Мобилно меню

4.6842105263158 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (19 Votes)
muromski.jpgВ Руската православна църква като покровители на любовта и верността се почитат св.  Петър и Феврония Муромски. Светите съпрузи се прославили с благочестието си. Починали в един и същи ден  25 юни 1228 г., като преди това приели монашеско пострижение с имената Давид и Ефросиния. Телата им били положени в общ гроб.  Светите Петър и Феврония са образец за християнско съпружество. Тяхната любов победила всички изпитания и те останали заедно не само в земния си живот, а и в отвъдния. С молитвите си те изпросват Божието благословение над встъпващите в брак и младите съпрузи.

Докато официалното им житие ги описва като  свети и праведни хора, които обичали чистотата и целомъдрието и които били винаги милостиви, справедливи и кротки, древноруската “Повест за Петър и Феврония” (нач. XVI в.) им приписва съвсем човешки черти и чувства. В крайна сметка и тук, както и в основата на култа към св. Валентин, лежат реални хора, почитани от Църквата като светци. Народното предание приписва и на тях, както и на Римския свещеномъченик, прекрасни и понятни човешки черти и романтична любов и ги почита като покровители на влюбените.

За разлика от традициите, свързани с деня на св. Валентин, чиито дълбоки корени откриваме в древното езичество, в деня на св. Петър и Феврония Муромски православните християни се молят в храма: младите  да им даде Бог истинска, вечна любов, а семейните и за съгласие и мир в домовете


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/x9qq 

Разпространяване на статията:

 

И рече старецът...

Не търси съвършенството на закона в човешките добродетели, защото в тях няма да го намериш съвършен; неговото съвършенство е скрито в Христовия кръст.

Св. Марк Подвижник