Мобилно меню

4.9 1 1 1 1 1 Rating 4.90 (40 Votes)

IMG 5700Близо 80 ученици с техните учители и родители изпълниха залата на Софийска митрополия на 7 декември. Децата взеха участие в първото състезание по Религия за изучаващите Религия – Православие от първи до четвърти клас на територията на Софийска епархия.

Събитието се организира с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит и е посветено на 550-годишнината от връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилския манастир. Инициатор и организатор на състезанието е богословът Милена Йоцова, дългогодишна учителка по Религия.

IMG 5686Проявата започна с изпълнение на църковни песнопения от ученици от Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ под диригентството на йером. Мелетий, зам.-ректор на училището. Освен тропара на своя духовен покровител учениците изпълниха рождественски песнопения, които впечатлиха публиката. След това йером. Мелетий поздрави присъстващите, като им разказа за семинарията, в която учениците почитат св. Йоан като свой баща и следват неговите духовни наставления.

В ученическото състезание се включиха отборите на пет училища: 139 ОУ „Захарий Круша“ - София, 78 СУ „Христо Смирненски“ - Банкя, СУ „Св. Кирил и Методий“ - Сливница, СЕУ „Паисий Хилендарски“ и ОУ „Евлоги Георгиев“ - Дупница.

2019 12 07 1651Журито на състезанието беше в състав: Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, йером. Мелетий, зам.-ректор на СДС, и Полина Спирова, ръководител на Центъра за образователни инициативи „Двери“. Водещи на проявата бяха гимназистките от София Славяна Кръстева и Виолета Кабаджова.

Състезанието се проведе в четири кръга – по един за всеки от класовете. Първокласниците подреждаха пъзел, второкласниците отговаряха на въпроси върху житието на св. Йоан Рилски, третокласниците решаваха кръстословица, а четвъртокласниците търсеха отговори в текста на повестта за пренасяне на мощите на светеца от Владислав Граматик. Те трябваше да разказват и за някои от обектите в Рилския манастир.

IMG 5703Отборите се бяха готвили за състезанието два месеца. Важна роля в тяхното представяне имат учителките им Живка Мантаркова, Жени Методиева, Екатерина Дочева и Мария Калугерова.

Публиката също се включи, като отговаряше на въпроси, специално подготвени за нея. Докато журито оформяше крайния резултат на отборите, учителката по Религия и дългогодишен екскурзовод в Рилския манастир Живка Мантаркова разказа някои подробности от житието на св. Йоан и за Рилската св. обител.

В края еп. Поликарп поздрави организаторите, учителите и участниците в състезанието, като им пожела здраве, мъдрост и успехи в учението. Владиката изрази надежда това начинание да е едно добро начало и по-често учениците да се събират на подобни инициативи.

Всички участници в състезанието получиха грамоти и подаръци от Софийска митрополия, които им бяха връчени от еп. Поликарп. Той предаде на присъстващите благословение от името на Негово Светейшество патриарх Неофит.

Снимки: Двери и сайт на Софийска митрополия

Залата на Софийска митрополия се изпълни с деца, учители и родители:

2019 12 07 1807

   Първокласниците редят пъзел:

IMG 5697

По-големите решават кръстословица и отговарят на въпроси:

2019 12 07 18162019 12 07 1816

   Публиката отговаря на въпроси за житието на св. Йоан Рилски:

IMG 5706

   Еп. Поликарп връчва подаръците на учениците:

IMG 5710

   Обща снимка на участниците в първото ученическо състезание по Религия:

2019 12 07 1653


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhqrx 

Разпространяване на статията: