Мобилно меню

4.9473684210526 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (76 Votes)

IMG 7462Негово Светейшество Българският патриарх Неофит, синодни митрополити, епископи на БПЦ, духовници, преподаватели, богослови и много гости се събраха на 12 юни в аулата на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ за представянето на книгата Православие и Благовестие през XXI в. на гръцкия богослов д-р Димитриос Керамидас.

Сред присъстващите бяха митрополитите Великотърновски Григорий, Неврокопски Серафим, Русенски Наум и Врачански Григорий, епископите Тивериополски Тихон, Мелнишки Герасим и Белоградчишки Поликарп, архим. Пахомий, ректор на Софийската духовна семинария, архим. Василий, протосингел на Софийската св. митрополия.

Лично авторът пристигна в София за събитието, на което беше представен неговият сборник от девет мисионерски есета. Книгата Православие и Благовестие през XXI в. беше преведена и издадена по инициатива на Русенския митр. Наум. Тя е съвместно издание на Русенска митрополия и фондация „Двери“.

IMG 7373Новият декан на Богословския факултет доц. д-р Ивайло Найденов приветства гостите в началото на вечерта. Той отбеляза актуалността на проблематиката, разглеждана в представената книга, и посочи, че темата за мисията на Църквата е винаги на дневен ред за богословите.

Русенският митрополит приветства гостите и проф. Керамидас. Той благодари на екипа, организирал издаването на книгата, в лицето на преводачката д-р Златина Кравълчева и редактора проф. Иван Ж. Димитров.

IMG 7389Владиката изложи своите мотиви да издаде книгата на български език – заради нейната актуалност за българското църковно общество. „Тя не само описва основните богословски принципи на мисионерската дейност на Православната църква, но извежда водещия мисионерски подход в съвременния постхристиянски свят: православните пастири и всички християни да се обърнат към света в цялото му разнообразие, „към всички народи“ (Мат. 28:19), за да почувстват те Христовата любов“. Митр. Наум подчерта, че би искал също така да насочи вниманието и усилията на нашите пастири към активна мисионерска дейност и неуморно да благовестим на членовете на нашето общество.

IMG 7425Д-р Златина Каравълчева представи съдържанието на книгата и основната мисионерска концепция на автора. Мисията е преди всичко свидетелство на личния опит на всеки християнин от срещата му с Христос. Затова мисията не е една от областите на църковния живот, но е в самата сърцевина на Църквата. Следователно, всеки от нас е мисионер, свидетел на Христос в своето житейско поприще. Изтъкнати бяха основните добродетели, които позволяват на християнина да бъде истински Христов свидетел, а именно: искрен, а не формален интерес към Благовестието, жертвено разположение на духа по примера на Христос, смирение, любов към хората и отвореност към света.

Д-р Димитриос Керамидас посвети изложението си пред българската аудитория на богословските основания на мисията на Църквата в съвременния свят и някои противоречия, които се наблюдават в тази област. Според него мисията на Църквата днес трябва да черпи опит от миналото, но не за да го издига в култ, а за да изведе критерия за присъствието на Църквата в днешния свят, следвайки начина, по който Благовестието се е проповядвало в миналото. Той разгърна богословската идея за есхатологичната основа на автентичната църковна проповед. Църквата на Христос живее „в света“, но не е „от света“. Като Тяло на въплътеното Слово Божие тя е живо присъствие (παρουσία), знак и образ на Царството на Троичния Бог в историята. Тя благовести „новото творение“, „новите небеса и новата земя, ... на които ще обитава правдата“ (според увода към съборния текст „Мисията на Православната църква в съвременния свят“. И още: „Църквата не изповядва вярата единствено за себе си, т. е. за да потвърди това, което вече е, но свидетелства постоянно за Христос на всички хора, „отблизо и далеч“, отчитайки условията, при което днес живеем своята вяра, съвременните предизвикателства на постоянно променящия се свят“.

IMG 7504В последвалата дискусия бяха отправени въпроси към автора на книгата. Единият от тях беше свързан с мисията на св. Братя сред славяните и кое в тяхното дело му прави най-силно впечатление. Д-р Керамидас отбеляза, че като човек, роден в Солун, се чувства свързан със св. Кирил и Методий. За него най-впечатляващото в тяхната цялостна дейност е смелостта и дързостта да създаваш нещо ново, да излезеш от отъпкания път и творчески да намираш нови решения на актуални въпроси в контекста на Евангелието и неговия дух.

Книгата Православие и Благовестие през XXI в. може да се намери в столичната книжарница „Български книжици“ и в храма „Св. Седмочисленици“. Цената ѝ е 9 лв.

Снимки: Стефка Борисова

IMG 7377

IMG 7431

IMG 7548

IMG 7458

IMG 7548IMG 7548IMG 7548

IMG 7366

IMG 7548IMG 7548


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u4uh6 

Разпространяване на статията:

 

 

И рече старецът...

Това е удивителен духовен закон: започваш да даваш това, от което сам се нуждаеш, и веднага получаваш същото двойно и тройно.

 

    Игумен Нектарий (Морозов)