връзка с позицията на Антиохийската църква, особено когато тези изявление са оскърбителни за висши църковни лица. 1 юни, 2019 г.“.

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

 MG 7246

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит направи обръщение по повод Международния ден на детето. В него патриархът поздравява децата и ги съветва да вървят по пътя на вярата.

Публикуваме пълния текст:

Скъпи деца, Христос воскресе!

В този празничен за вас ден, когато се отбелязва Международния ден на детето, отправяме своя патриаршески и архипастирски благослов, като се молим още по-усърдно на Всеподателя Бог за всички вас.

В дни като днешния трябва да насочваме поглед и внимание към онази истина, казана ни от Спасителя, че трябва да бъдем като деца, за да влезем в Царството Небесно. Придобивайте мъдрост и разум и не забравяйте вярата си в Бога. Не стъпвайте в пътеките на нечестивите и не ходете по пътя на лошите (Притч. 4:14). Отхвърлете от себе си лъжата, отдалечете лукавството от ума си. Очите ви да гледат в правилната посока, към небесния Йерусалим. Не се отклонявайте нито наляво, нито надясно, а вървете по царския път, по пътя на вярата и богоносните отци. Слушайте вашите родители и наставници, изпълнявайте съвестно наредбите и заръките, които те ви дават.

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

fragiskos kathedrikos 2Римският папа Франциск пристигна на тридневно посещение в Румъния. Днес той се срещна с Румънския патриарх Даниил и членовете на Св. Синод на Румънската патриаршия.

„Дойдох при вас като поклонник, който желае да види образа на Христос в образа на своите братя“.

От своя страна патр. Даниил говори за срещата на патр. Теоктист с папа Йоан Павел II през 1999 г. „Нашите предшественици ни призовават да защитаваме съвместно и да разпространяваме вярата в Христос и християнските ценности в секуларна Европа“.

4.6190476190476 1 1 1 1 1 Rating 4.62 (21 Votes)

grabНа 6 юни, Възнесение Господне, от 12:30 ч. Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, ще направи водосвет и първа копка за изграждане на храм в столичния кв. „Изток“. Храмът ще се строи в градинката зад КАТ и ще носи името на „Св. Пимен Зографски“. Събитието се организира от църковното настоятелство на новостроящия се храм и ръководството на общинската администрация на район „Изгрев“. Те канят жителите на квартала да вземат участие в начинанието. Това ще бъде първият енорийски храм на територията на този столичен район.

Същия ден сутринта еп. Поликарп ще оглави св. Литургия за храмовия празник на църквата „Възнесение Господне“ в съседния ж. к. „Яворов“.

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.