Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
В манастира, където се подвизавал дивният авва Доротей, един поклонник чул да се говори, че колкото по-близо е човек до Бога, толкова по-грешен се чувства, и изказал недоверие: "Как може светият човек да се смята за грешник?"

Тогава авва Доротей го запитал: "Какъв си ти във вашето градче?" – "Аз съм там първенец", бил отговорът – "Ами ако отидеш в големия град Кесария, там за какъв ще се считаш?" – "За последен от тамошните велможи". – "Ами ако идеш в още по-голямата Антиохия?" – "Там вече ще бъда като един от простолюдието", казал човекът. "Ами ако отидеш в Цариград и се явиш пред светлото лице на царя, там за какъв ще се сметнеш?" продължавал да пита авва Доротей. Поклонникът отговорил: "Е, там вече аз ще бъда нищожество!" Тогава авва Доротей казал: "Ето, така е и със светците: колкото повече се приближават към Бога, толкова повече се считат за грешни".

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/6k6 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Когато човек се моли, той се държи към Бога като към приятел – разговаря, доверява се, изразява желания; и чрез това става едно със Самия наш Създател.

Св. Симеон Солунски