Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

Apostol TomaАнтипасха – първата неделя след преобразяването на творението. Но някой ще каже – каква Пасха, какъв празник, та останаха ли сили за празнуване. В Англия наричат неделята след Великден „the low Sunday“. Празнична умора, предизвикана от прекомерна трапеза, от преминалата еуфория на Срастната седмица. Но това е тежка присъда за християнското съзнание. Ако не са останали сили за празнуване, значи не сме на висотата на вярата. Християнинът може да се умори от всичко друго, но от празнуване – никога, понеже самият живот е празник. Само празник и нищо друго. Нищо друго освен празнуване не е абсолютно потребно.

Всъщност празникът започва сега тепърва. Истинското осмисляне на Възкресението започва от днес, когато се припомня целият епизод с уверяването на св. ап. Тома. Казват, че св. ап. Тома не вярвал във Възкресението, преди да пипне и да види. Напротив, тъкмо и само той вярва преди. Той единствен вярва и поради това той единствен знае какви доказателства са нужни, за да се увери вярата. Останалите не вярват, понеже все още не разбират какво се е случило. Те са съзряли, но не са проумели все още. Те вярват в онова, което хората винаги са знаели, а именно, че човекът не изчезва напълно при смъртта. Че душата, или умът, или дори нещо от ума, което някои наричат активен интелект, се съхранява по някакъв начин и дори понякога се проявява – това е общоразпространено мнение. Тези проявления са по-скоро плашещи за нас, отколкото радостни. Защото в тях има определена неистина – нито умът, нито душата, нито онова, което се нарича „духове“, са самият човек. Тома обаче е много напред с материала. Той вече чете следващия том от християнската антропология. Той добре знае, че Възкресението не е живот след смъртта. Ако беше така, нямаше да има никакъв повод за празнуване. Възкресението е живот на целия човек в тяло. Затова Тома иска доказателство откъм тялото, а не откъм душата или откъм ума.

4.6666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (54 Votes)

psaltesЗадавали ли сте си въпроса в каква зависимост са църковната музика и певците? Кой е по-важният, кой е определящият?

Вероятно повечето от нас ще се изкушат да придадат по-голяма значимост на човешкия фактор, тъй като той е двигателят на църковната музика, поне на изпълнителско ниво. Разбира се, без певци музиката би била само сбор от графични знаци, отбелязани върху хартия. Знаци, които крият същността си зад формата и не се поддават на дешифриране – или, с две думи, заровено съкровище.

Струва ми се обаче, че такъв подход би бил обясним само в самото начало на сблъскването с този проблем. Защо ли?

Църковната музика е богатство от мелодии и ритми, освещаващи нашето слухово сетиво, а от там и душевния ни строй.

4.7857142857143 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (112 Votes)

index„Вор-ей са-лу-тар-ла кор-ди-ал-мен-те“.... „Вор-ей са-лу-тар-ла кор-ди-ал-мен-те кон бен-ве-ну-то ин Бул-га-риа“,* сричаше отец Ипомоний от листа, докато репетираше привествието си към... папа Франциск. Да, да – именно отецът получи благословение от Св. Синод да бъде преводач по време на височайшето посещение, до което оставаха по-малко от 24 часа. Всичко се случи много бързо и съвсем неочаквано.

Както благочестивият български народ, така и о. Ипомоний вече знаеше: преди около месец Св. Синод беше отказал да предостави преводач на папата. Затова, когато преди ден беше повикан да се яви спешно при митрополита си, нищо не предполагаше такова непредвидимо развитие на ситуацията. Владиката го беше попитал как е с чуждите езици и най-паче с латинския и италианския. Засрамен, отецът с разкаяние призна, че по отношение на езиците притежава редица дефицити, които дори и при многобройните си дипломатически мисии в миналото не беше успял да преодолее.

4.5393258426966 1 1 1 1 1 Rating 4.54 (89 Votes)

96d52Няма как да не ти дойде това сравнение наум, ако следиш действията на Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (изписването е по устав). Но все пак това явно са различни институции. Да, право си е. Ето им и различията:

Едните пазят закона (или нещо подобно), а другите – канона (или нещо подобно).

Едните са цивилни (не непременно миряни, което предполага да са и вярващи), а другите са православни клирици (не непременно духовници, което предполага и духовен живот).

Едните изпълняват чужди заповеди, а другите – свои заповеди.

Сходствата им за жалост не са само в еднаквата първа буква на названието за покривалото на главите им. И тази твоя жалост става още по-голяма, когато видиш, че и вторите като първите действат по същия брутален (също с Б) начин. И за да не продължаваме със сходствата и да се стори на някого, че прекаляваме, ще посочим още една разлика: на първите бруталността я показват по телевизиите, а бруталността на вторите ни я спестяват. И това не е малко!

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

pecalДенят след хубавия празник Благовещение е посветен на св. архангел Гавриил. Защо? Читателите на Двери.бг със сигурност са просветени в това календарно установление след Господски и Богородични празници да се честват главните участници в станалите събития.

Та, да си припомним какво е свършил този многопотрудил се архангел, според Св. Писание.

Като служител и пратеник на Бога той е известил на богоотците Йоаким и Анна раждането на свидното им и дългоочаквано чедо св. Дева Мария.

С добра новина се явил и на свещеник Захария в йерусалимския храм и му казал, че жена му Елисавета ще роди син, чието име трябва да  бъде Йоан.

 

 

И рече старецът...

Блажен оня човек, който е достигнал състояние на бодърстване или се бори да го постигне: в сърцето му се образува духовно небе – със слънце, луна и звезди.

Св. Филотей Синаит