Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (107 Votes)

b5Вече сме в последната седмица на Великия пост.

Народното благочестие я е нарекло „мълчаливата“ или „нямата“, тъй като през нея не се чете Богородичният акатист и не се чува възгласът към Божията майка: „Радвай се!“.

Има обаче и една друга причина, която оправдава това наименование на седмицата. Прозвището ѝ изобщо не е случайно.

Тя е нашата подготовка да последваме Господа в Неговото страдание.

Страдание, което Господ ще претърпи в мълчание.

Три години е говорил. Поучавал е. Лекувал е. Сега мълчи!

4.8653846153846 1 1 1 1 1 Rating 4.87 (260 Votes)

27b4275cdf67fac8ef7af010ec180724 XLМного духовници препоръчват в дните на пандемията, когато сме затворени принудително в домовете си, да използваме това безценно време да четем Св. Писание. На страниците на Евангелието откриваме много вълнуващи и драматични истории, но по-важното е, че пред нас се разкрива образът на Христос, Неговото отношение към хората, наставленията Му за вечен живот. Евангелският текст не е просто историческо повествование, разказващо истории отпреди две хиляди години, неговият смисъл и послание са актуални и днес, ако ние изследваме и търсим отговори в свещения текст.

Днешните дни на пандемия са изключително предизвикателство за нас и много духовници сочат, че Бог допуска това изпитание, за да изведем важни поуки за начина си на живот и отношения към Него и помежду си. От Евангелието знаем, че сред педагогическите похвати, използвани от Христос, е и този: да отправя предизвикателства към Своите слушатели, дори да ги скандализира. С това Той насочва вниманието им към определен проблем, който им предоставя за размисъл. Св. ап. Лука в своето евангелие (13:10-17) разказва за такъв случай, разиграл се в една синагога, когато Иисус Христос изцелява прегърбена жена, страдала от недъга си осемнадесет години. Чудото обаче е извършено в ден събота, когато изцеленията, както и всякаква други дейности, са забранени от религиозния закон. Това не подлежи на съмнение за никого от присъстващите в синагогата юдеи. Безспорното чудо, извършено от Христос, предизвиква объркване, страх и смут не само сред редовите богомолци, но и при началника на синагогата, който носи отговорността – религиозна и нравствена – за реда в общността. Ядосан, в своята безпомощност той напада Христос с думите: „Шест дена има, през които трябва да се работи; в тях дохождайте и се лекувайте, а не в съботен ден“ (14).

4.8509803921569 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (510 Votes)

579527 165572400250187 470089130 nСитуацията на пандемия, освен че е сериозно изпитание за цялото човечество, постави важни църковно-богословски въпроси, които до преди този момент поне в мене не бяха се пораждали. Тъй като много се изписа за вярата, упованието и доверието в Бога, за евентуалните мерки, които трябва или не трябва да бъдат взети, ми се иска да насочим преди всичко вниманието си към три направления: вярата, причастието и здравето. Струва ми се, че тези въпроси са от особена важност, защото около тях гравитират безпокойствата на вярващите. Големият проблем е, че някак прибързано се дават отговори на иначе толкова сложни въпроси. Същите са и причина за разделение между християните на доверяващи се и съмняващи се. Често можем да чуем силни изказвания: имай вяра и Бог ще промисли за всичко; в храма не може нищо да ни се случи; причастието е огън и затова никой не може да се разболее от него. Също не липсват обвинения за липса на вяра при онези, които не приемат тези абсолютни твърдения. Положението иначе е и доста интересно, защото отново ни прави свидетели на особени апокалиптично-есхатологични настроения сред християните. Търсят се знаците на старците и мистиците на Църквата, с чиято помощ сякаш искаме да чуем по-ясно гласа на Отца. Вслушването в гласа на отците е част от опита на Църквата, но това не означава, че винаги трябва да копнеем за откровение, а по-скоро да последваме техния начин на реагиране на уникалните за времето ситуации.

4.9090909090909 1 1 1 1 1 Rating 4.91 (154 Votes)

2020 04 05 1111За Петата неделя на Великия пост Църквата е определила по време на св. Литургия да чуем евангелския откъс от Марк 10:32-45. Днес мнозина не могат да бъдат в храма, но можем да го прочетем вкъщи. Текстът сякаш е избран за нашата действителност. Иисус Христос предупреждава учениците за настъпването на тежък период, смутни и страшни дни, когато „Син Човеческий ще бъде предаден на първосвещениците и книжниците, и ще Го осъдят на смърт, и ще Го предадат на езичниците; и ще се поругаят над Него, и ще Го бичуват, и ще Го оплюят, и ще Го убият; и на третия ден ще възкръсне“.

Стресирани от предсказанието, объркани, неразбиращи, учениците реагират различно. Двамата братя Зеведееви, Яков и Йоан, дори бързат да „се уредят“ на места, близо до Учителя си, когато Той дойде в Своята слава.

Христос знае, че в страшните и смутни дни хората са объркани. Затова дава на учениците Си насоки и ориентир не само за дните на бедствия, но и за всекидневния им живот на християни:   

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (121 Votes)

087d3984bb91a50cf970b3655aedc4b2969fafbc32aab73a842fade7a8ef819dВирусът, който порази всички страни по целия свят, скова в страх всички народи, блокира движението на хората, спря поминъка им, застрашава всички с неизчислимо огромни материални и морални последствия.

Тъкмо в тези усилни времена някак неусетно се промъква и един духовен вирус. Една измама взима все по-широки размери, фейсбукът я повлече в мътния си поток, хората се „хващат“, лайкват, в безнадеждността си се предоверяват, че са намерили сигурното избавление. Вече стотици, вероятно и хиляди хора у нас и в чужбина наивно се поддават на усърдно разпространяваните небивалици за съня на някаква българка. Дето няколко пъти ѝ се явявал св. Никифор Прокажени и ѝ нареждал да му се молят непрекъснато на него (!). На всичко отгоре и коронавирусът щял да бъде изцерен! Измамата вече мина и океана – стигна сред американските благочестиви православни в българската епархия.

 

И рече старецът...
Душата, която истински обича Бога и Христа, дори да извърши десет хиляди праведни дела, смята, че не е извършила нищо, поради неутолимия си стремеж към Бога.
Св. Макарий Велики